Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.06.2016 10:29

smoki3 napisał(a):A, sezon uważam za rozpoczęty. Wczoraj popływałem sobie dwie godziny na zalewie Domaniewskim i wypaliłem 10l benzyny (dla tych którzy lubią liczyć). :mrgreen:

My też w weekend robiliśmy test sprzętu :D

13319917_10205976125193468_526854837607679879_n.jpg

Już się nie mogę doczekać wyjazdu. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2016 10:37

Roxi napisał(a):

Uffff, my też. :hut:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 06.06.2016 12:01

smoki3 napisał(a):
Roxi napisał(a):

Uffff, my też. :hut:

I ja 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2016 13:00

[q
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.06.2016 14:49

smoki3 napisał(a):Taaa w sezonie łódek na wodzie w CRO, ja jabłek w sadzie pod Grójcem we wrześniu.

No to chyba nie pojadę. :(
Bo ja taki niesmiały i nietowarzyski jestem ...

A tam gdzie bywam to często moja jednostka jest jedyną na obszarze 20x20km
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.06.2016 15:16

Południowa strona płw. Peljesac. Masz do zwiedzenia Korculę i Mljet i kilka innych wysepek. Oprócz cieśniny między Orebicem i Centralną Korculą, gdzie jest duży ruch wszędzie wokoło jest naprawdę spokojnie. Już trzeci rok tam jadę i ciągle mamy sporo do zwiedzenia.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 06.06.2016 20:58

Roxi napisał(a):My też w weekend robiliśmy test sprzętu :D

My też robiliśmy test na Zalewie Zegrzyńskim w ten weekend.... :oczko_usmiech:
Poniżej na zdjęciu już ja bez koszulki (i czapki) oraz spokojnie "w wyporze", ponieważ chwilę wcześniej testowałem (oczywiście sam - bez dzieciaków!!) aktualną prędkość sprzęta (wyjąłem go po kilku latach leżenia z króciutkimi przerwami w piwnicy). Nadeszła większa boczna fala z przepływającego obok skutera :twisted: (nie zauważyłem bo wpatrywałem się w GPS 8O ) i wybiło mnie za burtę :oops: (więc czapka odpłynęła :papa: a koszulka mokra :roll: ). Całe szczęście miałem zrywkę na nadgarstku i kamizelkę pneumatyczną/automatyczną na sobie więc nic się w sumie nie stało ... (poza przygodą :hut: )

Obrazek

(zanim wypadłem - GPS pokazał 32km/h :wink: więc nie jest źle - może być jak na spokojny rodzinny wyjazd do Cro )
Córka już na tyle podrosła i chyba chwyciła bakcyla, że możemy "go back to the race" :papa:
Będziemy w drugiej połowie sierpnia niedaleko Szybenika :boss:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.06.2016 23:36

mottom napisał(a):
My też robiliśmy test na Zalewie Zegrzyńskim w ten weekend....

O proszę, my też robiliśmy test na Zegrzach :)

Nie zmieniłem w endomondo jazdy na rowerze na pływanie :D
Załączniki:
2016_06_04_18.45.05.png
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.06.2016 10:21

mottom napisał(a):Całe szczęście miałem zrywkę na nadgarstku i kamizelkę pneumatyczną/automatyczną na sobie więc nic się w sumie nie stało ... (poza przygodą :hut: )

1. przetestowałeś kamizelkę ;) W sumie co dwa lata nalezy przejżeć, zważyć ładunek CO2, zawory mają tez datę przydatności
2. To nie była fala od skutera tylko @Bounty przeleciał 66 km/h obok
3. Z drugiej strony nauczka, za na fale HONWAVE (z załogą) to raczej poniżej 30 km/h Ja miałem duże obciążenia (nas jest piątka) i nie latałem szybciej jak 26 km/h.

A czemu ponton leżał w piwnicy ? Jak już ktoś kiedyś napisał: "wakacje bez udki to niepełne wakacje"
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.06.2016 10:35

Na Honwave spokojnie można latać po falach od skuterów czy jachtów i 35/h (więcej nie pociągnie z 20 kucami :| ), tyle że nie należy patrzeć na GPSa tylko na fale :oczko_usmiech: 99% sukcesu to odpowiednie ustawienie się do fali i odpowiednia regulacja gazem. Jak piźniesz bokiem w falę i z dup.. żej łódki wylecisz. Jak się ma więcej na manetce niż pod deklem :wink: Sam bym kiedyś wysiadł jeszcze z WLG przu ok.40/h, jak stwierdziłem że pozbieram szpej co mi po pokładzie się turlał. Stykła jedna fala i słabe trzymanie rumpla. Zwrot zrobiłem na jakichś 10 m o 360 st. Szczęśliwie udało mi się tylko ucho z gumjaka naderwać a na drugi dzień w prawym barku to czułem. Zrywka - zawsze obowiązkowo :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 07.06.2016 13:43

ogorek napisał(a):
1. przetestowałeś kamizelkę ;)

Kamizelka nowa - kupiona w ubiegłym roku na targach "Wiatr i woda", więc nie trzeba było testować. Oczywiście miałem zapasowy ładunek CO2 i założyłem go teraz. Również oczywiście zamówiłem kolejny (tym razem już dwie sztuki 8O ) na zapas do CRO.
ogorek napisał(a):

Nie wiem - jak się zorientowałem to już go nie było ...
ogorek napisał(a):
3. Z drugiej strony nauczka, za na fale HONWAVE (z załogą) to raczej poniżej 30 km/h Ja miałem duże obciążenia (nas jest piątka) i nie latałem szybciej jak 26 km/h.

W sumie byłem wtedy sam, więc ponton myszkuje (mimo, że jest z nadmuchiwanym kilem). Doszedłem do 32km/h i myślę, że mógłbym do jakiś 35km/h max (kiedyś tak pływałem). Jednak na razie daję sobie spokój z biciem rekordów. 26 km/h to na wodzie dla lekkiego sprzęta i tak sporo...

ogorek napisał(a):
A czemu ponton leżał w piwnicy ? Jak już ktoś kiedyś napisał: "wakacje bez udki to niepełne wakacje"

Ponton leżał w piwnicy bo nie było komu i po co go wyciągnąć (żona nie specjalnie lubi falowanie, syn "ewentualnie", a mała dopiero teraz poznaje frajdę - wcześniej trochę marudziła ....).

Rysio napisał(a):
35/h (więcej nie pociągnie z 20 kucami )

ja mam 9,9 rozkręcone do 15 HP, ale 35/h już tym latałem :)

Rysio napisał(a):
tyle że nie należy patrzeć na GPSa tylko na fale

Święta prawda :oops:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.06.2016 14:01

mottom napisał(a):ja mam 9,9 rozkręcone do 15 HP, ale 35/h już tym latałem :)

Odblokowaną Yamą z 9,9 na 15 kucy na WLG 2,9 m. max mi pokazywało 45 wg GPSa z komórki, ale szczerze mówiąc pośladki ściśnięte w tak krótkim gumjaku :) Nawet zmarszczki na morzu powodowały że praktycznie leciał na śrubie. A dwusuw jak to mówią, więcej bierze ale też więcej daje 8)

Tu siedzę na przedniej ławeczce, sterowanie przez przedłużkę rumpla a i tak efekt jak widać :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 07.06.2016 14:33

ogorek napisał(a):
mottom napisał(a):Całe szczęście miałem zrywkę na nadgarstku i kamizelkę pneumatyczną/automatyczną na sobie więc nic się w sumie nie stało ... (poza przygodą :hut: )

1. przetestowałeś kamizelkę ;) W sumie co dwa lata nalezy przejżeć, zważyć ładunek CO2, zawory mają tez datę przydatności

Przed burzą uciekałem :wink: , a tak serio, to udało mi się wstrzelić w okienko pogodowe - później znów padało.
Dzięki za info o marinie, nie ma tłoku jak na Pilawie i jest komfortowe slipowanie oraz miejsca do cumowania - jedynie cena trochę drażni .

Można w niej zostawić sprzęt na noc, miejsca są wydzielone, monitorowane i ochroniarz w budce jest całą noc. Koszt 50pln
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.06.2016 19:11

mottom napisał(a):Kamizelka nowa - kupiona w ubiegłym roku na targach "Wiatr i woda", więc nie trzeba było testować. Oczywiście miałem zapasowy ładunek CO2 i założyłem go teraz. Również oczywiście zamówiłem kolejny (tym razem już dwie sztuki 8O ) na zapas do CRO.

Ale próc CO2 chyba automat się wymienia również ??

mottom napisał(a):Ponton leżał w piwnicy bo nie było komu i po co go wyciągnąć (żona nie specjalnie lubi falowanie, syn "ewentualnie", a mała dopiero teraz poznaje frajdę - wcześniej trochę marudziła ....).

Rozumiem. Z pięcioosobowej rodziny jedyny mogę pływac aby pływać.
Cała reszta chętnie pod warunkiem, że jest cel wycieczki ...
Stąd już zimą przygotowałem X tras w zalezności od zafalowania, jakieś puste plaże, wysepki, ruiny, wierdze, itp, itd.
Ciężki los uległego sternika w demokracji parlamentarnej (czytaj głosowaniu większościowym)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Tak na marginesie to gdzie kupujecie zestaw nabój + zawór ?
Ja w Decathlonie, zawór UML 40 PLN, nabój 33gr 40 PLN
Czyli jedna frajda z wybuchem kamizelki kosztuje 80 PLN :(
Chyba, że ktoś zna tanszą "metę"
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 07.06.2016 21:12

ogorek napisał(a):Ale próc CO2 chyba automat się wymienia również ??

ogorek napisał(a):Tak na marginesie to gdzie kupujecie zestaw nabój + zawór ?
Czyli jedna frajda z wybuchem kamizelki kosztuje 80 PLN :(

W mojej kamizelce wymienia się komplet - nabój oraz automat = 89 zł + przesyłka :evil: http://www.gokajak.com/pakiet-wymienny-do-kamizelki-pneumatycznej-id-638.html
Za taką "przyjemność" trzeba płacić .... (ważne, że to działa 8O )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 429
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone