Marsik ale ponton waży 50 kg. A wszystkie moje auta miały limit 50 kg na dachu (chyba plus masa boxa)
Czy ponton plus BOX nie przekraczały limitu ?
Chyba, że XC90 ma wyższy ten limit ...
Azmadan napisał(a):Nasz Fiat ma 75kg
= ponton + box z lekkimi rzeczami jeszcze do przyjęcia
Venom555 napisał(a):ogorek napisał(a):Nie wiem ile waży box i relingi
Zależy jaki - jest to zazwyczaj od 22 do 28 kg + około 75 kg ładowności - pisze o dużych z Thula serii Dynamic czy Motion.
Relingi - max 2 kg oba...?
PavveL napisał(a):443 strony... Lektura do przyszłych wakacji.
PavveL napisał(a):Jeżdżę do apartmanów, nie na kempingi.
Wyobrażam sobie że na dach wrzucam sam ponton w pokrowcu, nie przekroczę dopuszczalnych 50kg. A do bagażnika silnik.
Widzę że silniki ~6KM ważą <30kg, silniki 8-15KM (dwucylindrowe) ważą <40kg i są już słuszniejszych kształtów. Czy silnik 6KM wprowadzi ponton ~3,2m w ślizg?
Myślę też o silniku 2-suwowym - będzie lżejszy, ale trudniej go kupić.
marsik napisał(a):- silnik do bagażnika - żadnych obaw co do przesuwania, uderzania, ...
marsik napisał(a):Jakbym miał ciagnąć nawet lekką przyczepkę, która jest dodatkowym kłopotem i spowalnia drogę, to z pewnością ciągnąłbym już na niej RIBa, a nie pakowałbym pontonu i gratów.
Rysio napisał(a):Przyczepka którą ciągnę jest nieporównywalnie stabilniejsza niż podłodziówka z RIBem na niej. Miałem okazję jechać do Cro z 5-cio metrowym RIBem na Brenderupie. Każde zafalowanie asfaltu jest wyraźnie odczuwalne w prowadzeniu i powoduje nerwowe patrzenie w lusterku czy przyczepa i zawartość nie zaczyna żyć własnym życiem. Przyczepka którą mam ma 2 metry długości i nawet mocne zafalowania asfaltu na madziarskiej 86 przejeżdżam tak jak wszystkie osobówki nie czując ogona. Przyczepka nie ogranicza mi w jakikolwiek sposób widoczności, co RIB skutecznie czynił. Oczywiście przyczepka dyskwalifikuje jazdę 140/150 km/h ale 110 z lekkim marginesem w górę nie stanowi problemu a to już prędkość z jaką porusza się co najmniej 50% kierowców nawet na autostradach
Wyższość RIBa nad gumjakiem poznałem i świadomie do gumjaka wróciłem Jeśli RIB to wypożyczalnia na planowane opłynięcie konkretnej trasy.
Jeśli wrócę do czegoś z twardym dnem, to będzie to laminat, ale wtedy zaciągnę go do Cro raz i tam pozostanie, bo miejsce postojowe mam
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...