Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.07.2016 19:55

Dziś z kolei obiad w Nin.
I te wszystkie przejażdżki zwykłym pontonem, bez dżokejki i sterociągów/kierownicy. Zwykły przedłużony rumpel.
Nie mamy potłuczonych kości ani obolałych mięśni.
Prawie cały czas w ślizgu (z przerwami na dymka - wtedy parę minut "pyr pyr pyr").
Screenshot_2016-07-09-18-16-07.png

Dokąd jutro? Nie wiem. Obejrzę rano prognozę i rzucę monetę :D
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 10.07.2016 09:47

Witaj BOBOO, czy możesz zdradzić jaki posiadasz GPS lub urządzenie , interesuje mnie aby podpiąć potem do kompa i zobaczyć , gdzie byłem , jaki czas i odległość a widzę ze posiadasz , trasy robisz konkretne , sprawdzałeś może jakie masz spalanie>???? Pozdrawiam i pogody pięknej życzę. :hut:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.07.2016 19:01

Wcześniej używałem googlemaps (po prostu włączyłem i już). Ale nierzadko się gubił i wychodziły proste kreski na mapie.
Tablet Samsung Galaxy Tab A
I dodatkowy problem, po 10 godzinach miał już tylko 38% akku.
Teraz używam smartfona (też na androidzie) ale zamiast googlemaps używam Endomondo.
I właśnie z niego są te screenshoty.
Poza tym smartfon jest poręczniejszy i po takiej (dzisiejszej) dziesięciogodzinnej jeździe mam jeszcze 87% na baterii.
(gdy był włączony równolegle googlemaps, to schodziło po 10 godzinach na 75%)
Smartfon Philips V737 (5000 mAh akku)

Co do spalania, to dziś poszedł cały zbiornik (25 l) na 150 km
A to z dzisiaj:
Wycieczka do Kanionu Zrmanji
Screenshot_2016-07-10-19-00-31.png
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 10.07.2016 19:16

BOBOO, dzięki za szybką odpowiedź, widzę że się nie nudzicie, trasy konkretne aby tak dalej. Pozdrawiam :papa:
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 11.07.2016 16:33

boboo napisał(a):Wcześniej używałem googlemaps (po prostu włączyłem i już). Ale nierzadko się gubił i wychodziły proste kreski na mapie.
Tablet Samsung Galaxy Tab A
I dodatkowy problem, po 10 godzinach miał już tylko 38% akku.
Teraz używam smartfona (też na androidzie) ale zamiast googlemaps używam Endomondo.
I właśnie z niego są te screenshoty.
Poza tym smartfon jest poręczniejszy i po takiej (dzisiejszej) dziesięciogodzinnej jeździe mam jeszcze 87% na baterii.
(gdy był włączony równolegle googlemaps, to schodziło po 10 godzinach na 75%)
Smartfon Philips V737 (5000 mAh akku)

Co do spalania, to dziś poszedł cały zbiornik (25 l) na 150 km
A to z dzisiaj:
Wycieczka do Kanionu Zrmanji

Mam kilka pytań:
1. Ile czasu trwała wycieczka z Metajny do Kanionu (cała wycieczka w tą i z powrotem?
2. Z jakich serwisów pogodowych korzystasz?
3. Tankowałeś gdzieś po drodze czy może masz zawsze jakiś zapas?
4. Masz może jakieś filmiki na YT z wyprawy do Kanionu?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.07.2016 18:26

joker1980 napisał(a):1. Ile czasu trwała wycieczka z Metajny do Kanionu (cała wycieczka w tą i z powrotem?

Dziewięć i pół godziny.
W tym godzina i 20 minut w Starigradzie w konobie Bragoc (czas według googlemaps).
Poza tym w samym Kanionie jest ograniczenie do 8 węzłów. Ale ze względu na widoki sporą część płynie się jeszcze wolniej.
Czyli też trochę czasu zabiera (ile dokładnie, napiszę jak wrócę do domu, do normalnego komputera z myszką. Palcówka na tablecie po tych detalikach nie jest moją mocną stroną :D )

joker1980 napisał(a):2. Z jakich serwisów pogodowych korzystasz?

http://prognoza.hr/prognoze.php?id=jadran_n
https://de.windfinder.com/forecast/otok-pag

joker1980 napisał(a):3. Tankowałeś gdzieś po drodze czy może masz zawsze jakiś zapas?

Mam zawsze na pontonie 2 zbiorniki po 25 litrów. Staram się aby rano przed wypłynięciem (gdziekolwiek) były pełne.

joker1980 napisał(a):4. Masz może jakieś filmiki na YT z wyprawy do Kanionu?

Mam na karcie. Ale upload dopiero po powrocie z urlopu.

Edit:
I jeszcze dzisiejsza wyprawa (dowód na "wyspowatość" Pagu :D )
Screenshot_2016-07-11-18-36-07.png
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 12.07.2016 06:38

boboo napisał(a):........ sporo trollingu i opalania na "pokładzie", snurkowanie, produkcja fal dla załogi rowerka wodnego przy Zrce :mrgreen:

PS.
Ma ktoś jakiś dobry patent na odsalanie okularów na łódce (korekcyjne i słoneczne)?

Jakies efekty na troling?? (z reki czy winda?)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.07.2016 07:02

???
Chyba masz na myśli łowienie?
A ja pisząc "trolling" miałem na myśli względnie "bezcelowe szwendanie się" (leżenie bykiem w pontonie, zażywanie słońca i kontemplacja krajobrazów) na ciut wyżej niż wolnych obrotach.
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 12.07.2016 10:35

boboo napisał(a):???
Chyba masz na myśli łowienie?
A ja pisząc "trolling" miałem na myśli względnie "bezcelowe szwendanie się" (leżenie bykiem w pontonie, zażywanie słońca i kontemplacja krajobrazów) na ciut wyżej niż wolnych obrotach.

:lol: :lol: ...zgadza się ... mialem nadzieje na jakieś "namiary" wędkarskie w tych okolicach - we wrześniu kotwiczę w Galincu własnie
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.07.2016 18:16

@lexi
Czy Twoje inicjały to M.B. ?
Jeśli tak, to się zobaczymy we wrześniu w Galincu 8)
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 15.07.2016 19:56

boboo napisał(a):@lexi
Czy Twoje inicjały to M.B. ?
Jeśli tak, to się zobaczymy we wrześniu w Galincu 8)

..skoro masz wgląd w "akta" to zapewne tak będzie.. :)
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 18.07.2016 18:36

Witam.
Wiem ze ten temat już był gdzieś poruszany ale coś ciężko mi znaleźć informacje.
1. Otóż chciałbym was spytać jak to jest z oflagowaniem waszych gumjaków, jak przede wszystkim powinno być.
Czy macie jakiś mały flagsztok i na nim dwie flagi (która ma być wyżej która niżej) czy możne macie dwa osobne flagsztoki i na jednym flaga nasza a na drugim Cro? A może w ogóle nie trzeba flag zakładać?
2. Możecie pochwalić się jaki jest koszt ubezpieczenia gumjaka (OC plus ewentualnie AC)? Czy w ogóle jest konieczność ubezpieczania i w jakich firmach można go ubezpieczyć?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.07.2016 05:50

boboo napisał(a):(...) Poza tym w samym Kanionie jest ograniczenie do 8 węzłów. Ale ze względu na widoki sporą część płynie się jeszcze wolniej.
Czyli też trochę czasu zabiera (ile dokładnie, napiszę jak wrócę do domu, do normalnego komputera z myszką. Palcówka na tablecie po tych detalikach nie jest moją mocną stroną :D )
Obiecanki, cacanki :D
OK, po "analizie" materiałów:
wpłynęliśmy na Zrmanje (pierwsza bojka) o 11:07
dopłynęliśmy do wodospadziku na końcu o 12:12

Czyli w górę rzeki zabrało nam to 1:05
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 23.07.2016 23:49

joker1980 napisał(a):Witam.
Wiem ze ten temat już był gdzieś poruszany ale coś ciężko mi znaleźć informacje.
1. Otóż chciałbym was spytać jak to jest z oflagowaniem waszych gumjaków, jak przede wszystkim powinno być.
Czy macie jakiś mały flagsztok i na nim dwie flagi (która ma być wyżej która niżej) czy możne macie dwa osobne flagsztoki i na jednym flaga nasza a na drugim Cro? A może w ogóle nie trzeba flag zakładać?
2. Możecie pochwalić się jaki jest koszt ubezpieczenia gumjaka (OC plus ewentualnie AC)? Czy w ogóle jest konieczność ubezpieczania i w jakich firmach można go ubezpieczyć?

Ad. 1
Temat dogłębnie zbadałem w oparciu o polskie przepisy, autorytety, z kilku źródeł. Oczywiście nigdzie wprost nikt nie zajął się oflagowaniem pontonu... Ale w zasada generalna jest taka: najważniejsza na jachcie jest bandera kraju rejestracji. Jeżeli jacht jest zarejestrowany w oficjalnym rejestrze w Polsce, ma prawo (i obowiązek) nosić polską banderę. Bandera kraju wód goszczących to wskazany ukłon grzecznościowy wobec gospodarza (nie obowiązek), potwierdza poddanie się jego przepisom, co i tak jest oczywiste. Stąd bandera kraju goszczącego jest na drugim miejscu pod względem hierarchii.
Na jachcie motorowym (takim jest ponton) bandera własna jest noszona na flagsztoku na rufie centralnie, z przesunięciem w prawo i to jest miejsce najwyżej w hierarchii. Drugie miejsce w hierarchii to flagsztok w części dziobowej na relingu na prawej burcie i tu powinna być bandera kraju goszczącego.
Tyle zasady. A realnie oczywiście na pontonie, na małym jachcie, nie ma miejsca na dwa flagsztoki, z biedą bywa jeden. Stąd bierze się bandera pod banderą. Jednak trzymając się hierarchii u góry bandera kraju rejestracji.
Ja nie miałem w pontonie flagsztoka, jego rolę przejęła linka bimini.
Obecnie na łodzi mam flagsztok, ale norweski projektant przewidział jego miejsce na rufie na lewej burcie..., na prawej jest maszt oświetleniowy. Nie zdecydowałem się na drugi flagsztok na dziobie, byłby szalenie niewygodny. Stąd na rufowym flagsztoku pod polską banderą noszę banderę kraju goszczącego, jako drugą w hierarchii.

Podane informacje w linku - dyskusja sprzed roku- są moim zdaniem błędne.

Ad. 2
W Cro nie masz obowiązku ubezpieczenia OC do 15kW, chociaż czasem w kapitanacie przy winietce usiłują wcisnąć swoje. Ale rozważyć ubezpieczenie warto. Moim zdaniem najlepsze i najtańsze jest w Pantaenius, wszędzie uznawane - wycenę szybko zrobią Ci w nauticanord.pl
Ostatnio edytowano 28.07.2016 11:11 przez marsik, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 434
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone