Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.06.2016 11:20

Macieju, na fali też kłapie. Brak dociążenia dziobu daje o sobie znać. Komfort na poziomie gumjaka :) Oczywiście że projekt jest ciekawy, ale moim zdaniem utka nadaje się na morze jak wcześniej wspomniany gumjak. Czyli wypływając zawsze należy myśleć jak będzie wyglądał powrót. :) Większą dzielność może jej zapewnić wyłącznie to że ma blisko 6 m a z takiej długości gumjakiem się nie spotkałem. Zresztą projekt już chyba raczej archiwalny, bo nie słyszałem by po 2013 roku coś się działo w temacie Trygons'a. Wiesz coś? Kolejna kwestia otwarta to cena tego carbonu. Może się okazać, że przy naszym pływaniu przez 10 lat się ta łódka w paliwie nie spłaci, a jakiekolwiek naprawy to też będzie technologia kosmiczna dla przeciętnego Kowalskiego a nawet Papadopoulos'a :wink:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.06.2016 11:37

Na takiej fali to i ribem tłucze (znaczy się wyskakuje wtedy, chyba, że wolniej płyniemy) ale na RIB-ie bardziej stabilnie.
Tak, robią duże fragmenty dla Technohulla czyli RIB-a 8-9 m za chore pieniądze.

Tu masz udkę 7,5m z silnikiem 300 KM i na fali też nie ma zmiłuj
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.06.2016 11:52

Maciej, porównujesz płynięcie rzędu 7Nm i 30 a kłapanie i tak zdecydowanie mniejsze. RIB w wadze 400 -500 kg nie będzie tak dziobu od fali odrywał jak 6-cio metrowa łódka z wagą 140 kg. Cudów nie ma.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.06.2016 12:03

Maciej, na jakim stabilizatorze jest zamocowana kamerka ( film z H1 na Mazurach) ?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.06.2016 12:06

Zgadzam się z toba. Te "wynalazki" mają wysoko nad wodą dziób.
Tylko wtedy mają większość nad wodą dając niski opór.

Co do odrywania !!! To też sruba się liczy !!!
Mój VIPER daje sporo frajdy ale na jeziorach.
Na morzu jest zbyt agresywany i jak w porę nie zredukujesz to wyskoczysz z kazdej fali (bo udka ma na tej śrubie gwałtowne przyśpieszenie)

Ruch manetką i albo wszystkich wgniata w siedzenia albo wyskakują z nich ;)

Dlatego teraz rozumiem, dlaczego w opisie śruby VIPER jest: aggresive, bow lifter
W te wakacje poprobuję REBEL-a, który jest na offshore

Jak raz pływałem już po jeziorze to łódka nie była już tak agresywana a max miała podobny
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.06.2016 12:07

baunty napisał(a):Maciej, na jakim stabilizatorze jest zamocowana kamerka ( film z H1 na Mazurach) ?

TO był DRON, ktory miał latać 70 km/h ale nie nadążał za łodką.
Na końcu widać śmigła (rozumiem, ze chodzi o ten ostatni - 3ci filmik "test with 3 persons" czy jakoś tak)

Tu masz z telefonu z Loh Ness:

Taki Mercury nowy to chyba ponizej 30 tys, udka tez (w standardzie hydrauliczne wsterowanie i pompa zezowa)
Jak po PL to fajna, lekka, szybka udka. Na GR, czy CRO to raczej takie "zatokowe" płwanie.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.06.2016 12:36

Myślałem o pierwszym filmie z postu, w którym wstawiłeś je trzy, ale teraz zobaczyłem ten film na kompie ( wcześniej telefon) i widać , że jednak bez stabilizatora.
Chcę jakiś zaczepić do relingu. Myślałem o 3 osiowym na baterie, ale nie wiem czy nie wystarczy zwykły mechaniczny - nie będę miał zmartwienia z tym , czy baterie nie padną - i różnica w cenie 1000pln.
Ostatnio edytowano 03.06.2016 12:44 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.06.2016 12:42

Nie pomogę. Wiem, że Andre z ParkerRibs (ten filmik od Parkera) ma GoPro Silver po prostu przykręcony zwykłym uchwytem do masztu a jakość wydaje mi się bardzo dobra. Jakoś nie kręci mnie nagrywanie filmików z pływania. Wolę cyknąć kika zdjęć
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.06.2016 13:20

Rysio napisał(a):(...) Większą dzielność może jej zapewnić wyłącznie to że ma blisko 6 m a z takiej długości gumjakiem się nie spotkałem (...)
:D
http://www.schlauchboot-online.com/show ... hp?t=33725
nozdier
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nozdier » 03.06.2016 15:51

marsik o kontakt :)
jestem zainteresowany zestawem pływającym:
ponton-honwave-t38ie-airmata-z-silnikiem-suzuki-df20as-t50229.html#p1721526
o ile aktualne :)
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.06.2016 18:39

boboo napisał(a):
Rysio napisał(a):(...) Większą dzielność może jej zapewnić wyłącznie to że ma blisko 6 m a z takiej długości gumjakiem się nie spotkałem (...)
:D
http://www.schlauchboot-online.com/show ... hp?t=33725

Zapomniałem dodać osobiście :wink: Wydaje mi się jednak że taki slałchbołt w tej długości będzie zachowywał się adekwatnie do niemieckiej nazwy :wink: Mam porównanie WLG2,9mb i Hondy 4mb. Ten pierwszy był o wiele sztywniejszy a dołożone było tylko 1,1m. Jakby dołożyć jeszcze 2m to myślę że już by nie klapał tylko się fajnie do fali doginał :mrgreen: Aczkolwiek to tylko moja teoria :wink:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.06.2016 19:05

smoki3 napisał(a):Obrazek

W sumie racja. Rożnica w cenie miedzy zadbanym, na chodzie starym silnikiem a nowym jest kolosalna

I "turystycznie" NIGDY mniejsze spalanie jej nie wynagrodzi.

Mniejsze spalanie zwróci się jak ktoś mieszka w Australii i w sezonie pływa 1500 mth (znam takiego stąd przykład z Australią)

To tak jak z moim autem. Mogę się użalać, że pali na trasie 9-10 l benzyny ale przy przebiegach rocznych 15 tys to daje jakieś 7500 na paliwo. Gdybym miał super EKO diselka to bym palił połowę czyli oszczędzałbym 4 tys rocznie. Dokładając do zakupu 40 tys PLN zwróci się po 10 latach

I tak jest z łodkami. Czy warto robić analizy, szukac tabelek skoro wypływamy góra X godzin, przepłyniemy Y kilometrów ?
Czy jest sens kupować droższy silnik, który spali 10% mniej - chyba nie.

Raczej warto serwisowaną używkę jakiekolwiek wiodącej marki z ksiązką serwisową - jak już jesteśmy przy ekonomice ...
Takie moje przemyślenia

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Pamiętam, ze ktoś na motorowodnym pisał, ze zakupił Byalinera z kabiną, silnikiem stacjonarnym 3l, ciąga do CRO i dziennie wypali 30l. Bo głównie pływa blisko miejsca zacumowania, na okoliczną wysepke, pociąga zabawki, poleżą na łodce. A jako korzyść ma duży pokład, kabinę do spania td, itp
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 04.06.2016 10:58

marsik napisał(a):Jakby ktoś szukał pontonu z silnikiem z pewnego żródła to mój wystawiłem na Giełdzie.
https://www.cro.pl/ponton-honwave-t38ie-airmata-z-silnikiem-suzuki-df20as-t50229.html

Kilka dni temu przeszedłem na ciemną stronę laminatu - odebrałem i opływałem na jeziorze nową łódź. Są banany na twarzach całej rodziny!
DSC_1716 small.JPG

DSC_1717 small.JPG

Marsik mógłbyś powiedzieć co to za krypa - firma i model. Chyba że to tajemnica.
A i jeszcze gdzie znalazłeś te słabe opinie na temat AM.
Z góry dziękuję.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 04.06.2016 12:13

Jak szukałem małej EKO motorówki na na motorowodnym proponowano mi AM-y jako niskobudżetowe a dosyć dobre.
Znam osobiście tylko jednego użytkownika AM-a i tenże (jak sporo innych) ma głównie zastrzeżenia do pewnego dealera AM-a z Krakowa bodajże.
Aczkolwiek (tan właściciel nowego AM-a) napisał, że (po roku) porobiły się dziurki i pajączki na laminacie.
I przysłano mu puszki (zapewne z żelkotem) i instrukcję jak ma sobie naprawić.
Możliwe, że to normalne ale wierzę, że Marsika spełnia wyższe wymagania i normy techniczne i tam chyba nie do pomyślenia byłby taki problem.

>>>>>>>>>>>>>>>

Tyle "mojej" wiedzy ale osoby które doradzały mi kupno AM-a są motorowodniakami od wielu lat.
Więc chyba się znają i podkreślali, że AM to dobre łodki za stosunkowo małe pieniądze (taka dolna granica jakosci na morze).

Tego co ma Marsik to nigdzie nie kupisz ani nie zamówisz obecnie.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Panowie, czy możecie polecić jakiś bardziej pusty rejon w CRO.
Mniej turystów i mniej łódek.
Aczkolwiek mała marina aby wchodzić na udkę z lądu byłaby mila. Rejon osłonięty jakimiś wyspami ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2016 10:21

:mrgreen:
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 428
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone