Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 28.11.2015 14:55

No niestety - odnośnie Chorwacji to Rysio miał racię a kapitan Piotr się mylił :(

Dostałem pismo z ambasady PL w Zagrzebiu.
Zapytali się w odpowiednim ministerstwie w Cro i uzyskali poniższy dokument (w tym miejscu podziękowania dla ambasady RP w Zagrzebiu):

http://www.mppi.hr/UserDocsImages/TABLICA%20ENGLISHMoU%20%282%29%203_11.pdf

Bodajże punkt 17a wymiania naszego sternika, bez limitu mocy ale 1nm od brzegu (lądu czy wyspy)
Z kolei w Grecji respektują 2NM.
Czyli za rok znowu Grecja. 1NM to za mało jak np na Pasman i dopływanie z Pasmanu na ląd do stacji czy z Pasmanu na Kornaty
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 28.11.2015 16:42

ogorek napisał(a):No niestety - odnośnie Chorwacji to Rysio miał racię a kapitan Piotr się mylił :(

Zapytali się w odpowiednim ministerstwie w Cro i uzyskali poniższy dokument (w tym miejscu podziękowania dla ambasady RP w Zagrzebiu):

Bodajże punkt 17a wymiania naszego sternika, bez limitu mocy ale 1nm od brzegu (lądu czy wyspy)
Czyli za rok znowu Grecja. 1NM to za mało jak np na Pasman i dopływanie z Pasmanu na ląd do stacji czy z Pasmanu na Kornaty

Wygląda na to, że bez uprawnień SM, to w Chorwacji nie można popływać, chyba że wycieczki przybrzeżne - przynajmniej teoretycznie.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 29.11.2015 19:12

baunty napisał(a):
Wygląda na to, że bez uprawnień SM, to w Chorwacji nie można popływać, chyba że wycieczki przybrzeżne - przynajmniej teoretycznie.

Biorąc pod uwagę liczbę polskich łódek jakie spotkałem w tym i zeszłym roku na chorwackich wodach to albo wszyscy mieli uprawnienia SM albo właśnie jak mówisz - tylko teoretycznie nie można popływać dalej od brzegu :)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 29.11.2015 19:38

Oni maja na głowie teraz uchodźców a nie kontrole łódek a tym bardziej licencji.
Miejscowi powiadają, że jest z nimi od groma problemów.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 29.11.2015 19:47

Venom555 napisał(a):Miejscowi powiadają, że jest z nimi od groma problemów.

Jakieś przykłady?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 29.11.2015 21:22

Venom555 napisał(a):Oni maja na głowie teraz uchodźców a nie kontrole łódek a tym bardziej licencji.
Miejscowi powiadają, że jest z nimi od groma problemów.

Ale co ma "Coast Guard"/"Policja Wodna" czy inne służby "wodne" wspólnego z emigrantami ??
Raczej nie uwierzę, że płyną na pontonach do Niemiec ...
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 30.11.2015 18:49

komanch napisał(a):Jakieś przykłady?

Nie bardzo wiem jakie przykłady miałbym Ci napisać :-)

Logicznie rozumując - jednostkowe/minimalne w tej skali jaka jest obecnie są przypadki łapania imigrantów przemycanych w inny sposób - wodny.
Są dalej przypadki wyłapywania ich na obcych łodziach , które dopływały do pobliskich większych wysp i tam zostawali i dalej startowali promem. Na Visie byłem świadkiem jak dziwne czy większe gabarytowo auta były sprawdzane przez policjantów przed wjechaniem na prom. To mnie wtedy zdziwiło bo kompletnie bie byłem w temacie i nie było jeszcze takiego szumu jaki jest obecnie.
W Trogirze zawsze stał RIB Policyjny i czasami też większa łajba - w tym roku nie uświadczyłem kompletnie nic. Na morzu tylko raz widziałem gościa płynącego tym czymś większym ale nie wiem gdzie płynął - było to za Soltą.
Reszta to tylko moje obserwacje.

ogorek napisał(a):Ale co ma "Coast Guard"/"Policja Wodna" czy inne służby "wodne" wspólnego z emigrantami ??
Raczej nie uwierzę, że płyną na pontonach do Niemiec ...

Patrz wyżej.
Napisze jeszcze tak - ładuję butle do nurkowania u pewnego człowieka z którym troche porozmawiałem pytając go o Policje z wiadomych przyczyn. Tez mi powiedział, ze mam sie wyluzowac bo oni mają teraz od groma roboty z imigrantami a nie z łódkami czy nurkami. Też i od niego dowiedziałem się o skuterach wodnych nieoznakowanych - policyjnych. Ale oni z kolei patrolowali nabrzeża w poszukiwaniu tych co łapią ośmiornice i inne zwierza.

Panowie - tez Wam proponuje więcej luzu z tymi odległościami od brzegu. Jeżeli jesteście przekonani, ze jest bezpiecznie i nic Wam nie grozi - dacie radę wrócić to nic tylko pływać :-)
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 30.11.2015 20:34

ogorek napisał(a):No niestety - odnośnie Chorwacji to Rysio miał racię a kapitan Piotr się mylił :(

Czyli za rok znowu Grecja. 1NM to za mało jak np na Pasman i dopływanie z Pasmanu na ląd stacji czy z Pasmanu na Kornaty

Można opłynąć Kornaty zgodnie z 1NM, odległść 38 km według lini na mapie:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... sp=sharing

Ogórku, jak się jednak zdecydujesz to ja popłynę za Tobą :lol:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 30.11.2015 21:07

Venom555 napisał(a):
Panowie - tez Wam proponuje więcej luzu z tymi odległościami od brzegu. Jeżeli jesteście przekonani, ze jest bezpiecznie i nic Wam nie grozi - dacie radę wrócić to nic tylko pływać :-)

Dobrze, że przez dwa sezony żyłem w niewiedzy z tymi odległościami od brzegu bo 10-15mil w lini prostej od lądu, które robiłem kwalifikuje się pewnie jako kryminał :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.11.2015 21:41

Obszary nawigacji w Chorwacji:
przegląd przepisów
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 01.12.2015 12:57

słuchajcie...mam szybkie pytanie jak to w koncu jest :)
Mam znajomego polaka, ktory w tym roku wrocil z Wloch po 20 latach na emigracji. Ma 2 paszporty.
On sprowadzil wlasna lodke jacht 12m do chorwacji (mowi ze blizej ma do cro), po prostu przeplyna z Wloch do Sibenika.
Mowi ze wielokrotnie pokonywal ta trase itp.

Pytam sie czy ma jakiekolwiek uprawnenia sternika jachowego, morskiego, motorowodnego itp a on ze nie i Nigdy nie mial.
A tym jachtem to przeplynal pewnie 10k Mm. Bo plywa juz pare dobrych sezonow.
Jak to jest ?? Mowil ze kontroli mial wiele i zawsze legitymuje sie aktem wlasnosci lajby +dow.rej + paszport i nikt nigdy sie nie czepial o zadne uprawnienia.

Kurde to jak to w koncu dziala ?
Kazdy z was portkami trzepie ze wyplynie sobie za daleko to go od razu policja trzas i do mamra :D

Ktos potrafi mi to wytlumaczyc, moze przy kontroli pokazywac paszport i dowod rejestracyjny :D bez patentu :D
Moze to jest jakis sposob.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.12.2015 13:43

Witam. Bo w krajach UE, w większości nie potrzeba żadnych uprawnień, lub obowiązują uprawnienia kraju armatora (zwłaszcza na jakieś małe jednostki, o których tu mowa). Wyguglaj sobie frazę "uprawnienia żeglarskie w krajach UE", tam są na różnych stronach wszelkie szczegóły w sprawie. Jak w HR pływa się rozsądnie i na jakims małym sprzęcie, typu ponton 3-5 m itp, to policję zainteresuje jedynie opłata morska (bardzo dla HR interesujący temat- budżet państwa), ubezpieczenie, ewentualnie papiery właściciela. Gorzej jak się coś stanie (nie życzę), lub popłyniesz na Palagrużę (życzę) :) Pozdrawiam ............szczegółowe zasady typu patenty, karty bezpieczeństwa, uprawnienia radio, wszelkie wyposażenie ratownicze, ppoz, atesty, itp., itd. dotyczą w szczególności dużych jednostek zakryto pokładowych, chodzących w morzu.
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 01.12.2015 16:17

Byłem dwa razy kontrolowany przez policję na wodach Chorwackich,w obu przypadkach poproszono mnie o okazanie patentu.Przy pierwszej kontroli byłem znacznie dalej od brzegu niż 1 Mm i mimo iż wtedy nie posiadałem uprawnień do pływania tak daleko,nie dostałem mandatu ani upomnienia.Druga kontrola miała miejsce w trakcie wędkowania,stałem na kotwicy i też okazywałem wszystkie dokumenty z patentem włącznie.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 01.12.2015 18:07

paliop napisał(a):Można opłynąć Kornaty zgodnie z 1NM, odległść 38 km według lini na mapie:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... sp=sharing

Ogórku, jak się jednak zdecydujesz to ja popłynę za Tobą :lol:

Jako niańka :)
Zgoda, faktycznie z Pasmanu na Kornaty da się bo jest sporo wysepek.

Dla świetego spokoju, za radą konsulatu w Zagrzebiu napisałem email do PZMINW, że jak napiszą pismo do konsulatu w Zagrzebiu to tenże konsulat wystąpi na oficjalną scieżkę aby obowiązywały wszystkie reguły z kraju wydania (czyli limit 2 NM).

Chociaż wydaje mi się, że mając na patencie napisane po angielsku z tyłu 2NM, kontrola już nie wnika w tabelki z ministerstwa.

Ja jestem taki, że lubię zgodnie z przepisami. Mam ubezpieczoną udkę (wymóg w GR), radio (aby z towarzystwem pogadać jak się trafi grupą popłynąć), zgodnie z kategorią łodzi (C - wody wewnętrzne - czy jakoś tak). Te 2 NM to w wielu przypadkach dobra odegłość aby się schować. Nawet jak miałem nadrabiać w GR to wolałem dookoła zatoki (aby być te 2 NM od brzegu) niż zatokę na skos - taki już dziwny/bojaźliwy jestem. No i w przypadku wypadku/nieszczęscia chcę być w zgodzie z regułami
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 01.12.2015 18:12

AdamBeata napisał(a):Dobrze, że przez dwa sezony żyłem w niewiedzy z tymi odległościami od brzegu bo 10-15mil w lini prostej od lądu, które robiłem kwalifikuje się pewnie jako kryminał :)

Jeżeli na trasie byly wyspy to niekoniecznie kryminal. To jest odległośc od lądu lub wyspy.
Gdyby obowiązywałey 2NM (zgodnie z uprawnieniami wydanymi w PL) to mógłbyś popłynąc na wyspę odległa o 4NM od lądu (w połowie drogi będziesz 2NM od lądu i 2NM od wyspy a potem z każdym metrem bliżej niż 2NM do wyspy)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 414
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone