Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2015 10:39

markiz17 napisał(a):Tak też stwierdziliśmy, jednak ona niechce zrobić sternika i wozić mnie na dziobie, więc póki co musi robić za obciążenie kila :wink:

Wiesz ... może Jej nie powiedziałeś ... bo kierować statkiem wcale nie znaczy trzymać rumpla :mrgreen: Do czasu aż Cię nie zgubi może być sternikiem. Podkabluję Cię już za tydzień :devil:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.07.2015 15:49

szczaw napisał(a):Cofnij się chłopie o 388 stron ,przeczytaj cały ten rozdział i będziesz o niebo mądrzejszy ze wszystkich interesujących spraw dotyczących pontonów itp. a nie lenisz się i zadajesz pytanie na które masz w tym poście odpowiedź.

Ma przeczytać cały ten rozdział? :mrgreen: - po kiego ?
Żeby się dowiedzieć o możliwości rejestracji w Starostwie - i wtedy będzie używał sprzętu niezgodnie z przeznaczeniem.
Wiesz jakie są konsekwencje?

A może tego, że nie zawsze honorują OC wykupione w Polsce - wiesz dlaczego? Jeśli nie, to przeczytaj te 388 stron - a i tak ...uja się dowiesz :D
Zainteresuj się tematem, to poznasz odpowiedzi .

Takich bzdur jak w/w jest wypisywanych w tym dziale znacznie więcej.

Chyba nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz z tymi "mądrościami" w tym dziale :mrgreen:

Pzdr
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 29.07.2015 17:39

baunty napisał(a):
szczaw napisał(a):Żeby się dowiedzieć o możliwości rejestracji w Starostwie - i wtedy będzie używał sprzętu niezgodnie z przeznaczeniem.
Wiesz jakie są konsekwencje?
Pzdr

Co masz na myśli?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 17:48

.

[img.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 29.07.2015 22:14

smoki3 napisał(a):. Na pewno nie zabraknie tu motorowodniaków chcących pomóc nowym zapaleńcom w poznaniu przepisów i reguł którymi czasami kierują się bezprawnie niektóre kapitanaty na wybrzeżu. [/color][/b]

Sorry ale błąd logiczny. Jeżeli ktoś posługuje się przepisami nie działa bezprawnie (dura lex sed lex).

Po drugie z osób udzielających się poradami w tym temacie zostali prawie sami "weterani". Niektórzy z nich nawet już wrócili z pierwszej wyprawy nad Jadran. Inni dopiero są w trakcie, co nie zmienia faktu że doradzać każdy może.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 10:24

[quot.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 30.07.2015 12:20

Tak poza prawem i przepisami...
Mam wrażenie, że 90% turystów pływających tu na Rabie motorówkiami i pontonami nie ma pojęcia o żadnych winietach. My mamy więcej pojęcia niż pracownicy kapitanatu Senj. Tłumaczyli mi ze nawet jak masz wiosła i łódkę to musisz mieć ubezpieczenie, a jakiś większy rangą kapitan tłumaczył przy mnie drugiemu przepisy te o 2,5m i 5kW. :D
Nikt nie kupował u nich bzdetnej winiety na ponton, oni byli zdziwieni wręcz rozbawieni. Dobrze, że nie dałem się naciągnąć na pozwolenie na wędkowanie...strata kasy.
Sam właściciel był zdziwiony, że ja jakieś pozwolenie na pływanie kupowałem :D
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 30.07.2015 19:00

markiz17 napisał(a):Tak poza prawem i przepisami...
Mam wrażenie, że 90% turystów pływających tu na Rabie motorówkiami i pontonami nie ma pojęcia o żadnych winietach. My mamy więcej pojęcia niż pracownicy kapitanatu Senj. Tłumaczyli mi ze nawet jak masz wiosła i łódkę to musisz mieć ubezpieczenie, a jakiś większy rangą kapitan tłumaczył przy mnie drugiemu przepisy te o 2,5m i 5kW. :D
Nikt nie kupował u nich bzdetnej winiety na ponton, oni byli zdziwieni wręcz rozbawieni. Dobrze, że nie dałem się naciągnąć na pozwolenie na wędkowanie...strata kasy.
Sam właściciel był zdziwiony, że ja jakieś pozwolenie na pływanie kupowałem :D

Tutaj na Peljesacu gdzie pływamy to nikt kogo zapytałem nie wie o co chodzi z winietą i nikt czegoś takiego nie posiada. Po prostu ludzie wpadają z rodzinką pompują ponton zakładają silnik zrzucaja na morze i pływają.
Nie wiem czy nawet patenty niektórzy mają. :)

W tym roku za to pogoda sprzyja szaleństwu na kole. Od 19 lipca ani jednego dnia z większą falą nie było.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 30.07.2015 21:39

Sarti bardzo ładne ale Vourvourou koło wyspy Diaporos lepsze dla pontonów zatoka miedzy lądem a wyspą jak jezioro.
Właśnie swoboda... Też tak to odczuwałem, luz, serdeczność, uśmiech, radość życia wszechobecna. Jakoś bardziej niż w Cro, mirko nie obraź się:). W efekcie wakacje bardziej wakacyjne.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 31.07.2015 10:25

panowie pytanie czy trzeba miec zarejestrowany ponton by pływać w CRO moja rejestracja się opózniła i niewiem czy doślą mi dowodzik na czas czekam na szybką odp ( czy wystarczy faktura i umowa zakupu )
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.07.2015 10:43

swider1985 napisał(a):panowie pytanie czy trzeba miec zarejestrowany ponton by pływać w CRO moja rejestracja się opózniła i niewiem czy doślą mi dowodzik na czas czekam na szybką odp ( czy wystarczy faktura i umowa zakupu )

wyjazd-z-wlasna-lodka-przepisy-oplaty-papierologia-t44155.html
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 01.08.2015 06:55

Trafiłem w necie na zdjęcie z ciekawym sposobem transportu pontonu i jeszcze tam czegoś... :D
Załączniki:
fota.jpg
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 01.08.2015 07:55

Marsik, ale spokojne morze :D
U nas cały czas wieje i wypłynięcie z zatoki Supetarskiej to skakanie na falach, dlatego przez 7 dni nie udało nam się wypłynąć poza zatokę i nic nie wskazuje na zmianę...dodatkowo inne nieprzyjemne przygody z zestawem do pływania :evil: A przed naszym przyjazdem właściciel mówi, że morze było calm :( Czas zmywać się do Metajki, raczej tu już nie zawitam...
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 01.08.2015 08:27

Hej.

Taki mały news - zażądali w kapitanacie ode mnie patentu - chciałem to sprostować, ponieważ napisałem 2 miechy temu, że nie trzeba i faktycznie - nie trzeba było bo dane były spisywane z DO. A teraz mnie odesłali z kwitkiem bo chcieli Skiper Licence i bez tego lipa z rejestracją.

Poz
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 01.08.2015 16:45

markiz17 napisał(a):Marsik, ale spokojne more :D
U nas cały czas wieje i wypłynięcie z zatoki Supetarskiej to skakanie na falach, dlatego przez 7 dni nie udało nam się wypłynąć poza zatokę i nic nie wskazuje na zmianę...dodatkowo inne nieprzyjemne przygody z zestawem do pływania :evil: A przed naszym przyjazdem właściciel mówi, że morze było calm :( Czas zmywać się do Metajki, raczej tu już nie zawitam...

Współczuję. :cry: rozhuśtane morze łatwo psuje pontoniarzowi radochę. Spokojny akwen jest najważniejszy. Chyba miałem szczęście w tej Grecji.
W zeszlym roku popłynąłem do Supetaru..., a nie do Starigradu (na Hvarze) z Braca przez Bol. Było super, dopiero na powrocie do Splitskich Vrat trochę nas wytłukło, ale znośnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 390
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone