Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.12.2015 21:13

Wszystko racja ale jak płynąłem z brzegu do jedynej po drodze wyspy i było powiedzmy 12mil to w połowie drogi mimo wszystko byłem jakieś 6 mil od czegokolwiek (wiele razy pływałem po prostu do wysp w taki sposób).
Tak szczerze mówiąc to się tym wszystkim zupełnie nie przejmuję. Mam małego riba i wielkie eskapady póki co i tak nie wchodzą w grę.
Najpierw biorę pod uwagę przewidywane warunki pogodowe, zasięg na całkowitym możliwym paliwie jakie mogę zabrać i płynę gdzie akurat mam ochotę, a ile to mil od brzegu to szczerze mówiąc jakoś nie zaprzątałem sobie tym nigdy głowy.
Tam gdzie jeżdżę od kilku lat właściciel domu ma dużego szybkiego RIBa. Zawsze przed dalszym rejsem informuję go gdzie mniej więcej płyniemy, mam naładowaną komórę i w razie czego on jest pod telefonem. To całkowicie mi wystarcza jako zabezpieczenie w razie powiedzmy awarii silnika.
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 06.12.2015 01:24

AdamBeata - to najbardziej rozsadne podejscie do rzeczywistosci, Ja osobiscie robie dokladnie tak samo, ale na wszelki wypadek mam tez porzadne walki talki o zasiegu do 15 km. W tym roku, gdy wybuchl pozar na Korculi, to przez 3 dni nie bylo zasiegu telefonicznego na pobliskich wyspach. Ja osobiscie plywam nawet 30 mil dziennie, ale zawsze staram sie miec po drodze jakas wysepke, na ktorej moge sie schronic w nieciekawych warunkach pogodowych. Pozdrawiam serdecznie - moja przyszloroczna wyprawa - to wyspa Vis
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 06.12.2015 01:36

No i jeszcze jedna uwaga! Chorwaci honoruja pojencze przepisy poszczegolnych krajow Unii Europejskiej. Kiedy kupowalem Viniete na plywanie w Chorwacji, od razu zapytano mnie o zezwolenia na silnik, Lodz itd. Po okazaniu niemieckiego dowodu osobistego - wszystkie zezwolenia byly juz nie potrzebne. Tzn. moge plywac z 15 KM zarowno w nocy jak i w dzien i do 12 mil morskich od brzegu. Ale papier, ze sie zarejestrowalem i zaplacilem musze miec i wtedy jest Zero problemow.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 06.12.2015 09:35

Marco55 napisał(a):moja przyszloroczna wyprawa - to wyspa Vis

Świetna wycieczka - zazdroszczę Ci :-)
Obowiązkowo zalicz Modrą špilje – Błękitna Jaskinia – na czy obok wyspy Biševo po drugiej stronie Visu.
Z cumowaniem do brzegu obojętnie gdzie tez nie ma żadnego problemu.

Poz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.12.2015 09:40

Venom555 napisał(a):
Marco55 napisał(a):moja przyszloroczna wyprawa - to wyspa Vis

Świetna wycieczka - zazdroszczę Ci :-)
Obowiązkowo zalicz Modrą špilje – Błękitna Jaskinia – na czy obok wyspy Biševo po drugiej stronie Visu.
Z cumowaniem do brzegu obojętnie gdzie tez nie ma żadnego problemu.

Poz

My też w przyszłym roku planujemy popływać w okolicach Visu, ale dopłyniemy tam z ... Hvaru :)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 06.12.2015 19:12

Roxi napisał(a):My też w przyszłym roku planujemy popływać w okolicach Visu, ale dopłyniemy tam z ... Hvaru :)

Heh - to super - własna łajba na tej wyspie to marzenie :-) Od groma zatoczek z bajkowymi miejscami wprost zapraszają aby w nie wpłynąć. Vis ma super linie brzegową - jest dosyć urozmaicona :-) Echhh - można by pisac i pisać :-)
Ja byłem tam stety niestety skazany na własne nogi i skuter i krew mnie zalewała, że muszę być na lądzie.
Jest tam CN od zeszłego roku ale ceny mają deko z kosmosu.
Jak masz własny sprzęt - sama wiesz , że można tam zaszaleć przez kilka dni :-)

Sama wyspa biorąc pod uwagę jej historie jest warta zwiedzania tez i na lądzie; dużo pozostałości po wojsku.
Jak będziesz obowiązkowo wproś się do Fort George - można zwiedzić też i w środku.
Oczywiście tam - obowiązkowe piwko wieczorem na kanapie ( my dziabaliśmy mojito ) z widokiem na Adriatyk :-)
Poniżej zaznaczyłem na mapce gdzie sie to znajduje.
Załączniki:
gd.JPG
fg.jpg
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.12.2015 23:41

Roxi napisał(a):My też w przyszłym roku planujemy popływać w okolicach Visu, ale dopłyniemy tam z ... Hvaru :)

swoim pontonem chcecie tam płynąć?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 07.12.2015 09:50

baunty napisał(a):

Tak :)
Dopłynęliśmy z Jagodnej na Divną na Peljescu.
Dopłynęliśmy z Jagodnej do Vela Luki na Korculi.
Dopłyniemy też z Jagodnej na Vis. Z poziomu Wysp Piekielnych nie jest znowu tak daleko... oczywiście jak Jadran będzie przyjazny. Najwyżej zostaniemy na noc w Visie ;)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 07.12.2015 14:59

Roxi napisał(a):
baunty napisał(a):

Tak :)
Dopłynęliśmy z Jagodnej na Divną na Peljescu.
Dopłynęliśmy z Jagodnej do Vela Luki na Korculi.
Dopłyniemy też z Jagodnej na Vis. Z poziomu Wysp Piekielnych nie jest znowu tak daleko... oczywiście jak Jadran będzie przyjazny. Najwyżej zostaniemy na noc w Visie ;)

Zerknąłem sobie na mapę i rzeczywiście te wasze wycieczki wyglądają naprawdę nieźle - mam na myśli odległości - niczego sobie jak na ponton :) pełen szacuneczek.
My w zeszłym roku troche Korculę posmakowaliśmy, w tym roku był Mljet, a ze względu na naszą miejscówkę w okolicy Potomja (na południowej stronie półwyspu) w przyszłym roku chyba Lastovo odwiedzimy bo północ półwyspu lądem dość dobrze spenetrowaliśmy, a na Hvar to juz bardziej z noclegiem pasuje, a jako, że mamy mieszkanie już zarezerwowane na następne wakacje to dublowanie sie z noclegami mija sie z celem i finansami.
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 07.12.2015 20:47

Widział ktoś takie cudo, na żywo:
http://noahyacht.en.alibaba.com/product ... _boat.html
Nie wiem jak to nazwać, mały rib czy ponton, ale na Chorwacje może być całkiem, całkiem(oglądanie dna). Chińska firma co robi prawie wszystkie pontony pod różnymi markami na alledrogo, również też te markowe, czyli nie do końca tz. lipa.
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 08.12.2015 02:41

No to zapowiada sie ciekawe towarzystwo na Vis :) Apropos jaskin wodnych to sa 3 i 2 na ladzie. No i 5 plazy piaszczystych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2015 17:24

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.12.2015 18:19

Aby była jasność!!!
Do wody wjeżdżasz do poziomu opony. Nie wierzę, że słona woda nie dokona spustoszenia w hamulcach i łożyskach. Nawet w Knocie.

Tak jest napisane w instrukcjach obsługi. Możesz się zdziwić, jak w czasie jazdy zatrzesz łożysko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2015 19:28

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 13.12.2015 21:12

z "własnej autopsji" w mojej przyczepie wymieniono mi w pierwszym roku linki hamulcowe, w drugim roku ... linki hamulcowe i łożyska ... w trzecim zacząłem korzystać z dźwigu w marinie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 415
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone