Rysio napisał(a):....Od 6 -ciu lat pływam gumjakiem z rejestracją ze starostwa ....
Rysio napisał(a):Z pełnym szacunkiem ale pie..... gupoty Od 6 -ciu lat pływam gumjakiem z rejestracją ze starostwa i nie miałem nigdy najmniejszego problemu z wykupieniem winiety. Więc proszę bardzo żeby pisać to co wiemy a nie to co nam się wydaje albo co baby pod sklepem gadały, bo od tego wysypki dostaję
baunty napisał(a):Rysio napisał(a):Od 6-ciu lat pływasz łamiąc przepisy
DaJaRa napisał(a):lecz co roku muszę świecić oczami że mam "ze starostwa", gdzie nie ma żadnych danych o np. silniku.
Rysio napisał(a):baunty napisał(a):Rysio napisał(a):Od 6-ciu lat pływasz łamiąc przepisy
Wskaż jaki przepis chorwacki łamię pływając na papierze ze starostwa Inna sprawa że mam wykupioną w Cro dozvola za rekreacijski ribolov na moru.DaJaRa napisał(a):lecz co roku muszę świecić oczami że mam "ze starostwa", gdzie nie ma żadnych danych o np. silniku.
W mojej decyzji ze starostwa są wszystkie dane. Długość pontonu, model, numer seryjny, moc silnika, model silnika i numer seryjny. Nigdy nikt w Chorwacji nie kwestionował tego dokumentu. Jeśli to zrobi poproszę o wskazanie podstawy prawnej kwestionowania prawomocnie wystawionego dokumentu.
baunty napisał(a):...ten ze Starostwa nim nie jest.
Artykuł 18 ust. 3 u.ż.ś. stanowi, że przepisy tego działu nie mają zastosowania do statku używanego do połowu ryb bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2 lub o napędzie mechanicznym o mocy do 20 kW. Sprawy rejestracji tych statków regulują odrębne przepisy. Taki sprzęt pływający rejestrowany jest zgodnie z regułami art. 20 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (tekst jedn.: Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 750 z późn. zm.).
Rysio napisał(a):baunty napisał(a):...ten ze Starostwa nim nie jest.
Jakaś podstawa prawna ? Bo zarówno w tej jak i poprzedniej dyskusji nikt nie był w stanie wskazać przepisu.
Natomiast wiem że przepisy mówią:Artykuł 18 ust. 3 u.ż.ś. stanowi, że przepisy tego działu nie mają zastosowania do statku używanego do połowu ryb bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2 lub o napędzie mechanicznym o mocy do 20 kW. Sprawy rejestracji tych statków regulują odrębne przepisy. Taki sprzęt pływający rejestrowany jest zgodnie z regułami art. 20 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (tekst jedn.: Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 750 z późn. zm.).
Rysio napisał(a):W tym zapisie właśnie widzę jedyną możliwość kwestionowania zapisu, tylko ludzie z kapitanatów w Cro niekoniecznie będą interpretować zawiłości polskich przepisów. Jak wspomniałem na razie żadnych problemów w kapitanacie nie robili. Jak zaczną to zmienię organ rejestrujący Dla nich najważniejsze jest to by mogli daną jednostkę zidentyfikować na morzu i sprawdzić czy opłaty zostały wniesione
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...