Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.08.2016 13:22

boboo napisał(a):No Rysio,
"różami" Was tam nie przywitają:

http://www.kimla.de/bilder/prognoza_11_08.png

Zanim zjedziesz w dół do Prizny, sprawdź wcześniej czy jest sens - czy aby nie zamknęli przeprawy.
Jak my mieliśmy wracać, "obrazki" na prognozie były podobne (choć deczko większe liczby - max było 90 kmh).

Boguś, na czwartek max 43 to nie zamkną. :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.08.2016 13:26

Tyle prognoza...
przy naszym powrocie pisali max 90.
Okazało się 170.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.08.2016 17:57

Szkoda, że nie zdażyłem uwiecznić bo trwało to tylko sekundy - od rana szaleją kosmiczne wichury i w pewnym momencie taki oto obrazek: potężny podmuch wiatru podnosi mojego RIBa, obraca do góry nogami i kładzie na RIBie naszego gospodarza (stoją przy jednej bojce kilkanaście metrów od brzegu). Następny podmuch przywraca sytuację do normy, jednak jedna kamizelka ratunkowa pewnie dopływa gdzieś do Orebica :)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 07.08.2016 16:11

Czy za silnik mocy 14,7kW(20KM) trzeba płacić dodatkowe ubezpieczenie?
Przy okazji możecie mi przypomnieć wzór do wyliczenia normalnej opłaty uiszczanej w kapitanacie?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.08.2016 07:49

komanch napisał(a):Czy za silnik mocy 14,7kW(20KM) trzeba płacić dodatkowe ubezpieczenie?

Nie trzeba :)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 08.08.2016 07:52

Dzięki :wink:
a jaka byłaby opłata za ponton 4m z silnikiem 14,7kW(20KM)? gdzieś tu widziałem wzór na wyliczenie takowej ale nie mogę znaleźć ...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.08.2016 08:46

komanch napisał(a):Dzięki :wink:
a jaka byłaby opłata za ponton 4m z silnikiem 14,7kW(20KM)? gdzieś tu widziałem wzór na wyliczenie takowej ale nie mogę znaleźć ...

My mamy gumiaka 3,8m i silnik 20KM i za winietę rok temu zapłaciliśmy 180 kun.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 08.08.2016 08:55

Roxi napisał(a):My mamy gumiaka 3,8m i silnik 20KM i za winietę rok temu zapłaciliśmy 180 kun.

Za ponton 3,3m z silnikiem 10KM jest opłata 160kun,
czyli za 4m z 20KM będzie pewnie około 200kun.
Dzięki :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.08.2016 22:35

Witam!
W różnych relacjach z wielką ciekawością obserwowałem pływające przygody wszelakich gumjaków, sejlorków, kilwaterów, magellanów itd.. ;)
Z tego względu, zainspirowany, mam pewne pytanie. Za kilka dni będę gdzieś w Chorwacji i mam możliwość zabrać ze sobą zwykły, dwuosobowy ponton z wiosłami.
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć i wskazać jakieś dość spokojne miejsce, gdzie takim pontonem można by się zwodować i amatorsko wypłynąć wzdłuż brzegu na jakąś ciekawą plażyczkę,albo dwie? ;)
Miejsce w zasadzie nieistotne, jak się nawinie coś ciekawego, to jestem gotów tam pojechać, czy to ląd, wyspy, czy półwyspy. ;) Tym bardziej jeśli to jest w rejonie jakiegoś kempingu.
Gdyby komuś przychodziło coś na myśl, to chętnie bym się z taką propozycją zapoznał. ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2016 19:39

Jak na razie,
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 12.08.2016 20:02

Dziękuję za informację. Przyjrzę się okolicy i tej trasie. :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 12.08.2016 20:37

razpol napisał(a):Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć i wskazać jakieś dość spokojne miejsce, gdzie takim pontonem można by się zwodować i amatorsko wypłynąć wzdłuż brzegu na jakąś ciekawą plażyczkę,albo dwie? ;)

Powiem szczerze, że gdziekolwiek nie byłem to przy brzegu widziałem pontony z wiosłami, czy kajaki. Przy brzegu w pogodny dzień zawsze można popływać na wiosłach tylko nie wszędzie jest na co popatrzeć.

Dużo ładnych (oczywiście pojęcie bardzo względne) małych plaż jest w okolicy Żuljany i tam sporo takich bardziej ceniących sobie trochę wysiłku fizycznego w postaci wiosłowania w tym roku widziałem czy to na kajaczkach czy na pontonach z Intexu.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 12.08.2016 21:03

Wielkie dzięki za informację, rozeznam temat! Na Półwyspie już bywałem, w Żuljanie również, ale nigdy nie przyglądałem się pod kątem pływania.

Może i Borak gdzieś po drodze na trasie by się trafił..? ;)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.08.2016 03:15

razpol napisał(a):
Może i Borak gdzieś po drodze na trasie by się trafił..? ;)

Właśnie dwa dni temu wróciłem z Borka; tam pontoniarzy i kajakarzy też było kilku, choć ostatnie dni były dość mocno zafalowane po weekendowych wichurach, że nawet RIBem nie było za dużo pływania :)
Azmadan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azmadan » 17.08.2016 20:57

Szybkie konkretne pytanie... - rozważania nad wypożyczeniem...
1 - Jakiej wielkości (długości?) musi być RIB na 4os dorosłe + 3 dzieci (8+5+5 lat)?
2 - Jakiej wielkości ponton j/w - i ile KM żeby dało się tym pływać?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 436
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone