Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 14.10.2015 18:56

Witam
Chcę sprawdzić i ew naprawić kil w pontonie. YAMAHY.
Potrzebuję serwis w okolicy Poznania który naprawia sprawdza pontony.
Ktoś ma namiary na sprawdzony serwis?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.10.2015 10:29

Ja bym zadzwonił do serwisu Yamhay - Marine w Poznaniu i się zapytał czy robią i za ile

http://www.gapskiisyn.pl/
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 17.10.2015 20:14

Pytanie czy robią pontony czy tylko silniki?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.10.2015 20:21

Jak zadzwonisz tak jak sugerował Ogorek to pewnie się dowiesz :wink: A dlaczego chcesz sprawdzać lub naprawiać?
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 17.10.2015 21:04

Naprawiałem sam w Cro kil od środka bo mi jakieś śmieci pod podłogą dziurkę zrobiły. Teoretycznie było ok ale do sezonu 2016 kupa czasu więc chcę się przygotować a nie lepić znowu w Cro.
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 18.10.2015 18:41

Jesień w pełni i trochę więcej czasu to teraz czas na podsumowanie mojego sezonu 2015. Wakacje spędziłem w Podgorze Cagslj od strony Draśnic w terminie ostatni tydzień sierpnia i pierwszy września, apartament z garażem na pontony na dole przy samym porcie i co z tego że wiozłem wózek składany pod pływadła pół europy jak fajna rodzinka wielopokoleniowa z Czech na złość rozkładała parawanink na jedynym dojeździe do wody przy pustej całej plaży, z czystej zazdrości. Nawet pustej kalimaty nie wolno było przesunąć bo od razu stawiali się jak czeskie koguty. Więc jestem na wakacjach nie będę się użerał z chamotą i w trosce o swój dmuchany sprzęt wybrałem port obok za jedyne 40 kn za dobę.
Ponton 360 vib chinol, kupiłem całkiem nie świadomie, sprawdza się na Jordanie całkiem dobrze, pod warunkiem że na pokładzie trzeba mieć jakieś obuwie gumowe na nogach, bez można szybko wywinąć orła, ślisko. Na za falowanym morzu sucho i fale na boku, brat miał co piątą fale w środku na 320 WGL z standardowym kilem więc płyną za mną, a w ślizgu przy małej fali szedł jak czołg, a braciak skakał jak najęty tracąc obrany kurs. Jeden tylko mankament mam przy tym 360 vib tz. podłoga 0.8 bara przy pełnym obciążeniu przed pawężą w ślizgu zaczyna ją wypychać do środka i ponton zwalnia, ale mam już na to patent. Silnik seaking 9.8 4t oczywiście chinol jest tak dzielny że jestem jeszcze pod wrażeniem, pływał od Baski Vody do Zivogoscie tylko raz zaczął przerywać na wolnych obrotach bo zapomniałem odkręcić odpowietrzenia. 212cm3 pojemności tego silnika wprowadzało nas w ślizg przy rodzinie 2+2 i kupę szpei bez żadnych problemów, ale słychać i czuć było że jest dobrze przeciążony a tu filmek . Kupiony był nowy jako wersja oszczędnościowa bo do końca nie wiedzieliśmy czy nam się to spodoba. Teraz mam dylemat na nowy sezon Honda bf20 za 11500 gołego lub Seaking 15 z rozrusznikiem elektryk za połowę tej ceny, używane nie wchodzą w grę. Używał będę w sumie raz w roku turystycznie, bo na południu oprócz Rożnowa i Hańczy w kieleckim nie ma gdzie pływać, a ryb nie łowię.
Kolego Ogórek miałeś taki problem z podłogą przy Hondzie T38 ie ???
Czy ktoś z Was forumowicze pływa na Seakingu 15 lub Parsunie i na jakiej śrubie pontonem ???
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 18.10.2015 20:16

Teraz parę foto:
Parawaning Czeski.
Obrazek
Powrót po falach do portu.
Obrazek
Walka z wiatrem i z falami.
Obrazek
Wejście do portu.
Obrazek
Pływadło.
Obrazek
Zdjęcia robione z balkonu przez zaniepokojoną żonę w sekwencji, z dużej odległości, dla tego taka marna jakość.
Ostatnio edytowano 18.10.2015 21:14 przez paliop, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2015 20:28

Po co z tym podniesionym cabrio pływacie?
:roll:
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 18.10.2015 21:26

Nosiło mnie późnym popołudniem, więc z młodym ruszyliśmy na małe pływanko przy lekko zamglonym niebie, około trzech kilometrów zerwał się silny południowy wiatr. Ruszyliśmy w drogę powrotną a że byłem sam z młodszym synem nie miał kto złożyć daszku na falach i tak doszliśmy do portu.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 19.10.2015 08:09

paliop napisał(a): Kupiony był nowy jako wersja oszczędnościowa bo do końca nie wiedzieliśmy czy nam się to spodoba. Teraz mam dylemat na nowy sezon Honda bf20 za 11500 gołego lub Seaking 15 z rozrusznikiem elektryk za połowę tej ceny, używane nie wchodzą w grę. Używał będę w sumie raz w roku turystycznie, bo na południu oprócz Rożnowa i Hańczy w kieleckim nie ma gdzie pływać, a ryb nie łowię.
Kolego Ogórek miałeś taki problem z podłogą przy Hondzie T38 ie ???

1. Mnie się udało sprzedać cały zestaw z niewielką stratą ale na forum RIB.net widziałem ogłoszenia na zestawy HONWAVE T38 IE2 z silnikiem za 1500 GBP. To połowa kwoty. Czy nie lepiej za te 2-3 tys rocznie straty (skoro tylko na wakacje) wynajmować udkę na miejscu ? Wynajmiesz małego RIB-a i nie będziesz mieć stresu z podłogą

2. Raz poczułem pod nogą że się wybrzusza ale to było drugiego dnia na Krecie gdzie woda jest chłodniejsza i w ciągu jednego dnia morze potrafi sie ochłodzić 3-4 C. Na plaży dopompowałem pompką elektryczną. Wydaje mi się, że już potem problemu nie było ALBO nie zwracałem już uwagi. Generalnie dobrze jest dopompować podłogę po kilku godzinach na wodzie. Ale nie dam Tobie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wydaje mi się, że na RIB.net widziałem dyskusje o podobnych objawach i ponoć pompka el. i dopompowanie na wodzie załatwiało sprawę. Generalnie na wspomnianym forum jest sporo posiadaczy BF20 + T38 i są zadowoleni. Sprzedają jak kupują coś większego

3. Dobrym pomyslem na airmatę jest dywanik gumowy po całości podłogi http://www.rib.net/forum/f50/honwave-t3-8-ie-auxiliary-engine-transom-question-68008.html kamyczki, żwir, piasek - wpadaja w te dziurki i nie niszczysz podłogi szurając nimi po niej. Plus pewne trzymanie. Ja kupilem takie dywaniki do bakist na RIB-a

4. Generalnie jak masz zamiar wydać te kilkanaście tys i korzystać 2 tyg w roku to patrz punkt 1)
Powiedział to ktoś kto sam targa udki .... Ale ja jeżdżę na bardzo długo (nawet powyżej 6 tyg)

5. Czemu nowy ? Młody z małym przebiegiem po udokumentowanym serwisie autoryzowanym jest chyba wręcz lepszy od nowego (który powinienneś docierać). Zwłaszcza w serwisach bym się pytał o takie oferty.

6. Nie widziałem na oczy ale znam Polaka wynajmujacego jachty na Lefkadzie z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem i on się pochlebnie wypowiadał o jakości Wild Lake pontonow - gdybyś się nadal upierał
Moge poszukać linku do jego wypowiedzi na forum motorowodnym

To wszystko moje osobiste opinie.
maro59
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro59 » 22.10.2015 21:22

Miałem ponton Honda t38IE nowy wraz z silnikiem Honda BF20 .Sprzedałem zestaw po jednym sezonie.
Silnik super! Natomiast pływając pontonem w ślizgu robiło się wybrzuszenie w okolicach środka podłogi .Gdy założyłem mój silnik do pontonu kolegi - Bush Favorit 4m z podłogą sklejkową osiągi były lepsze a ponton na falach sztywniejszy .W drugim sezonie Hondzie rozkleiła się podłoga od spodu na łączeniu dwóch pompowanych airmat.Zdarzenie miało miejsce przy pływaniu po falach w cztery osoby.Moim zdaniem pontony Hondy produkowane w ostatnich latach to przeciętnie zrobione chińczyki .
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 28.10.2015 10:33

Używam HonWayva T38IE od trzech sezonów. Podłoga lubi niestety falować na falach. Najbardziej jest to odczuwalne przy ślizgu pod niewielkie fale - takie większe pomarszczenie wody. Większą tendencję ma do tego przy obciążeniu burt załogą. Pilnuję ciśnienia 0,8bar, ale i tak nie ma siły. Nawet kupiłem drugi manometr, żeby mieć pewność prawidłowego ciśnienia.
Natomiast nie mam żadnych zastrzeżeń do jakości pontonu. To oczywiście made in China, ale oceniam, że z górnej półki w tej klasie. Ale jak jesteś generalnie zadowolony ze swojego, to wymiana na T38 20cm dłuższego... hm, zastanawiałbym się czy ma sens?

Jeśli jestes zadowolony z silnika 10KM - wchodzi z obciążeniem w ślizg, nie ma innych mankamentów to po co wymieniać?
Chyba, że to była używka i wolisz mieć pewność nowego. Albo chcesz więcej wiatru we włosach z większa mocą.
Jednak jak już nowy to zdecydowanie lepiej 20KM, elektryczny rozruch jest moim zdaniem w takim pontonie całkowicie zbędny, a dodatkowo do targania aku. Natomiast mocy nigdy za wiele :). Polecam Suzuki DF20AS - najlżejszy w klasie, elektroniczny wtrysk bez aku, super ekonomia, ja jestem bardzo zadowolony. Cenę nówki powinieneś wytargowac ok. 11 tys.

Jeszcze podpowiem, że u nas na południu chyba najlepszy akwen to Oravska Priehrada na Słowacji, zaraz za Chyżnym. Od Ciebie z Tarnowa nieco dalej niż ja mam z Krakowa. Ale polecam na krótszy wypad przed lub po Cro. No i Wisła - Tyniec lub Kraków.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 28.10.2015 19:26

marsik napisał(a):Używam HonWayva T38IE od trzech sezonów...

Jak trafisz dobry egzemplarz to będzie służył bardzo długo, niestety sprawdzenie pontony przy kupnie to fikcja, dopiero na wodzie wady się ujawniają. Jednakże serwis Hondy jest rewelacyjny. Jeżeli trafi się wadliwy egzemplarz wymieniają na nowy bez gadania. Pod warunkiem, że go nie przepompowałeś :)
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 31.10.2015 10:10

Witam. Proszę o podpowiedz, gdzie kupić dobre nierdzewne złącze paliwowe do suzuki. Kupiłem jedno zaraz po kupnie silnika i po 3 miesiącach było do wyrzucenia. Z następnym sytuacja się powtórzyła. Złącze niby jest nierdzewne ale trzy kuleczki blokujące są ze zwykłej stali i korodują na potęgę. Kupowałem takie http://www.aqua-sport.com.pl/zlacze-pal ... nskie.html Nie jest to reklama sklepu, raczej antyreklama bo nie polecam tych złączy. Jeśli ktoś ma doświadczenie to proszę o informację które złącza są całkowicie nierdzewne i sprawdzają się w słonej wodzie.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 31.10.2015 10:36

Ja bym poszukał jaki to numer oryginalnej części.
Wrzuciłem w google "OEM SUZUKI Fuel Connector"
i wyskoczyła mi część numer "Suzuki 65750-94404"
Ale to chyba inna część niż ta pokazana przez Ciebie
http://www.ebay.com/itm/Suzuki-65750-94404-CONNECTOR-FUEL-/181769729122
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 412
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone