Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 17.08.2016 22:48

Zapomnij o pontonie.
Dala takiej ilości osób skorupa lub rib z silnikiem minimum 50 HP.
W tym roku pływałem właśnie skorupą 5m w tyle osób + bagaże i silnik spokojnie dawał radę jeśli chodzi o ślizg.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.08.2016 06:02

Azmadan napisał(a):1 - Jakiej wielkości (długości?) musi być RIB na 4os dorosłe + 3 dzieci (8+5+5 lat)?
2 - Jakiej wielkości ponton j/w - i ile KM żeby dało się tym pływać?

Owszem, są 6-cio i więcej-metrowe pontony, gdzie pomieścisz nie tylko rodzinę, znajomych, ale również paru uchodźców :D
Ale żeby się nie wymądrzać napiszę, że kolega markiz17 ma rację.
Sam mam ponton 4,5 metra i twierdzę, że jest to długość tak akurat dla dwóch osób - piszę z własnego doświadczenia.
Owszem - w instrukcji obsługi napisano, że można pływać w 8 (osiem) osób. Ale to byłoby pływanie typowo "transportowe" od kei do plaży, wysiadka i opalanie.

Na dłuższe (całodniowe) "rejsy" - 2 osoby z pełną wygodą* i wiktem.

*"pełną wygodę" każdy definiuje po swojemu. Wiem, że trzecia osoba na naszym pokładzie znacząco wpłynęłaby na nasz komfort dłuższych (powiedzmy powyżej 2 godzin) "rejsów", co jednak nie oznacza, że nie zabrałbym dodatkowych pasażerów.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 18.08.2016 06:42

markiz17 napisał(a):Zapomnij o pontonie.
Dala takiej ilości osób skorupa lub rib z silnikiem minimum 50 HP.
W tym roku pływałem właśnie skorupą 5m w tyle osób + bagaże i silnik spokojnie dawał radę jeśli chodzi o ślizg.

Pływaliście w 4 dorosłe i trójka dzieci ??

Ja mam 5,4 m RIB i prawdę powiedziawszy to na morze (na akweny gdzie jest zafalowanie)
to jest on na 5 osób (2 za konsolą, 3 na tylnej ławce).
Osoby z przodu (przed konsolą lub dziób) są narażone na dużo większe przeciążenia.

Jak pływanie po osłoniętych akwenach to OK.
Pływałem po jeziorach w 9 osób ale w tym trójka szczupłych dzieci bodajże 7-10 lat.

Ale na zafalowany akwen morski (nie piszę o jakiejś tragedi tylko zwykłych normalnych warunkach) to bym takiej ekipy nie brał.
Jeżeli to kwestia wypoyczenia to brałbym coś o takiej konfiguracji:
Podwójne jockeye i ławeczka z tyłu. przy dobrych warunkach można siedzieć jak na zdjeciu ale przy pogorszeniu już raczej nie
Obrazek
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 18.08.2016 09:00

Ja się nie znam ale mój kolega Jacek (który udki produkuje) twierdzi, że dno z głebokim V wymaga większych silników niż bardziej plaskie dna

Głebokie V uznaje się jako lepsze na fale.
Dla takich jednostek wedlug kalkulacji Jacka:

RIB 5-5,4 m 75 KM w 2 T (Evinrude, Mercury) lub 80-100 KM w 4T => jako zalecane, wręcz minimalne
RIB > 5,5m do 6,5m to minimum 150 KM w 4T lub 130 w 2T

Pytałem się go kiedyś ile by kosztował RIB 6m pod zamówienie i czy lekki dałby radę z moim silnikiem 115KM
Prócz tego, że jednostkowa produkcja jest droga to pamiętam, ze kategorycznie stwierdził, że z głebokim V taka udka będzie wymagać tyle co podałem powyżej.

Co do pytania (łodka dla 4+3). Jak Panie i dzieci szczupłe to i 5m może wystarczy (nie siadać na tuchach na falach) na osłonięte tereny.
Jak wycieczka na Kornaty to raczej większa niż 5,5m. Ta na zdjeciu to chyba 6m
Azmadan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azmadan » 18.08.2016 09:31

Dla 7os. o których pisałem (tzn. 4+3) - chodziło o wynajem dla 2 rodzin i pływanie w okolicy PAG... głownie w mniejszym składzie - ale z możliwością zabrania dodatkowych 2+2 "na wycieczkę"
Myślałem o wynajmie z polecanej Bielskiej firmy o której pisaliście w tym wątku (taniej ;-P)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.08.2016 10:18

A może dwie mniejsze będą lepsze do Waszych celów/potrzeb?
Azmadan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azmadan » 18.08.2016 12:32

Będzie 1-dna osoba z uprawnieniami = właśnie robię w ten weekend kurs...

Boboo - pisałem Ci już w Twoim temacie - znikły Ci filmy z relacji :-/ - naprawisz to ? ;-)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 18.08.2016 12:33

Azmadan napisał(a):Dla 7os. o których pisałem (tzn. 4+3) - chodziło o wynajem dla 2 rodzin i pływanie w okolicy PAG... głownie w mniejszym składzie - ale z możliwością zabrania dodatkowych 2+2 "na wycieczkę"
Myślałem o wynajmie z polecanej Bielskiej firmy o której pisaliście w tym wątku (taniej ;-P)

Jeśli tylko jedna, to wypożyczysz tylko jeden sprzęt.
Wielkość.... wszystko zależy od tego jak jest zagospodarowany pokład, sam musisz zobaczyć i ocenić ile osób pomieści.
Moc silnika to pewnie w wypożyczalni dopasowali, ale to nie jest regułą, bo robią to głównie dla zarobku.
Silnik powinien być z zapasem mocy.
Część wypożyczalni "dławi" silniki aby nie można było go wkręcać na max obroty .
Ciężko podpowiedzieć jaka ma być moc silnika, zależy to od kilku czynników, m.in. waga, szerokość, kształt kila ( głównie od strony rufy), wysokość kila.

Widziałeś już sprzęt, który chcesz wypożyczyć?
Nie bierz pod uwagę pontonu.
Azmadan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azmadan » 18.08.2016 16:02

OK OK ;-)
1 - o RIB-a chodziło mi o długość ;-) - bo ich nie widziałem na żywo - tylko na zdj.
2 - o KM pytałem biorąc jeszcze pod uwagę wypożyczenie pontonu...

A co do pontonów... to czytam z uwagą wątek (bo pewnie jak każdy) biorę pod uwagę że kiedyś coś kupię - dla rodziny 2+1
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 18.08.2016 17:10

Azmadan napisał(a):Dla 7os. o których pisałem (tzn. 4+3) - chodziło o wynajem dla 2 rodzin i pływanie w okolicy PAG... głownie w mniejszym składzie - ale z możliwością zabrania dodatkowych 2+2 "na wycieczkę"

Tej http://rib4rent.pl/oferta/

Będzie dużo taniej jak w CRO więc sugerowałbym największe co mają (na stronie piszą, że mają 5 - 5.5m i silniki do 100 KM)
Brałbym 5,5 z silnikiem 100 KM ALE !!!

To są plany na przyszlość ?
Bo jak robisz uprawnienia to po zdaniu egzaminu uprawnienia przyjdą po miesiącu :(
I zapytaj się na jakiej przyczepie (o jakim DMC) będzie ta udka 5,5m z silnikiem 100 KM

Aby suma DMC nie przekraczała 3500 kg bo prócz VIATOLL-a (który nie jest żadnym problemem) trzeba zdać egzamin B96 co najmniej. Na winiety nie ma to wpływu (kupujesz takie jak dawniej)

No chyba, że udka jest na miejscu w CRO to się wogóle nie przejmujesz ciąganiem - tym bardziej brałbym 5,5 z największym silnikiem
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.08.2016 19:18

Ogórek z rodziną pierwszy raz w CRO.
Tylko na tydzień.
Czyli weekend jazdy 12 i 6 godzin z PL centralnej z nocowaniem pod Graz-em w polecanym Oekotelu
- za cene 100 EUR za 2+2 oczekiwałem ciut więcej - zwłaszcza sniadanie nie zachwyciło
W nierdziele lało w Graz i tą ulewę ciągnęlismy za naszą udką az do Tisno
W nierdzielę w Tisno w nocy była burza i od poniedziałku zaczął wiać porywisty wiatr.

Wytrzymaliśmy dzień bez udki ale wczoraj było pierwsze kręcenie się po okolicy a dziś drugie
Obrazek

Miał być Szybernik a potem płynięcie dalej rzeka aż do wodospadów ale ja i moja udka nie jestesmy stworzeni do pływania 10 km/h
Więc była zawrotka pod napisem:
Obrazek
a wpływalismy tędy:
Obrazek
Jak zawrócilismy wreszcie wolność i szybkość:
Obrazek
Opłynęliśmy cały Murter od zachodniej strony (wracaliśmy wschodnią pod tym mostkiem)

Zatankowalismy w Jazzera (30 l do pełna po 80 km) i znajomi zadzwonili, ze są za Sibernikiem.
Wieć znowu w stronę Sibernika, spotkaliśmy ich i poprowadzilinas znowu wzdłuz Murter-a (pod mostkiem) do takiej fajnej kanjpy rybnej
ZMINJAK

Pyszne jedzenie. Drożej jak w Grecji o jakieś 30% ale pyszne.
Obrazek
Na przystani wszystkie jednostki większe od naszej :)
No może były potem laminaty z silnikam 100 KM więc porównywalne
Obrazek

No i wrócilismy znowu po zewnętrznej Murter-a do Tisno.
Wieje z pólnocnego wschodu. Jak są fragmenty gdzie w tym kierunku jest sporo otwartego morza to fale narastają ale nie sa jakies tragiczne.

Niestety do wycieczki na Kornaty nie zachęcają. Zobaczę czy jutro będzie lepiej
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 24.08.2016 23:06

Witam
Miejscowi mówią że to bora. Wg prognozy tutejszego ministerstwa jutro (25.08) ma być spokojniej troszkę. Jestem w Betinie i tutaj nawet większe RIBy od poniedziałku nie wypływały. Dzisiaj (24.08) było już trochę ruchu na wodzie. Też spróbowałem z synem trochę się ruszyć ale ponton to jednak nie na takie warunki. Popływaliśmy jakieś 20 minut i tyle. Za duża fala. Ostatnia nadzieja że to się jutro skończy.
RIBem to już inna zabawa.
Pozdrawiam
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.08.2016 00:37

Ogórek, mam nadzieję, że uda Ci się odwiedzić Kornaty.
Choćby na jednodniowy rekonesans.
Pamiętaj, że Kornati to nie jedyne miejsce w okolicy, które jest warte odwiedzenia.
Podawałem Ci miejsca gdzie moim zdaniem warto zawitać, np Kaprije, Žirje włącznie z twierdzą bizantyjska na południu wyspy ( dojście z zatoki zajmuje 5 minut, w zatoce jest cicha konoba i pomosty do cumowania)., Tetovisniak Mali (snurkowanie) itd.
Jeśli chodzi o Kornati....wiem , że czasu mało i nie da się w jeden dzień zbyt dużo zobaczyć, ale popłyń do Mariny o której Ci mówiłem (ECI) i wejdźcie na górkę za konobą, widoki są bajeczne a cumowanie też do pomostu - Marina jest super nowoczesna.
Jest jeszcze wiele miejsc na Kornati, które warto odwiedzić, ale to nawet w kilka dni w zeszłym roku nie daliśmy rady zrealizować planów związanych z Kornatami, więc na jeden dzień nie będę tego proponował - tam po prostu trzeba trochę pobyć i poczuć "magię" tego miejsca.

Dość dużo pływaliśmy w tych okolicach i myślałem aby wrzucić zdjęcia, które być może zachęcą do odwiedzenia pewnych wysp (miejsc na nich), ale czasu trochę brakuje, jednak jeśli się go trochę znajdzie....to w przyszłym tygodniu też gdzieś tam popływamy - Trzy/cztery dni na Kornati a reszta"wyjdzie w praniu" , ale coś bliżej, typu Žirje, Kaprije i okolica.
Chyba, że będzie wiało :cry: ....wtedy będziemy musieli pływać w pobliżu Murteru.
Załączniki:
PSX_20160825_014006.jpg
Widok z góry przy marinie ECI na Kornatach. Zdjęcie z telefonu.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.08.2016 15:10

W imieniu dzieci i żony przepraszam wszem i wobec wujka @bounty (wujek bo spotkalismy go w Grecji i dzieci mówiły wujku)

Oglądanie Kornatow było w stylu amerykańskim - z pędzącej łodki. OK. 3800 obrotów, prędkość 45 km/h spalanie 2.1 km na 1 l (napisałem wcześniej odwrotnie przez pomyłkę :) )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Masakryczna ilość stateczków z turystami
Obrazek
Jak mróweczki ze statków na górkę widokową

Obrazek

Rano wiało ale słabiej, po drodze na Kornaty była fala (jak i z powrotem) ale spokojnie do płynięcia.
O 15-stej siedzielismy na obiedzie w Tisno i przestało wiac i wtedy myś
"kurze ale upał - przydałby się wiatr ;)"

Kornaty mnie nie zachwyciły. Ich dużym walorem jest osłonięcie jednostek od wiatru między wyspami
No i teoretyczny brak ludzi i spokój ne licząć wycieczkowych stateczków, żaglowek i "krów"
Krowami rodzina nazywa duże jachty motorowe z takim górnym pokłdem dla sternika na którym opalają się nagie panie ...
Ostatnio edytowano 25.08.2016 15:15 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.08.2016 15:14

Owszem mają ciekawą |księżycową| charakterystykę

Obrazek

Ale ja wole wyspy morza Jońskiego z większą ilością zieleni (te od Lefkady w dół i na wschód, Meganisi, Itaka, ...)

Na duży plus dla CRO tawerny (zapomniałem Chorwackiej nazwy) na wyspach ale minimum 50% ceny wyższe niż w Grcji (gdzieś tama pisałem, że 30% ale to była pomyłka)

>>>>>>>>>>>>>>

Czy ktoś może mi wskazac na Zirje na maps.google.pl

gdzie sa ruiny twierdzy na tej wysepce ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 437
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone