napisał(a) Marco55 » 17.06.2015 22:10
markiz17 napisał(a):ZODIAK imponował mi marką, osiągami, ładnymi filmami reklamowymi itp....
Z reklamy tego pontonu wynika, że fale w ogóle go nie dotyczą, ponieważ fruwa ponad nimi.
Boboo sam musi ocenić jak mu się pływa, każdy przy zakupie kieruje się swoimi upodobaniami...
Ja osobiście w cenie tego pontonu i silnika wolałbym riba, nawet takiego małego 3,8m. Póki co nie mam gdzie magazynować tego riba, więc ponton jest idealnym rozwiązaniem. Inna sprawa, że doświadczenie na wodzie najlepiej na początku zdobywać na tańszych jednostkach
Wcześnie rano i wieczorem na Paskim jest gładka tafla, więc można poszaleć taką Futurą. Nawet jestem ciekawy czy przy jednaj osobie ten ponton będzie unosił się nad wodą jak na zdjęciach.
Rok czasu zastanawialem sie nad kupnem pontonu. Wszyscy zachwycaja sie Zodiakami. Faktem jest, ze nie sa zle, dobrze zrobione i pieknie wykonczone. Maja swoja klase, ktora niestety kosztuje sporo kasy. Dotad plywalem tylko lodziami motorowymi razem z moim przyjecielem, bo to byly jego lodzie, ale chcialem miec cos wlasnego i bardziej mobilnego. W ostatni Weekend bylem w Danii na Baltyku z moim nowym pontonem. Nic takiego - Bush Favorit F 470, kupiony w Polsce za stosunkowo niewielkie pieniadze, gdyz z wyposazeniem: Bimini, pompka elektryczna, pokrowce, torby, kolka transportowe - niecale 10tys zlotych. Byly tam jeszcze 3 Zodiaki i ok. 5 - 6 Bombardow. Moj Bush wywolal zachwyt wszystkich obserwatorow. Jego wlasciwosci nautyczne sa wspaniale i oferuje niesamowicie duzo miejsca wewnatrz. Lawki 120 cm dlugosci. W bezposrednim porownaniu z Zodiakiem Futura Mark 3 (waga prawie identyczna) Zodiak 25 KM, a moj Bush tylko 15KM ja wchodzilem w slizg po 3 sekundach, a Zodiak niestety ok. 1,5 - 2 sekund pozniej. Predkosc uzyskalismy taka sama w granicach 20 wezlow przy falach ok. 40 - 50 cm. Grubosc materialu PVC Zodiak 1100 G, Bush 1450 G. Wszystkie laczenia nie sa klejone tylko spawane. Jesli ktos nie jest zdecydowany - polecam i moge przeslac zdjecia lub filmiki. Osobiscie nie dalbym 6 tys. € za Zodiaka.