Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.06.2015 11:22

Z wywodu rzeczywiście wynika, że nasza ma być wyżej. Dam to do przeczytania Kapitanowi naszej jednostki i niech zdecyduje.
Bardzo dziekuje za pomoc ;)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.06.2015 11:37

Jeszcze 200 lat temu, zanim zniesiono korsarstwo "nasza" bandera nad banderą "gospodarzy" oznaczała ni mniej ni więcej:
zdobyty przez "nas" statek na "gospodarzach".
Nie wiem jak jest w Chorwacji, ale np. w Skandynawii można mieć z tego powodu nieprzyjemności.
Nie pieniężne, ale się nasłuchasz i wstydu najesz.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.06.2015 17:08

Poszperaliśmy trochę w internecie, naoglądaliśmy się zdjęć itp i decyzja zapadała- nasza bandera będzie pod chorwacką.
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 24.06.2015 19:46

Roxi szybkiego powrotu do zdrowia i czekam na twój opis wypoczynku Chorwackiego wraz z fotkami szczególnie z wypadów pontonem i co w tym roku można a czego nie ,co się zmieniło a co pozostało po staremu , przede wszystkim UDANEGO URLOPU :hut: :papa: :papa:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.06.2015 19:47

Roxi napisał(a):Poszperaliśmy trochę w internecie, naoglądaliśmy się zdjęć itp i decyzja zapadała- nasza bandera będzie pod chorwacką.

I tak jest dobrze :)
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 24.06.2015 22:25

Roxi napisał(a):Poszperaliśmy trochę w internecie, naoglądaliśmy się zdjęć itp i decyzja zapadała- nasza bandera będzie pod chorwacką.

ostanio nawet poklocilem sie z kolega i sprawdzilem w urzedzie morskim w Hamburgu. Wszystko to jest opisane w przepisach dotyczacych uzywania flag narodowych. W kazdym badz razie flaga kraju maciezystego, gdzie zarejestrowana jest Lodz musi byc nizej i !!!!!! nie moze byc mniejsza od kraju, ktory odwiedzasz. Wrecz wskazane jest (ale nie obowiazkowe) aby flaga kraju, ktory odwiedzasz byla nieco mniejsza, gdyz w ten sposob rozpoznac mozna dokladnie, gdzie jest zarejestrowana twoja Lodz, nawet gdy popelnisz gafe. Zaglowki maja jeszcze inne przepisy, a biorac udzial w regatach mozna zawiesic flagi wszystkich panstw uczestniczacych. No i na milosc Boska nie wolno zawieszac flagi na lewej burcie - to jest hanba dla wodniaka i flagi narodowej.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 24.06.2015 22:51

A w ogóle to potrzebna ta flaga????? Jakakolwiek???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2015 06:53

.
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:10 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.06.2015 07:33

Bardzo dziękuję za podpowiedzi w temacie :)

smoki3 napisał(a):Dobrej zabawy :)

Na pewno tak będzie :lol:

bieder1 napisał(a):A w ogóle to potrzebna ta flaga????? Jakakolwiek???

Potrzebna nie jest, ale my w tym roku chcemy mieć :)

To... do zobaczenia w Cro :D Ruszamy :)
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 25.06.2015 08:53

Mam do Was pytanie związane z dokumentami potrzebnymi do wykupienia winiety na ponton. Co jest dokładnie potrzebne?
Ja mam patent i dowód rejestracyjny pontonu, wystawiony przez starostwo powiatowe, na którym jest numer rejestracyjny (jest on przez mnie namalowany na burtach pontonu), nazwa jednostki - ponton oraz moje dane adresowe. Nazwa dokumentu to: Dowód rejestracyjny sprzętu służącego do połowu ryb. Wszystko na tym dowodzie jest w języku polskim.
Pamiętam, że w minionych latach, w chorwackim kapitanacie, chcieli ode mnie jeszcze specyfikację techniczną pontonu, na podstawie której wypisywali winietę. Czy bez tej specyfikacji, tylko na podstawie dwóch wspomnianych dokumentów (patentu i dowodu rejestracyjnego) wykupię winietę?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.06.2015 10:19

terenowiec napisał(a):Mam do Was pytanie związane z dokumentami potrzebnymi do wykupienia winiety na ponton. Co jest dokładnie potrzebne?
Ja mam patent i dowód rejestracyjny pontonu, wystawiony przez starostwo powiatowe, na którym jest numer rejestracyjny (jest on przez mnie namalowany na burtach pontonu), nazwa jednostki - ponton oraz moje dane adresowe. Nazwa dokumentu to: Dowód rejestracyjny sprzętu służącego do połowu ryb. Wszystko na tym dowodzie jest w języku polskim.
Pamiętam, że w minionych latach, w chorwackim kapitanacie, chcieli ode mnie jeszcze specyfikację techniczną pontonu, na podstawie której wypisywali winietę. Czy bez tej specyfikacji, tylko na podstawie dwóch wspomnianych dokumentów (patentu i dowodu rejestracyjnego) wykupię winietę?

to jest dokładnje potrzebne
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 25.06.2015 12:08

Przeczytałem i jeden zapis jest nieprecyzyjny. A mianowicie. Cytuję zamieszczony w linku zapis: "Osoba, która zarządza statku zobowiązany jest do dostarczenia:(...) Dowody, że statek może płynąć zgodnie z przepisami krajowymi państwo bandery". - koniec cytatu.
Co w Polsce jest zatem takim dowodem? Czy "Dowód rejestrujący sprzętu służącego do połowu ryb" - (taki otrzymałem ze starostwa), jest, czy nie? Bo nie ma tu słowa o sprzęcie pływającym. Na dobą sprawę sprzętem do połowu ryb jest wędka, kołowrotek, czy sieć rybacka...
Nie wiem, może w ostateczności zaciągnąć im ten ponton w torbie do kapitanatu i pokazać tabliczkę znamionową, która jest na pawęży... Sam już nie wiem.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.06.2015 12:34

Ta nieprecyzyjność wynika prawdopodobnie z miejsca w jakim zarejestrowałeś ponton.
Przy rejestracji w PZŻ lub PZM nie ma tych problemów.
Przy zarejestrowaniu jako sprzęt do połowu ryb, pływając po Adriatyku sprzęt nie jest używany zgodnie z przeznaczeniem w rejestracji.
Nie jestem pewien, czy przypadkiem ubezpieczyciel nie może podważyć OC na tak zarejestrowaną jednostkę - gdzieś coś takiego słyszałem, ale już nie do końca pamiętam szczegóły, aczkolwiek wielu ludzi pływa z takimi dokumentami.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 25.06.2015 13:23

ubezpieczenie musisz kupić dopiero powyżej 15kW a papier ze starostwa także wydają do 15kW więc nie ma tematu.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.06.2015 13:56

bieder1 napisał(a):ubezpieczenie musisz kupić dopiero powyżej 15kW a papier ze starostwa także wydają do 15kW więc nie ma tematu.

Poniżej 15kW nie musisz ale możesz.
Sposób rejestracji a OC to dwie oddzielne kwestie.
Niewłaściwy sposób rejestracji może przysporzyć kłopotów w podbramkowych sytuacjach.
Sprzęt pływający po Adriatyku powinien być zarejestrowany minimum na wody śródlądowe i przybrzeżne.
Nie wiem co wpisują w dok. ze starostwa, ale na 99% każdy kto tak ma może sprawdzić co ma w dokumentach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 378
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone