Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
Odra pontonami

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.04.2009 11:02

Fajnie opisują taką wyprawę pontonami Odrą i Wisłą z Krosna Odrzańskiego nad Zalew Wiślany: http://www.x4zagan.110mb.com/
(info - http://www.motorowodny.pl/forum/viewtop ... =5778#5778 )
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 15.04.2009 11:18

niedzwiedz40 - ja kupiłem w końcu tego Quicksilvera 380HD z Tohatsu 30km, ale jak znajdę kupca to go sprzedaję bo chce przyciągnąć inny ponton z większym silnikiem, a możesz powiedzieć jak się pływa pontonem na Mietkowie lub Pilchowicach, jak jest z infrastrukturą i czy na wodzie nie ma żadnych niespodzianek typu płycizna itp, nad Bałtyk to mi za daleko żeby jechać np na weekend, jak już rodzice jadą nad wodę to tylko na Adriatyk :) ale to na 2 tygodnie a nie na parę dni, taka wycieczka biegiem odry to byłaby pewnie fajna sprawa, ale pewnie parę dni by trwała :?:

mottom - nie powiedziałbym że pontonami skoro płynie tylko 1 ponton :) , fajna inicjatywa ale widać że mają dość dużo wolnego czasu, przy mojej pracy taki wypad jest niestety niemożliwy , 1 dzień w tygodniu, lub 2 to był dał radę się wyrwać ale nie więcej i to raczej nie pod rząd , więc jak jedziemy pływać to raczej tylko na parę godzin w 1 dniu.
mottom
Cromaniak
pontonami

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.04.2009 11:22

Napisałem "pontonami", bo we wskazanej linkiem relacji płynęły dwa :)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 15.04.2009 11:22

mottom - faktycznie , zwracam honor są dwa :D
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 15.04.2009 12:00

super ten link chyba sie z nimi skontaktuje !!!! a dlaczego sprzedajesz tego HD? zbyt wielki?? ja w tym roku zrobiłem przyczepke bo składanie i rozkładanie takiego kolosa może popsuc całe wakacje. w moich planach jest RIB 4,30-4,70 m czekam aż coś sie trafi , silniczek 70KM już jest 2-suw oczywiście.a w tedy taki rejs po wysepkach w CRO :) co do Mietkowa to są mielizny i takie tam niespodzianki ale to wszystko od stanu wody , co do Pilichowic to jest ok bez wiekszych problemów
mottom
Cromaniak
link

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.04.2009 12:37

W sumie zazdroszczę im tej wyprawy (jak znalazłem link to czytałem i oglądałem zdjęcia dłuuugo). Na taki długi rejs polskimi rzekami chyba jednak bym się nie odważył (a i tak moja rodzinka by mnie nie puściła :( ). W tym roku planuję chociaż jednodniowy wypad z Warszawy na Zalew Zegrzyński kanałem żerańskim (w te i z powrotem). Może jak złapię bakcyla (wprawię się trochę w CRO) to w przyszłości Wisłą do morza :roll: ........... :roll: ( :idea: albo chociaż do Torunia) :o
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 15.04.2009 12:54

niedzwiedz40 - na wielkość jest w sumie w sam raz, ale kurcze mam możliwość kupienia niewiele większego pontonu z 40km silnikiem i się na niego napaliliśmy z ojcem w sumie :D , jakby to powiedzieć marzyłem 380HD a gdy go już mam , to znalazłem coś jeszcze lepszego , heh. w sumie to myślałem żeby albo kupić albo zrobić przyczepkę ale jak go sprzedam to nie ma sensu , tym bardziej że to co zamierzam kupić ma już przyczepkę. 380HD od mojego starego pontonu jest większy 0,5m także robi wrażenie, myślałem nad ribem ale nie zmieściłbym się raczej w budżecie tym bardziej że to będzie sprzęt na 10 lat, więc trzeba kupić coś w miarę nowego, w bardzo dobrym stanie, z ciekawości ile wyniosła Cię przyczepka z rejestracją :?: , i w jakiej kwocie myślisz zmieścić takiego riba z silnikiem i przyczepką :?: , właśnie te Pilichowice mnie ciekawią, będę się musiał kiedyś wybrać.

mottom - dużo macie wody koło Warszawy :P sam bym sobie tam popływał gdybym miał czas :)
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 15.04.2009 13:15

przyczepka mnie wyszła około 1000zł , 600zł przyczepka(oś i papiery ) i 400zł jej przerobienie to taka delikatna lekka przyczepka pod ponton zadnej finezji.co do riba to około 5000-7000zł bez silnika (sprowadzony z Włoch najlepsze najtańsze no i oczywiście materiał powlekany hypalonem ) a jesli chodzi o takie pontony to patrzy sie na stan nie wiek :) osobiście pływałem na 28 letnim i wolał bym go niż nowego z pvc.
By nie zasmiecac forum tematami nie związanymi z CRO proponuje zorganizowac jakis mały wekendowy zlot na naszym terenie.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 15.04.2009 13:38

niedzwiedz40 - to tanio, masz jakieś dojście z tymi ribami czy szukasz w internecie :?: , wiem że patrzy się na stan, poklejonego i poprzecieranego z każdej strony nie mam zamiaru kupić :) , ja planuje rozpoczęcie sezonu nad Czochą tylko nie wiem czy w kwietniu się wyrobie jak nie to pewnie od razu na początku maja , zależy to też od tego czy sprzedam 380HD.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 15.04.2009 14:07

tak mam znajomego we Włoszech i sledzi mi tamtejsze ogloszenia 5-6 letniego można kupic naprawde za małą kase.
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 09.05.2009 22:54

Tak z innej beczki. Mam pytanko do daisykf-a o ten daszek do pontonu. Z czego zrobiony jest stelaż - pcv czy alu? jeżeli alu to gdzie można kupić takie rurki i do tego narożniki? Do pcv (np. rurki do cwu.) wszystko dostanę w pierwszym lepszym markecie ale są chyba zbyt giętkie?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 10.05.2009 05:36

MAREQ napisał(a):Tak z innej beczki. Mam pytanko do daisykf-a o ten daszek do pontonu. Z czego zrobiony jest stelaż - pcv czy alu? jeżeli alu to gdzie można kupić takie rurki i do tego narożniki? Do pcv (np. rurki do cwu.) wszystko dostanę w pierwszym lepszym markecie ale są chyba zbyt giętkie?

Ja mam rurki z nierdzewki - ścianka 2mm średnica 20mm - są mocne i sztywne ,ale stosunkowo lekkie - no i cena nie odstrasza - za metr takiej rurki zapłacisz ok 17 zł

Tu masz narożniki do daszku
Obrazek

a tu cały daszek

Obrazek

a tutaj link do sklepu - http://www.aqua-sport.com.pl/
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.05.2009 14:23

Jacek L - możesz podać kosztorys zrobienia takiego daszku, bo nowy jest drogi :)
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 10.05.2009 22:08

Jacek L napisał(a):
MAREQ napisał(a):Tak z innej beczki. Mam pytanko do daisykf-a o ten daszek do pontonu. Z czego zrobiony jest stelaż - pcv czy alu? jeżeli alu to gdzie można kupić takie rurki i do tego narożniki? Do pcv (np. rurki do cwu.) wszystko dostanę w pierwszym lepszym markecie ale są chyba zbyt giętkie?

Ja mam rurki z nierdzewki - ścianka 2mm średnica 20mm - są mocne i sztywne ,ale stosunkowo lekkie - no i cena nie odstrasza - za metr takiej rurki zapłacisz ok 17 zł

Tu masz narożniki do daszku

a tu cały daszek

a tutaj link do sklepu - http://www.aqua-sport.com.pl/

Oj! widzę, że cena w tym przypadku jest dosyć wysoka. Same złączki kosztują 150zł :( Taniej byłoby chyba kupić gotowca na allegro za 350zł
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.05.2009 05:57

MAREQ - 150zł za te parę złączek to już naprawdę wielka przesada :x , chyba faktycznie taniej i szybciej wyjdzie kupić za 350zł gotowy, stary baldahim poszedł z pontonem i dlatego myślałem że może zrobię samemu nowy, ale widzę że to się nie opłaca. drabinki nowe też już widziałem po 60zł do pontonu więc robić też nie ma sensu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone