Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 25.06.2015 23:35

Rejestracja łodzi w PZŻ także nie powala szczegółami http://www.zewoceanu.pl/Pod-polska-bandera
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.06.2015 05:30

bieder1 napisał(a):Rejestracja łodzi w PZŻ także nie powala szczegółami http://www.zewoceanu.pl/Pod-polska-bandera

tzn ?
Jakimi szczegółami?

Tzn ?
O jakie "szczegóły" Ci chodzi?
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 26.06.2015 08:39

Jak w linku na którym w zasadzie są dane właściciela nazwa nadana i tyle.
Brak szczegółow technicznych łodzi
No chyba że dają więcej papierów
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.06.2015 09:38

bieder1 napisał(a):Jak w linku na którym w zasadzie są dane właściciela nazwa nadana i tyle.
Brak szczegółow technicznych łodzi
No chyba że dają więcej papierów

Dają dwa, ale wozisz ze sobą jeden - są tam wszystkie dane.
Musisz sobie wygooglować drugą stronę tego dokumentu (też jest w języku polskim i angielskim ) - bo czasem net wprowadza w błąd, a to co w nim znajdziemy, trzeba odpowiednio zinterpretować.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 26.06.2015 10:07

Aha to ok
dZwoniłem do starostwa dzisiaj i załatwiam dopisanie danych szczegółowych
Nie byli na nie niby
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2015 10:10

Wieczorem jak zasiądę do kompa w chałupie to Ci prześlę moją decyzję, chyba że już nie potrzebujesz.
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 26.06.2015 17:33

Witam.
Dzwoniłem dziś do sklepu co to sprzedaje nowe silniki no i zaproponowali mi dość ciekawą ofertę za nowy silnik.
Czy możecie coś powiedzieć na temat Silnik zaburtowy 4 suwowy - Suzuki DF20AS?
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 26.06.2015 20:10

Bieder1 Ja pojechałem do Śremu do znajomego wypisał mi wszystko czas jakieś 14 dni przed sezonem i po sprawie niema jak osobiście teraz tylko ubezpieczenie wykupie wiem ze nie trzeba ale gdyby co lepiej mieć jak bym coś ...
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 26.06.2015 22:50

joker1980 napisał(a):Witam.
Dzwoniłem dziś do sklepu co to sprzedaje nowe silniki no i zaproponowali mi dość ciekawą ofertę za nowy silnik.
Czy możecie coś powiedzieć na temat Silnik zaburtowy 4 suwowy - Suzuki DF20AS?

Mam ten silnik, ale niewiele jeszcze na nim pływałem. Z opiniami zetknąłem się w necie różnymi. Podczas moich 3 godzin pływania po Zegrzu nie zawiódł ani razu. Z żoną spokojnie go przemieszczamy z miejsca na miejsce. Ponadto wydaje mi się naprawdę dość oszczędny - na 3 godziny pływania spaliłem ok 6 l benzyny, choć nie jest to dokładny pomiar.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.06.2015 06:03

joker1980 napisał(a):Silnik zaburtowy 4 suwowy - Suzuki DF20AS?

Zerknij tu (część 1):
https://www.youtube.com/watch?v=e6Bov4BUD50
i tu (część 2):
https://www.youtube.com/watch?v=vNkwA1drNxQ

Kolega Detlef wybrał się samotnie na tygodniowy rejs. Od kilometra 0,0 Wezery (Hann. Münden) do jej ujścia (Bremerhaven) plus troszkę dalej do Büsum.
Silnik przepracował 47 godzin i spalił w tym czasie 68 litrów.
Zero problemów.
Przepłynął w tym czasie prawie 600 km.
Ładna przejażdżka zakończona stwierdzeniem, że "nie potrzeba dużych łodzi na duże wyprawy".
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 27.06.2015 07:06

Zgodzę się z tobą, że na duże wyprawy niepotrzebna dużych łodzi. Jednak biorąc pod uwagę akwen po jakim pływał konsekwencje problemów z silnikiem, pogodą byłyby żadne.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.06.2015 08:28

Marku,
chciałem tylko jokerowi pokazać coś na temat tego silnika.
Ile spalił i czy miał jakieś problemy :)
Dodatkowo nie zauważam na forach (PL, DE, A) opinii o jego wyższej niż inne marki awaryjności.

Inaczej sam bym nie kupił Suzuki :D
(wczoraj przyszedł 8) . jak się wyrobię w poniedziałek z rejestracją i numerami, to we wtorek "chrzest" na Wezerze)
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 27.06.2015 08:49

Ponton Ci w końcu poprawili?
Ja swój sprzęt w tym roku już przetestowałem odnośnie zmiany śruby, teraz dopiero w Chorwacji. Testy z obrotomierzem pokazały, że zmiana śruby niema sensu....niestety. Miałem zrobić jeszcze jedno wodowanie przed wyjazdem, ale nie mam ochoty na ponowne czyszczenie syfu jaki przyczepia się do pontonu po 2-3 godzinach pływania po zalewie Zemborzyckim.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.06.2015 09:22

Ponton też gotowy.
W ramach całej tej akcji (długiej) mam bezpłatnie 1 zapasową podłogę H2P i 2 zapasowe speedtubes.
Z podłogą to wyszedł ciekawy numer bo okazało się, że po przysłaniu nowej dalej jest problem z wpasowaniem wentyla kilu do dziury w podłodze. Konsternacja w serwisie, bo według rysunków i schematów wszystkie wymiary są prawidłowe.
Co się okazało: kil był źle przyklejony. Jego początek i koniec były właściwie zamocowane, ale jest on też punktowo klejony do dna w jakichś tam odstępach na swojej długości. I tu było przesunięcie. W stanie "pustym" wszystko ładnie i wentyl w dziurze podłogi. Jak tylko kil dostawał ciśnienie, wentyl zaczynał wędrować do przodu aż poza dziurę.
W międzyczasie okazało się że po 48 godzinach w jednej speedtubie ciśnienie spada o jakieś 50%.
Mimo kłopotów finansowych Zodiac stanął na wysokości zadania i mam teraz zapasową podłogę i 2 speedtuby, choć trochę to trwało.

Jak dotrę silnik, to wtedy też zacznę "szukać" śruby. Teraz mam 13'' skoku (standard pakowany z tym silnikiem).
Na razie szukam odpowiedniego akumulatora.
Znalazłem fajny LiPo, 20 Ah (Imax 5sekund 200 A) i 3,2 kg wagi. Tylko jeszcze nie wiem, czy się nada. W instrukcji Suzuki pisze: zalecany 70 Ah 8O
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 28.06.2015 10:34

boboo napisał(a):Ponton też gotowy....
zalecany 70 Ah 8O

Ale wiesz że ten silnik nie jest na "prond"?
ps.
Nie ma czegoś takiego jak zalecany akumulator dla silnika
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 380
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone