Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.06.2016 07:18

Ale to jest to samo co w dekatlonie za 80 PLN (nabój 33 gr osobno i zawór UML osobno)

Zawór UML (jak nazwa wskazuje) to Universal .... Pasuje do wszystkich takich
Trzeba poszukać najtaniej zestawu UML + CO2 33 gr

Kiedys w Decatlonie były takie zestawy za bodajze 60 PLN
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2016 09:44

No to już popływałem ...... :evil: Dzwon przed rondem w Józefów. Jakiś ........ wjechał mi w łódkę, rozwalił przyczepę, wyrwał silnik z pawęży ........ :evil:

Obrazek
Ostatnio edytowano 09.06.2016 11:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.06.2016 09:56

szajzendrek :x
A ponton już sprzedany?
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 08.06.2016 11:22

@smoki3 serdecznie wspolczuje. Takiego scenariusza zawsze najbardziej sie obawiam. Pal licho choc tez nie do konca jakby to bylo po urlopie ale nie na pare dni przed.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.06.2016 11:52

smoki3 napisał(a):No i to już popływałem ...... :evil: Dzwon przed rondem w Józefów. Jakiś ........ wjechał mi w łódkę, rozwalił przyczepę, wyrwał silnik z pawęży ........ :evil:

Nieeeeee! :evil: :evil: :|
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.06.2016 13:24

smoki3 napisał(a):No i to już popływałem ...... :evil: Dzwon przed rondem w Józefów. Jakiś ........ wjechał mi w łódkę, rozwalił przyczepę, wyrwał silnik z pawęży ........ :evil:

Szczerze współczuję. Takiego scenariusza zawsze najbardziej się obawiam

Ostatnio facet najechał mi na tył (ja i on staliśmy w korku) bo
"pisał SMS-a i telefon mu spadł i się przychylił i noga mu ze sprzęgła spadła"

Dobrze, że zapomniałem zdemontować hak to miałem zero uszkodzeń

A drugi raz jak pojechałem do Augustowa i nigdzie nie cofałem auta a miałem po przyjezdzie stłuczone szkło lampy w przyczepce. Więc chyba ktoś wjechał w korku ...

Czasem myślę, czy nie zamontować kamery na przyczepce ale co to da ??

Koszmar, zwłaszcza, że włożyłeś w to dużo pracy !!!!
W CRO zawsze coś jeszcze wynajmiesz (gdzies tu załączałem linki do RIB-ów z PL wynajmowanych w CRO)

Tam gdzie ja jadę nie ma żadnych wypożyczalni
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 08.06.2016 19:31

smoki3 napisał(a):No i to już popływałem ...... :evil:

Po prostu ręce opadają ... :(
Czy ubezpieczenie (zakładam, że OC tamtego sprawcy) pokryje szkodę powstałą na lawecie?
Może udałoby się jeszcze coś kupić przed wyjazdem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2016 11:27

Dziękuję wszystkim za dobre słowo. Szkody ma pokryć CO sprawcy. Ponieważ szkoda jest spora wezwałem Policję i ta ukarała pana (w sumie bardzo sympatycznego) 6 punktami. Jednak jestem teraz w przysłowiowym "pacie". Muszę czekać do połowy przyszłego tygodnia na rzeczoznawcę, aby ten "zlikwidował" silnik którego naprawa jest nieopłacalna(tylko ta połamana widoczna na zdjęciu część w serwisie Yamahy to 5000,-). Dodatkowo wchodzi uszkodzony osprzęt silnika, uszkodzona łódka (nie wiem jeszcze w jakim stopniu- czekam na pierwsze oględziny).Następnie uruchomione pieniądze (jeśli będzie zgoda co do sumy wypłaty..) Dalej pora na kupno motoru jest zimą, albo wiosną teraz jest ciężko coś znaleźć. Masakra....... ciężko będzie się wyrobić przed zaplanowanym wyjazdem.

Natomiast Warta się uwinęła i już przyznała za przyczepę kwotę "zgodną" dla obu stron do wypłaty.Teraz będą się sami szarpać z OC sprawcy.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 09.06.2016 14:44

Zadzwoń i dowiedz sie ile wynajęcie małego RIB-a
Można ciągnąć z południa PL do CRO lub odebrać w CRO lub mieć "podstawionego" w CRO

Ktoś na forum twierdził, że korzystne ceny mają. http://www.rib4rent.pl/

Może lepiej wynajać na minimum tydzień a na spokojnie robić swoją po powrocie z urlopu.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.06.2016 11:19

smoki3 - bardzo mi przykro... trzymaj się chłopie
Ostatnio edytowano 10.06.2016 11:22 przez marsik, łącznie edytowano 1 raz
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.06.2016 11:21

ogorek napisał(a):Ale to jest to samo co w dekatlonie za 80 PLN (nabój 33 gr osobno i zawór UML osobno)

Zawór UML (jak nazwa wskazuje) to Universal .... Pasuje do wszystkich takich
Trzeba poszukać najtaniej zestawu UML + CO2 33 gr

Kiedys w Decatlonie były takie zestawy za bodajze 60 PLN

Najtaniej znalazłem komplet za 69zł. tutaj http://zefir.sklep.pl/pl/naboje-i-tabletki-do-kamizelek/2073-nabojtabletka-do-kamizelki-simi.html
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.06.2016 11:55

Taki temat pontonowy: olinowanie asekuracyjne relingowe na tubach.
images.jpg

Wg mnie jest niezbędne. Na zafalowanym morzu nie wyobrażam sobie nie móc się trzymać linki relingowej.
Zawsze pływałem tak: siedzenie na tubie z prawej, że lewa ręka - rumpel, prawa - trzymanie relingu. Ewentualnie na tylnej ławce i też trzymanie po prawej linki relingu. Na każdej fali podskok, tyłek lata, ręka trzymająca reling daje stabilność i zapewnia powrót do ustalonej pozycji, kontroluje ewentualne odchylenia ręki na rumplu. Nie trzymałem się linki tylko siedząc na podłodze, ale bardzo rzadko, wtedy widoczność do przodu jest zbyt ograniczona.
Z kolei załoga, czy siedząca na tubach czy na przedniej ławce u mnie miała obowiązek zawsze jedną ręką trzymać się linki relingowej na tubie. Zresztą było to odruchowe, podkskakujące pupy na ławce wymuszały trzymanie się stabilnej liny na burcie.
Nie pamiętam żadnego pontonu bez takich lin relingowych/asekuracyjnych na tubach. A Wy?
Stąd liny asekuracyjne/relingowe wydają mi się obowiązkowym wyposażeniem pontonu.

Kolega nozdier, którego interesuje ewentualnie zakup mojego pontonu Honwave, rozważa też ponton Proscan Marine. http://pontony.waw.pl/pontoons, a tam:

"usunięte liny asekuracyjne na burtach" oraz

"Liny asekuracyjne która zawsze sprawiały więcej problemów niż dawały korzyści - usuneliśmy. Nię bedą już przeszkadzały przy siadaniu na pływakach, nie będą zasłaniały numerów rejestrcyjnych na burtach, nie utrudniają ześlizgiwania się do wody ani wchodzenia na ponton - zamiast nich dołożyliśmy na burtach więcej twardych uchwytów."

Wydaje mi się to kompletnie bzdurną, wręcz niebezpieczną, oszczędnością. Jak dla mnie podane powody zupełnie wydumane - dla przykrycia oszczędności. A twarde uchwyty przy dziobie przynajmniej ze zdjęć wyglądają na kompletnie bezużyteczne. A ponton gdzieś tam opisywany u nich jako specjalnie do Chorwacji :!: .
Jakie jest Wasze zdanie?

I jeszcze taki pomysł:
proscan zbiornik.jpg

Ktoś z Was trzymałby w takim miejscu zbiornik? Zwłaszcza powiększony 22-25l mocno wskazany na morzu?

Może koledzy z Proscan są w stanie obronić jednak te pomysły?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 10.06.2016 22:06

Co do lin to faktycznie:

- trzymałem się ich
- do lin mocowany był stelaż na którym siedzieli pasażerowie
- moje dmuchane siedzisko było przymocowane do tuby do takiej liny właśnie

Co do braku i rączek nie wypowiem się bo linę miałem a rączek mało ;)
Co do zbiornika to przy ALU podłodze chyba można jakoś solidnie zamocować

Ja miałem fantastyczne pasy SEA SUMMIT sciągające i dwa zbiorniki ani drgnęły jak sprawdzałem w porcie a po godzinie na falach latały już po podłodze ... Nie wiem jak chcą mocować je do tuby ale może kleją tam jakies specjalne uchwyty.

W Honwave taki uchwyt był pod ławeczką ale ja miałem na podłodze z tyłu i brakowało mi czegoś takiego
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 11.06.2016 05:38

Co myslicie o takiej konstrukcji kotwicy?.. sprawdzi sie?
large_50720.jpg

Konstrukcja sugeruje ze bojrep bylby zbedny (pomijajac role sygnalizacyjna).

A moze ktos takiej uzywa?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.06.2016 05:49

ogorek napisał(a):(...) Nie wiem jak chcą mocować je do tuby ale może kleją tam jakies specjalne uchwyty (...)
pro_scan_tank.jpg
Ale nie wiem, czy to dobry pomysł dla dużych zbiorników.
Choć taka rezerwa 12 albo 5 litrów na "rufie" to nie takie głupie, a miejsca na "pokładzie" nie zajmuje.
Sam cały czas myślę jak/dokąd przesunąć zbiorniki (2 x 25 l) w przód aby na "dupie" tyle nie wisiało, ale aby też nie przeszkadzały Oldze z przodu (a to ma priorytet).
Bo na pierwszym miejscu jest u nas WYGODA.
My nie jesteśmy żaden rescue- albo race-team.
Zabawa i rekreacja w przyjemnych warunkach.
A do zabawy czasem potrzebne są te linki asekuracyjne :D
urlaub_cro_2015_120.jpg

Dlatego pomysł na "bezlinkowe" tuby uważam za chybiony.
To moje (czyli "admirała" po 30 godzinach :lol: [wg licznika przy silniku]) prywatne zdanie i zasadniczo mogę nie mieć racji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 430
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone