Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2015 21:15

heza napisał(a):Witajcie.
Zanim ktoś każe mi przeczytać wstecz kilkanaście stron, proszę o krótką odpowiedź.
Czy ja dobrze zrozumiałem, że muszę rejestrować łódź o długości powyżej 2,5 m?
Otóż nabyłem taką trochę większą zabawkę, ponton Sevylor K85 i ma on długość 2,7 m - czy rejestr dotyczy czegoś takiego?

wyjazd-z-wlasna-lodka-przepisy-oplaty-papierologia-t44155.html
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 10.07.2015 21:31

Wiedziałem, że mogę na Ciebie Janusz liczyć.
Ale i tak dzięki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2015 22:30

Podziękowania za "papierologię" należą się Morskiemu :idea: :idea:
ptaku79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptaku79 » 13.07.2015 11:06

Witam.Czy ktoś z was jechał do Chorwacji z ubezpieczeniem OC kupionym w Polsce.Czy oni to honorują ? Chciałbym ubezpieczyć skuter wodny w firmie Gothaer który "rekomenduje" PZMiNW bo obecnie można wykupić to ubezpieczenie na miesiąc.Z tego co sie orientuje w Chorwacji ubezpieczenie trzeba wykupić na rok i jest to koszt około 250zł. U nas na miesiąc niby 100 zł ale raczej za rok na Chorwację nie pojadę więc wolałbym wykupić na miesiąc.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.07.2015 13:18

Ktoś tam wcześniej pisał, że jak kupował winietę to na polskie OC w kapitanacie nawet nie chcieli patrzeć i musiał ichniejsze wykupić.
Ja zawsze kupuję u nich razem z winietą. Nawet jak droższe niż w Polsce to przynajmniej kupię jedno droższe, a nie podwójnie.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 15.07.2015 19:56

Najnowsze informacje z frontu vinietek:

Dzisiaj kupowałem w kapitanacie w Trogirze.
Czas trwania ok. 15 minut.
Pomimo, że to już któraś kolejna vinieta i pokazałem poprzednią, jeszcze ważną, chcieli:
- Dowód rejestracyjny RIBa,
- Patent sternika
Opłaty jak w zeszłym roku, wg wzoru, który ktoś podawał.
Jakoś tak: 20x5m + 2x67KW = 234 kuna.
Plus dodatkowo dwie pozycje za jedyne 90 kuna.
Równocześnie kupiłem ubezpieczenie za 360 kuna.
Jako, że zabrakło mi ichniej waluty, zapłaciłem część w EUR, reszta w kunach.
Vinieta ważna do Sylwestra, od 8.08, bo stara ważna do tego dnia.

A może z tym Sylwestrem na morzu to jakiś pomysł?

Aha, na pytanie, czy można kupić vinietę przez Internet dostałem odpowiedź, że może w przyszłym roku.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.07.2015 20:11

jacek2929 napisał(a):Akumulator dobiera się do całej instalacji elektrycznej, a nie do silnika. Bzdury bez względu na język zawsze będą bzdurami.

O ile dobrze zrozumiałem to całą instalacją kolegi będzie silnik.
Aczkolwiek przy silniku TYLKO to zazwyczaj podają wymagany prąd rozruchowy a nie pojemność.
Po rozruchu silnika AKU będzie ładowany, więc nie wiem po co taka duża pojemność .

AKU na otwartym pontonie będzie zalewany przez fale więc trzeba go umieścić w jakimś szczelnym AKU-BOX-ie.

W przypadku zalania falą od rufy moczenie się razem z AKU i instalacją w słonej wodzie może nieść zastrzyk adrenaliny.

Generalnie AKU na pontonie to naprawdę rzadkość.
O ile pamiętam reklamówki SUZUKI to mają wtryski elektroniczne i chwalą się tym, że wystarczy lekkie szarpnięcie linką aby zapalił
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.07.2015 21:14

ogorek napisał(a):O ile dobrze zrozumiałem to całą instalacją kolegi będzie silnik (...) więc nie wiem po co taka duża pojemność.
To mamy ten sam poziom wiedzy :D
ogorek napisał(a):O ile pamiętam reklamówki SUZUKI to mają wtryski elektroniczne i chwalą się tym, że wystarczy lekkie szarpnięcie linką aby zapalił
Zgadza się. Ale mój ma elektryczny tilt i trim. Bez akku nie da rady. Ale już znalazłem, zakupiłem i zamontowałem. Maluśki 20Ah, 3,2 kg (LiPo... coś tam) dedykowany na wodę. Wystarcza na napompowanie (Bravo 12HP) pontonu na full łącznie z podłogą i późniejsze "stawianie" i rozruch silnika.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 15.07.2015 21:22

ogorek napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Akumulator dobiera się do całej instalacji elektrycznej, a nie do silnika. Bzdury bez względu na język zawsze będą bzdurami.

O ile dobrze zrozumiałem to całą instalacją kolegi będzie silnik.
Aczkolwiek przy silniku TYLKO to zazwyczaj podają wymagany prąd rozruchowy a nie pojemność.
Po rozruchu silnika AKU będzie ładowany, więc nie wiem po co taka duża pojemność .

AKU na otwartym pontonie będzie zalewany przez fale więc trzeba go umieścić w jakimś szczelnym AKU-BOX-ie.

W przypadku zalania falą od rufy moczenie się razem z AKU i instalacją w słonej wodzie może nieść zastrzyk adrenaliny.

Generalnie AKU na pontonie to naprawdę rzadkość.
O ile pamiętam reklamówki SUZUKI to mają wtryski elektroniczne i chwalą się tym, że wystarczy lekkie szarpnięcie linką aby zapalił

Z tym aku to boboo gdzieś teorii znów się naczytał i wyskoczył z aku 70 :D , a Jacek odpisał mu tylko o "mądrości " tych teorii
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.07.2015 21:39

baunty napisał(a):(...) boboo gdzieś teorii znów się naczytał (...)
Nie tak znowu gdzieś, bo w oryginalnej instrukcji obsługi DF25 / DF30. Choć czasem przebłyskiwała mi myśl, że przy pisaniu tej instrukcji zrobili w niektórych miejscach copy/paste z wersji o "jedno zero większej" DF250 / DF300
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 18.07.2015 17:57

Chciałbym tutaj serdecznie podkiełkować koledze Ryśkowi za pomoc dla nie ogarniętych (takich jak ja - dopiero zaczynam zabawę na pontonach). Rycho bez marudzenia odpowiadał na wszystkie moje PW - a było ich wiele, i bardzo pomógł.
A teraz do was pytania:
1. Czy macie linki do jakiś ciekawych aplikacji na androida - pogoda, navi itp.?
2. Jade w sierpniu, jakie okolice polecacie dla początkujących pontoniarzy, wstępnie wybrałem Pag ale możne macie ciekawsze okolice, zawsze jeździłem niżej?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.07.2015 19:57

Nie dziękuj i nie chwal bo się zawstydzę i zamknę w sobie :oczko_usmiech: Navi olej. Jak chcesz wiedzieć gdzie płyniesz to kup se 888 portów i zatok Bestandiga albo załatw se ,male karte,.

Pogodę masz codziennie wieczorem w TV ewentualnie sprawdzisz w necie. Patrz na niebo i na Paklenicę, tam rodzi się wszystko zło jakie może Cię spotkać na wodzie.

Co do akwenu - Paski Zalew, Paskie Vrata i parę kilometrów w każdą stronę Velebitskiego. W tym roku będę 4 raz i mi się nie znudziło. Jestem od 6 sierpnia w Metajnie jakby co. Do Pagu 10 min. wodą 8)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.07.2015 11:44

My też już po powrocie :(
Pływaliśmy sobie czymś takim
Obrazek
Ponton zaskakująco stabilny, nawet jak nas zaskoczyła jakaś łódź motorowa przepływająca w pobliżu powodując falę. Bardzo przydały się kamizelki, musiały być widoczne z daleka bo łodzie zwalniały jak przepływały koło nas.
Jeden spory minus to poszycie, robi się na mój gust zbyt elastyczne i miejsca mocowania wioseł bardzo mocno pracują. Mimo sporego wysiłku ponton przemieszcza się wolno, i jest dość mocno podatny na podmuchy wiatru.

Wszystkie te minusy skłoniły do przemyśleń.
Z przemyśleń po czasie zrodził się pomysł kupna na przyszły sezon Sevylora'a Hudsona.
Jak ten kajak spisuje się na wodach w Cro ?
Pontonem pływaliśmy dość blisko brzegu, blisko wejścia do portu, na wyspę mimo że była bardzo blisko bałem się popłynąć.
Hudson da mi większą swobodę poruszania po wodzie ?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 20.07.2015 14:22

Jak pisałem niedawno w wątku o kajakach, Sevylor Hudson na fali widziałem tydzień temu, że spisywał się rewelacyjnie.

Jedyne czego nie polecałbym to wersja 2+1, tam musi być okropnie ciasno i nie masz miejsca na bagaż.

Siedzę właśnie na tarasie i widzę, do czego mogą służyć dwa kajaki...kładzie się do góry nogami jeden na drugim na wodzie i skacze jak z pomostu :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 20.07.2015 14:30

Właśnie kupiłem dziś winietę i OC. Rib 4,25m i silnik 30KM. Koszt razem to 391kn. Musiałem pokazać dowód łódki, patent i dowód osobisty (ewentualnie paszport).
Pogoda i morze na Peljesacu idealne. Tylko benzyna droga :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 386
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone