Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 22.07.2015 19:16

joker1980 napisał(a):Witam.
Moje pytanie o app. Galapagus (Metajna) nie aktualne - zarezerwowałem go i zobaczymy jak to będzie.
Na miejscu będziemy 12.08 - będziecie jeszcze - może jakieś Karlovacko lub Ożujsko na miejscu?
Zostajemy do 25.08 - jak coś to chętnie spotkamy się z wami w Metajnie.

Będziemy będziemy zrobimy pierwszy nieoficjalny wyścig pontonów Pag Metajna 2015 :wink: . Nagroda skrzynka Ożujsko :D
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 22.07.2015 20:14

Jestem za.... oczywiscie za skrzynka Ożujsko.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 22.07.2015 20:45

Leopold33 napisał(a):Czy poza Paskim Zalewem, Paskimi Vratami i kanałem Velebitskim może ktoś polecić jakąś część Chorwacji, gdzie można liczyć na mniejsze fale?
Wiem, że to jest zależne od pogody ale jednak są takie miejsca, gdzie ukształtowanie terenu niejako uspokaja morie..

My od wczoraj pływany na samym południu na płw. Peljesac i fale są ledwo ledwo. Dziś zrobiliśmy Korculę i jeszcze kilka wysp mamy do zobaczenia. Moje małe pływadełko też nie lubi dużych fal i takie morze jak jest teraz jest idealne do pływania.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 22.07.2015 22:00

AdamBeata napisał(a):My od wczoraj pływany na samym południu na płw. Peljesac i fale są ledwo ledwo. Dziś zrobiliśmy Korculę i jeszcze kilka wysp mamy do zobaczenia. Moje małe pływadełko też nie lubi dużych fal i takie morze jak jest teraz jest idealne do pływania.
Kupowałeś winietę w Orebiczu? Mam gumjaka zarejestrowanego w starostwie i mam nadzieję że sympatyczny pan kapitan portu nie będzie robił problemów z winietą. Trochę mnie przestraszyły doniesienia o problemach związanych ze zmianami przepisów dotyczących winiet.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.07.2015 08:16

Winietę kupowałem w Trsteniku bo tu mam najbliżej. Wszystko poszło jak zawsze: dałem swój dowód, papiery od łódki, patent i po 10min wyszedłem lżejszy o 391kn.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 23.07.2015 14:28

Zarejestrowane pływadło masz w starostwie, czy w Urzędzie Żeglugi?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.07.2015 19:01

Zarejstrowane w PZMiNW
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 23.07.2015 22:15

AdamBeata napisał(a):My od wczoraj pływany na samym południu na płw. Peljesac i fale są ledwo ledwo. Dziś zrobiliśmy Korculę i jeszcze kilka wysp mamy do zobaczenia. Moje małe pływadełko też nie lubi dużych fal i takie morze jak jest teraz jest idealne do pływania.

taaa taka pogoda jest jednego dnia a drugiego jej nie ma... ja prognozę wiatru przed wypadem na kajak sprawdzałem każdego poranka, bo nie jest przyjemnie jak Ciebie wiatr zastanie

możesz napisać dokładnie co masz i jakie pokonujesz tym dystanse?
borsuk_bo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsuk_bo » 24.07.2015 13:06

Witam, czy ktoś może mi ktoś przybliżyć temat pontonów na Chorwacji.
Aga
Ostatnio edytowano 24.07.2015 16:44 przez borsuk_bo, łącznie edytowano 3 razy
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 24.07.2015 14:29

Cofnij się chłopie o 388 stron ,przeczytaj cały ten rozdział i będziesz o niebo mądrzejszy ze wszystkich interesujących spraw dotyczących pontonów itp. a nie lenisz się i zadajesz pytanie na które masz w tym poście odpowiedź.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 24.07.2015 19:25

Tytusdj napisał(a):

taaa taka pogoda jest jednego dnia a drugiego jej nie ma... ja prognozę wiatru przed wypadem na kajak sprawdzałem każdego poranka, bo nie jest przyjemnie jak Ciebie wiatr zastanie

możesz napisać dokładnie co masz i jakie pokonujesz tym dystanse?

Mam małego RIBa - Zodiac Cherokee, 4m długości, waga całości z silnikiem i manelami niecałe 200kg. Silnik mariner (yamaha) 30KM (chyba z 25 letni :) ). Dziś np. byliśmy na Mljecie. Płynęliśmy przez pełne morze, odległość w lini prostej z miejsca zamieszkania jakieś 15km. Na lekkiej fali pełna manetka, nie jest to co prawada potwór ale sprawdzałem z navigacją i 40km/h wyciągnęło.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 25.07.2015 07:02

Jesteśmy w Cro :D
Wczoraj kupowaliśmy winete w Senj. Mina panów kapitanów bezcenna, jak zobaczyli dowód rejestracji z PZMiNW. Chyba pierwszy raz coś takiego widzieli i powiedzieli, że mi nie sprzedadzą winety bo nie mam ubezpieczenia. To zacząłem im tłumaczyć, że silnik 14,7kW, oni na to, że prawda miejscowi nie muszą, natomiast obcokrajowcy wszyscy muszą bezwzględnie 8O.

Oczywiści uprawnienia też chcieli.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.07.2015 07:34

No i rodzą się pytania:
1. Czy to jest legalne (czytałem też, że niekiedy nie uznają posiadanego ubezpieczenia)?
2. Jeśli nielegalne, to jakimi słowy można "panów kapitanów" przywołać do porządku?

Z jednej strony człowiek nie chce się kopać z koniem i te "parę" kun można przeboleć dla świętego spokoju na urlopie,
z drugiej strony świadomość zostania niejako "okradzionym" przez miejscowych urzędników państwowych już w pierwszym dniu tego urlopu psuje nastrój.
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 25.07.2015 09:03

markiz17 napisał(a):Jesteśmy w Cro :D
Wczoraj kupowaliśmy winete w Senj. Mina panów kapitanów bezcenna, jak zobaczyli dowód rejestracji z PZMiNW. Chyba pierwszy raz coś takiego widzieli i powiedzieli, że mi nie sprzedadzą winety bo nie mam ubezpieczenia. To zacząłem im tłumaczyć, że silnik 14,7kW, oni na to, że prawda miejscowi nie muszą, natomiast obcokrajowcy wszyscy muszą bezwzględnie 8O.

Oczywiści uprawnienia też chcieli.

To ile kosztów dodatkowych - pytam bo mam taki sam silnik?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.07.2015 10:19

AdamBeata napisał(a):Mam małego RIBa - Zodiac Cherokee, 4m długości, waga całości z silnikiem i manelami niecałe 200kg. Silnik mariner (yamaha) 30KM (chyba z 25 letni :) ). Dziś np. byliśmy na Mljecie. Płynęliśmy przez pełne morze, odległość w lini prostej z miejsca zamieszkania jakieś 15km. Na lekkiej fali pełna manetka, nie jest to co prawada potwór ale sprawdzałem z navigacją i 40km/h wyciągnęło.

Tu gdzie teraz pływam, co roku spotykam starszego pana (autem na włoskich numerach) z dokładnie takim zestawem, który cały to zestaw ma ponad 15 lat i śladów uszkodzeń ani łat.

Pływa nim z dorosłym synem i jego dwójką szczupłych ale całkiem dużych dzieci.
Fajny sprzet ... Ale faktycznie na fali to przestaje pływać w ślizgu - bo inaczej mocno nimi telepie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 388
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone