Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.06.2016 13:05

joker1980 napisał(a):2.Yachticon - Schlauchboot Pflege - tym po umyciu zabezpieczam ponton (przed promieniami słońca itp.)

Spróbuj 303 Protectant. Po tym o którym piszesz mozna nabrac poslizgu na tubach
303 jest zalecany przez wielu z RIB.net na RIBY/PONTONY PVC i Hypalon

Daje lekki połysk, powierzchnia nie jest śliska, lekkie zabrudzenia od razu czysci

Ja i żona mało nie 'zgineliśmy" od poślizgu na tubach po typ PFLEGE ;)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mówię seria, jak żona w porcie stanęła na tubie butem do plywania z bieżnikiem antypoślizgowym to ledwo ją złapałem

Obrazek

Ten również chroni od UV, zabezpiecza i nie wiej jak to działa ale zmniejsza się poślizg.
Po "pflege" jedziesz palcem jak po lodowisku, Po 303 ledwo dasz radę przesunać palcem
Ostatnio edytowano 13.06.2016 13:34 przez ogorek, łącznie edytowano 2 razy
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 13.06.2016 13:30

ogorek napisał(a):Zadzwoń i dowiedz sie ile wynajęcie małego RIB-a
Można ciągnąć z południa PL do CRO lub odebrać w CRO lub mieć "podstawionego" w CRO

Ktoś na forum twierdził, że korzystne ceny mają. http://www.rib4rent.pl/

Może lepiej wynajać na minimum tydzień a na spokojnie robić swoją po powrocie z urlopu.

Napisałem z ciekawosci takie zapytanie do rib4rent (zeby zobaczyc ceny):
Moje zapytanie: "Proszę o przedstawienie oferty na wynajem RIBa na Chorwacje.Data wyjazdu to 08.08.2016 - powrót w 23-24.08.2016.Proszę o dwie oferty:1. Z moim prywatnym transportem.2. Z waszym dowozem."
A to odpowiedz:"Witam, niestety nie mam dostępnych RIB-ów w tych terminach. Ostatnie wolne terminy to 10.09-17.09.
Generalnie wszystkie pontony są przez cały sezon w Chorwacji więc nie ma potrzeby ich przewożenia. Jeżeli klient chce zabrać ze sobą łódź w rejony gdzie nie uda nam się zazębić czarterów, przewóz organizuje sobie we własnym zakresie lub wyceniamy indywidualny dowóz. Przesyłam standardową ofertę naszych Ribów: Przesyłam ofertę wynajmu RIB-a 450cm z silnikiem 60KM Yamaha ( 2016 r ), silnik z Power Trym, elektrycznym rozruchem i sterowaniem z konsoli za pomocą kierownicy i manetki. Ponton jest w pełni opłacony i wyposażony.Na zdjęciach poprzedni silnik SELVA 70.Na wyposażeniu: drabinka metalowa, echosonda, gaśnica, kamizelki, odbijacze, liny, kotwica, pompa zenzowa, pagaj, rozkładany daszek słoneczny i pokład do opalania.
Ponton wyposażony w dwa zbiorniki paliwa, 50 oraz 25 litrów, co przy spalaniu ok. 8l, daje ok.10 godzin pływania. Na pokładzie znajduję siękilka bakist.Posiada Chorwacką winietę, OC i AC. WAŻNE: proszę pomyśleć gdzie ponton będzie cumował, marina, bojka
itp. Można porozmawiać z właścicielami kwater, często pomagają. Koszt wynajmu na sezon 2016 to 1300,00 zł / tydzień, wymagany zadatek 800,00 zł, kaucja 2000,00 zł"

Podsumowanie: Moim zdaniem bardzo atrakcyjna oferta. Tym bardziej ze nie trzeba nic wozić, a ceny w CRO za wynajem Riba to ok 150 euro/doba - co daje jakieś 650 zł za dobę - no ale trzeba dość wcześnie rezerwować...
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.06.2016 13:38

Nie pamiętałem cen ale ktoś właśnie pisał, że zarezerwował na majówkęi bardzo dobre ceny mają

Szkoda, że już nic nie mają może można się zapisać jakby ktoś zrezygnował.
Przy tej cenie nie ma sensu ciągać nić na 7-10 dni samemu w podobnym wymiarze

Szkoda, że już nic nie mają bo Smoki3 mógłby wynająć a po powrocie (na spokojnie) zająć się problemem
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 13.06.2016 17:26

Potrzebuję dokupić nowy zbiornik paliwa ok. 20 - 25 litrów. Oryginalny który dostałem razem z silnikiem ma 12l.
Macie może jakieś doświadczenia/uwagi jeżeli chodzi o zbiorniki plastikowe. Czy są jakieś firmy na które nie warto zwracać uwagi, czy może nie ma to znaczenia i brać pierwszy lepszy?
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 13.06.2016 20:50

Używałem do tej pory 2 zbiorników i różnica jest ogromna. Pierwszy HULK to kiszka. Oring na odpowietrzniku rozszedł się po kontakcie z benzyną, korek ma jakiś niedopasowany gwint do zbiornika, trudno równo zakręcić, a jak już się dokręci to odkręcanie korka to zadanie dla Pudziana. Nieraz męczyłem się kilka minut, żeby go ruszyć. Teraz mam Yamahy i to jest inna bajka. Korek działa wzorowo, odpowietrznik też i ma dodatkowo wskaźnik poziomu paliwa. Hulka kupowałem nowego, Yamahę używany wraz z silnikiem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2016 06:13

joker1980 napisał(a):Potrzebuję dokupić nowy zbiornik paliwa ok. 20 - 25 litrów. Oryginalny który dostałem razem z silnikiem ma 12l.
Macie może jakieś doświadczenia/uwagi jeżeli chodzi o zbiorniki plastikowe. Czy są jakieś firmy na które nie warto zwracać uwagi, czy może nie ma to znaczenia i brać pierwszy lepszy?

Mam taki po jednym sezonie dwadzieścia kilka litrów. Gdyby co, to pisz.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 14.06.2016 09:55

Witam wszystkich
Wątek pozostał już w tyle ale jeszcze w sprawie pontonów Proscan M. dołożę swoje 3 grosze. Byłem z takim (3,7 m) w 2015 w Chorwacji i jakoś tak silnie braku olinowania nie odczułem. Ani ja ani rodzina. Zauważam plus w postaci łatwiejszego i swobodniejszego montowania odbijaczy. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to wydaje mi się że ta lina dookoła burt jest i tak za luźno mocowana by je poprawić w sytuacjach awaryjnych. Tyle.
A sam ponton jak na "rasowego" chinola jest OK, nawet bardzo OK. Po roku leżenia w piwnicy w torbie w tym roku na zalewie zegrzyńskim dał radę bezproblemowo. Nic się nie odkleja, nie marszczy, nie zagina (poza tymi miejscami gdzie powinien) itd. Nawet numery się jeszcze trzymają.
Pozdrawiam
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.06.2016 18:55

joker1980 napisał(a):Potrzebuję dokupić nowy zbiornik paliwa ok. 20 - 25 litrów. Oryginalny który dostałem razem z silnikiem ma 12l.

Kupiłem taki który miał na 100% pasować do mojego silnika. Tzn, zbiornik jest uniwersalny a do danego silnika sprzedaja linię paliwową. I oczywiście nie pasowało do BF20. Odsyłka i ledwo zdążyłem przed wyjazdem kupić oryginal w Aries-HONDA na Puławskiej. Nie mam dużego doświadczenia ale z tego drobnego radziłbym kupić oryginał. No chyba, że jest czas na eksperymenty a różnica w cenie jakaś znacząca
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 15.06.2016 08:09

Macieju, ale co mogło nie pasować w zbiorniku? Złączka ze zbiornika? Przecież jak była do Hondy, to musiała pasować... Do zbiornika HULK trzeba było dokupić króciec pod złączkę Hondy, oryginalnie tam była bodajże plastikowa końcówka do wężyka, bez złączki.

Używałem dwóch powiększonych zbiorników.
HULK 22l. do Hondy za ok. 120zł. + dokupienie króćca do szybkozłaczki Honda (cena?) i SUZUKI 25l do Suzy za bodajże 280zł. Tak jak patrzę na zdjęcia to ten do Suzuki identyczny jak do Yamahy. Pewnie jeden producent i daje różne logo. Do żadnego nie miałem zastrzeżeń. Suzuki jakby bardziej dopracowany, przyjemniejszy materiał, na pewno wskaźnik paliwa lepszy, w Hulku wskaźnik nie dawał mi żadnej informacji poza pusty/pełny. Za to Hulk był sztywniejszy i miał mniejszą tendencję do odkształcania przy różnicach temperatur i napełnienia niż Suzuki.
Wydaje mi się, że płacenie ponad dwa razy więcej za firmowanie logiem ma średni sens. Choć to nie jest majątek, ok. 100zł. wiecej. Jednak zawsze lepszy 25l. niż 22l. :)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 15.06.2016 08:40

zdolar68 napisał(a):Witam wszystkich
Wątek pozostał już w tyle ale jeszcze w sprawie pontonów Proscan M. dołożę swoje 3 grosze. Byłem z takim (3,7 m) w 2015 w Chorwacji i jakoś tak silnie braku olinowania nie odczułem. Ani ja ani rodzina. Zauważam plus w postaci łatwiejszego i swobodniejszego montowania odbijaczy. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to wydaje mi się że ta lina dookoła burt jest i tak za luźno mocowana by je poprawić w sytuacjach awaryjnych. Tyle.
A sam ponton jak na "rasowego" chinola jest OK, nawet bardzo OK. Po roku leżenia w piwnicy w torbie w tym roku na zalewie zegrzyńskim dał radę bezproblemowo. Nic się nie odkleja, nie marszczy, nie zagina (poza tymi miejscami gdzie powinien) itd. Nawet numery się jeszcze trzymają.
Pozdrawiam

Gratuluję zadowolenia z pontonu!
Przy dobrym wykonaniu, dobrym wyposażeniu tym bardziej nie rozumiem oszczędności na linkach.
Podkreślam, że to nie sprawa pontonów Proscan czy jakichkolwiek innych, tylko standardowego, a nawet obowiązkowego moim zdaniem wyposażenia jakiegokolwiek pontonu na morze. Oby linki nigdy nie były niezbędne, wszystkim tego życzę.
Ale jak to się zdarzy, a ich nie będzie?
Masz rację, że zbyt luźne linki tracą swoją funkcję.

Swoją drogą próbowaliście z wody wejść do pontonu bez drabinki czy pomocniczej liny i bez pomocnika na pokładzie?
Warto spróbować, czy dacie radę...
W necie gdzieś oglądałem filmik, jak słusznej postury niemłoda pani sprytnie robi to fikołkiem, nurkując i wrzucając nogi na pokład.
EDIT: znalazłem https://www.youtube.com/watch?v=liymmoy1nNc
ale ups - trzyma się nie linek (ich nie ma), a właśnie uchwytów... :oops:, może więc nie do końća mam rację z linkami :?:

Ciekawostka - niedawno widziałem też taki film fabularny, thriller: dużym jachtem motorowym radosna grupa przyjaciół na wycieczce bodajże na Karaibach, w porywie ogólnej radości wszyscy wyskoczyli/powrzucali się do morza. A jacht był tak skonstruowany, że miał otwieraną burtę, która udostępniała schody. Nikt nie pomyślał o ich otworzeniu przed skokiem a z wody się nie dało....
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 15.06.2016 11:42

zdolar68 napisał(a):Witam wszystkich
Pozdrawiam

A ja jestem użytkownikiem pontonu Proscan 450 już od 3 sezonów (i wszystkie 3 sezony pływał w Cro). Nie mam żadnych zarzutów co do tego sprzętu. Wcześniej pływałem na 9,9 konnym silniku, teraz na 30 konnym. Nic się nie odkleja, nic nie płowieje, nic nie odbarwia, itp. Nadal wygląda jak nowy choć ma wiele godzin przepływanych. Linek też mi w nim nie brakuje, a wsiadanie z wody do pontonu (a szczypiorkiem nie jestem ;) ) nie nastręcza żadnych problemów. Dokupiłem do niego bimini, a kółka montowane na pawęży zastąpiłem specjalnie dopasowanym wózkiem slipowym. Niestety waga silnika 30 konnego to trochę za dużo na kółeczka pawężowe, no i slipuję sprzęt samochodem a nie ręcznie.
Zarejestrowałem sprzęt w PZŻ jako statek morski i bez problemów śmigam w Cro po morzu.
Dobry sprzęt za rozsądne pieniądze.

P.S. Mój Proscan ma linki asekuracyjne na burtach
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.06.2016 14:02

marsik napisał(a):Macieju, ale co mogło nie pasować w zbiorniku? Złączka ze zbiornika? Przecież jak była do Hondy, to musiała pasować... Do zbiornika HULK trzeba było dokupić króciec pod złączkę Hondy, oryginalnie tam była bodajże plastikowa końcówka do wężyka, bez złączki.

No ponoć do HONDY są dwa rodzaje (nawet tych małych).
Pan sprzedał mi jako końcówkę do HONDY a nie pasiła :)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 15.06.2016 14:15

spellkast napisał(a):...a wsiadanie z wody do pontonu (a szczypiorkiem nie jestem ;) ) nie nastręcza żadnych problemów.

Ale masz na myśli wejście do pustego pontonu pływając samemu w głębokiej wodzie?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.06.2016 18:05

spellkast napisał(a):Linek też mi w nim nie brakuje, a wsiadanie z wody do pontonu (a szczypiorkiem nie jestem ;) ) nie nastręcza żadnych problemów. ...

Ja jakoś mało sprawny jestem czy moje dzieci i małżonka.
Nie chodzi tu o linki ale aby wsiaść z wody do pontonu musiałem mieć grubą linę na którą stawialiśmy nogi i chwytaliśmy się za stelaż. Gdybym go ne miał to miałbym drugą taką linę z przeciwnej burty aby się za nią łapać.

I chyba nie ma tu znaczenia czy jest olinowanie czy go nie ma ale bez jakiś udogodnień wchodzenie na ponton z wody nigdy nie jest szczególnie łatwe. Chyba, że koncetrujesz energię KI, wybijasz sie z wody i lądujesz w pontonie ...

Ew masz taką grubą linę, drabinkę, itp, itd ...

Obrazek

TO ta gruba niebieska lina. Akurat tu jest mocowana do linki asekuracyjnej ale może być mocowana gdziekolwiek
Wchodząc łapaliśmy się za stelaż ale mogliśmy używać takiej drugiej z drugie burty gdyby stelażu nie bylo.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 19.06.2016 10:52

Przepraszam jeśli piszę w niewłaściwym temacie(jeśli tak jest to pokierujcie mnie do właściwego), jako totalny laik przeglądam ostatnio oferty na sprzedaż używanych łodzi typ Fisherman 19,mam zamiar coś takiego zakupić i użytkować w Chorwacji,silniki jakie biorę pod uwagę to moce w zakresie od 80 do 130km. Może ktoś z Was zetknął się z takim pływadłem lub podobnym jak Marinello?,nie jestem uparty na tej konkretnej marce lecz chciałbym coś w tym stylu.Chyba przyszedł u mnie czas na przejście z motocykla na wodę :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 432
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone