Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 21.08.2015 17:32

Aldonka napisał(a):Ja krótko w tym temacie, nie polecam zakupu tego oto pontonu. Silver Marine to bubel jakich mało. Nówka, sztuka wytrzymała....2 godziny i popuszczała na łączeniach. 1600 zł wywalone w kosmos .

To nie był nasz pierwszy ponton, dotąd kupowaliśmy używane i okazywały się stokroć lepsze niż ten. Ponton z marketu byłby chyba trwalszy.

Ja pier....e, szczerze współczuję.
Jesteście teraz z tym pontonem w Chorwacji ?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.08.2015 18:17

Wróciliśmy kilka dni temu. Masakra. Ponton to takie "must have" mojego męża, a w tym roku 2,5 tygodnia patrzył na niego i wkurzał się bo nie mógł wypłynąć.
Sprzedawca milczy póki co.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 21.08.2015 18:54

Na forum-motorowodnym.pl udzielał się przez chwilę DoktorJT, który oferuje na Lefkadzie (Grecja) swoje jachty w czarter.
I on mając 30 letnie doświadczenie w branży z tych taszych poleca WildLake:

Kolega, który założył ten temat z uwagi na budżet zapewne szuka tanich w miarę pewnych rozwiązań, jak wspomniałem wiele lat korzystam z pontonów na czarterowanych zarówno jako klient a od czterech lat również czarterujący jachty, pontony bywały od najróżniejszy producentów, zauważyłem, że nie zawsze te markowe najlepiej się sprawują, na jachtach JT najlepiej sprawdza się chiński robiony dla Widlake ze Szczecina i ten wyrób chciałem polecić.

Szczerze współczuję bo czeka się rok na wakacje a potem taka kicha.
Patrząc na zdjęcia to nie miało prawa wytrzymać
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 21.08.2015 19:31

Aldonka napisał(a):Ja krótko w tym temacie, nie polecam zakupu tego oto pontonu. Silver Marine to bubel jakich mało. Nówka, sztuka wytrzymała....2 godziny i popuszczała na łączeniach. 1600 zł wywalone w kosmos...

1600 zł bym przeżył...ale spier.... urlopu przez taki ponton nigdy

na każdym forum jakie znam wrzuciłbym te zdjęcia i upewnił się, że nikt już tego badziewia więcej nie kupi

normalnie zalałbym internet tymi zdjęciami......ale badziew......zero kontroli jakości...
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 21.08.2015 19:47

Tytusdj napisał(a):1600 zł bym przeżył...ale spier.... urlopu przez taki ponton nigdy

Oj wiecie nawet najlepsi mają wpadki :?
Może jakaś partia wadliwa albo sztuka, producent powinien się poczuć i wymienić na nowy...chyba, że już go nie ma. Niestety, ale niekoniecznie dystrybutor musiał wiedzieć co sprzedaje...a prawdziwa kontrola jakości to pływanie.
Aczkolwiek wygląda to strasznie, wręcz niebezpiecznie :evil:
Coś chyba klej im zwietrzał :(
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 22.08.2015 21:47

takie foty to przestroga innym , teraz jestem pierwszy raz z pontonem (używanym + silnik używany) w Chorwacji i nie wyobrażam sobie takiej awarii , ja czekałem od stycznia w momencie jak kupiłem aby poszaleć na morzu , nie zazdroszczę a to bym nagłośnił KONKRETNIE i teraz żądał zadość uczynienia , zawsze są dwie strony medalu....ale lipa ,szkoda wakacji i nerwów
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.08.2015 05:46

markiz17 napisał(a):Ja w każdym razie po tym sezonie zostaję przy sterniku motorowodnym i pontonie.
:D :papa:
markiz17 napisał(a):Pływaliśmy na początku na złym trymie, po przestawieniu o oczko do góry pływanie zrobiło się o wiele przyjemniejsze i łagodniejsze na falach, więc zwracajcie na to uwagę :)
Już się przygotowałem i dorobiłem przełącznik (trim) w przedłużce rumpla.
suzuki_pinne_schalter_trim.jpg

Bo nawet bez przedłużki jest w dość niewygodnym miejscu. Łączenia wg sztuki 8) na AMP-Superseal
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 23.08.2015 14:56

Spoko patent, dobrze zrobiłeś kupując silnik z elektrycznym podnoszenie/opuszczaniem silnika. Mi tego brakowało...
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 23.08.2015 16:24

kurcze, ja to chyba odnosze wrazenie ze na polnocy cro, to polica jest mega upierdliwa i chyba chce wykazac sie swoja skutecznoscia w wlepianiu mandatow.

Korcula-Lastowo szybka wycieczka, a to przeciez dalej niz 1MN czy nawet 2.
Korcula okoliczne wysepki i plaze punpatska,bacva itp.
Przez caly okres to nawet policji nie widzialem :)

Pozdrowienia...

Obrazek

Obrazek
kacperg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperg » 23.08.2015 17:36

boboo napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Nie wiem jak w innych miejscach ale na Odrze śluzowanie kosztuje 7,5zł do 16:00 a po 16:00 15zł (...)
Pytałem, bo człowiek z reguły (na początku) przyjmuje, że gdzie indziej jest jak u niego. W Niemczech te sprawy regulują Związki Wodniaków (np. DMYV - Deutscher MotorYachtVerband) i płacą rocznie ryczałtem za korzystanie ze śluz. Czyli śluzy są dla wszystkich za "darmo" (opłacone w składkach rocznych).
Ale nie jest obligatoryjnym należeć do Związku i można śluzować się faktycznie za darmo.

Wracając do jacka2929
jacek2929 napisał(a):Ja chcę zobaczyć jak pływa pontonem po metrowych falach

Nie jest to co prawda kolega ogorek, ale fale - owszem, wg. zamówienia.

A to w Chorwacji? Bo to jakaś masakra. Miałem zabrać ze sobą ponton już w tę środę ale jak czytam, o pogodzie w tym roku to zastanawiam się czy to ma sens. Czy nie lepiej wypożyczyć coś od Chorwatów gdy będą ku temu sprzyjające warunki?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.08.2015 09:14

Prośba - gdzie się zeslipować w Pakostane ? Wie ktoś?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2015 12:32

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.08.2015 13:15

baunty napisał(a):Prośba - gdzie się zeslipować w Pakostane ? Wie ktoś?

Mnie wujek google na "Pakostane boat ramp" odpowiedział

http://www.camping.hr/campsites/kozarica

Druga zakładka "Supplies & Leisure" i jest "Boat Ramp"

Drugi kamping http://www.camping.hr/campsites/oaza-mira
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.08.2015 14:54

kacperg napisał(a):A to w Chorwacji? Bo to jakaś masakra. Miałem zabrać ze sobą ponton już w tę środę ale jak czytam, o pogodzie w tym roku to zastanawiam się czy to ma sens. Czy nie lepiej wypożyczyć coś od Chorwatów gdy będą ku temu sprzyjające warunki?

Jak masz miejsce to czemu nie zabierać ? Albo mało skorzystasz albo wręcz co dzień.
Obawiam się, że jak bedą sprzyjające warunki to będzie więcej chętnych na wypożyczenie.
A tak masz własny. Nie przejmuj się zdjęciami, filmami.

Na tej samej trasie jedni piszą o płaskiej wodzie, inni zawracali.
Trzeba samemu ocenić na miejscu plus śledzić prognozy pogody
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.08.2015 15:30

kacperg napisał(a):A to w Chorwacji? Bo to jakaś masakra (...)
Nie wiem gdzie to jest. Ot znaleziony na YouTube filmik. Niestety nie mogłem też znaleźć lokalizacji tego pływania w opisie i komentarzach na YT. Moim zdaniem nie jest to Chorwacja. Lecz to moje zdanie i mogę się mylić.
Tym filmem chciałem tylko pokazać "względną bezproblemowość" pontonu na falach. Względnie wysokich falach.
kacperg napisał(a):Miałem zabrać ze sobą ponton już w tę środę ale (...)
Zabieraj, zabieraj. Ale wypijesz później w jakimś angielskim pubie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 400
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone