Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
ponton

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 31.05.2009 16:58

Znowu dyskusja o "wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą" :(
Daleko mi do stwierdzenia, że ogólnie rozumiany "ponton" jest "jednostką pełnomorską", ale zdecydowania spełnia zadania do których został zaprojektowany (te cechy zostały już wcześniej wspomniane).
Należy odróżnić gumeniaki służące do samodzielnego przepływania z miejsca na miejsce (a o takich tutaj raczej piszemy) od tych, które mają ratować życie w przypadku awarii większej jednostki (czyli wspomnianej tratwy ratunkowej).
Generalnie nie rozumiem dlaczego kolega mariusz nowak używa pojęcia "tratwa ratunkowa" w kategorii "wady" - przecież ratowanie życia to tak naprawdę duża zaleta sprzętów dmuchanych.
Wcale nie mam zamiaru oddalać się moim T32IE dalej od brzegu niż dopuszcza to jego kategoria żeglugowa - "C", lecz wydaje mi się, że kolega mariusz nowak byłby bardzo niemile zdziwiony widząc jak daje radę na fali (mimo, że to "ponton") :twisted: .
Pozdrawiam
P.S.
mariusz nowak - pochwal się, czym pływasz?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 31.05.2009 18:32

bogdan63 napisał(a):...lotniskowiec też ma zalety i wady, nawet wiecej wad a najwieksza jest taka że nie zmieści sie w moim bagażniku.
pozdrawiam.

taka wada to pikuś :D dla mnie wadą jest to, że chyba trochę za duuuuużo pali :D :D
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 31.05.2009 19:34

Jacek L napisał(a):
bogdan63 napisał(a):...lotniskowiec też ma zalety i wady, nawet wiecej wad a najwieksza jest taka że nie zmieści sie w moim bagażniku.
pozdrawiam.

taka wada to pikuś :D dla mnie wadą jest to, że chyba trochę za duuuuużo pali :D :D

A może łódź podwodna, taki mały U-bocik :?: Fali się nie boi, ładne widoki ... tylko gdzie nakleić winietę :?:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 31.05.2009 19:36

Cześć. Gozdek nie ma zielonego pojęcia, lub chce ożywić dyskusję.

Pzd be-ja
Pablo68
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo68 » 02.06.2009 21:37

Witam serdecznie
Jakiś czas temu postanowiłem ziścić swoje marzenie pojechania do Chorwacji z własnym pontonem.
Wypowiedzi, jakie znalazłem na forum, były dla mnie kopalnią wiedzy, która zaowocowała nie tyko kupieniem odpowiedniego sprzętu (na miarę możliwości), ale także pozyskaniem potrzebnej wiedzy i uprawnień, za co bardzo dziękuję!!!!!!!!
W chwili obecnej jestem na etapie wyboru miejsca i przyznam, że się pogubiłem. Jeżeli możecie polecić miejsca, gdzie byliście i było fajnie, byłbym wdzięczny.
Na zakończenie to, co nabyłem: ponton HSD 320, silnik na razie od kolegi 8KM radziecki, zapas nowy Salut z łamaną kolumną, radyjko „ręczniak” i inne drobne, lecz ważne rzeczy.
Pozdrawiam
Pablo
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 03.06.2009 05:05

Pablo68 - nie odpływaj z tym silnikiem za daleko od brzegu
Pablo68
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo68 » 03.06.2009 07:23

W obecnej chwili nie mam innego wyboru jak ten silnik, kolega ma go do nowości i nigdy go nie zawiódł, mam nadzieję, iż także i mnie nie zawiedzie.
Nie dodałem, że szukam miejsca na campie, najlepiej w okolicach Zadaru lub Splitu.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 03.06.2009 07:26

Pablo68 - i tak musisz kupić winietę bo silnik ma 8km, a ponton ponad 3m , dobrze by było jakbyś zarejestrował ponton w starostwie jako sprzęt do połowu ryb ( koszt około 20zł) a co do fajnego miejsca na pływanie pontonem to polecam Zaton ( ojciec był już 4 razy, teraz jedzie 5 raz) jest tam jakiś kemping na Holliday Village.
Pablo68
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo68 » 03.06.2009 11:11

D1ALVARO, możesz powiedzieć coś więcej o tym miejscu, wpisałem do wyszukiwarki i mi Kamczatka wyskoczyła. Jakie ceny, położenie, możliwość trzymania pontonu, bliskość stacji paliwowej, ogólnie im więcej szczegółów tym lepiej, lubię się dobrze przygotować.

Pozdrawiam i czekam na inne miejsca.
Pablo
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 03.06.2009 12:53

forum/viewtopic.php?t=18126&highlight= - Tu masz cały temat o Zaton Holliday Village , moi rodzice mieszkają niedaleko tego ośrodka jak są na wakacjach :) , myśle że z trzymaniem sprzętu nie będzie problemu jest tam camping i dużo placu, a także dobra baza wodna. ps jak się tam kiedyś wybiorę to koniecznie na tą dyskotekę :twisted:
Pablo68
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo68 » 04.06.2009 07:34

D1ALVARO, dzięki za namiar, bardzo ciekawe miejsce, obawiam się jedynie, że będzie tam dość gwarno.
Czekam na inne propozycje, wiem, że w innych wątkach są opisy wielu ciekawych miejsc, sądzę jednak, że warto w tym temacie wskazać miejsca dedykowane dla posiadaczy pontonu.

Pozdrawiam.
Pablo
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 08.06.2009 20:26

wczoraj tato przywiózł Yamahę F40 2006r 4 suw na krótkiej stopie :D , dzisiaj cały dzień szykowanie silnika - nowe oleje, smary, hydro stabilizator, mycie i budowanie stojaka pod niego - już czeka gotowy na stojaku na ponton Bush Favorit 4,7m X 2,05m, będzie to jeździło na Niewiadowie N 300 ( w Polsce). jak na pływanie w Chorwacji po bliskich wysepkach i przy brzegu starczy no i do bagażnika się zmieści :)
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 08.06.2009 22:18

D1ALVARO napisał(a): Bush Favorit 4,7m X 2,05m, w Chorwacji po bliskich wysepkach i przy brzegu starczy no i do bagażnika się zmieści :)

Kurcze to co ty masz za bagażnik? Ja mam Bush-a Kaiman 300R + silnik Parsun 15 i mam kłopot do Sharana zmieścić :!:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 09.06.2009 05:41

MAREQ - Citroen Berlingo + box dachowy , rodzice jeżdżą we dwoje do Cro także wykręcamy tylne kanapy i z tyłu jest naprawdę dużo miejsca.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 09.06.2009 08:01

D1ALVARO napisał(a):wczoraj tato przywiózł Yamahę F40 2006r 4 suw na krótkiej stopie :D , dzisiaj cały dzień szykowanie silnika - nowe oleje, smary, hydro stabilizator, mycie i budowanie stojaka pod niego - już czeka gotowy na stojaku na ponton Bush Favorit 4,7m X 2,05m, będzie to jeździło na Niewiadowie N 300 ( w Polsce). jak na pływanie w Chorwacji po bliskich wysepkach i przy brzegu starczy no i do bagażnika się zmieści :)
no to super yamaszka gdzie taką wyrwałeś
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone