Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 05.08.2015 12:49

jacek2929 napisał(a):Nie wiem jakiego ma gumowca Markiz, ale rokleił się po kilku trzepnięciach, a na pewno jest o kilka klas wyżej.

Mój gumeniak to honwave T40 z aluminiową podłogą.
Ewidentnie był to fabryczny brak kleju, bardzo małe niedoklejenie na łączeniu 3 warstw.
Z naprawą nie miałem problemu, nawet nie musiałem użyć łatki, ponieważ pompką zrobiłem podciśnienie w komorze i klej pięknie zassało do środka. Nawet nie ma sensu tego reklamować bo jak jest dobrze to po co, no chyba, że coś jeszcze się rozwali, ale wątpię bo reszta klejeń jest naprawdę solidna.
Tutaj w Metajnie 80% to gumenjaki honvawe, gadałem z ludźmi i niektóre mają po 5 lat i zero problemów.

Wada gumiaka była od początku, ponieważ już po pierwszym dniu pływania w Supetarskiej (nie było dużych fal) było czuć ubytek powietrza :x W Polsce go wodowałem dwa razy na kilka godzin i niestety nie dało rady tego wykryć.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 05.08.2015 20:53

markiz17 napisał(a):.....

O T40 było w tym wątku już bardzo wiele. Włącznie z tematem w czym jest lepszy od świetnego riba (taki żarcik).
Opowiedz lepiej dlaczego w Metajnej jest lepiej niż na wyspie Rab dla posiadacza pontonu. :) Będzie to dobra inspiracja i przestroga dla innych.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 05.08.2015 21:42

Mam pytanko w Makarskiej kupię winete na pływanie w jakich godzinach mają otwarte ten cały kapitanat chodzi mi dokładnie o sobotę
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 06.08.2015 00:13

właśnie wróciłem z Cro
muszę powiedzieć że spotkałem się w kapitanacie z bardzo niemiłą sytuacją, ponieważ oprócz ważnych dokumentów, okazało się, że najważniejsze do kupna winiety i do opłaty za OC jest

PUNOMOĆ !!! czyli UPOWAŻNIENIE

jeśli temat jest znany to przepraszam, ale osobiście straciłem cały dzień na kłótnie w kapitanacie i załatwianie formalności.
niestety nigdzie nie doczytałem że upoważnienie właściciela (potwierdzone notarialnie) na użytkowanie łódki jest niezbędne do umożliwienia wykupienia winiety i OC.

na miejscu okazało się, że właścicielem riba jest- mój brat i w kapitanacie 2 smutnych Panów, po sprawdzeniu wszystkich dokumentów stwierdziło że:
" nic nie da się zrobić. nie ma PUNOMOĆ !!! nie ma pływania :( takie prawo... "

nie będę opisywać szczegółów (bardzo nie miłych), ale finał był taki, że musiałem z polski dostarczyć upoważnienie- potwierdzone oczywiście notarialnie, że brat (właściciel) pozwala mi, bym mógł uiścić opłaty portowe, bym mógł zapłacić za ubezpieczenie i mógł korzystać z jego pontonu.

dla Chętnych prześle na priv, ważną dla kapitanatu Split-treść upoważnienia, może komuś się przyda.
(a sytuacja moja miała miejsce w miejscowości Omiś, w tamtejszym kapitanacie)

ps. finał zakończył się szczęśliwie, dostarczyłem upoważnienie (w 3językach pol/ang/chorw)potwierdzone notarialnie, pozwolono mi łaskawie wykupić winietę i zapłacić Oc i mogłem cieszyć się wakacjami..
pozdr
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 06.08.2015 07:24

jacek2929 napisał(a):
markiz17 napisał(a):.....

O T40 było w tym wątku już bardzo wiele. Włącznie z tematem w czym jest lepszy od świetnego riba (taki żarcik).
Opowiedz lepiej dlaczego w Metajnej jest lepiej niż na wyspie Rab dla posiadacza pontonu. :) Będzie to dobra inspiracja i przestroga dla innych.

Nie uważam, żeby było o wiele lepiej w Metajnie niż na Rabie, więc proszę nie wmawiaj mi. W Supetarskiej raz wypłynęliśmy za zatokę i były duże fale. Tutaj wypłyniesz do Kanału Velebickiego i będzie podobnie. Wczoraj wieczorem wracaliśmy z Paskich Vrat i fala też była nieciekawa - tylko pyrkanie.

Chodzi o to, że gdy jest fala to można zapomnieć o pokonywaniu dużych odległości pontonem i tyle w temacie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2015 11:10

[q.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 06.08.2015 14:48

Czy ktoś wie w jakich godzinach kupię zrobię opłatę morską w Makarskiej niemoge znaleźć w necie ktoś wie????
Matwheel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Matwheel » 06.08.2015 15:49

Witam. Pytanie do Ryśka. Gdzie kupujesz winietę na łódkę będąc na Pagu? Jutro jadę pierwszy raz z pontonem i nie wiem czy muszę kupić gdzieś po drodze, czy mogę na Pagu? Jak Cię znaleźć w tej Metajnie? może jakiś kontakt na pv?
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.08.2015 16:14

hersones napisał(a):właśnie wróciłem z Cro
muszę powiedzieć że spotkałem się w kapitanacie z bardzo niemiłą sytuacją, ponieważ oprócz ważnych dokumentów, okazało się, że najważniejsze do kupna winiety i do opłaty za OC jest

jeśli temat jest znany to przepraszam, ale osobiście [url]straciłem cały dzień na kłótnie w kapitanacie[/url]i załatwianie formalności.

.....Z Twojej krótkiej relacji "wielce pokrzywdzonego" wynika, że niezłej siary narobiłeś nam, Polakom w w tym kapitanacie w Chorwacji. Wiadomo, przyjechał wielki Pan z łodzią i co mu tam przepisy danego państwa....Ma być.. I zdziwko, że nie da się załatwić ??? ,......A o tych nowych procedurach (w tym poświadczeniach notarialnych , jak nie jesteś armatorem), wszędzie pełno informacji, od dobrych dwóch lat hehe..Nie raz widziałem darcie ryja w HR przez takich różnych ....Ty lepiej wyślij przeprosiny do tego kapitanatu w trzech językach. Być może, zrobisz coś pożytecznego, dla uratowania wizerunku naszej nacji, która jest mocno nadszarpnięta przez takich różnych pyskaczy, co im adrenalina skacze, jak tylko gdzieś wyjadą za granicę 8O :D
Ostatnio edytowano 06.08.2015 19:49 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 06.08.2015 16:32

Matwheel napisał(a):Witam. Pytanie do Ryśka. Gdzie kupujesz winietę na łódkę będąc na Pagu? Jutro jadę pierwszy raz z pontonem i nie wiem czy muszę kupić gdzieś po drodze, czy mogę na Pagu? Jak Cię znaleźć w tej Metajnie? może jakiś kontakt na pv?

Kolego winiete kupisz w Novalij.
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=9014
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2015 19:24

[q.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:06 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Matwheel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Matwheel » 06.08.2015 20:30

Dzięki. Patrzyłem na ten spis, ale jakoś przegapiłem.
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 07.08.2015 00:19

AdamSz napisał(a):
hersones napisał(a):właśnie wróciłem z Cro

jeśli temat jest znany to przepraszam, ale osobiście [url]straciłem cały dzień na kłótnie w kapitanacie[/url]i załatwianie formalności.

.....Z Twojej krótkiej relacji "wielce pokrzywdzonego" wynika, że niezłej siary narobiłeś nam, Polakom w w tym kapitanacie w Chorwacji. Wiadomo, przyjechał wielki Pan z łodzią i co mu tam przepisy danego państwa....Ma być.. I zdziwko, że nie da się załatwić ??? ,......A o tych nowych procedurach (w tym poświadczeniach notarialnych , jak nie jesteś armatorem), wszędzie pełno informacji, od dobrych dwóch lat hehe..Nie raz widziałem darcie ryja w HR przez takich różnych ....Ty lepiej wyślij przeprosiny do tego kapitanatu w trzech językach. Być może, zrobisz coś pożytecznego, dla uratowania wizerunku naszej nacji, która jest mocno nadszarpnięta przez takich różnych pyskaczy, co im adrenalina skacze, jak tylko gdzieś wyjadą za granicę 8O :D

Adamie spokojnie, nikomu siary nie narobiłem (zwłaszcza Tobie=Nam Polakom?? piszesz w liczbie mnogiej ??:)
nikt "nie darł ryja", kulturalnie rozmawialiśmy a sytuacja była dla mnie zaskoczeniem, więc ją opisuję- może jakiemuś nowicjuszowi - takiemu jak ja, się kiedyś przyda.
nie mam za co przepraszać, bo w odróżnieniu do Ciebie (jak widać z Twojego postu) adrenalina mi nie skacze.
więc dla uratowania "naszej nacji" weź jakieś leki uspakajające, a potem zapisz się na psychoterapię i na pewno wszystko się jakoś z czasem ułoży, (radzę Ci jako lekarz).
pozdrawiam i życzę duużo spokoju
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 07.08.2015 06:50

markiz17 napisał(a):
Matwheel napisał(a):Witam. Pytanie do Ryśka. Gdzie kupujesz winietę na łódkę będąc na Pagu? Jutro jadę pierwszy raz z pontonem i nie wiem czy muszę kupić gdzieś po drodze, czy mogę na Pagu? Jak Cię znaleźć w tej Metajnie? może jakiś kontakt na pv?

Kolego winiete kupisz w Novalij.
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=9014

markiz może ty wiesz w jakich godzinach są otwarte kapitanaty chodzi tu o Makarską
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2015 06:57

swider1985 napisał(a):(...) w jakich godzinach są otwarte kapitanaty chodzi tu o Makarską

http://www.mppi.hr/default.aspx?id=7587
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 392
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone