Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 08.08.2015 21:11

smoki3 napisał(a):Nie mam, babcia ma 29 lat i prowadzi się jak po sznurku.

Fakt - to nie warto :-) .

Kosztuje około 1 tysiąca i dla posiadaczy campów dobra sprawa. Boczne wiatry jak czytałem potrafią sporo niekomfortowego ciągnięcia przysporzyć.

Co do reszty - Panowie - luzik :-) Po co się denerwujecie :-)
Widziałem po autostradach i widzę, jeżdżące cywilne A6 C7 - pięknie koszą i to nie tych z przyczepami bo mają lepsze "konski" grubo ponad 150 :-)

Poz.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.08.2015 21:16

Venom555 napisał(a): ....grubo ponad 150 :-)
Poz.

15 000 KUNA - to tyle

Życzę każdemu żeby było go stać.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.08.2015 21:20

Sugerujesz, ze można jezdzic przewazonymi przyczepkami bo Ty tak uważasz ?
Nie rozumiem toku Twojego rozumowania.
Jezeli łodź waży X a przyczepa Y to DMC przyczepy powinno być >= X+Y

Tu chodzi o bezpieczeństwo Twoje i innych użytkowników drogi a nie o wysokości mandatów (zresztą w PL jest to bolesne i nie możesz kontynuować podróży)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.08.2015 21:32

ogorek napisał(a):Sugerujesz,

Szanowny Ogórku. Nadal teoretyzujesz, czy piszemy o praktyce.
+/- 40kg na przyczepie w drodze na CPN w Chorwacji? Nie ośmieszaj się.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.08.2015 21:38

Aaaa - ciagle chodzi o te mase paliwa.
Tyle piany o to że napisałem aby to uwględniać ???
Jak już to 110 kg (100 l bak + zapas)

Ja wolę mieć to wliczone bo tak mi się podoba. Chyba mi wolno ?
To może na tym zakończmy tę wymianę ...
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.08.2015 21:43

ogorek napisał(a):Jak już to 100 kg ....

Kiedy Cię ważyli ostatnio w Chorwacji?

ogorek napisał(a):Ja wolę mieć to wliczone bo tak mi się podoba...

ps. Jakbyś nie wiedział:
0,715, - średnia gęstość benzyny [kg/dm³]

Jak jeździsz na takim co waży kilo to zmień dostawcę.
Ostatnio edytowano 08.08.2015 22:09 przez jacek2929, łącznie edytowano 3 razy
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.08.2015 22:06

100 l zbiornik, 30 l zapasu - myslałem, że gęstość to 0,85 (jak 0,75 to wyjdzie z 97,5)
Plywałem z zapasem 10l ale raz pogorszyły się warunki i zabrakło paliwa (silnik stanął w drodze powrotnej)

Akcja typu wielokrotne odpalanie silnika po wlaniu rezerwy (to niej jest tak, że po takiej akcji on od razu odpali) i stres czy to wystarczy (aby dopłynąć) spowodowała, że zapas zwiększyłem do 30l. Dla świętego spokoju - a co nie wolno :D
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.08.2015 22:14

ogorek napisał(a):100 l zbiornik, 30 l zapasu - myslałem, że gęstość to 0,85

Pomyliłeś z mazutem.

Co do reszty jak porozmawiasz z policją o przeładowaniu przyczepy z łodzią w Chorwacji poza autostradą to się pochwal. Do tego czasu zostaw bajki dla swoich dzieci. Dobranoc. :)

ogorek napisał(a):Plywałem z zapasem 10l ale raz pogorszyły się warunki i zabrakło paliwa (silnik stanął w drodze powrotnej)

No i kup tu panie dwusuwa.
Ostatnio edytowano 08.08.2015 22:22 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.08.2015 22:22

Dla Ciebie ważne są te aspekty które grożą wysokościami mandatów (im droższy mandat tym aspekt ważniejszy).
Dla mnie ważne są też techniczne (i nadzieja, że jak producent obiecał, że wytrzyma do X to jak nie obciąże do X to będzie OK - oczywiście wiadomym jest, że nadzieją matką jest).
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.08.2015 22:25

ogorek napisał(a):Plywałem z zapasem 10l ale raz pogorszyły się warunki i zabrakło paliwa (silnik stanął w drodze powrotnej)

ogorek napisał(a):Dla mnie ważne są też techniczne ...matką jest).

Taaaaa i napisał to ojciec który wozi własne dzieci po morzu na oparach.

Pisz dalej.
Ostatnio edytowano 09.08.2015 08:18 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.08.2015 22:54

Ogórek, a prosiłem, a błagałem :) nie wchodzić w polemikę.....No to już się nagadał, a teraz spadówa, lizać swoją hondzię....
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.08.2015 06:08

ogorek napisał(a):
jacek2929 napisał(a):(...)
właściwie postanowiłem kiedyś sobie, że nie będę odpowiadać na twoje posty ale ...
Macieju, więcej konsekwencji :D
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 09.08.2015 23:22

Że się tak wetnę pomiędzy wódkę a zakąskę, wyjeżdżam już w najbliższy czwartek, a pierwszy raz z pontonem. Czy ktoś poradzi gdzie w Orebicu można podjechać autem, wypakować się, nadmuchać/napompować i zwodować ponton? Już kiedyś o to pytałem, ale pełnej odpowiedzi nie otrzymałem, a im bliżej wyjazdu tym więcej niepokoju. Ponton i silnik będę wiózł w bagażniku auta. Potrzebuję gdzieś podjechać blisko wody. Wiem że jest slip przy porcie, ale zamknięty bramką a i nie bardzo jest gdzie do niego blisko dojechać (chyba).
A co do cumowania, czy wyrzucenie swojej bojki i przymocowanie jej do dna będzie legalne w Orebicu? Czy lepiej może zapłacić za miejsce w porcie?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 10.08.2015 11:33

Sorki za małe zamieszanie z moim pytaniem, bo mi się pytanie wcięło w inny wątek.

Ale za to odpowiedzi udzieliliście mi bardzo wyczerpującej. Przyznam, że w ogóle zapomniałem o ograniczeniach dla pojazdów z przyczepą [itp] właśnie z uwagi na mijające mnie [a nie ja ich] takie zestawy po drodze. Stąd było moje pytanie na bazie oderwania od przepisów.

Ja w tym roku bardzo zapaliłem się na coś, co co najmniej dowiezie mnie na odleglejsze plaże. Bo wtedy jakość odpoczynku znacznie wzrasta, ale po analizie ostatniej strony i ciut oraz posta wyżej nie wiem, czy w ogóle będę cokolwiek taszczył z kraju. Przy moim zacięciu i ilości wolnego czasu raczej na razie poprzestanę na wynajmie. Może bliżej emerytury jak już dzieci nie będą chciały ze mną jeździć i czasu będzie więcej...

RIB kolegi wyżej wygląda rewelacyjnie, ale jakby żona dowiedziała się, że będziemy z nim góra 80kmh jechać całą drogę to by mi chyba jajka urwała :mrgreen:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.08.2015 13:28

Do Zdolara, poczuj zero emocji :? sprzęt z samochodu, złożysz i zrzucisz na każdej plaży, aby blisko podjechać autem. cumowanie, przede wszystkim, zapytaj się właściciela apartamentu, pewnie ma on albo jego kumpel bojkę (miejsce) i ci wskaże za gratis lub mała opłatę.........Rib robi pioronujace wrażenie.....Myśląc ekonomicznie, to nigdy się taka inwestycja nie zwraca, ani nigdy nie wychodzi się nawet na zero. Kwestia tylko, jakie koszty utrzymnia jesteśmy w stanie ponieść. Jak kiedys kupiłem jacht, to też wszyscy w dalszej rodzinie podliczali mnie, i były ciągłe gadki po co ci to ? na co? (oczywiście wyczuwałem tu tez aspekt zazdrości 8O :) ...Ale tak to jest , szczur lądowy wodniaka, żeglarza nigdy nie zrozumie. Życzę wszystkim extra pływań. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 394
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone