Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.07.2015 10:22

Przepraszam za post pod postem ale nie potrafię tego scalić ale...

baunty napisał(a):Odnoszę wrażenie, że jest "coś jeszcze" z niedogodności rejestracji w Starostwie, ale nie będę zagłębiał się w temat.
Wiesz może coś o tym - czy ciąganie zabawek nie jest przypadkiem używaniem sprzętu niezgodnie z przeznaczeniem?

To o czym napisałeś, praktycznie dyskwalifikuje sens rejestrowania pontonu w Starostwie , ale widać nikt tu nie był świadomy tej kwestii, i niektórzy nieświadomie doradzali "starostwo" .

Wygląda to tak - zarejestrowanie w PZŻ daje Wam tablice rejestracyjne POL czego nie daje Wam PZMiNW a to niesie za sobą to, ze nie można wciągać bandery na wodach międzynarodowych, ponieważ POL to oznaczenie też i międzynarodowe a nie lokalne. Tak kilka lat temu czytałem i tak miałem to przetłumaczone w PZŻ.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 03.07.2015 12:57

PZMiNW daje PL :P
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 03.07.2015 13:18

Szybkie pytanie przed wyjazdem.
Kupiłem manometr niby uniwersalny ale do mojej pompki nie pasuje.
Pytanie:
Na czuja jak ma być napompowany gumiak? Ma być twardy czy jak?
Mam 0,2 bar ciśnienie nominalne.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 03.07.2015 13:54

0,25 bar tuby, kil 0,35 u mnie. Jak będzie ponton na słońcu to ciśnienie wzrośnie, więc sprawdź potem i ewentualnie upuść lub napompuj trochę mniej. Jak mam u siebie nominalne to pompowanie idzie ciężko, aż pompka się ugina.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 03.07.2015 14:12

Nie zrozumieliśmy się.
Manometr mi nie pasuje do pompki od Yamahy.
Musze pompować na czuja bez wskazania manometru./

Jak pompowac:
Twardy, bardzo twardy???
aż pompka będzie trudna do napompowania (tak mi wychodzi dla 0,2 bara)??
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 03.07.2015 14:30

W instrukcji jest napisane, że nie jest możliwe uszkodzenie pompą z zestawu pontonu. Na czuja ciężko powiedzieć, dlatego napisałem, że u mnie pompka się ugina:) te plastikowe podstawy jak ma 0,25.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 03.07.2015 14:35

ok czyli wdygać aż do uginania się pompki i tyle.
ma być twardy ..

dzięki
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.07.2015 14:59

Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.07.2015 15:00

markiz17 napisał(a):PZMiNW daje PL :P

Na Śląsku jest oznaczenie: SM

Poz
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 03.07.2015 17:03

Venom555 napisał(a):

Poz

PZMINW daje PL dla całej Polski, podobnie jak PZŻ daje POL.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 04.07.2015 16:38

I po rejestracji!!!!!
Rejestracja Kapitanat Zadar 5 minut 182 kuny za ponton 4 metry 15hp
Dzięki dla Jacka za info gdzie. Trafiłem w 30sekund.
Co do papieru ze starostwa to pani widziała go pierwszy raz ale miała to w D.... Spytała tylko ile długości bo polskiego nie zna i czy to:"gumi bołt"
Wypisała papiery tylko na numer rejestracyjny ze starostwa.
Jak spytałem o Pzu to ona mi "łot for ju dont nid"
No to jutro wodujemy!
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.07.2015 20:37

No to powodzenia, stopy wody pod śrubą i miłej zabawy :D
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 05.07.2015 23:56

oby Bieder nie pompowal tego pontonu w zacienionym miejscu... no bo jak slonko nagrzeje.... a laczenia nie sa spawane, tylko klejone.... to moze byc pluuuuummmm :roll:
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 06.07.2015 00:17

markiz17 napisał(a):
Venom555 napisał(a):

Poz

PZMINW daje PL dla całej Polski, podobnie jak PZŻ daje POL.

Niby jedna Europa, jedna Unia Europejska, a jednak rozne swiaty. W Hamburgu mam mozliwosc rejestracji lodzi, czy pontonu w roznych miejscach, nawet w Automobilklub (pomoc drogowa), ale najwazniejsze jest, gdzie mieszka wlasciciel i na podstawie tego wydawane sa numery rejestracyjne. Jako ciekawostka do dyskusji o flagach. Plynac rzeka Elba (po polsku chyby Laba) do Hamburga nie trzeba miec flagi, jednak opuszczajac Hamburg w strone morza polnocnego nie wolno plynac bez flagi. Podobnie jest na Baltyku. Opuszczajac Lad staly powyzej 500m bez flagi mozna miec juz problemy.
I jeszcze jedna ciekawostka. Pontonem zarejestrowanym w Niemczech z silnikiem 15 hp moge bez jakiegokolwiek zezwolenia plywac do 12 mil morskich od stalej linii ladowej, oczywiscie jesli Ponton ma odpowiedni certyfikat. Chcialm juz wczesniej o tym napisac, ale sam w to nie wierzylem do konca. Wczoraj dostalem pisma z ubezpieczalni, ktore ponownie to potwierdzily.
Do milego spotkania w Chorwacji :hut:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.07.2015 05:16

Marco55 napisał(a):W Hamburgu mam mozliwosc rejestracji lodzi, czy pontonu w roznych miejscach, nawet w Automobilklub (pomoc drogowa), ale najwazniejsze jest, gdzie mieszka wlasciciel i na podstawie tego wydawane sa numery rejestracyjne.
Jeśli rejestrujesz w WSA (Wasser- und Schifffahrtsamt) otrzymujesz wedle siedziby urzędu. Mieszkam w Nordrhein-Westfalen (Hochsauerlandkreis - skrót tablic na auto: HSK-...), najbliższy mi urząd jest w Hann. Münden, a to już jest Niedersachsen. I pontonik ma numerki zaczynające się na GÖ-... (Göttingen, bo Hann. Münden jest w powiecie Getyndzkim).
Jeśli pojechałbym do Kolonii i tam zarejestrował w WSA, to mój numer zaczynałby się na K-...
A jeśli byłbym u Ciebie na grillu i przy okazji wstąpił do WSA w Hamburgu, to mimo zamieszkania w Bestwig, numerek zaczynałby się na HH-...
Jeśli zarejestrujesz w ADAC, to będziesz wyglądał jak... Austriak :D bo otrzymasz numer A-... (zamiast kropek numer SBF [Sportbootführerschein]).

I oprócz ewentualnej banderki na kijku, nic w tych numerach nie identyfikuje kraju. Ani miejsca zamieszkania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 384
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone