Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.09.2015 06:05

ogorek napisał(a):(...) Jakby ktoś znalazł we Włoszech RIBEYE A500 czy A550 to są to doskonałe, klasyczne RIB-y kategorii B (A550) produkowane w UK. (...)

Czego nie można na razie powiedzieć o serii T (alu). W Niemczech - na razie w zamkniętej części forum - kolega opisuje jak wygiął mu się nowy Ribeye T... na falach na rzece (Rhein). Obecnie rzeczoznawcy sprawdzają czy była to jednostkowa wada materiału czy konstrukcyjna serii.
kacperg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperg » 05.09.2015 18:50

boboo napisał(a):
ogorek napisał(a):(...) Jakby ktoś znalazł we Włoszech RIBEYE A500 czy A550 to są to doskonałe, klasyczne RIB-y kategorii B (A550) produkowane w UK. (...)

Czego nie można na razie powiedzieć o serii T (alu). W Niemczech - na razie w zamkniętej części forum - kolega opisuje jak wygiął mu się nowy Ribeye T... na falach na rzece (Rhein). Obecnie rzeczoznawcy sprawdzają czy była to jednostkowa wada materiału czy konstrukcyjna serii.

Kolego jeden to klasa morska "C" a drugi "B", chyba nie bardzo można je porównywać. Chociaż ten A550 wydaje mi się mało praktyczny. Taki autobusik wycieczkowy - bez sundecka, za cudze bym wziął, za swoje szukał bym innego.

Czy próbował ktoś z forumowiczów wypożyczyć w Chorwacji Rib-a. Do 5m, 60-80KM. A jeżeli tak to jak to wyglądało. Gdzie i za ile?

Pozdrawiam... Już z Polski.
papia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papia » 05.09.2015 21:32

Witam w męskim gronie!
Oto garść informacji na temat Visu. Grota jest błękitna, na wyspie Bisevo. Popłynęliśmy na nią pontonem z Komiży (ok. 6km.) i aby wpłynąć trzeba zapłacić za tę atrakcję. Natomiast płynąc od strony wsi Rukavac ( wyspa Ravnik), gdzie nocowaliśmy, znajduje się zielona grota. Tam za nic nie płacisz i wrażenia są także niesamowite. Można także poskakać z ogromnego klifu. Poza tym Vis jest to bardzo dobre miejsce wypadowe na inne wycieczki pontonowe, do zatok dostępnych tylko dla zmotoryzowanych np. Smokowa- mój numer jeden w całej Chorwacji. Jednym słowem bardzo polecam Vis. To byl nasz 9 wyjazd do Cro i jak na razie najlepszy.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 05.09.2015 21:40

papia napisał(a):Witam w męskim gronie!
Oto garść informacji na temat Visu. Grota jest błękitna, na wyspie Bisevo.....

Masz może jakieś zdjęcia z tych grot?
Panowie wasze zdjęcia z Grecji wymiatają :D Świetne....
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 05.09.2015 22:28

zy próbował ktoś z forumowiczów wypożyczyć w Chorwacji Rib-a. Do 5m, 60-80KM. A jeżeli tak to jak to wyglądało. Gdzie i za ile?

Ja wypozyczalem, wypozyczam i bede:
Wyspa Hvar, miejscowosc Jelsa: RIB 5,6 90hp, cena 130 E, dzien. 3 lata temu.
Przy 5 dniach-7 dniach schodzili do 100E\dzien
Ostatnio nawet zastanawialem sie RIB czy Laminat(na ten rok). Ale wybor padł na na laminat.
Wyspa Korcula, Laminat: 5,6m, 90hp, 150E dzien/ przy tygodniu: 120/dzien.
RIB: ceny podobne ale w Vela Luce, nie chcialo mi sie jechac, wynajalem na miejscu.

Rok temu rowniez 3 tydzien w Vodice na odjazd (miejscowka blizej domu, wracajac z Korculi) : Laminat 120 E, 5,6m. Pogadalem z wlascicielem: zszedl na 100E.

Jest sens sie denerwować w drodze ??
Wydaje mi sie ze w mniejszych miejscowosciach jest ok 30E drozej, niz w wielkich konglomeratach.
Coprawda w Vodicach nic nie rezerwowalem wczesniej i jakby nie znajoma ktora zalatwila wszystko to pewnie bym nie wynajal, bo wszystko porezerwowane i wynajete :D
Z czego w perspektywie patrzac, taki wynajem to bardzo oplacalna sprawa :DD.
kacperg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperg » 06.09.2015 10:47

Pytałem o Riba, bo mnie się nie udało. W 3 mniejszych miejscowościach obszedłem 7 wypożyczalni i tam albo pyrkadełka 5-10KM, albo te pływające pustaki z laminatu, za to z silnikiem 150KM palącym 25l/h. Owszem znalazł się jeden ale jak się okazało do celów wewnętrznych.
W Biogradzie podobno mieli ale zarezerwowane.
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 06.09.2015 11:21

Hej,
W temacie wypożyczenia RIB-a, Na Allegro znalazłem taką opcję:

http://allegro.pl/ponton-rib-motorowka- ... 67248.html

pzdv/makar
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 07.09.2015 18:51

To ja ze swojej strony polece Korcula-Prizba.
Slip jest ok, co prawda nie slipowalem (w tym i ubieglym pozyczalem),
ale jest szeroko i spokojnie nawet tirem zawroci.
Co prawada w tym roku byl strasznie niski poziom w porcie, ale trzeba bylo wjechac 2m dalej i ok.
Czesi wodowali jakies komoryslo >7m i praktycznie zwodowali w niecale 10minut.
Apartamni wiekszosc wzdluz linii brzegowej, kazdy ze swoja bojka, przy ktorej cumujesz za free.
widzisz lodke z tarasu. Ja tak mialem ze swoja.
Malo ludzi. (w tym roku wyjatkowe pustki byly).

Wycieczki, Korcula-Lastowo(ubli)-Korcula ,po 10-12 km w jedna strone.
Super zatoki, Punpatska Luka, Bacva itp...
CPN - Ubli, lub VelaLuka Z Prizby ok 45min-do 1,30h. Zalezy jak plyniesz :D
Oczywiscie Korcula, ale to ok 50km da rade.

Wycieczki na pobliskie placki. (1do4km) fajne zatoczki do ponurkowania itp.

W sumie fajny dojazd: SPLIT-Korcula(VelaLuka) prom.
Potem ok 25min i jestes w Prizbie. Jest 2 miejsca gdzie z zestawem mialbym stracha i moze trzebaby na 2 razy, ale to pewnie od kierowcy zalezy. Co prawda ja do bojacych sie nie zapisalem, ale tak z mojego kierowniczego doswiadczenia, wydaje mi sie ze trzebaby na 2 razy.

Dla mnie motorowodniacko jest super. Wszystko co potrzeba do fajnej turystyki wodnej tam jest.
Wstawie jakies zdjecia moze pozniej, albo jutro.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 07.09.2015 21:27

Okolice Trstenika są też fajne. W Trsteniku masz slip, kapitanat, łódka może stać w porcie na kotwicy bo jest płytka piaskowa zatoka. Na Korculę Lastovo i Mljet masz blisko. Okolice Żuljany maja dużo małych dzikich plaż i fajne miejsca do nurkowania. Najważniejsze, że przez dwa lata jak tam bywam z pływadłem to na 4 tygodnie może 3-4 dni były na tyle sztormowe, że nie dało się pływać. Właściciel mojego apartmanu prawie przez pół roku pod domem na bojce (mieszkamy w Borak-Dingac) trzyma RIBa i zawsze się do niego doczepiam.
Ta okolica ma w sumie najcieplejszy klimat i bardzo łagodne warunki wodne na całym wybrzeżu.
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 11.09.2015 23:20

AdamBeata napisał(a):Okolice Trstenika są też fajne. W Trsteniku masz slip, kapitanat, łódka może stać w porcie na kotwicy bo jest płytka piaskowa zatoka. Na Korculę Lastovo i Mljet masz blisko. Okolice Żuljany maja dużo małych dzikich plaż i fajne miejsca do nurkowania. Najważniejsze, że przez dwa lata jak tam bywam z pływadłem to na 4 tygodnie może 3-4 dni były na tyle sztormowe, że nie dało się pływać. Właściciel mojego apartmanu prawie przez pół roku pod domem na bojce (mieszkamy w Borak-Dingac) trzyma RIBa i zawsze się do niego doczepiam.
Ta okolica ma w sumie najcieplejszy klimat i bardzo łagodne warunki wodne na całym wybrzeżu.

Super pomysl - macie racje - klimat jest tam wspanialy i rzeczywiscie pogoda przez cale lato stabilna. Do zwiedzania co nie miara, no i atrakcje podwodne nie do opisania. My bylismy 2 tygodnie na wyspie Lastovo, ale to juz koniec swiata i nie mozna w zbyt wielu kierunkach wyplywac, jesli chce sie zdazyc na kolacje :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.09.2015 07:27

Małe video z Zalewu Paskego:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.09.2015 17:52

@Marco55 i @AdamBeata - dzięki za sugestię.
Pływam sobie już po tych miejscach (na razie poprzez mapy google :) )

Pisaliście o nurkowaniu. Co tam takiego jest ciekawego ? Jakieś jaskinie ? namiastka "rafy"
Piszę w kontekście snorkellowania bo cała rodzina pływa w maskach, płetwach, rurkach i potrafimy całą rodziną pływać w ten sposób trochę dalej jak ciekawe dno, brzeg
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 12.09.2015 18:18

Jak płyniesz wzdłuż wybrzeża za Żuljaną w stronę początku półwyspu jest dużo małych zatoczek i tam bardzo często widziałem chłopaków na pontonach z profesjonalnym sprzetem. Fajne skałki, gdzie możesz sobie powpływać między nie, w tym roku sam troche ponurkowałem i były naprawdę niezłe wrażenia. Koło naszej kwatery w Borku jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności od trzech lat spotykam tą samą ekipę i oni zawsze nocą wypływają ponurkować, czasami z tarasu widzę jak pod woda latarkami wymachują.
Roto-Tech
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roto-Tech » 14.09.2015 07:16

smoki3 napisał(a):
mums71 napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Właśnie byłem u producenta KONTRA 350 POD WARKĄ. Sprzęt robi wrażenie i można go kupić w różnych konfiguracjach.

Też się wybiorę po niedzieli,oriętujesz się może,czy produkują większe rozmiary?

Niestety nie mają nic większego. Jednak łódka i tak robi dobre wrażenie. Ma niestety do pływania na Adriatyku kilka braków o których im wspomniałem. Brakuje knag burtowych od dziobu, brakuje na dziobie lin lub relingu dla osób płynących z przodu. Podobno wzięli uwagi sobie do serca i mają uzupełnić. Ogólnie mogło by być w tej łódce więcej punktów cumowniczych jak w pontonie ale jeśli uzupełnią knagi będzie OK.Łódka podobno ma wszelkie certyfikaty potrzebne do pływania po Jadranie jednak po pewnych, wymienionych brakach w osprzęcie odnosi się wrażenie że pływano tym sprzętem tylko po jeziorach i rzekach. A i jeszcze jedna bardzo istotna nie wada lecz niedopracowanie. Brak w kolumnie kierowniczej zrywki silnika. W momencie poślizgnięcia się sternika i wypadnięcia za burtę łódka zrobi pa,pa. Jak będziesz w firmie możesz wspomnieć o mojej wizycie oraz wytknąć im te same wady do zmobilizowania ich. :). W zasadzie jestem już do niej przekonany, muszę jednak sprzedać

Łódka jest bardzo lekka 130kg. silnik do 80 kg osprzęt powiedzmy wtargany na przyczepę 100kg. Razem jakieś 300- 350 kg więc przyczepa do przewozu lekka bez hamulca najazdowego, bez Viatola na nasze drogi. Sporo schowków- skrzynek ładunkowych jest w tej łodzi, ładnie chodzi po wodzie bardzo, ciężka do zatopienia.

Materiał bardzo łatwy do łatania, potrzebna jest tylko "laska naprawcza tego samego materiału", lut lampa, i szlifierka z papierem ściernym do wygładzenia i załatany otwór po źle wkręconej śrubie.

scx

Aldonka napisał(a):Wróciliśmy kilka dni temu. Masakra. Ponton to takie "must have" mojego męża, a w tym roku 2,5 tygodnia patrzył na niego i wkurzał się bo nie mógł wypłynąć.
Sprzedawca milczy póki co.

Współczuje, szkoda że nie skleiliście w Chorwacj . Znakomity serwis z doświadczaniem jest [url=w Pirovac[/url] Kiedyś mi pomógł i jest niedrogi na ul Dubrowaćka ,

Obecnie prowadzimy testy nad większym modelem Kontry 350. Dziękujemy za wszelkie uwagi, które są dla nas cenne i motywujące. Oczywiście potrzeba matką wynalazku, dlatego jesteśmy otwarci na Państwa propozycje. Łódkę można konfigurować w dowolny sposób. Po więcej informacji zapraszam na priv.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 14.09.2015 11:16

boboo napisał(a):Małe video z Zalewu Paskego:

Faktycznie - mercedesik.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 410
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone