Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 13.08.2015 21:13

:wink:
Rysio napisał(a):Przepraszam uczestników tego wątku ale będę dosadny.

jacek2929 napisał(a):
boboo napisał(a):Taka ogólna porada...

Rysio napisał(a):Dodam od siebie...

Widzę że fala upałów i tutaj zbiera swoje żniwo

Ciebie akurat nie przepraszam, i powiem ci jedno. Srasz po wątkach jak dziecko neostrady. Nie napisałeś chyba ani jednego merytorycznego posta, tylko się złośliwie czepiasz innych.

Zapowiadam, to był ostatni raz po którym jesteś w stanie się zalogować na forum.

Dyskusji w temacie nie przewiduję.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.08.2015 21:36

jacek2929 napisał(a):Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale airmata płaska na lądzie, może nie być taka po zwodowaniu, a już na pewno nie zachowa kształtu przy nawet najwolniejszym ślizgu. Wiem bo mam.
No to masz jakiś badziew albo niedopompowaną podłogę. Obstawiam to pierwsze.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 14.08.2015 04:58

boboo napisał(a):No to masz jakiś badziew ....

Nie ja jeden
boboo napisał(a):boboo czeka na podłogę.....
po pomiarach i korespondencjach okazało się, że kil jest OK, podłoga ma niewłaściwe wymiary.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.08.2015 05:32

Tak, ale mój jest (czas teraźniejszy) już OK.
I zachowuje kształt przy ślizgu.

Poza tym tak czytam i czytam,
i coś się tak doczepił do dzieci "ogorka"?
Nie możesz patrzeć jak dzieciom dzieje się krzywda, obawiasz się o ich bezpieczeństwo?
Tedy powiadam ci, sprzedaj wszystko, co masz i ofiaruj przychody dzieciom w Etiopii lub Syrii, albowiem zaiste gorzej mają niż "ogorkowe" potomstwo.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.08.2015 06:47

marsik napisał(a):
Ale póki co kiedy będzie potrzeba mam zamiar wypożyczać Riba (lub skorupę) rezygnując jednak z przyjemności związanych z posiadaniem własnego. A na codzień zostawiam sobie ponton.

Lubimy (dzieci też - uprzedzajac pytania @Jacek2929) miejsca bez turystów.
W tych rejonach nic nie wynajmiesz..

Na tyle mam lekki zestaw, że ma nadal cechy mobilności (jakie miałem przy pontonie). Tydzień w jednym miejscu i przenosimy się w drugie (np 3 godziny jazdy i jesteśmy w nowym rejonie z którego można pływać na wycieczki niedostępne z pierwszego - zasięg). Jak już pisałem slipowanie tego RIB-a zajmuje mi mniej niż operacje z pontonem.

Co do burzy, po komunikacie radiowym nadanym przez Coast Guard (o możliwosci) skierowaliśmy się na kwaterę ale 3km przed nią ale dopadł nas wiatr deszcz a za chwilę grad. Błyskawice biły dalej (czas pomiędzy błyskiem a grzmotem) w górach. Dziękuję za troskę ...
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.08.2015 06:57

jacek2929 napisał(a):W Polce na południe Warszawy prawie wszystkie jeziora są ciche. Więc chyba ci się kraje pomyliły.

Sam mieszkam we Wrocławiu i wiem coś o tym. W naszych okolicach do pływania oprócz Odry- na której ciąge są remonty, śluzy pozamykane, i policja tylko czeka aby zdzielić mandatem to naprawdę akweny do pływania są w Mietkowie, gdzie woda nie grzeszy czystością i zbiorniki koło Nysy i to tyle jeśli chodzi o jakieś większe silnikowe pływanie.
Sprawdzałem sporo akwenów w Lubuskiem i na południu Wielkopolski i praktycznie wszystko to ciche jeziora więc nie ma gdzie za bardzo pływać jak się mieszka na południu kraju.

Biorąc pod uwagę cennik śluz na Odrze to dwie wycieczki w dół rzeki np. z Wrocławia do Urazu kosztują mnie prawie tyle ile winietka na Chorwację i połowe czasu z wycieczki spędzam w śluzach.

Jakby Chorwat przyjechał z łódką do Polski to byłby to jego pierwszy i pewnie ostatni raz...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.08.2015 07:41

To w Polsce za śluzowanie się dodatkowo płaci?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 14.08.2015 17:07

boboo napisał(a):.....
i coś się tak doczepił .....

To tylko dowód na to że bajki opowiada. "Prawie burza" to jak "prawie dziewica"
ogorek napisał(a):(max 25 km/h, przy falach 17 km/h)

Przez analogię. To pewnie ty Boguś i 29km/h wyciągasz.

boboo napisał(a):... Obstawiam to pierwsze.

Mój sprzęt wyciągał z podobnym obciążeniem i silnikiem PRC, słabszym o 5KM - max 27Km/h
Wydało mi się to dziwne dlatego po małych poprawkach idzie teraz 32Km/h bo się obroty na silniku kończą i trzeba założyć szybszą śrubę.
To że ktoś czegoś nie widzi nie znaczy ze tego nie ma.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.08.2015 20:18

jacek2929 napisał(a):Mój sprzęt wyciągał z podobnym obciążeniem i silnikiem PRC, słabszym o 5KM - max 27Km/h
Wydało mi się to dziwne dlatego po małych poprawkach idzie teraz 32Km/h bo się obroty na silniku kończą i trzeba założyć szybszą śrubę.

Jak czegoś nie rozmiesz to lepiej nie pisz ...
Zawsze się kończą, pytanie do jakich obrotów dochodzisz i czy mieszczą się w zakresie WOT twojego silnika.

Przykładowo jeżeli dokręcasz do 5500 a zakres WOT jest 5400 - 6000 to zmianą śruby na taką o większym skoku już nic nie uzyskasz. Zmiana śruby na taką o większym skoku powoduje zmniejszenie obrotów maksymalnych. Najlepiej dobrana śruba to taka gdzie masz środek WOT przy małym obciążeniu.

Można skorzystać ze wzoru:

=(MAX_OBROTY*SKOK_SRUBY_W_CALACH*2,54*60/100000/Przekladnia)*Uślizg

Dla pontonu uślizg będzie więcej niż 10% (czyli mnożymy przez 0,9)
Przekładnię sprawdzimy w dokumentacji do silnka
MAX_Obroty - trzeba by mieć miernik obrotów - na oko nic nie da
Skok_sruby -> odczytamy na śrubie (np. 14 3/4 x 19 -> skok 19 cali)

przykłądowo dla BF20 (przekładnia 2,08)
obroty 5500
sruba 10
przekladnia 2,08
km/h
speed 40,29807692
z 10% uślizgiem 36,26826923

Czyli realna prędkość (na śrubie standardowo dodawanej do tego silnika) to może być 35 km/h przy minimalnym obciązeniu (jedna szczupła osoba) i optymalnych obrotach MAX 5500.

Oczywiście jak uślizg jest większy to mniej (przy airmatach mniej sztywnych to może być i 20%)
Generalnie poprawić można jedynie gdy przekraczamy środkowy zakres WOT podany przez producenta

>>>>>>>>>>

Oczywiście testy wykonujemy mając:
- prawidłowe ciśnienie tub i podłogi
- maksymalne możliwe podniesienie silnika (tak aby się nie wentylował przy ślizgu)
- idealnych warunkach (zero wiatru i fali)
Ostatnio edytowano 14.08.2015 20:45 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 14.08.2015 20:42

ogorek napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Mój sprzęt wyciągał z podobnym obciążeniem i silnikiem PRC, słabszym o 5KM - max 27Km/h

Jak czegoś nie rozmiesz to lepiej nie pisz ...

Licz dalej 25 Km/h vs 32
Mój zestaw 220kg towaru ze szpejem twój pewnie ze 150kg większy stąd ta różnica. yhy.
ps. Przy silniku 20 śruba 10? Co ty jacht popychasz?
ogorek napisał(a):Oczywiście jak uślizg jest większy to mniej (przy airmatach mniej sztywnych to może być i 20%)

A to 20% to wziąłeś skąd? Rozumiem że jak się własne przemyślenia podeprze pseudostatystyką wygląda się od razu lepiej. Ale nie ze mną te numery Brunner.
Na koniec - sugerujesz ze Honda ma gorszą airmatę niż WildLake ?
Ostatnio edytowano 14.08.2015 20:57 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.08.2015 20:52

Napisałem PRZYKŁAD. Jak czegoś nie rozumiesz to lepiej nie pisz :) (twoje własne słowa - często powtarzane)
Zresztą w cenniku HONDY piszą, że w standardzie dają śrubę 10 do BF20.
Ja zestaw sprzedałem w grudniu (nie pamiętam jakie miałem śruby)

Mój wywód dotyczył Twojego pomysłu na zmianę śruby.
Bez pomiaru obrotów to nie ma sensu
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 14.08.2015 21:09

ogorek napisał(a):nie pamiętam jakie miałem ...

Też tak czasem ściemniam....

Zwłaszcza że są aż 3 słownie "trzy" rozmiary.
Ostatnio edytowano 14.08.2015 21:35 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.08.2015 21:23

boboo napisał(a):To w Polsce za śluzowanie się dodatkowo płaci?

Nie wiem jak w innych miejscach ale na Odrze śluzowanie kosztuje 7,5zł do 16:00 a po 16:00 15zł.
Zrobić sobie wycieczkę na cały dzień np w dół rzeki za Wrocław to są 4 śluzy. Wypływając rano na cały dzień to 30zł w jedną i 60zł w drugą co daje 90zł i minimum 30-40min w jednej śluzie.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.08.2015 21:32

Ja nawet nie wiem czym Szanowny Kolego pływasz więc nic nie sugeruję.
Przyjąłem Twoją retorykę - ale mnie to nie bawi.

Mógłbym teraz zacytować "z podobnym obciążeniem" a potem "150 kg wiecej"
i napisać, że "bajki piszesz więc lepiej nie pisz nic"

Ale jak wspomniałem - mnie taka retoryka
- łapania za słówka
- twierdzenia, ze ktos podaje nieprawdziwe dane
Nie bawi. Mógłbym napisać bzdury typu:
- udowodnij ze miales 32 km/h
- czy nie było z wiatrem, z prądem

Zamaiast tego mam konstruktywną propozycję.
Opisz co zrobilesc aby polepszyć prędkosc i czy sprawdza sie rowniez na fali a ja chętnie posłucham
I na pewno nie będę zarzucał bajek i innych rzeczy ...
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 14.08.2015 21:39

ogorek napisał(a):I na pewno nie będę zarzucał bajek i innych rzeczy ...

Trzy rozmiary śrub, a ty nie pamiętasz jaką miałeś? Przez miesiąc w Grecji? 20 postów dziennie na innym forum, a nie pamiętasz pierwszego sprzętu?
Ale burzę pamiętasz i metrowe fale?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 396
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone