Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.06.2015 20:31

jacek2929 napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak zalecany akumulator dla silnika

Masz rację. Źle przetłumaczyłem.
"Anforderungen" to nie są zalecenia, to są wymagania.
Czyli ten akku nie jest zalecany, a wymagany.
Na osłodę: nie są to ot takie sobie wymagania, to są minimalne wymagania.

Mimo wszystko jutro zadzwonię do Suzuki Deutschland i zapytam dlaczego w motocyklu 1000 ccm i ponad 100 KM wystarcza akku 14 Ah, a do motorka z niecałymi 500 ccm i 30 KM wymaga się 70 Ah.

Dla jasności: zakupiłem motorek z elektrycznym rozrusznikiem tudzież elektrycznym trimmem i tiltem.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 29.06.2015 09:49

Akumulator dobiera się do całej instalacji elektrycznej, a nie do silnika. Bzdury bez względu na język zawsze będą bzdurami.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 29.06.2015 18:17

swider1985 napisał(a):Bieder1 Ja pojechałem do Śremu do znajomego wypisał mi wszystko czas jakieś 14 dni przed sezonem i po sprawie niema jak osobiście teraz tylko ubezpieczenie wykupie wiem ze nie trzeba ale gdyby co lepiej mieć jak bym coś ...

Dzisiaj byłem w Starostwie i:
Pan urzędnik miał problem z tym żeby zmienić w tej decyzji którą już wydał więc za kolejne 17 zyla zarejestrował mi ponton od nowa i mam nową rejestrację o kilka numerów dalej.
Dane wpisał mi takie jak chciałem czyli producenta typ łodzi i numer kadłuba oraz producenta typ silnika moc w kW i HP oraz numer seryjny.
Ze wzgkędu na to iż w Poznaniu wpisują wszystko w gotowy druk musiał się chłopak starać żeby to upchać w dostępne miejsce i pomiędzy liniami hehehe ale jakoś się udało.
Teraz muszę jeszcze w świeżo oklejonym pontonie podmienić cyfry na nowe.

PYTANIE gdzie ubezpieczasz gumiaka? Gdzieś u nas czy w cro? Daj znać
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 29.06.2015 18:21

Rysio napisał(a):Wieczorem jak zasiądę do kompa w chałupie to Ci prześlę moją decyzję, chyba że już nie potrzebujesz.

jeszcze raz dzięki za skan
Urzędnik przynajmniej zobaczył że można!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.06.2015 20:28

Nema problema :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.06.2015 20:43

Zdarzyło się na Łabie niedaleko Hamburga, ale dotyczy pływania wszędzie, gdzie występują fale czyli także w Chorwacji.
http://www.bsu-bund.de/SharedDocs/pdf/D ... cationFile

Opis w skrócie:
Pływanko z adrenaliną, 1 skipper i 8 pasażerów.
Opis RIB'a na stronie 6. podlinkowanego dokumentu.
Zdarzenie:
na prośbę pasażerów skiper przepłynął przez falę rufową statku ze strony 18. poruszającego się z prędkością ok. 14 węzłów (przez wodę) w odległości mniejszej niż 200 m i z prędkością własną około 40 węzłów.

Ogólne krzyki i jęki, po czym odstawka pasażerów, którzy wkrótce zaczęli narzekać na bóle w kręgosłupach.
Robiło się coraz gorzej, więc wezwano pogotowie.
U 7 osób stwierdzono złamania bądź pęknięcia kręgów - u jednych bardziej u innych mniej, u skippera wcale!
Jako, że było tego ciut za wiele, zarządzono skrupulatne badania zdarzenia. Nie chodziło o śledztwo "kto winien", tylko dlaczego takie i tyle kontuzji.

Wyszły ciekawe wyniki.
1. Przy stanie morza 1-2 (fale do 0,5 m) i prędkości 40 węzłów regularne przeciążenia 8 g, sporadycznie do 20 g !!!
2. Tylko konstrukcja "siodła" skippera i "co-pilota" amortyzowała, siedzenia pasażerów potrafiły niejako wzmacniać przeciążenia! Podobnie wzmacniało stanie na lekko ugiętych nogach.
3. Najgorsze kontuzje odniosły starsze kobiety po... menopauzie.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 29.06.2015 20:55

bieder1 napisał(a):bieder1

Nie wiem jak z pontonami w Chorwacji - czy jest wymagane ubezpieczenie ale jeżeli jest - ubezpiecz tam.
Ja dokonałem ubezpieczenia u nas i tam nawet w kapitanacie nie chciał tego oglądać. doszło do małej przepychanki słownej i musiałem spasować. Wcisnął mi swoje i nie miałem wyjścia.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2015 20:59

jacek2929 napisał(a):Akumulator dobiera się do całej instalacji elektrycznej, a nie do silnika. Bzdury bez względu na język zawsze będą bzdurami.

Święta prawda.
Tak przy okazji - wyobrażasz sobie aku 70 na pontonie, i to jeszcze z miękką podłogą? 8O

Bieder1 - jeśli chodzi o ubezpieczenie, to Venom555 opisał Ci podejście Chorwatów, i tak niestety jest. Kup w Cro, policja też "łaskawiej" wtedy patrzy.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.06.2015 21:28

baunty napisał(a):Tak przy okazji - wyobrażasz sobie aku 70 na pontonie, i to jeszcze z miękką podłogą?
a gdzie problem położyć i przytroczyć gdzieś te ~13 kg? Toż bak (pełny) waży ponad 20 kg i nikt się nad nim nie dziwuje :roll:
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 29.06.2015 21:31

boboo napisał(a):..... Podobnie wzmacniało stanie na lekko ugiętych nogach.

No co ty powiesz. To ci wszyscy skoczkowie spadochronowi lądują w niewłaściwy sposób:
http://www.knl.meil.pw.edu.pl/szkolenia ... _skoki.pdf

ps.
Pomijając sam bezsens poruszanego przez Ciebie tematu w dziale o pływaniu rekreacyjnym.
boboo napisał(a):
baunty napisał(a):Tak przy okazji - wyobrażasz sobie aku 70 na pontonie, i to jeszcze z miękką podłogą?
a gdzie problem położyć i przytroczyć gdzieś te ~13 kg? Toż bak (pełny) waży ponad 20 kg i nikt się nad nim nie dziwuje :roll:

Wciśnie pod rolbar obok kegi z piwem. Looz
Załączniki:
roll-bar2012.jpg
Ostatnio edytowano 29.06.2015 21:40 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.06.2015 21:38

Gorące pozdrowienia dla motorowodniaków z Hvaru :)

Z pontonowych nowości to narazie tyle, że winietkę na ponton od tego roku kupujemy na rok kalendarzowy, czyli do 31.12.2015r. , a nie na rok od daty zakupu.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2015 21:43

Roxi napisał(a):Gorące pozdrowienia dla motorowodniaków z Hvaru :)

Z pontonowych nowości to narazie tyle, że winietkę na ponton od tego roku kupujemy na rok kalendarzowy, czyli do 31.12.2015r. , a nie na rok od daty zakupu.

Niestety.
Już pisali o tym na forum, totalnie zaskoczeni:
volare77 napisał(a):Witam !
Właśnie wróciłem z CRO. Pogoda bardzo marna i niestabilna w tym roku.
Ale nie o tym chciałem. Znowu zmiany w winietach. Sie nie podobało chorwatskim
urzędasom , że można było wykupić winietę na rok - np. w sierpniu i pływać w
następnym roku w czerwcu i w lipcu. Nie nie to było za proste. Teraz winieta jest
roczna. Tzn. chciałem przedłużyć moją ( ważną do 27.06.2015 ) na następny rok
do 27.06. 2016. Dostałem tylko do 31.12.2015. A 30.12.2015 trzeba wykupić na
następny rok (żeby dostać jakąś tam zniżkę za kontynuację). Pływanie w zimie to
jest TO! co najbardziej lubimy - my ludki z dalekiej północy.

jacek2929 napisał(a):
boboo napisał(a):..... Podobnie wzmacniało stanie na lekko ugiętych nogach.

Jeden post o akumulatorach, drugi o przeciążeniach....a rzeczywistość umyka coraz dalej.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.06.2015 06:16

To nie ja, to wyniki pomiarów i eksperymentów z zalinkowanego dokumentu.
Ci, którzy stali na lekko ugiętych nogach po podskoku łodzi, lądowali na nogach "sztywno" wyprostowanych (taki odruch), co przekładało się na większe przeciążenia w obrębie kręgosłupa w momencie "przyziemienia".
Zanim zapytasz: tak, ci, którzy stali na wyprostowanych nogach, po podskoku lądowali (w większości) miękko (znowu odruch).

Bezsens pisania o tym w temacie "rekreacyjnym"?
Tamci kontuzjowani - wystaw sobie - też pływali rekreacyjnie.

Wracając do rzeczywistości zapytam - bo chyba jeszcze nikt nie pytał:
jakie dokumenty potrzebne aby zakupić winietę?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 30.06.2015 06:42

boboo napisał(a):...Wracając do rzeczywistości zapytam - bo chyba jeszcze nikt nie pytał:
jakie dokumenty potrzebne aby zakupić winietę?

Fakturę za akumulator co najmniej 100Ah. A tak serio to było to obgadane pincet razy. :oczko_usmiech:

Są ludzie którzy za rekreację uważają wrzucenie 100kg silnika w ponton, albo pływanie w tym stylu (bo o takiej wycieczce wspomniałeś)

IMG_9412large.jpg

Ale normą jest ogół i sorry bro, to nie jest pływanie rekreacyjne, podobnie jak skok na bungee.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 30.06.2015 06:53

Witam!
O ile mi wiadomo to dla łodzi ( i także dla pontonów ) ubezpieczenie OC jest dla właściciela
( od mocy używanego silnika i długości kadłuba - pontonu). Szkoda sobie tym w Polsce zawracać
głowy. W CRO jest dużo taniej i trwa krócej a poza tym jest " lepiej widziane ".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 381
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone