Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario 69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario 69 » 17.06.2015 12:36

Pozwolę sobie jeszcze raz spróbować, może tym razem ktoś odpowie... :(
Mam pytanie do szanownych kolegów; jak wygląda pływanie po wodach zatoki Kotorskiej w Czarnogórze?
Czy są potrzebne jakieś pozwolenia, winietki itp.?Czy na granicy z Czarnogórą trzeba zgłaszać ponton i silnik? Będę koło Dubrownika i tak mnie korci, żeby spakować ponton z silniczkiem do autka i zwodować w zatoce. Ktoś coś wie na ten temat?
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 17.06.2015 21:28

baunty napisał(a):
Rysio napisał(a):..... Nawet reling wywaliłem bo jako ze na noc uprawnień nie mam to i światła nie potrzebowałem, więc stwierdziłem że tp zbędny balast. ......:

i po wywaleniu koło ratunkowe trzeba wozić na pokładzie (a trochę miejsca zajmuje ) zamiast na zaczepie przy relingu.
Rollbar nie jest tylko od "świecenia "

Mam pytanie do Rysia !!!!
powiedz prosze gdzie wymagane sa uprawnienia do plywania w nocy, gdyz nigdy o tym nie slyszalem - to zupelna nowosc dla mnie
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 17.06.2015 21:38

mario 69 napisał(a):Pozwolę sobie jeszcze raz spróbować, może tym razem ktoś odpowie... :(
Mam pytanie do szanownych kolegów; jak wygląda pływanie po wodach zatoki Kotorskiej w Czarnogórze?
Czy są potrzebne jakieś pozwolenia, winietki itp.?Czy na granicy z Czarnogórą trzeba zgłaszać ponton i silnik? Będę koło Dubrownika i tak mnie korci, żeby spakować ponton z silniczkiem do autka i zwodować w zatoce. Ktoś coś wie na ten temat?

Mario - caly czas wszyscy pisza o tym, ze majac Ponton powyzej 2,5m kiedys bylo 3 m i silnik - sorry nie wiem dokladnie, bo rozne sa zdania ale powyzej 3 lub 5 KM musisz miec winiete. Jednak ta winieta to nie majatek. W granicach 70 € ale masz spokoj. Poza tym kazde porzadne biuro podrozy udzieli Ci wiazacych informacji, gdyz na Forum kazdy pisze, co mysli i uwaza. Pozdrawiam
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 17.06.2015 22:10

markiz17 napisał(a):
ZODIAK imponował mi marką, osiągami, ładnymi filmami reklamowymi itp....

Z reklamy tego pontonu wynika, że fale w ogóle go nie dotyczą, ponieważ fruwa ponad nimi.
Obrazek

Boboo sam musi ocenić jak mu się pływa, każdy przy zakupie kieruje się swoimi upodobaniami... :)
Ja osobiście w cenie tego pontonu i silnika wolałbym riba, nawet takiego małego 3,8m. Póki co nie mam gdzie magazynować tego riba, więc ponton jest idealnym rozwiązaniem. Inna sprawa, że doświadczenie na wodzie najlepiej na początku zdobywać na tańszych jednostkach :D
Wcześnie rano i wieczorem na Paskim jest gładka tafla, więc można poszaleć taką Futurą. Nawet jestem ciekawy czy przy jednaj osobie ten ponton będzie unosił się nad wodą jak na zdjęciach.

Rok czasu zastanawialem sie nad kupnem pontonu. Wszyscy zachwycaja sie Zodiakami. Faktem jest, ze nie sa zle, dobrze zrobione i pieknie wykonczone. Maja swoja klase, ktora niestety kosztuje sporo kasy. Dotad plywalem tylko lodziami motorowymi razem z moim przyjecielem, bo to byly jego lodzie, ale chcialem miec cos wlasnego i bardziej mobilnego. W ostatni Weekend bylem w Danii na Baltyku z moim nowym pontonem. Nic takiego - Bush Favorit F 470, kupiony w Polsce za stosunkowo niewielkie pieniadze, gdyz z wyposazeniem: Bimini, pompka elektryczna, pokrowce, torby, kolka transportowe - niecale 10tys zlotych. Byly tam jeszcze 3 Zodiaki i ok. 5 - 6 Bombardow. Moj Bush wywolal zachwyt wszystkich obserwatorow. Jego wlasciwosci nautyczne sa wspaniale i oferuje niesamowicie duzo miejsca wewnatrz. Lawki 120 cm dlugosci. W bezposrednim porownaniu z Zodiakiem Futura Mark 3 (waga prawie identyczna) Zodiak 25 KM, a moj Bush tylko 15KM ja wchodzilem w slizg po 3 sekundach, a Zodiak niestety ok. 1,5 - 2 sekund pozniej. Predkosc uzyskalismy taka sama w granicach 20 wezlow przy falach ok. 40 - 50 cm. Grubosc materialu PVC Zodiak 1100 G, Bush 1450 G. Wszystkie laczenia nie sa klejone tylko spawane. Jesli ktos nie jest zdecydowany - polecam i moge przeslac zdjecia lub filmiki. Osobiscie nie dalbym 6 tys. € za Zodiaka.
mario 69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario 69 » 18.06.2015 10:44

Marco55 napisał(a):
mario 69 napisał(a):Pozwolę sobie jeszcze raz spróbować, może tym razem ktoś odpowie... :(

Mario - caly czas wszyscy pisza o tym, ze majac Ponton powyzej 2,5m kiedys bylo 3 m i silnik - sorry nie wiem dokladnie, bo rozne sa zdania ale powyzej 3 lub 5 KM musisz miec winiete. Jednak ta winieta to nie majatek. W granicach 70 € ale masz spokoj. Poza tym kazde porzadne biuro podrozy udzieli Ci wiazacych informacji, gdyz na Forum kazdy pisze, co mysli i uwaza. Pozdrawiam

To że w Chorwacji trzeba winietkę, to wiem i nawet ją mam, pytam się o CZARNOGÓRĘ, a to już inny kraj...
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 18.06.2015 14:08

jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 18.06.2015 21:31

mario 69 napisał(a):To że w Chorwacji trzeba winietkę, to wiem i nawet ją mam, pytam się o CZARNOGÓRĘ, a to już inny kraj...

Trzeba.
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 18.06.2015 22:12

Rok czasu zastanawialem sie nad kupnem pontonu. Wszyscy zachwycaja sie Zodiakami. Faktem jest, ze nie sa zle, dobrze zrobione i pieknie wykonczone. Maja swoja klase, ktora niestety kosztuje sporo kasy. Dotad plywalem tylko lodziami motorowymi razem z moim przyjecielem, bo to byly jego lodzie, ale chcialem miec cos wlasnego i bardziej mobilnego. W ostatni Weekend bylem w Danii na Baltyku z moim nowym pontonem. Nic takiego - Bush Favorit F 470, kupiony w Polsce za stosunkowo niewielkie pieniadze, gdyz z wyposazeniem: Bimini, pompka elektryczna, pokrowce, torby, kolka transportowe - niecale 10tys zlotych. Byly tam jeszcze 3 Zodiaki i ok. 5 - 6 Bombardow. Moj Bush wywolal zachwyt wszystkich obserwatorow. Jego wlasciwosci nautyczne sa wspaniale i oferuje niesamowicie duzo miejsca wewnatrz. Lawki 120 cm dlugosci. W bezposrednim porownaniu z Zodiakiem Futura Mark 3 (waga prawie identyczna) Zodiak 25 KM, a moj Bush tylko 15KM ja wchodzilem w slizg po 3 sekundach, a Zodiak niestety ok. 1,5 - 2 sekund pozniej. Predkosc uzyskalismy taka sama w granicach 20 wezlow przy falach ok. 40 - 50 cm. Grubosc materialu PVC Zodiak 1100 G, Bush 1450 G. Wszystkie laczenia nie sa klejone tylko spawane. Jesli ktos nie jest zdecydowany - polecam i moge przeslac zdjecia lub filmiki. Osobiscie nie dalbym 6 tys. € za Zodiaka.

Czasem z markowymi tak bywa, chwolby na dwie torby............
Mój chińczyk Proscan 360 z podłogą typu vib (taką samą jak w hondzie t 38ie) utrzymuje ślizg z jedną osobą na pokładzie pomiędzy 12/13 km/h. Nie do uwierzenia, pomiar gps.
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 18.06.2015 23:00

Mam jeszcze pytanie do znawców akwenu tj. Baska Krk, czy ktoś pływał tam gumiakiem? Fajne zatoczki z żwirkiem, interesuje mnie pływanie Baska-Vela Luka, Baska-Stara Baska-plaża Golden Beach, a nawet do Punat, i trzeci kierunek Baska-zachodnia część wyspy Prvić, i jeszcze Baska-otok Prvić-otok Sveti Grgur-Lopar, ale chyba nie na tym silniku co posiadam. Niepokoją mnie tylko dziwnie duże i szybkie jak na Chorwacje fale na plaży w Basce , oglądane na YT. Faktycznie ten akwen jest tak mocno za falowany?
https://www.google.pl/maps/@44.8902753, ... a=!3m1!1e3
Marco55
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco55 » 18.06.2015 23:32

paliop napisał(a):Mam jeszcze pytanie do znawców akwenu tj. Baska Krk, czy ktoś pływał tam gumiakiem? Fajne zatoczki z żwirkiem, interesuje mnie pływanie Baska-Vela Luka, Baska-Stara Baska-plaża Golden Beach, a nawet do Punat, i trzeci kierunek Baska-zachodnia część wyspy Prvić, i jeszcze Baska-otok Prvić-otok Sveti Grgur-Lopar, ale chyba nie na tym silniku co posiadam. Niepokoją mnie tylko dziwnie duże i szybkie jak na Chorwacje fale na plaży w Basce , oglądane na YT. Faktycznie ten akwen jest tak mocno za falowany?
https://www.google.pl/maps/@44.8902753, ... a=!3m1!1e3

Kurcze :( ale Ci zazdroszcze - fajna okolica. Nigdy tam nie bylem, ale na zdjeciach totalny odlot. Musisz koniecznie opowiedziec po powrocie. Jedna rada ode mnie - nie przesadzaj z odleglosciami, a przynajmniej wybieraj takie rejsy, aby miec w poblizu jakas inna wysepke, gdzie mozesz w potrzebie sie schronic. Ostatnio spotkalem sie z Chorwatami w Hamburgu i opowiadali, ze klimat zmienia sie tez tam. Anomalia pogodowe i blyskawiczne zmiany pogody. Najgorsze jest to, ze zanim zobaczysz ciemne chmury, to wiatr juz jest wokol ciebie i podnosi fale dosyc wysoko, a wtedy nawet 100 konikow nie pomoze. Zycze powodzenia i milego, pelnego wrazen urlopu :hut:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.06.2015 10:16

Marco55 napisał(a):Mam pytanie do Rysia !!!!
powiedz prosze gdzie wymagane sa uprawnienia do plywania w nocy, gdyz nigdy o tym nie slyszalem - to zupelna nowosc dla mnie

Uprawnienia sternika motorowodnego:

2. Osoba posiadająca patent sternika motorowodnego jest uprawniona do prowadzenia jachtów motorowych:
1) po wodach śródlądowych;
2) o długości kadłuba do 12 m po morskich wodach wewnętrznych oraz pozostałych wodach morskich w strefie do 2 Mm
od brzegu, w porze dziennej.

Wiem że były jakieś zmiany związane z wymianą patentów, ale nie interesowałem się tym bo moje uprawnienia mi wystarczają.
mario 69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario 69 » 19.06.2015 11:13

jacek2929 napisał(a):
mario 69 napisał(a):To że w Chorwacji trzeba winietkę, to wiem i nawet ją mam, pytam się o CZARNOGÓRĘ, a to już inny kraj...

Trzeba.

Jesteś pewien? Z informacji do których dotarłem i z tego co podał mirko, tabela opład zaczyna się od długości 7m, co wskazuje że, do 7m nie ma opłat :(
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 19.06.2015 15:10

bieder1 napisał(a):Dzięki Panowie. :-)

Podziękuj głównie Jackowi2929, bo On wiedział co z "tym" zrobić i jaką wersję .
Jacek2929 wielkie dzięki , w pewnych tematach związanych z plywaniem w Cro ( w sumie nie tylko w Cro ), twoja wiedza i zdolności są nie do przecenienia .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2015 18:36

[quote=
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 20.06.2015 07:43

smoki3 napisał(a):....Mirko może się orientujesz czy na Vransko Jeziero można pływać na silniku spalinowym pontonem?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 376
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone