Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
bravo 12

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 25.05.2009 19:06

Hej Adamer (witamy na forum :) ).
Możesz wskazać dokładniej, którą Bravo 12 używasz (wszystkie/większość praktycznie pompki Bravo mają numer 12 :( tylko różnią się "dodatkiem" - HP, BST, BAT itp - ja wspomniałem o BST 12 HP BAT - chyba tej najbardziej "wypasionej").
Do jakiego ciśnienia pompuje elektryka, ile ewentualnie musisz dopompować siłą mięśni?
Adamer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adamer » 25.05.2009 19:49

Używam pompki BRAVO12 12volt. Ciśnienie regulowane 150-300 mbr
mottom
Cromaniak
12v

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 25.05.2009 19:58

No tak Adamer - ale Ty nie masz podłogi pompowanej (Honda AE) więc taka pompka (0,3 bara) wystarczy. Mi jest potrzebna 0,8 bara do airmaty (lub taka "słaba" + ręczna/nożna -> a wolałbym wozić tylko jedną :cry: )
Adamer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adamer » 25.05.2009 22:33

Jeśli masz ponton z serii IE (podłoga dmuchana) to faktycznie ta pompka Cię nie urządza :( . W moim przypadku sprawa wygląda nieco prościej napompowanie kila + położenie aluminiowych paneli.
mottom
Cromaniak
Ie

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.05.2009 11:20

Niestety (a właściwie "stety" :) ) mam podłogę IE. Dlatego też szukam jakiejś niedrogiej pompki elektrycznej, która nadmucha mi :D do 0,8 bara.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 26.05.2009 20:15

Cześć. Zastanawiam się nad adoptowaniem kompresorka do pompowania kół samochodowych. Wiem że będzie to trwało znacznie wolniej,ale nie ma tyle dy.......a nogą aż w biodrze strzyka. Mata nie ma tak dużej objętośći jak pływak, więc można przetestować ten wariant. Pompowałem błyskawicznie z butli nurkowej, ale było ryzyko przeholowania i uszkodzenia podłogi. Natomiast ceny tych pomp do air mat są dość duże.

Pzd be-ja
Adamer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adamer » 27.05.2009 12:55

Zgodnie z polskimi przepisami na każdej łódce, pontonie napędzanym silnikiem spalinowym powinna znajdować się gaśnica. A jak się sprawa ma w Chorwacji :?: Czy Wasze pontony są wyposażone w gaśnicę :?:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 27.05.2009 13:15

Adamer - pływamy z ojcem pontonami itp już parę ładnych lat i powiem Ci że od kiedy mamy własny ponton to nigdy nie mieliśmy gaśnicy na nim :) oczywiście ani w Polsce ani w Cro. ostatnim razem policja kontrolowała nas 2 lata temu i nikt wtedy o gaśnice nie pytał, nie wiem jak jest teraz.
Adamer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adamer » 27.05.2009 14:17

Mnie już policja dwa razy kontrolowała ( rok temu i przed miesiącem). Właściwie policjanta trzy rzeczy interesowały: patent, kapoki i gaśnica. Patent posiadam, kapoki były, gaśnicy brak. Na szczęście mandatu nie dostałem ( skończyło się na pouczeniu) :) Na następne pływanie biorę gaśnicę, nie będę kusić losu. Ciekawe czy takie głupie przepisy są też w Cro?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 27.05.2009 14:29

Adamer - to widzę że nie warto kusić losu i trzeba będzie kupić gaśnice :) bo patent i kapoki mam zawsze.
Adamer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adamer » 27.05.2009 14:49

Zależy jeszcze gdzie pływasz, bo jeżeli na Twoim akwenie nie ma policji to sobie możesz podarować. :) A gaśnice to nie musisz zaraz kupowac, przecież masz ją w samochodzie :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.05.2009 16:05

Jeśli łódź jest zarejestrowana w Pl, powinna być dopasowana do wymagań Pl.

:roll:
Adamer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adamer » 27.05.2009 16:34

A jeśli nie jest zarejestrowana :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2009 16:41

Adamer napisał(a):Zależy jeszcze gdzie pływasz, bo jeżeli na Twoim akwenie nie ma policji to sobie możesz podarować. :) A gaśnice to nie musisz zaraz kupowac, przecież masz ją w samochodzie :)

Wiesz co jest na wodzie najgorsze?
Pożar!!!
Dodatkowa nie zaszkodzi...
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 27.05.2009 17:52

Cześć. Na każdym szkoleniu motorowodnym kładzie się nacisk na posiadanie gaśnicy w związku z zagrożeniem pożarem, jest to obowiązkowy temat każdego kursu od stopnia podstawowego do kapitana, i jestem zdziwiony gdy ludzie posiadający uprawnienia o tym nie wiedzą,lub z taką nonszalancją podchodzą do swojego bezpieczeństwa oraz innych na wodzie;brak wyobrażni( ewentualnie uchybienie w szkoleniu, co uważam za mało prawdopodobne). Drodzy Koledzy na jednostkach zasilanych silnikami spalinowymi czy wymagają tego przepisy czy nie powinniśmy posiadać gaśnicę dla własnego bezpieczeństwa i naszych najbliższych (licho nie śpi). Dwa lata temu na Śniardwach memu kumplowi spłonęła piękna jednostka za kilkadziesiąt tysiaków. Gaśnicę oddał do legalizacji i wypłynął bez. Szczęśćiem silnik zapalił się blisko brzegu zaraz po wypłynięciu z mariny i udało się wszystkim szczęśliwie ewakuować i dopłynąć do przystani. Pomoc przyszła od żeglarzy lecz jednostka spłonęła doszczętnie. Mimo ubezpieczenia PZU nie wypłaciło odszkodowania, decyzję swoją motywując brakiem gaśnicy. Daje to do myślenia.
To tyle dla tych co nie mają uprawnień.

Serdecznie pozdrawiam i życzę stopy wody pod kilem be-ja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone