napisał(a) marsik » 23.07.2016 23:49
joker1980 napisał(a):Witam.
Wiem ze ten temat już był gdzieś poruszany ale coś ciężko mi znaleźć informacje.
1. Otóż chciałbym was spytać jak to jest z oflagowaniem waszych gumjaków, jak przede wszystkim powinno być.
Czy macie jakiś mały flagsztok i na nim dwie flagi (która ma być wyżej która niżej) czy możne macie dwa osobne flagsztoki i na jednym flaga nasza a na drugim Cro? A może w ogóle nie trzeba flag zakładać?
2. Możecie pochwalić się jaki jest koszt ubezpieczenia gumjaka (OC plus ewentualnie AC)? Czy w ogóle jest konieczność ubezpieczania i w jakich firmach można go ubezpieczyć?
Ad. 1
Temat dogłębnie zbadałem w oparciu o polskie przepisy, autorytety, z kilku źródeł. Oczywiście nigdzie wprost nikt nie zajął się oflagowaniem pontonu... Ale w zasada generalna jest taka: najważniejsza na jachcie jest bandera kraju rejestracji. Jeżeli jacht jest zarejestrowany w oficjalnym rejestrze w Polsce, ma prawo (i obowiązek) nosić polską banderę. Bandera kraju wód goszczących to wskazany ukłon grzecznościowy wobec gospodarza (nie obowiązek), potwierdza poddanie się jego przepisom, co i tak jest oczywiste. Stąd bandera kraju goszczącego jest na drugim miejscu pod względem hierarchii.
Na jachcie motorowym (takim jest ponton) bandera własna jest noszona na flagsztoku na rufie centralnie, z przesunięciem w prawo i to jest miejsce najwyżej w hierarchii. Drugie miejsce w hierarchii to flagsztok w części dziobowej na relingu na prawej burcie i tu powinna być bandera kraju goszczącego.
Tyle zasady. A realnie oczywiście na pontonie, na małym jachcie, nie ma miejsca na dwa flagsztoki, z biedą bywa jeden. Stąd bierze się bandera pod banderą. Jednak trzymając się hierarchii u góry bandera kraju rejestracji.
Ja nie miałem w pontonie flagsztoka, jego rolę przejęła linka bimini.
Obecnie na łodzi mam flagsztok, ale norweski projektant przewidział jego miejsce na rufie na lewej burcie..., na prawej jest maszt oświetleniowy. Nie zdecydowałem się na drugi flagsztok na dziobie, byłby szalenie niewygodny. Stąd na rufowym flagsztoku pod polską banderą noszę banderę kraju goszczącego, jako drugą w hierarchii.
Podane informacje w linku - dyskusja sprzed roku- są moim zdaniem błędne.
Ad. 2
W Cro nie masz obowiązku ubezpieczenia OC do 15kW, chociaż czasem w kapitanacie przy winietce usiłują wcisnąć swoje. Ale rozważyć ubezpieczenie warto. Moim zdaniem najlepsze i najtańsze jest w Pantaenius, wszędzie uznawane - wycenę szybko zrobią Ci w nauticanord.pl
Ostatnio edytowano 28.07.2016 11:11 przez
marsik, łącznie edytowano 1 raz