Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 01.03.2016 20:41

Ja w tym roku po raz drugi jade do Metajny (Pag) - kwatera juz zarezerwowana. W przyszłym zamierzam wymienić ponton na RIBa, wtedy pojadę niżej.
Rybki tez lubię łowic, dlatego Marco jeżeli mozna pochwal sie jaki sprzęt kupiles - tez zamierzam cos ciekawego(pomocnego) kupić. Wędki juz mam chodzi o elektronike itp.
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 02.03.2016 18:28

Hi Joker, w sumie kupilem dosyc sporo, ale nic co byloby czyms wyjatkowym. Troche sprzetu wedkarkiego, kilka akcesorii do silnika, gdyz mial pradnice, ale prad byl nie stabilizowany. Teraz bede mogl ladowac akumulator. No i echosonde: https://buy.garmin.com/de-DE/DE/marine- ... 28819.html
To ponoc super funkcjonujace nowe dziecko firmy Garmin i zaplacilem tylko 310 €. Chcialem w Polsce kupic przyczepe pod Ponton, ale dostalem w Hamburgu 5,5m z 24 rolkami za 926 €. Od przyczepy moge odliczyc podatek, wiec jestem przekonany, ze sie oplacalo. Pozdrawiam Wszystkich
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 20.03.2016 18:02

Marco55 a co kupiles do stabilizacji napiecia? jesli mozna zapytac, do jakiego silniczka i za ile jesli to nie tajemnica. Pytam bo w tamtym roku myslalem ze skorzystam z patentowego stabilizatora - i poki testowalem w beczce to wszystko bylo ok - wiec liczylem ze bedzie cacy. Tymczasem w zasadzie pierwsze odkrecenie manetki na maxa spowodowalo spalenie sie ukladu :) na szczescie nic wiecej.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 21.03.2016 15:15

Hej.
Zamierzam kupić ponton. Niedrogi, 3-4 osoby.
Ludzie używają do pływania po adriatyku (przy zatoczkach) pontoników za 300zł więc to nie jest jakiś kosmiczny wydatek i zacząłem się rozglądać.
1. Neva III - http://sprzedajemy.pl/ponton-neva-iii-3 ... 8,23964877
2. Challenger 3 - http://leatherpoint.pl/ponton-challenge ... ompka.html
3. Seahawk 3 - https://www.avionpark.pl/intex-ponton-s ... 49np-25937

Ja - 100kg
żona - 57kg
dzieci - 32 + 25kg

Co możecie polecić ?
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 21.03.2016 16:46

Nie chcial bym Cie zniechecac... ale takie pontony nie daja za wielkiej radosci gdyz ani nie przypominaja plywania pontonem ani nie sa fajne :) Aby nie byc goloslownym mam takie 2 albo 3 sztuki ktore kupowalem na zasadzie kupie wiekszy bedzie lepszy - ale nie byl. Moge ci oddac za przyslowiowa flaszke. Ogolnie na takim pontonie to i ciezko sie plywa i nie wygodnie wedkuje a strach odplyniecia za linie wyznaczonego kapieliska na jardanie jest wprost proporcjonalny do wypitego browara - chyba ze ktos ma nerwy ze stali. Poczytaj watek bo juz pare razy bylo, czesc tez ludzi wychodzilo z zalozenia ze lepszy kajak dmuchany niz tego typu ponton. Ja osobiscie uzwazam ze do plywania w granicach kapieliska to lepszy jest materac dmuchany. Samo to ze jedna kamizelka kosztuje prawie tyle samo co caly ponton powinno dac ci do myslenia - a powinienes miec takowa na kazdego uzytkownika plynacego.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 26.03.2016 12:30

Esc napisał(a):Nie chcial bym Cie zniechecac...
Zniechęcaj jak najbardziej. Takie pływadło jest niebezpieczne na otwartym akwenie. Nie da się tym płynąć pod wiatr i z tego powodu bezpiecznie można używać tylko w osłoniętych zatokach lub na jeziorach i też tylko niedużych.
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 05.04.2016 06:09

Czesc. W zwiazku z planowanym wyjazdem prosze o aktualizacje pewnych informacji dot. winietek w Chorwacji.

Czy na taki zestaw nadal nie jest wymagana winieta?
1. ponton dlugosci do 2.5M (wczesniej 3M)
2. silnik o mocy do 5kW

Czy patent jest wymagany?

Z gory dziekuje i pozdrawiam. M.
Ostatnio edytowano 05.04.2016 06:15 przez szybbkki, łącznie edytowano 2 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.04.2016 06:09

Jeśli ktoś myśli o zapasowym/asekuracyjnym silniczku na ponton/mały RIB, to znalazłem taką ciekawostkę:
http://www.aquaparx.eu/motor/1-2-ps-4-takt-aussenborder.html
I filmik z testu tego cuda:

Forumowicz z Niemczech pisze, że przy obciążeniu około 300 kg (łódka wiosłowa plus 2+1)
https://www.google.de/search?q=anka+rud ... 0&bih=1105
na pełnym gazie szli około 6-7 kmh i paliwa (0,65 litra) wystarczyło na ponad godzinę.
Najlepsze jednak są rozmiary i waga (poniżej 10 kg :!: )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2016 08:50

szybbkki napisał(a):Czy na taki zestaw nadal nie jest wymagana winieta?
1. ponton dlugosci do 2.5M (wczesniej 3M)
2. silnik o mocy do 5kW

Nie.

szybbkki napisał(a):Czy patent jest wymagany?

Tak.
szczaw
Croentuzjasta
jakie miejscowości polecacie na pływanie pontonem itp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 12.04.2016 20:47

cześć jestem ciekawski co możecie poleci na odpoczynek typowo pontonowy , czyli wysepki , piękne małe miejsca tylko swoje i takie dla ,....... , ja juz jestem trzeci raz w m. Srima , jest to bardzo konkretne miejsce na wypady dla jednostek minimum 20 km , wyspy zostały zrobione na cacy w pontonie yama 380 i silnik honda bf 20 , osób 5 waga całkowita osób i towaru około 300 kg, liczymy na wasze propozycje ,cały czas prowadzi PAG , czytając posty aleeeeeee, może innnneeeeee bo lubimy zielone krajobrazyyyyyyy. pozdrawiamy :papa:
Bea.ta
Legenda
Re: jakie miejscowości polecacie na pływanie pontonem itp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.04.2016 20:56

Z miejscowości polecałabym Wenecję, ale Tobie o Chorwację chodzi :roll:

Tu sobie poczytaj
plaze-i-adriatyk-zeglowanie-nurkowanie-wedkowanie-f9.html
Rysio
Weteran
Re: jakie miejscowości polecacie na pływanie pontonem itp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.04.2016 12:35

szczaw napisał(a):cały czas prowadzi PAG , czytając posty aleeeeeee, może innnneeeeee bo lubimy zielone krajobrazyyyyyyy. pozdrawiamy :papa:

To się weź zdecyduj 8) Aczkolwiek możesz pojechać do Mandre, Povljany czy innego Simuni po zielone, ale prawdziwy Pag zaczyna się gdzie indziej i zielony to on nie jest 8)

Edit: Ps. Na taki gumjak Paski jest odpowiedni. Jak się nie wstrzelisz w pogodę to możesz nie popływać od strony otvoreno :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2016 16:08

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:51 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 14.04.2016 20:45

Witam.
Zamierzam zamienić pontonik na RIBa. Znalazłem ciekawe ogłoszenie. Co powiecie na temat tego sprzętu z ogłoszenia?
tutaj link: http://olx.pl/oferta/ponton-arimar-520- ... afb612f808
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 15.04.2016 02:39

Marco55 napisał(a):Sorry, ze mnie tak dlugo nie bylo. Wracajac do Vis, to wydaje mi sie, ze juz wszystko wiem o tej wyspie i okolicach. Co ciekawego jest tam az 5 piaszczystych plaz! Szukam wariatow :) ktorzy tam tez sie wybieraja. Fajnie by bylo wieczorkiem przy grilu moc pogadac w ojczystym jezyku. Poza tym planuje kilka wypraw na wielka rybe! Echolot i sprzet wedkarski jest juz gotowy! Wlasnie wczoraj na wystawie sprzetu firmy Gründl dokonalem odpowiednich zakupow.

Czemu wariatów? :D Z Hvaru np. jest niedaleko, a wypływając wcześnie rano w lipcu czy sierpniu to luzik. We wrześniu ribem nie polecam-myśmy płynęli żaglówką, pogoda nas zaskoczyła i to, co przeżyłam to dziękuję bardzo :? A Vis to magiczne miejsce, szczególnie Komiza, choć cała wyspa warta jest zobaczenia. Zdecydowanie moje ulubione miejsce w CRO. Powodzenia :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 418
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone