Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.08.2015 08:07

Biuro w Novalji:
ponton 4,5 m
silnik 30 KM

5 minut i 219 kn
O ubezpieczenie miła pani zapytała, ale wystarczyło jej moje ustne zapewnienie, że mam takowe do 3.000.000 euro i nie chciała oglądać.
Dodatkowo poinformowała, że tylko we czwartek i piątek nie popływamy ze względu na pogodę, a poza tym do połowy września lampa i lustro 8)
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 31.08.2015 09:04

Sorry, ale ta Kontra to wyglada szkaradnie ;)) Moze i fajna bo lekka, ale...dobra o gustach nie dyskutujemy :)

rzucie okiem na to:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5614543694&ref=last-visited

Konstrukcyjnie i wyglądowo bardzo przyzwoicie.
Koszt całości ze wszystkimi bajerami to 6k pln, silnik 25-30 rowniez mozna bez problemu zamontowac.

Bardzo dobra jakosc, jedynie 4 osoby to wada.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 31.08.2015 09:11

Monte Christo - zapytaj - może tez i bimini do tego Ci zrobią. Bez tego trochę kiepsko jakbyś chciał postać na wodzie.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 31.08.2015 09:39

Ja nie kupuje, narazie wg. mnie kupowanie nie ma sensu, lepiej pozyczyc na miejscu i miec z glowy wszystko.
Co prawda kielkuje we mnie taka mysl, ale nie wiem czy sie zdecyduje. Przy cenach najmu w cro.

Co prawda ta lodeczka, do poplywania bardzo spoko, troche mala ale wyglada spoko.
Bimini tez spoko pomysl, pewnie zrobia bo przeciez to producent.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 31.08.2015 09:50

Monte Christo napisał(a):Sorry, ale ta Kontra to wyglada szkaradnie ;)) Moze i fajna bo lekka, ale...dobra o gustach nie dyskutujemy :)

rzucie okiem na to:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5614543694&ref=last-visited

Konstrukcyjnie i wyglądowo bardzo przyzwoicie.
Koszt całości ze wszystkimi bajerami to 6k pln, silnik 25-30 rowniez mozna bez problemu zamontowac.

Bardzo dobra jakosc, jedynie 4 osoby to wada.

Nie patrz na nic o tak małej szerokości.

Jeśli chcesz kupić coś takiej wielkości do popływania w Chorwacji , to tylko mały rib lub ponton , NIGDY TAKA ŁÓDECZKA.
Ostatnio edytowano 31.08.2015 10:07 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2015 10:07

.

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:59 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 31.08.2015 11:05

ja nie jestem sprzedawca ;) choc handel mam we krwi....
zagadaj smoki3 do sprzedawcy.
Maja i wieksza 5,4 ?

Nie patrz na nic o tak małej szerokości. -> ? a dlaczego ??? sam jestem ciekaw.
Te lodki w Norwegii plywaja, a tam gorsze warunki niz w cro jesli chodzi o pogode i stan morza. :)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 31.08.2015 11:41

Monte Christo napisał(a):Nie patrz na nic o tak małej szerokości. -> ? a dlaczego ??? sam jestem ciekaw.

W miarę jedzenia apetyt rośnie - chciałoby sie napisać :-) I tak jest.
Po sezonie możesz stwierdzić, że jest za mała :-)
Zapewne chodzi mu o komfort pływania oraz ilość miejsca wewnątrz. Poza tym boczne fale - większe - będziesz się czuł nieswojo. Osobiście tez Ci odradzam tak mała jednostkę. Jeżeli załapiesz bakcyla i przede wszystkim wiążesz się z myślą, ze urlopy w Chorwacji będziesz spędzał kilka lat z rzędu - kup.
Jeśli nie to nie warto.

Sam po sobie wiem i czuje to, że chciałbym coś na miarę 7.2 metra. Obecna deko za mała. Ale nic z tego - wiązałoby sie to z wymiana auta i oczywiście kupnem nowej łódki - wszystko razem na razie odpada.

Pomyśl na dobrym pontonem albo faktycznie Ribem.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 31.08.2015 12:34

plywalem 5,4m, 6,4m i 7,8 metrowymi maxumami
7 metrowe to komorysło straszne no prawie 8:),ale wygoda zajefajna. Czulem sie jak szejk na 60m jachcie :D
Poza tym nie wyobrazam sobie jak mozna to ciangac z pl do cro. Ciekawe jakie spostrzezenia maja ci co ciagna lodki do cro :)
W tym roku na trasie spotkalem kilku takich co takie ciagneli (7>), ale pewnie czlowiek puki jedzie po autostradzie jest ok, ale jak trzeba zjechac takim zestawem do porciku to pelen szacun i nerwy jak cholera zeby przypadkiem kogos nie pyknac albo lodki nie uszkodzic.
Jeszcze jak ktos jedzie w okolice Vodic to tam to bajka zadnych serpentyn itp. wali do portu na slipa i z glowy.

Wg mnie takie optimum to: 5,4 m dla 6 osob. Ale zeby kupowac od razu ?? eeee....
Takie male co podalem jako przyklad to fajne, bo małe :D
Wg. mnie nawet w Cro sobie poradzi bez problemu.
Ale jak ktos ma kupowac ponton za 6tysi i do tego silnik drugie 6 to ma 12tysi.
Za takie pieniadze juz lamitat z silnikiem kupi.
A taki ponton, zabrac to albo bagaznik na dach, albo na hak albo oba :)
No chyba, ze ktos jezdzi Nawara albo jakims pickupem, to wtedy na pake wrzuci wszytko.

za 12 tysi to spokojnie moze 2-4 sezonow wypozyczac na miejscu :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2015 12:46

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 17:59 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 31.08.2015 12:53

To widze doświadczony jesteś a ja Ci tutaj dyrdymały pociskam :-)

Monte Christo napisał(a):Poza tym nie wyobrazam sobie jak mozna to ciangac z pl do cro. Ciekawe jakie spostrzezenia maja ci co ciagna lodki do cro :)

Najgorszy był pierwszy raz - teraz luzik. Praktycznie zapominasz, ze to masz na haku. Za granicą np Austria czy juz na autostradzie w Chorwacji są zorientowani - jak chce wyprzedzać - ustąpią. Miałem pecha będąc rozpędzonym bo trafiłem w Chorwacji na naszych jadących jeden za drugim ( rej; GSP ) bodaj w 5 jechali z flagami Polski i namalowanymi trupimi czaszkami - oczywiście nie wpuścili bo sadziło im na czerepy i mogliby sie zgubić a było pod górę i lipa-piłowałem za jakimś kamperem. Wstyd.
Z czasem nabywa sie doświadczenia.

Monte Christo napisał(a):Wg mnie takie optimum to: 5,4 m dla 6 osob. Ale zeby kupowac od razu ?? eeee....

Do przemieszczania sie i czy zabawy tak - ale 4 to max np do stania na zatoce. 6 to juz jest lekki tłok :-)

Pomijając to wszystko po prostu jak masz okazję i chęci - kup większy :-)
Monte Christo napisał(a):nerwy jak cholera zeby przypadkiem kogos nie pyknac albo lodki nie uszkodzic.

Z tym tez nie ma problemu. Najciekawiej jest po powrocie do domu - zostaje mi syndrom przyczepy jak to nazywam - po prostu przez kilka dni zbieram zakręty jak Ikarus przegubowy :D
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 31.08.2015 13:39

ale ciagniesz taką 8m ? 8 to na przyczepie pewnie caly zestaw z 10m :)

Tutaj jeszcze inna propozycja po taniosci :)
http://www.eskapader.eu/pl/lodzie/lodzie-wedkarskie/pegazus-460.html
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.08.2015 14:28

markiz17 napisał(a):(...) Ten sam kanał innego dnia gładka tafla (...)

no to my dziś mieliśmy tak:

wyjście z Paskich Vrat z latarnią:
paskie_vrata_latarnia.jpg

Karlobag "o rzut beretem":
karlobag_01.jpg

różnica w czasie wykonania zdjęć to 11 minut. manetka na 2/3 gwizdka.
niestety padła mi karta SD (za słono jej było?) a tam miałem navi i speedometer, więc nie wiem z jaką prędkością płynęliśmy.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 31.08.2015 14:34

Monte Christo napisał(a):..

Więc jaki masz cel w tej dyskusji i omawianiu różnych łódek "do zakupu " jeśli nie chcesz kupować?

Dziwi mnie tylko, że mimo iż jak piszesz coś tam popływałeś, doradzasz zakup sprzętu, który nie nadaje się do tego na wakacjach w Chorwacji.

Co do zasadności wypożyczania lub kupowania, to jest dyskusja z serii "wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą lub odwrotnie".
Gdybym ja wypożyczał, to w tym roku wydałbym ok 20 tyś za wypożyczenie sprzętu podobnej klasy - oczywiście plus benzyna.
Faktem jest, że sam silnik kosztuje dużo więcej i sprzęt traci na wartości, ale rozważając zakup/wypożyczenie, to po 3-4 sezonach ja mam go "za darmo".
sito
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito » 31.08.2015 18:03

Witajcie
Już po powrocie tak więc kilka słów informacji.
Gumijak rejestrowany w Starostwie w związku z czym Zadarska Nieludzkija Kapetanija wypluła mnie z obrzydzeniem wraz z zaświadczeniem bez wpisanej mocy silnika i bez winiety.
Sytuacja trochę nieciekawa bo za 50 minut miałem prom na Dugi Otok a chałupka na sąsiedniej wysepce LAVDARA i choć Branko zapewniał że transport z Sali na Lavadrę gwarantuje, to jednak to co w bagażniku, to pełna niezależność.
Następnego dnia wizyta w Luckiej K. w Sali krótkie pytanie : ile kucy i po 10 minutach wyszedłem z winietą i polisą.

Na zdjęciu widok slipu w porcie w Sali
Załączniki:
chorwacja 2015 749.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 404
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone