Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 25.06.2015 14:31

Rejestracja w Starostwie nie ogranicza tylko do wód śródlądowych więc nie widzę problemu - przynajmniej ja w swojej rejestracji nic takiego nie widziałem.
Ogranicza cię raczej kategoria sprzętu i ta powinna być właściwa do akwenu na którym pływasz.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.06.2015 14:39

Oczywiście że tak. Kto powiedział że amatorski połów ryb dot. wód słodkich ? Tak jak napisałeś istotna jest kategoria z tabliczki znamionowej i wyposażenie.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 25.06.2015 15:30

Czy Waszym zdaniem panowie w kapitanacie zgodzą się sprzedać mi winietę, czy się uprą i nie sprzedadzą, żądając innego dokumentu niż dowód rejestracyjny ze starostwa? Mi zależy na tym, by kupić legalnie winietę. Na pontonie mam tabliczkę znamionową z danymi, ale papiery ze specyfikacją od producenta gdzieś zawieruszyłem. Ponton to BRIG 380, a silnik 15 koni.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 25.06.2015 16:21

joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 25.06.2015 16:36

Drodzy forumowicze. Proszę o pomoc.
Nadarzyła mi się okazja kupić za całkiem dobre pieniądze ponton Zodiac 310s z silnikiem Yamaha 15KM.
Jest jednak jeden problem, sprzedawca ma wszystkie papiery na gumiaka ale na silnik posiada tylko umowę kupna sprzedaży od poprzedniego właściciela (twierdzi ze silnik był sprawdzany w pzminw i wszystko jest ok).
Oczywiście mam zamiar jechać z tym do Cro.
Pytania:
1. Gdzie zarejestrować taki sprzęt?
2. Czy będą problemy z rejestracja ze względu na to ze silnik nie posiada wszystkich papierów?
3. Czy mogę mieć jakieś inne papierowe problemy już na miejscu w Chorwacji?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.06.2015 16:39

bieder1 napisał(a):Rejestracja w Starostwie nie ogranicza tylko do wód śródlądowych więc nie widzę problemu - przynajmniej ja w swojej rejestracji nic takiego nie widziałem.
Ogranicza cię raczej kategoria sprzętu i ta powinna być właściwa do akwenu na którym pływasz.

Nie ogranicza , nigdzie o tym nie pisałem.
Prawidlowa rejestracja to wpisane nr silnika i prawidłowo wpisane przeznaczenie jednostki - jeśli terenowiec nie miał tego wpisanego, to zazyczyli sobie zdjęcie tabliczki i tyle. Chyba już jasne ? OC to odrębna kwestia.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 25.06.2015 17:07

Rejestrując ponton w PZMiNW pani chciała deklarację zgodności pontonu. W deklaracji zgodności producenta są wszystkie parametry pontonu i numer seryjny z tabliczki znamionowej. Służbista w Cro zapewne będzie chciał oprócz dowodu rejestracji właśnie taką deklarację, a innym pewnie wystarczy zdjęcie z tabliczki lub nawet się nie zapytają.

Tutaj sam kiedyś o tym pisałeś:
https://www.cro.pl/plywanie-pontonem-w-chorwacji-t14035-1050.html
Ostatnio edytowano 25.06.2015 17:15 przez markiz17, łącznie edytowano 1 raz
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 25.06.2015 17:14

joker1980 napisał(a):Drodzy forumowicze. Proszę o pomoc.
Nadarzyła mi się okazja kupić za całkiem dobre pieniądze ponton Zodiac 310s z silnikiem Yamaha 15KM.
Jest jednak jeden problem, sprzedawca ma wszystkie papiery na gumiaka ale na silnik posiada tylko umowę kupna sprzedaży od poprzedniego właściciela (twierdzi ze silnik był sprawdzany w pzminw i wszystko jest ok).
Oczywiście mam zamiar jechać z tym do Cro.
Pytania:
1. Gdzie zarejestrować taki sprzęt?
2. Czy będą problemy z rejestracja ze względu na to ze silnik nie posiada wszystkich papierów?
3. Czy mogę mieć jakieś inne papierowe problemy już na miejscu w Chorwacji?

Ad 1. Może być u siebie w starostwie jako łódź do amatorskiego połowu ryb lub w PZMiNW (wymagana umowa kupna-sprzedaży lub faktura na ponton i silnik).
Ad 2. Jak kupisz silnik i ponton na umowę kupna-sprzedaży do właściciela to masz wszystkie papiery - nie zapomnij tylko odprowadzić podatku PCC do US.
Ad 3. Musisz mieć zarejestrowaną łódź i patent sternika inaczej nie sprzedadzą ci winiety.
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 25.06.2015 17:28

Serdzeczne dzieki.
Patent mam, tzn. jestem po egzaminie i czekam na dokument.
Jeszcze raz dzieki.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.06.2015 17:40

Pamiętaj aby starostwo w decyzji wpisało nr seryjne silnika i gumjaka, jego długość i moc. Markowi nie chcieli tego zrobić ale jak dzwoniłem do Jego starostwa to pani stwierdziła że do dowodu rejestracyjnego dodatkowo na wniosek może wystawić zaświadczenie. Gliwice natomiast wydają to w formie decyzji do której wpisują wszystkie dane jakie się im podaje. Z tak zarejestrowanymi gumjakami nigdy nie miałem problemów w Cro.
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 25.06.2015 18:08

Dziękuje za pomoc.
Słuchajcie jeszcze dwa pytanka:
1. Czy da rade przerejestrować ponton bo facet okazuje się ze go wcześniej zarejestrował - czy może muszę zarejestrować go na nowo?
2. Czym ewentualnie zmazać stare numery z gumiaka?
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 25.06.2015 18:31

Rysio napisał(a):Pamiętaj aby starostwo w decyzji wpisało nr seryjne silnika i gumjaka, jego długość i moc. Markowi nie chcieli tego zrobić ale jak dzwoniłem do Jego starostwa to pani stwierdziła że do dowodu rejestracyjnego dodatkowo na wniosek może wystawić zaświadczenie. Gliwice natomiast wydają to w formie decyzji do której wpisują wszystkie dane jakie się im podaje. Z tak zarejestrowanymi gumjakami nigdy nie miałem problemów w Cro.

W Poznaniu w starostwie piszą tylko typ łodzi, długość, do kogo należy, adres zamieszkania i numer pod jakim został zarejestrowany.
Dodatkowo regułka o podstwie prawnej i pouczenie jak oznaczyć.

W takim razie co z tym fantem??????????????????????????????? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Zrobić zdjęcia tabliczek gumiaka i silnika do kapitanatu?
Ostatnio edytowano 25.06.2015 20:10 przez bieder1, łącznie edytowano 1 raz
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 25.06.2015 19:49

Joker jak najbardziej , można przerejestrować ponton a nawet trzeba ja papiery wysłałem do Warszawy ( lokalizacja w internecie znajdziesz) i po trzech tygodniach miałem nowe dokumenty , a czym zamazać numery to zależy od inwencji twórczej i przede wszystkim od materiału z czego jest wykonany ponton , profesjonalna farba jest w sprayu na aledrogo koszt to około 100 zł , można rejestrując ponton zamówić za 60 zł numery ale to straszny badziew , można zamówić litery na aledrogo NIBY są do pontonów i się nie odkleją ale to ściema czytając posty kolegów , ja zrobiłem to farbą chlorokauczukową i jestem zadowolony - wybór należy do ciebie :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.06.2015 20:20

joker1980 napisał(a):Dziękuje za pomoc.
Słuchajcie jeszcze dwa pytanka:
1. Czy da rade przerejestrować ponton bo facet okazuje się ze go wcześniej zarejestrował - czy może muszę zarejestrować go na nowo?
2. Czym ewentualnie zmazać stare numery z gumiaka?

Jaki numer? Ja miałem nr na RIBie krakowski ale rejestrowany o ile pamiętam przez PZŻ i we wniosku o przerejestrowanie poprosiłem o zachowanie numeru i zostawili. Dla gumjaka i rejestracji w starostwie numery są generowane przez system a więc nie maa szans na ich zachowanie.

Bieder, Markowi też nie wpisali w ,dowodzie, ale podczas rozmowy w Lublinie wyjaśniłem kobiecie po co potrzebuję mieć kwit z numerami i stwierdziła że wyda na mój wniosek zaświadczenie w którym umieści wszystkie potrzebne mi dane. Gliwice rejestrują na podstawie decyzji czyli normalna kartka A4 i piszą czego sobie zażyczysz. Jeśli może to ułatwić mogę Ci zrobić skan mojej decyzji i posłać na meila. Może to ich przekona że się da.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 25.06.2015 20:33

Email masz na priv
Thx
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 379
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone