Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.08.2015 13:41

Łooo,
fajny pomysł na fendery :)
Do tej pory "walały" mi się po podłodze.
Obrazek
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 10.08.2015 13:41

Co do cumowania, to lepiej lokalesów zapytać, bo to bardzo zależy od wybrzeża. W małej zatoczce w jakiej mieszkałem to była wręcz sprawa honoru miejscowych by sobie czasem nie ustawili łódek w innym porządku i RIB jaki wypożyczyłem nigdzie się nie mieścił. Właściciel apartmana ręce rozłożył.

Wziąłem maskę i rurkę, popływałem po zatoczce i sobie znalazłem samotną starą cumę na dnie w zasięgu moich płuc. Była dalej od pozostałych, bliżej środka zatoczki. Zapiąłem do niej linę z bojką i tyle. Dopływałem do RIBa małym pontonem albo wpław.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 10.08.2015 15:38

marsik napisał(a):Swoją drogą - drogi ogórku Ty miałeś kiedyś takie samo podejście jak ja, ale rok temu zdecydowałeś się na zakup RIBa. Why?
Ciekawe jak spisuje się i będzie się spisywał aluminiowy kadłub w RIBie? Nie ma chyba wielu takich konstrukcji?

Nie ważne czym byle dosyć bezpiecznie po wodzie

HONWAVE T38+BF20
- super wakacje
- zmieściło się w bagażniki
- ale musiałem użyć packa

RIB
1. Miałem pragnienie dłuższych wycieczek a wiem, że dzieci nie wytrzymają więcej ciągłego pływania jak godzina, półtorej
2. Jakieś tam schorzenia mi wykryto i wpadłem w panikę, że pora spróbowac jeszcze RIB-a (póki mogę)
...
3. Jesteśmy rodziną 2+3 i bliźniaki (2x12) coraz szybciej rosną - już w tym roku byśmy się nie pomieścili w HONWAVE z bagażami

4. Mnie dłużej schodził set-up HONWAVE (i kosztował dużo wysiłku) w porównaniu do slipowania z przyczepki. Wręcz jestem w stanie zeslipowac, poplywac i na przyczepkę (tak robią Grecy na Krecie - nie trzymają w porcie RIB-ów)

Jeden i drugi sposób spędzania wakacji (SIB czy RIB) jest wspaniały.
Średnia prędkość w zeszym roku to było 20 km/h (max 25 km/h, przy falach 17 km/h)
W tym roku 40 - 50 km/h (przy dużej fali, pod wiatr, burzy pływałem 35 km/h)

Generalnie ponad 2 razy szybciej za ponad 4 razy drożej ...
Tak bym podsumował

Co do ciągania ... Może jeszcze pojadę pod koniec sierpnia do CRO ...
Niestety po GR dzieci nie chca pływać po PL (argumenty: muł, brudna woda, ...)
Miałem ofertę zostawienia łodzi na zimowanie ZA DARMO na Krecie i żałuję, że nie skorzystałem :(

Co do Fenderów
- użyłem sprzetu, który się nazywa pas do butli w sklepie dla płetwonurków.
- Na drabinki podwójny, na odbojniki pojedyńczy
- Odbojniki mają linki zakończone karabinkami.
- Sięgam do nich zza kola sterowego sam, odpinam i spadają do wody

Obrazek

Drabinka zwinięta i przyczepiona takim podwójnym pasem na rzepy (pas jest umocowany do masztu)
Obrazek

Rozwinięta:
Obrazek

Jak wspomniałem, nie odpinając zrywki jestem w stanie wrzucić odbojniki do wody odpinając karabinki blisko mojej osoby
Obrazek

Te pasy na odbojnikach są luźno. Tylko po to by odbojnik nie skakał na boki a by łatwo było go wysunąć z pasa pod odpięciu karabinka (jedną ręką)

Uważam, że patent sprawdził się.
Bez tych pasów odbijacz był lekko po wewnętrznej stronie (nie problem) lub zewnętrznej (problem bo łódka w transporcie szeroka i jeszcze to). Z pasem jest znacznie lepiej i nie skaczą
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 10.08.2015 16:05

Co do ALU ...

Uparłem się na ALU, można wyciągać na piasek czy drobny żwir (a i tak parkują odwrotnie, kotwica z przodu, z tyłu lina do brzegu). Jest to trochę lżejsze od porównywalnej jednostki z GRP ale nie aż tak jak oczekiwałem (pisałem o moim odkryciu po zważeniu łodzi).

Jak dożyję to za 5 lat napiszę czy kadłub wytrzymał czy nie.
Mam zamiar używać regularnie w warunkach morskich (najlepiej CRO lub GR)

Jak na razie to po 5 tygodniach na wodzie (z przerwami na relokację bo byłem w kilku miejscach)
tylko taki pręt od sterowania hydraulicznego pomiędzy silnikiem a hydrauliką pokrył się lekkim nalotem - ale schodzi mleczkiem. I kilka karabinków (niby z kwasówki) złapało rdzę.

Przy okazji żaden z karabinków kupionych w sklepie dla płetwonórków nie ma śladów rdzy a to są te, które po odpięciu odbojników moczą się cały czas w wodzie.

Kotwica BRUCE z szopenerii (nierdzewka A4) nie ma śladów rdzy również i łańcuch również
Obrazek
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 10.08.2015 16:33

sorry za post pod postem ale zbyt długi jest też nieczytelny ...

Na pontonie wysiadały mi plecy od zgiętej pozycji przy rumplu na tubie
Na RIB-ie w pozycji stojącej mogę pływać godzinami - bez problemu.
Na jockey-u niewiele siedziałem ale też wygodniej bo podpórka pod plecy

Tyle tytułem DLACZEGO zmieniłem.
Na 100% to moja ostatnia jednostka chociaż "nigdy nie mów nigdy"

Slipowałem również na jeziorze w GR które nie ma żadnego slipu, dno żwirowate i kamieniste.
Znalazłem łagodne zejście do wody i bez problemu się dało.

Owszem ponton jest bardziej uniwersalny ale można znależć gdzieś miejsce do wprowadzenia łódki (slip, łagodny i pewny wjazd) i da się dosyć lekki zestaw łatwo slipować z i na przyczepkę. Jest to naprawdę niezwykle szybkie.

Generalnie podkreślam, że i ponton i RIB dawały mi wiele frajdy.
RIB daje mi jeszcze wygodę i możliwość dalszych wycieczek (jak dla mnie) - to wszystko.
Jazda 30% dłużej to nie jest jakiś kolosalny problem.
Wystarczy to uwzględnić w swoich planach wyjazdowych.

Oczywiście bolesne jest spalania auta ciągnącego przyczepę a potem spalanie RIB-a
Nie wiem czy dobrze pamietam ale HONWAVE z moją rodziną i bagażami paliła mi 5 l na godzinę co daje gdzies koło 25 l na 100 km (przy średniej 20 km/h).

Niestety przy RIB-ie to jest to blizej 50l na 100 km (czyli ponad 2 razy szybciej - starałem się pływać 50 km/h) ale spalanie ponad 2 razy wieksze (na 100 km).

Jak widać są zalety, są i wady (KOSZTY) ...
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.08.2015 21:14

Dzięki za obszerną odp. Mam nadzieję że pytanie nie bylo impertynenckie...
Cieszę się że jesteś zadowolony, to najważniejsze. Jak się już pływa, ekonomia odchodzi w zapomnienie. :papa:
Chyba też masz radość z zajmowania się własną jednostką, a to bezcenne :D.
Rib bezdyskusyjnie jest nieporównywalnie wygodniejszy od pontonu. Także bezpieczniejszy.
Rodzinkę mam jak Twoja 2+3, tyle że trzy dziewczyny :oczko_usmiech: + maly pies, więc jest ciasno i prędkość słaba z takim obciążeniem.
Ale póki co kiedy będzie potrzeba mam zamiar wypożyczać Riba (lub skorupę) rezygnując jednak z przyjemności związanych z posiadaniem własnego. A na codzień zostawiam sobie ponton.
Dopóki będzie zwyciężał ekonomczny rozsądek. :oczko_usmiech:
Stopy wody pod kilem!
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 12.08.2015 15:54

Zrobiłem opłatę morską w Makarskiej czy opłata powinna być ważna rok ?? Bo tak myślałem a jest inaczej poradźcie coś oto foto . Mogę iść do kapitanat i się kłócić ale czy mam racje
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 12.08.2015 16:00

Obecnie nie rok a do końca roku
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 12.08.2015 16:03

To od tego roku jest tak hmm ale pech juz kombinują jak w Polsce
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 12.08.2015 18:15

No właśnie.....jak w Polsce .....Chciało by się aby w HR były takie warunki dostępu, jak w Polsce, gdzie jest zero opłat i problemów, a morze i jeziora stoją nieograniczonym otworem dla wszystkich entuzjastów sportów i rekreacji wodnej ..... Właśnie jestem po długich nocnych rozmowach z Chorwatami, o tym i o tamtym....Powiem krótko. Oczy im wychodzą na wierzch od tego co oni wysłuchują od niektórych naszych rodaków....Dla wielu Chorwatów, Polska to pierwsza liga i nie mogą pojąć tego skamlenia, co niektórych naszych. I ciekawe ich spostrzeżenie, im lepszym samochodem Polak przyjechał i im bardziej szasta kasą, tym często, bardziej pluje. Nie wiem, czy platformerska propaganda opanowała Chorwację, że tak dobrze o Polsce sądzą....A może to po prostu ich proza życia, borykanie się z korupcją, ociężałość urzędów, emigracja zarobkowa do Niemiec wpisana od pokoleń w ich życie....Chorwaci nie skamlą, cieszą się swoją wolnością i budują swoją przyszłość nie bez problemów, zresztą.... I się dziwią .....Pogadajcie z nimi . Może się co niektóremu humor poprawi i miód na serce spłynie, jak usłyszy trochę dobrego o Polsce. :wink:...sorry taka impresja poza tematem ....
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 12.08.2015 18:39

AdamSz napisał(a):No właśnie.....jak w Polsce .....Chciało by się aby w HR były takie warunki dostępu, jak w Polsce, gdzie jest zero opłat i problemów, a morze i jeziora stoją nieograniczonym otworem dla wszystkich entuzjastów sportów i rekreacji wodnej ..... Właśnie jestem po długich nocnych rozmowach z Chorwatami, o tym i o tamtym....Powiem krótko. Oczy im wychodzą na wierzch od tego co oni wysłuchują od niektórych naszych rodaków....Dla wielu Chorwatów, Polska to pierwsza liga i nie mogą pojąć tego skamlenia, co niektórych naszych. I ciekawe ich spostrzeżenie, im lepszym samochodem Polak przyjechał i im bardziej szasta kasą, tym często, bardziej pluje. Nie wiem, czy platformerska propaganda opanowała Chorwację, że tak dobrze o Polsce sądzą....A może to po prostu ich proza życia, borykanie się z korupcją, ociężałość urzędów, emigracja zarobkowa do Niemiec wpisana od pokoleń w ich życie....Chorwaci nie skamlą, cieszą się swoją wolnością i budują swoją przyszłość nie bez problemów, zresztą.... I się dziwią .....Pogadajcie z nimi . Może się co niektóremu humor poprawi i miód na serce spłynie, jak usłyszy trochę dobrego o Polsce. :wink:...sorry taka impresja poza tematem ....

:?:
Nie kojarzy mi się to z impresją.....raczej z upałami.... :?
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 12.08.2015 20:13

Ok, Chorwaci też maja upały, wiec z twojego założenia, tez są ........ ???? :wink: .... Ok. ciekawe uzasadnienie. :) A to co dałeś na grubo, to chyba wyczuwasz mój mały żart nt. hasła Polska w ruinie, chyba że się obaj nie zrozumieliśmy :) ok, sorry to wątek o pływaniu pontonem...Pozdrawiam.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.08.2015 15:46

AdamSz napisał(a):No właśnie.....jak w Polsce .....Chciało by się aby w HR były takie warunki dostępu, jak w Polsce, gdzie jest zero opłat i problemów, a morze i jeziora stoją nieograniczonym otworem dla wszystkich entuzjastów sportów i rekreacji wodnej ..... Właśnie jestem po długich nocnych rozmowach z Chorwatami, o tym i o tamtym....Powiem krótko.......

W Polce na południe Warszawy prawie wszystkie jeziora są ciche. Więc chyba ci się kraje pomyliły.

Piłeś nie pisz. Nie piłeś też nie pisz.
ps.
AdamSz napisał(a):... się nagadał, a teraz spadówa, lizać swoją hondzię....

Z Hondy mam tylko litrową cebrę, ale wolę mniejszą dr suzę, a jako żeś mało ogarnięty info: to są motocykle ;)

ogorek napisał(a):W tym roku 40 - 50 km/h (przy dużej fali, pod wiatr, burzy pływałem 35 km/h)

W sumie mam gdzieś czy odpiszesz na ten post czy nie. W zeszłym roku opisywałeś metrowe fale jakie pokonywałeś w wielokilometrowych wycieczkach pontonem wraz z trójką małych dzieci (tu pozdrawiam rozczarowanych zachowaniem pontonu przy jakichkolwiek falach - markiz nie załamuj się). A w tym roku po zmianie sprzętu mamy dzielne stawienie czoła burzy.

Jakby ktoś nie wiedział co to jest burza:

Burze – intensywne opady deszczu lub deszczu i gradu, którym towarzyszą wyładowania elektryczne w atmosferze (błyskawice i grzmoty).

Sugerujesz że płynąłeś podczas burzy z żoną (tu nie mam pretensji - zgodnie z przysłowiem - widziały gały...) oraz trójką dzieci podczas burzy gdzie dla wyładowań atmosferycznych jesteście najwyższym punktem w całkiem sporej okolicy. Czy też twoja burza to jest - pokropiło z byle chmurki, ale burza zawsze mogła się zdarzyć więc se o niej napisze. Cokolwiek nie odpowiesz będzie do d.

PZDR

JS
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 13.08.2015 20:46

Nikt się nie załamuje, wakacje powoli kończymy i z pontonu jesteśmy mega zadowoleni.... :D 8)

markiz17 napisał(a):
jacek2929 napisał(a):
markiz17 napisał(a):.....

O T40 było w tym wątku już bardzo wiele. Włącznie z tematem w czym jest lepszy od świetnego riba (taki żarcik).
Opowiedz lepiej dlaczego w Metajnej jest lepiej niż na wyspie Rab dla posiadacza pontonu. :) Będzie to dobra inspiracja i przestroga dla innych.

Nie uważam, żeby było o wiele lepiej w Metajnie niż na Rabie, więc proszę nie wmawiaj mi. W Supetarskiej raz wypłynęliśmy za zatokę i były duże fale. Tutaj wypłyniesz do Kanału Velebickiego i będzie podobnie. Wczoraj wieczorem wracaliśmy z Paskich Vrat i fala też była nieciekawa - tylko pyrkanie.

Chodzi o to, że gdy jest fala to można zapomnieć o pokonywaniu dużych odległości pontonem i tyle w temacie :D
Ostatnio edytowano 13.08.2015 21:07 przez markiz17, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.08.2015 20:56

markiz17 napisał(a):Nikt się nie ....... :lol:

Sorry bro taki zarcik - trochę suchy - jak zawsze

niestety reszta juz nie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 395
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone