Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 19.06.2016 17:09

Jak to ten model http://www.cantieremarinello.com/Modelli.asp?Azione=Scheda&Id=6 to tam max silinik 115 ...
Nie wiem czemu napisałeś 130 (tak gwoli ścisłości bo łódki takiej na własne oczy nie widzialem)

Wypożyczałeś juz takowe ? Najlepiej wypożyczyć kilka udek, popływać, potestować - sam wybierzesz która a potem szukać okazji
W sensie nie naraz zale polywac jedną, popywać drugą i najlepiej w takim skłądzie w jakim będziesz pływać.

Masa, wymiary wyglądają OK. Czyli szerokość 2,35 jest znośna w transporcie a daje dużo miejsca na pokładzie
Wydaje mi się, ze musisz sie liczyć z holowanie przyczepki o DMC 1300. 650 kg + około 200 na silnik to daje 850.
Obstawiam, ze na gotowo z pierdółkami bedzie ważyć ponad 900 kg a przyczepka waży koło 300 kg.

Sam mam przyczepę DMC 1300 i jest na styk

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Popatrzyłem na zdjęcia. Włosi robią ładne łódki ale

- ta kanapa dla sternika słabo się sprawdza na stojąco a zobacz, że na zdjeciach i filmach tak ją sterują
- Jak stoją (a włosi są niscy) to owiewkę mają na wysokosci brzucha
- Jak będziesz miec fale to będziesz płynął na stojaka
--- wtedy przydaje się jakaś podpórka pod plecy (osobiście wolę jockey-e bo sciskasz je nogami i masz pewne trzymanie
--- przy wietrze czy szybkim płynieciu ta konsola plus owiewka jest trochę niska (jak na mój gust)

Udka wizualnie ładna - nie wiem czy to co mi by przeszkadzało, ma dla Ciebie jakieś znaczenie

Obrazek

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Typowa openka włoska gdzie ważny jest wyglad i duży pokład słoneczny

Dla mnie (ale to mój gust) nie podoba się jak to wali na małej fali

Jeszcze raz powtórzę - jak lezycie na udce to fajna. Jako srodek transportu srednia.
Sam zdecyduj co ważniejsze. W PL jest sporo produkowanych openek w wymiarze 5 - 5.5m
Może coś z rodzimej produkcji ?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.06.2016 16:15

Bardzo ważne są takie wnioski ponieważ trzeba je wziąć pod uwagę,łódż chcę kupić nie tylko pod siebie, będzie stacjonowała w Chorwacji i ja będę ją użytkował tylko przez kilka tygodni a resztę czasu pójdzie pod wynajem.Przydałoby się coś większego na 7-8osób lecz tak na poważnie to nie wiem pod jakimi nazwami szukać/.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 20.06.2016 21:56

.....mam pytanie jesli można: będziesz jezdzil ja tam wynajmować?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.06.2016 05:48

lew napisał(a):.....mam pytanie jesli można: będziesz jezdzil ja tam wynajmować?

nie,będzie w Chorwacji a ja będę jeżdżił tam i przez kilka tygodni ją użytkował
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 21.06.2016 14:24

Z napisał(a):Bardzo ważne są takie wnioski ponieważ trzeba je wziąć pod uwagę,łódż chcę kupić nie tylko pod siebie, będzie stacjonowała w Chorwacji i ja będę ją użytkował tylko przez kilka tygodni a resztę czasu pójdzie pod wynajem.Przydałoby się coś większego na 7-8osób lecz tak na poważnie to nie wiem pod jakimi nazwami szukać/.

Jest wielu, wielu polskich producentów, np. Mazury, Janmor, AM, DarMar, Atlantic Marine i wielu innych.
Wielu polskich producentów produkuje dla znanych międzynarodowych marek: Quicksilver, Bayliner, Nordkapp...
Wujek google wszystkich ich Ci poda na tacy.
W nowych łodziach można przebierać, tylko kwestia budżetu. Nie widzę problemu ze znalezieniem łodzi na 7-8osób. A jak nie planujesz jej w zasadzie transportować, to problemy wagowe niemal nie mają znaczenia.
Pewnie musisz sobie odpowiedziec na pytanie o priorytet - bardziej dla Ciebie czy bardziej na wynajem? Szkoda dopieszczać łodzi, jak za chwilę, będzie przechodziła z rąk do rąk, średnio dbających o wynajęty sprzęt.
Ale myślę, że tutaj nie miejsce na rozważania nad biznesem wynajmu....
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.06.2016 15:05

marsik napisał(a):
Z napisał(a):Bardzo ważne są takie wnioski ponieważ trzeba je wziąć pod uwagę,łódż chcę kupić nie tylko pod siebie, będzie stacjonowała w Chorwacji i ja będę ją użytkował tylko przez kilka tygodni a resztę czasu pójdzie pod wynajem.Przydałoby się coś większego na 7-8osób lecz tak na poważnie to nie wiem pod jakimi nazwami szukać/.

Jest wielu, wielu polskich producentów, np. Mazury, Janmor, AM, DarMar, Atlantic Marine i wielu innych.
Wielu polskich producentów produkuje dla znanych międzynarodowych marek: Quicksilver, Bayliner, Nordkapp...
Wujek google wszystkich ich Ci poda na tacy.
W nowych łodziach można przebierać, tylko kwestia budżetu. Nie widzę problemu ze znalezieniem łodzi na 7-8osób. A jak nie planujesz jej w zasadzie transportować, to problemy wagowe niemal nie mają znaczenia.
Pewnie musisz sobie odpowiedziec na pytanie o priorytet - bardziej dla Ciebie czy bardziej na wynajem? Szkoda dopieszczać łodzi, jak za chwilę, będzie przechodziła z rąk do rąk, średnio dbających o wynajęty sprzęt.
Ale myślę, że tutaj nie miejsce na rozważania nad biznesem wynajmu....

Tak jest,to jest zupełnie inna para kaloszy,generalnie chciałem się dowiedzieć czego szukać i wielkie dzięki za poradę,z tego co zauważyłem to największy wybór we Włoszech,Francji lub Hiszpanii lecz ta za daleko aby łódż przez pół Europy ciągnąć
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 25.06.2016 11:09

Z napisał(a):
lew napisał(a):.....mam pytanie jesli można: będziesz jezdzil ja tam wynajmować?

nie,będzie w Chorwacji a ja będę jeżdżił tam i przez kilka tygodni ją użytkował

.....zapytalem, bo wczesniej napisales: ..." będzie stacjonowała w Chorwacji i ja będę ją użytkował tylko przez kilka tygodni a resztę czasu pójdzie pod wynajem"
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.06.2016 16:20

Skontaktuj się z Jackiem z HORN BOATS (znajdziesz ich/go na Facebooku)

Może sprzedać nówkę robioną na Norwegię 5,70 z kabiną.
Bardzo solidna udka ale nadal "tylko" na 5 osób i pod silnik 130 KM EVINRUDE minimum

Ja nie wiem, czy nie ławiej będzie Tobie wynajmowac coś mniejszego 5,5m na 5 osób.
Zobacz, że są firmy oferujące wynajem RIB-a 5m za 1700 PLN na tydzień.

http://www.rib4rent.pl/oferta/

Może się z nimi dogadaj i kup wskazanego przez nich RIB-a i będziesz miał udział w jego najmie.
Odpada Tobie kłopot serwisowania, dbania, czyszczenia

Nie wiem czy to możliwe ale ja bym tak spróbował.
Ty finansujesz RIB-a i rezerwujesz go sobie na jakiś tam okres a w pozostałym terminie dostajesz jakąś tam kasę za wynajem.

Samemu wynajmowac jednną udkę nie ma sensu, działalność w tym kierunku, ubezpieczenie, kontakt z klientami (w tym rozwiązywanie problemów), może jakiś zastępczy jak coś nie działa ...
Na pewno mają wynegocjowane jakies stawki w marinach grupowe
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.06.2016 05:33

marsik napisał(a):Taki temat pontonowy: olinowanie asekuracyjne relingowe na tubach (...)

I chyba sobie wydedukowałem, dlaczego jedne je posiadają, a inne nie (niezależnie od argumentacji sprzedawcy/producenta).
Kolega mariog1 zamieścił na forum-motorowodnym linka do - jak to napisał - ujerzdzania nowego modelu Zodiaca:
http://forum-motorowodne.pl/riby-i-pont ... 79588/#new
I proszę, proszę - Zodiac bez olinowania.
Krótka wizyta na stronach Zodiac'a - i zauważyłem, że brak tych lin dotyczy pontonów "typu" tender:
http://www.zodiac-nautic.com/de/shop/ca ... tender-de/
A z kolei "typ" boote, linki owe posiada.

No bo w sumie "szalupa" używana do przepłynięcia kikudziesięciu metrów od jachtu do brzegu i z powrotem raczej tych linek nie potrzebuje. No i koszt oraz nalepienie kilku prostych pasków jest raczej tańszy od nalepienia i kosztu długiej "plecionki".
A na dłuższe wycieczkowe "spacery" takie linki już są przydatne (wręcz mogą się okazać niezbędne).

Zaznaczam: to moje wnioski i mogą okazać się jak zwykle błędne.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 28.06.2016 06:07

ogorek napisał(a):

Skontaktuj się z Jackiem z HORN BOATS (znajdziesz ich/go na Facebooku)

Może sprzedać nówkę robioną na Norwegię 5,70 z kabiną.
Bardzo solidna udka ale nadal "tylko" na 5 osób i pod silnik 130 KM EVINRUDE minimum

Ja nie wiem, czy nie ławiej będzie Tobie wynajmowac coś mniejszego 5,5m na 5 osób.
Zobacz, że są firmy oferujące wynajem RIB-a 5m za 1700 PLN na tydzień.

http://www.rib4rent.pl/oferta/

Może się z nimi dogadaj i kup wskazanego przez nich RIB-a i będziesz miał udział w jego najmie.
Odpada Tobie kłopot serwisowania, dbania, czyszczenia

Nie wiem czy to możliwe ale ja bym tak spróbował.
Ty finansujesz RIB-a i rezerwujesz go sobie na jakiś tam okres a w pozostałym terminie dostajesz jakąś tam kasę za wynajem.

Samemu wynajmowac jednną udkę nie ma sensu, działalność w tym kierunku, ubezpieczenie, kontakt z klientami (w tym rozwiązywanie problemów), może jakiś zastępczy jak coś nie działa ...
Na pewno mają wynegocjowane jakies stawki w marinach grupowe

Przepraszam że tak póżno odpisuję lecz od kilku dni przebywam już na wakacjach w Żuljanie i normalnie nie ma na nic czasu,dzięki za info.Po rozmowie z Dariem doszedłem do takiego samego wniosku,lepiej chyba wynająć a kasę zainwestować w inną opcję :D .Rejony Żuljany piękne,pływadło bardzo by się przydało
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.07.2016 19:41

Potwierdzam przydatność i wygodę foteliko-leżaków, o których pisałem wcześniej.
Po dzisiejszym rejsiku:
Screenshot_2016-07-05-19-41-03.png

nie żałuję ani jednego grosza wydanego na wyżej wymienione.
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 05.07.2016 20:12

BRAWO - TY :P :P
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.07.2016 17:11

Trzymając się tematu "Pływanie pontonem w Chowacji" prezentuję dzisiejszy screenshot:
Screenshot_2016-07-06-17-55-06.png

Trochę ścigania (że skuterem :D ), trochę "walki" z falami i wiatrem (dwie śrubki z bimini zatopione), sporo trollingu i opalania na "pokładzie", snurkowanie, produkcja fal dla załogi rowerka wodnego przy Zrce :mrgreen:

PS.
Ma ktoś jakiś dobry patent na odsalanie okularów na łódce (korekcyjne i słoneczne)?
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 06.07.2016 19:28

boboo napisał(a):PS.
Ma ktoś jakiś dobry patent na odsalanie okularów na łódce (korekcyjne i słoneczne)?

Mineralna z butelki i jedziesz :wink: :lol:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.07.2016 17:29

I "Pływania pontonem w Chorwacji" ciąg dalszy:
(przy Cesaricy mieliśmy kontrolę. Mili policjanci zażyczyli sobie dokumenty. O przepisowe wyposażenie nie pytali)
Prosta kreska od Zawratnicy do Starej Novalji jest "skrótem" software'u. Przez przypadek wyłączyłem GPS. A płynęliśmy pod Rabem (jakieś 500 m) i dopiero mijając Dolin odbiliśmy w dół na Starą Novalję.
Screenshot_2016-07-08-17-43-06.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 433
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone