Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.06.2009 10:01

Kolego D1ALVARO - zamiast się cieszyć, powinieneś się smucić, że to Ojciec jedzie do CRO a nie ty :roll:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 09.06.2009 12:20

niedzwiedz40 - silnik przyjechał z Köln , bardzo fajna konstrukcja z długim masywnym rumplem, podnośnikiem gazowym i automatycznym ssaniem.
co myślisz o Bush Favorit F470 4.7 na 2.05 115kg , 5 komór + kil bo nie wiem jak to się będzie z tą yamahą sprawować jej waga to 85kg , ale we 2 ją spokojnie wrzucamy na stojak :) nie wiem czy pawęża nie trzeba będzie wzmacniać lub przerabiać.

mottom - mamy firmę więc wszyscy niestety do Cro nie mogą jechać.
" jedni muszą pracować żeby inni mogli się bawić " :)
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 09.06.2009 18:51

a moge wiedziec ile za taki? mysle że ten komplet bedzie super plywal nawet mocno obladowany
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 09.06.2009 20:02

niedzwiedz40 - za silnik dałem 6000zł na gotowo z nowymi olejami ( dodał gratis i jak ojciec przywiózł to od razu wymieniliśmy ) na zewnątrz jest trochę poobijany, ale w środku igła full serwis odpala od 1 szarpnięcia, pompa wody super pracuje - równa struga. ( wujka kolega Niemiec miał go od nowości w pontonie Zodiac i wszystkie wymiany oleju były na bieżąco) ojciec z nim pływał to mówił że fruwali na tym pontonie w 3 osoby, a co do pontonu to kupiłem go też za 6000zł ale tylko z tego względu że braliśmy 3 pontony i dostaliśmy duży upust wysyłkę i pokrowce na ławki gratis :)
dynilson
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dynilson » 12.06.2009 15:23

Witam wszystkich. Od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem kupna pierwszego pontonu. Chcialbym nim rowiniez w czasie urlopu poplywac przy brzegu w chorwacji. Na forum wyczytalem ze bez kila ani rusz. Narazie szukam pontonu, pozniej rozgladne sie za silnikiem (najpewniej uzywka) oto co znalazlem :

http://www.odplyniesz.pl/BrowseProducts.aspx?DepID=2

http://www.allegro.pl/item651908566_pon ... _d265.html
http://www.permatech.com.pl/oferta/cenn ... _2009E.pdf

Czy mial ktos z was stycznosc z tym sprzetem? Co o tym sadzicie?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.06.2009 16:03

dynilson - ile masz do wydania na ponton i silnik :?: nie chcesz płacić winiety na Chorwacji :?: i nie masz żadnych patentów :?: jeśli tak to polecam ponton 3m z kilem może być pro marine ( nie jest to nie wiadomo co ale cena jest dobra a widzę że chcesz zestaw budżetowy) , i silnik 5km 4 sów ( Honda ) lub podobny, tym już spokojnie popływasz przy brzegu w 2 osoby.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 12.06.2009 16:38

dynilson- wydaje mi się że jak na potrzeby jakie opisałeś będzie wystarczający fajnie jak by ci się udalo kupic taki 3m lub 3,2m niby kilka cm więcej ale już jest wygodniej http://www.allegro.pl/item652846052_ork ... ml#gallery taki jest dobry a ostatnio był taki za 1500zł i w super stanie poszukaj nie kupuj na siłe
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.06.2009 17:27

dynilson - tylko że przy używanym pontonie pamiętaj - nie wierz nikomu na słowo ponton odbieraj osobiście, najlepiej sprawdź jak jest napompowany czy nie ucieka powietrze, nie ma żadnych otarć, ani łat ( najbardziej są narażone na to spód i okolice kila) , oraz materiał nie jest zmęczony, dokładnie obejrzyj też pawęż i podłogę po tym będziesz widział jak był eksploatowany ponton i czy ktoś go szanował, bo zaoszczędzisz parę zł a potem będzie ból :o
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.06.2009 10:58

Mam takie pytanie: Czy do silnika zaburtowego 4T - w moim przypadku Honda BF5 olej silnikowy musi być olejem "specjalnym" tzn specjalnie do tego przeznaczonym ??? Oleje typowo pod silniki zaburtowe są trudno dostępne w niektórych rejonach np. na pierwszej lepszej stacji benzynowej na Korculi czy też Hvarze, o zaopatrzeniu stacji w Polsce nie wspominając. Czy zastosowanie oleju samochodowego którego klasa jakościowa pokrywa się z zaleceniem producenta SG/SJ nie spowoduje zadnych przykrych niespodzianek ? Mam na mysli Mobil 1 Super S, który w razie czego mam zawsze w bagazniku samochodu, i po dolewke nie będę musiał jeździc przez "pół" chorwacji :wink: Co ciekawe olej zalecany przez honde to zwykły 10W30 do kosiarki..... Mobil nie może byc chyba gorszy. Zmieni sie lepkość na 10W40 ale to raczej pozytywna zmiana patrząc pod kątem temperatur powietrza w CRO. Instrukcja obsługi mojego silnika teoretycznie nakazuje "oleje wysokiej jakości" bez wskazania na markę, a gęstość dobiera sie wg temperatury pracy. Co wy o tym sądzicie lać samochodowy, czy szukac na siłę (allegro, sklepy internetowe) quicksilvera lub castrola outboard ??? Ten oryginalny w butelce 0,6 l Hondy mam, ale jakos mi nie pasuje pływanie na ogrodniczym oleju :roll:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 21.06.2009 13:13

Marshall - zamów sobie na allegro Quicksilvera 4t i będzie po sprawie ( ja zawsze leje Quicksilvera do silnika i spodziny, czy to do 2 czy 4 taktów i problemów nigdy nie ma) w końcu po to są te oleje, a z samochodowymi nigdy nie eksperymentowałem.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.06.2009 14:25

mottom, w innym temacie napisałeś:

mottom napisał(a): Podsumowując:
Ponton do 3m, silnik 5KM (poniżej 5kW) - nie trzeba ani winiety, ani OC, ani rejestracji, ani patentu (tylko zdrowy rozsądek - ale to trzeba mieć zawsze) :idea:

- czy to jest na 100% aktualne :?: Konkretnie chodzi mi o ta nieszczęsną rejestrację. Patent starszego sternika i stermotorzysty mam, chociaż w tym przypadku nie będzie potrzebny... Mogę odpuscic sobie wizytę w PZNWiNW :?: Zestaw ponton 2,5 m, silnik 3,7 kW (5KM)

- Jeżeli idzie o olej to nie kwestionuję jakości i potrzeby używania środków f-my quicksilver, natomiast konkretnie mi chodzi o olej do silnika, gdzie nia ma on możliwości kontaktu z woda jak np. przekładniowy w spodzinie, gdzie czasem dochodzi do nieszczelności. To zwykły ponoć kosiarkowy czterosów, więc nie wiem czy lać mu typowo motorowodny olej. W pracy mam kilka łodzi ale one chodzą na TCW-3 bo to 115 konne dwusówy - nie mam doświadczenia z 4T. Problemu nie ma , pytam głównie z ciekawości bo oszczędności z tego nie bedzie. Do silnika wchodzi 0,55l :D
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 21.06.2009 15:55

witam , ja leje oleje ogólnodostepne (samochodowe ) a do 2 suw zwykly miksol nigdy problemu nie miałem do spodzin oleje przekładniowe też zwykłe . ale to ja i do niczego was nie namawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 21.06.2009 16:31

Marshall - wychodząc z założenia że dużo kasy zapłaciłem za sprzęt leje tylko oleje które uważam za dobre i które są rekomendowane pod mój silnik. ( też nikogo nie namawiam i nie reklamuje firmy :) )

Marshall - to co napisał Kolega mottom w innym temacie jest oczywiście aktualne, dla świętego spokoju możesz sobie zarejestrować jako sprzęt do połowu ryb w starostwie za około 20zł
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.06.2009 17:37

D1ALVARO napisał(a):Marshall - to co napisał Kolega mottom w innym temacie jest oczywiście aktualne, dla świętego spokoju możesz sobie zarejestrować jako sprzęt do połowu ryb w starostwie za około 20zł

Ok, ale obowiązku nie ma :?: Skoro tak to nie będę wychodził przed szereg i rejestrował. Skuter, łódź motorowa, sprzęt do połowu - OK, ale pierdoły do pływania z dziecmi 100 metrów od brzegu na wolnych obrotach nie będę obklejał numerami.
simonka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonka » 21.06.2009 18:51

Witam,
rozmawiacie tu o takich ciekawych rzeczach jaki winiety, rejestracja, gaśnice...
Powiedźcie mi konkretnie, bo próbuje coś tu wyczytać.. ale nie mogę tego poskładać do kupy... dużo tego.
Kupiłam ponton 3m z kilem i silnik 6KM. Czy mogę zwiedzać nim Hvarskie zatoczki i pływać nim przy brzegach Makaskiej ( to drugie miejsce pobytu- bez obaw, nie chce tam płynąć z Hvaru) bez rejestracji i winiety? Wiecie... te wszystkie sprzęty, o których tu piszecie nie zmieszczą się w moim pontonie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone