Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.05.2016 08:24

ogorek napisał(a):Jesteś pewny że w 4 dorosłe osoby będzie OK z motorkiem 20 KM i pontonem 3,6 ?
Może skorzystaj z uprzejmości któregoś z forumowiczów i przetestuj najpierw.

Wprawdzie gumjak mam 4,0 m ale z pomieszczeniem się w 5 osób nie ma problemu. Podobnie jak z wejściem w ślizg o ile osoby te nie ważą jakoś szczególnie ponadnormatywnie to 20 Ps wystarczy. Na oko jakieś 400 kilo załogi będzie wartością graniczną. Miałem okazję pływać z dwoma rodzinami Czechów, co ze mną wyniosło 5 osób a Czesi i Czeszki byli słusznej postury, delikatnie mówiąc, i w pełny ślizg wejść się nie dało, ale liczę że razem mieliśmy w okolicach 450-500 kilo a i zafalowanie i wiatr były dość spore. Miałem też okazję pływać BF15. Ba, nawet mogłem go kupić od kumpla, ale po testach na Turawie zrezygnowałem. Ponton był 3,6 m i wspomniana BF15 poddała się przy około 350 -370 kg żywego inwentarza na pokładzie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.05.2016 08:39

desperadek napisał(a):(...) Proszę o opinię użytkowników, którzy pływają w konfiguracji 3,6m + 20KM + 280kg załoga lub w podobnej.
Chcę temat ogarnąć w ciągu miesiąca bo potem rejestracja zabierze miesiąc i może być nerwowo przed urlopem.

Co prawda nie pływam w takiej konfiguracji, jednak służę pomocą:

Od 5:39 powinieneś otrzymać odpowiedzi na nurtujące Cię wątpliwości.
Załoga ma chyba więcej niż 4 x 70 kg :D
no i ponton deczko dłuższy (3,9m)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 04.05.2016 15:55

Mój pierwszy sprzęt to był właśnie ponton 4m (około 150kg sam ponton) +30KM yamahy w dwusuwie i powiem szczerze przy 3-4 osobach miałem wrażenie, że wypływam na spacer, a ślizg przy tylu osobach raczej był Cudem Boskim.

Obecnie mam ten sam silnik w małym RIBie ZODIAC 4m (ważącym nie więcej niż 200kg) i w dwie dorosłe osoby idzie jeszcze fajnie ale przy wiekszym obciażeniu moim zdaniem to też pyrkanie i właśnie szukam czegoś 40-50KM bo tyle jeszcze mi pawęż wytrzyma.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 04.05.2016 17:27

Poprawcie mnie - jeżeli się mylę - ale:

- @Rysio pisze o pontonie 60-70 kg
- @AdamBeata pisze o pontonie 150 kg

Moja załoga to było 300 kg plus 50 kg paliwa i bagażu.
Ale na pontonie o wadze 50 kg
Czyli 400 kg ludzi i pontonu + silnik 50 kg

Celowałbym w ponton jaki ma Rysio lub inny lekki do 4m.
Jednak 4 "duże" osoby potrzebują trochę miejsca

Co do silnika to czy to HONDA, czy Suza, czy Yama czy Tochatsu ... Generalnie te uznane to z każdego nowego pytajacy powinien byc zadowolony.
Jeżeli Suza (chyba jedyna 20 KM na wtrysku) nie wymaga ostrożności w kłądzeniu na boku i łatwiej odpala to może ona.

Albo wybrałbym z tych wszystkich co najtaniej i najdłuższą ma gwarancję.
Przy 20 KM rozważania o mniejszym spalaniu któregoś z silników czy cichszej pracy nie mają większego sensu (moim skromnym zdaniem)

Już bardziej bliskość serwisu godnego zaufania danej marki
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 05.05.2016 06:48

AdamBeata napisał(a):...
Obecnie mam ten sam silnik w małym RIBie ZODIAC 4m (ważącym nie więcej niż 200kg) i w dwie dorosłe osoby idzie jeszcze fajnie ale przy wiekszym obciażeniu moim zdaniem to też pyrkanie i właśnie szukam czegoś 40-50KM bo tyle jeszcze mi pawęż wytrzyma.

W tym Zodiacu masz pawęż pod silnik na krótkiej czy długiej stopie? Pytam bo oglądałem starego Riba Zodiaca 4m w bardzo fajnym stanie. Może nawet zakupiłbym go, ale zorientowałem się, że ma pawęż pod silnik 40KM na krótkiej stopie. Trochę mnie to zniechęciło bo używany silnik trudno znaleźć.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.05.2016 07:38

ogorek napisał(a):(...) Już bardziej bliskość serwisu godnego zaufania danej marki

O widzisz. Bardzo trafna uwaga :)

Przy okazji pytanie do filmujących "Pontonowców":
Jeśli używacie kamerki (ActionCam) to gdzie (i czy) ją montujecie, żeby drgania były jak najmniejsze?
Czy tylko z "kija" w ręce?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.05.2016 08:09

ogorek napisał(a):Przy 20 KM rozważania o ...

W moim przypadku o BF20 zdecydowało przede wszystkim to że ten silnik daję radę samodzielnie wrzucić na pawęż gumjaka. BF 20 waży niecałe 50 kg natomiast BF30 już blisko 80 kg. Te 50 kilo jak dla mnie jest wartością graniczną, bo co innego podniesienie 80 kilo a co innego zaniesienie tego do gumjaka i naprowadzenie na pawęż.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 05.05.2016 08:49

http://olx.pl/oferta/ponton-yamaha-z-si ... d0b9f9fbf9
Taką ofertę znalazłem. Zestaw z 2014 roku z małym nalotem od 1-go właściciela. Przyczepę sprzedam i wyjdzie mi kpl za 13500 z lepszym pontonem niż planowałem. Wczoraj sprzedałem swoje suzuki 9,9 więc tylko 11kzł dołożę :D i będzie mam nadzieję fajne pływanie.
Trochę mnie dziwi, że markowe gumiaki maję 1 ławkę dla 5 osób - szczupłe mocno muszą być :oczko_usmiech: , podczas gdy chińczyki sensownie montują 2. Zobaczę jak się pływa na tubie. Jak będzie słabo to dołożę jak boboo.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.05.2016 09:15

desperadek napisał(a):(...) Jak będzie słabo to dołożę jak boboo.
Jeszcze nie dokładaj.
W sobotę/niedzielę będziemy testować nowe siedzonka (na razie jedno, jak się dobrze spisze - dojdzie drugie) co prawda na rzece, ale jakiś pogląd będę miał.
Owszem, deskę/ławkę też wypróbuję, choć na razie na sucho na tarasie, nie jest to to, co tygrysy lubią najbardziej. Odnoszę wrażenie (moje subiektywne), że taka ławka na pontonie przydaje się jako siedzenie tylko w przypadku wiosłowania albo wędkowania.
A nowe siedzonko testowane na sucho każe mi się uśmiechać :D , tym bardziej, że ma dodatkowe "funkcje".

Postaram się w poniedziałek/wtorek zamieścić trochę opisów i fotek.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 05.05.2016 10:20

desperadek napisał(a):
ogorek napisał(a):Proszę o opinię użytkowników, którzy pływają w konfiguracji 3,6m + 20KM + 280kg załoga lub w podobnej.

Witam
W zeszłym roku pływałem z rodzinką w konfiguracji:
ponton 3,7 m
Suzuki DF20
3 osoby ok 200 kg (z tego ja to ok 100 :? )
stndardowe wyposażenie to dodatkowe ok 50 - 60 kg (tak na oko)

Ślizg bezproblemowy. Silnik całkowicie wystarczający. I tak prędkości max nie osiągaliśmy bo żona robiła za hamulec (werbalny ale skuteczny :D )

ogorek napisał(a):Jeżeli Suza (chyba jedyna 20 KM na wtrysku) nie wymaga ostrożności w kłądzeniu na boku i łatwiej odpala to może ona.

Niestety nie ma tak łatwo, silnik Suzuki też można kłaść tylko na jednym boku pilnując by spodzina zawsze była poniżej głowy silnika.
Pozdrawiam
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 05.05.2016 10:39

boboo napisał(a):
desperadek napisał(a):(...) Jak będzie słabo to dołożę jak boboo.
Jeszcze nie dokładaj.
Jeszcze nie kupiłem :) W sobotę jadę obejrzeć i jak będzie ok to wrócę dłuższym zestawem. Mam ponad 400km więc zrobię nocleg i nad morze na chwilę skoczymy przy okazji.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 05.05.2016 10:52

desperadek napisał(a):http://olx.pl/oferta/ponton-yamaha-z-silnikiem-yamaha-przyczepka-brenderup-okazja-CID767-IDfibDX.html#d0b9f9fbf9
Taką ofertę znalazłem. Zestaw z 2014 roku z małym nalotem od 1-go właściciela. Przyczepę sprzedam i wyjdzie mi kpl za 13500 z lepszym pontonem niż planowałem. Wczoraj sprzedałem swoje suzuki 9,9 więc tylko 11kzł dołożę :D i będzie mam nadzieję fajne pływanie.
Trochę mnie dziwi, że markowe gumiaki maję 1 ławkę dla 5 osób - szczupłe mocno muszą być :oczko_usmiech: , podczas gdy chińczyki sensownie montują 2. Zobaczę jak się pływa na tubie. Jak będzie słabo to dołożę jak boboo.

Bardzo ładny zestaw. Ja poszukam czy nie mam w garażu takiego siedzenia "kajakowego" które miałem na tubie
Pod moją d**ą (ciężarem) usztywniało się dając nawet jakie takie podparcie pod plecy. ławka z tyłu to pomyłka po operujesz rumplem za plecami (moja prywatna opinia - przymierzalem się do dokupienia ławki ale darowałem sobie)

Obrazek

Oparcie w tym siedzisku ma z boku przekrój trójkąta. To jedna komora i jak siadasz to pod wpływem ciężaru to pod plecemi się usztywnia. Nie żebym się wychylał ale miałem podpórkę pod plecy siedząc na tubie.

Tu widok z góry ale akurat siedzonko się "położyło"

Obrazek
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 05.05.2016 15:56

Desperadek z ławką się wstrzymaj , mam taki ponton tylko yamaha 380s z aluminium i silnik honda 20 bf, pływamy zawsze w piątkę dwie córki przód pontonu(23kg +30kg), żona(58 kg)na ławeczce, syn (60kg)na tubie tył i ja (85kg) na przeciw syna tuba tył, robiliśmy sporej długości wycieczki i powiem że na tubie siedzieć jest spoko, tylko dziewczynom z przodu załatwiłem małe siedzenie bo w kolana gniotło a na fali to ładnie potrafi podbić, twój zestaw z OL,,, bardzo konkretny myślę że to będzie unosić sie na wodzie no chyba że też sporo osób na pokładzie , ale ja u siebie nie narzekam , ja za swój zestaw ponton 2009, silnik 2008 zapłaciłem 9000tyś to była trafna decyzja , dużo pomogli kompani z tego forum. :papa:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.05.2016 16:57

markiz17 napisał(a):
AdamBeata napisał(a):...

W tym Zodiacu masz pawęż pod silnik na krótkiej czy długiej stopie? Pytam bo oglądałem starego Riba Zodiaca 4m w bardzo fajnym stanie. Może nawet zakupiłbym go, ale zorientowałem się, że ma pawęż pod silnik 40KM na krótkiej stopie. Trochę mnie to zniechęciło bo używany silnik trudno znaleźć.

Mam silnik na krótkiej stopie i pewnie pawęż też taką przewiduje :) . Obecnie mam 30KM ale jadę na dniach ogladać 40KM yamahy( koleś ma sporo silników własnie 40km z krótką) i powiem szczerze nie ma problemów z silnikami z krótka stopą, choć wiadomo z długą jest ciut więcej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2016 17:08

Ps. Sprawdziłem ponton 3,40 max silnik 20 KM, czyli wartość graniczna. Ale sprawdzić na wodzie i tak warto.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:47 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 422
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone