Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2015 15:03

[quote="komanch"]Dzięki,
[quote="smoki3"][
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 07.06.2015 17:32

Jeszcze raz dzięki.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 07.06.2015 18:02

Wiem że temat kotwic jest na osobnym wątku ale czy ktoś mi może zaproponować gotowy zestaw akcesoriów kotwiczno-cumowniczych które powinienem mieć przy 4 metrowym pontonie?
Drugie pytanie: co mogę kupić do siedzenia za sterem pontom Yam400s? Ławeczka, fotel????
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.06.2015 19:01

Mam składane 6 i 1,5 kg. Cięższa na dłuższe postoje jeśli nie da się na brzeg wpłynąć, mała jak jest o co zaczepić i można dalej wyrzucić albo nawet z abc wypłynąć i zaczepić w konkretnym miejscu na dnie.

Do siedzenia przy rumplu skrzynka narzędziowa Stanley'a z wędkami w środku z dmuchaną poduchą lub ręcznikiem na niej. Jak pyrkanie w wyporze to i na tubie można. W ślizgu nie polecam bo można załoganta albo samego siebie zgubić. Zrywka zawsze obowiązkowo na ręce lub do sznurka w gatkach przypięta.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 07.06.2015 19:39

Tylko że ja mam sterociąg nie rumpel.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.06.2015 21:55

Sterociąg to miałem w RIBie ale też wygodną kanapę z oparciem na bakiście w której była rozdzielka prądowa z aku i trochę innego szpeju. Wszystko oczywiście przykręcone solidnie do laminatu. W gumjaku mocowanie porządnego siedziska jest trochę problematyczne. Kol. Ogórek miał konstrukcję siedzeń do gumjaka. Ja niestety nie pomogę bo w gumjaku wolę rumpel.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 11:08

[quote="Rysio"]....
Do
Ostatnio edytowano 09.05.2019 18:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.06.2015 13:09

Rysio napisał(a):Sterociąg to miałem w RIBie ale też wygodną kanapę z oparciem na bakiście w której była rozdzielka prądowa z aku i trochę innego szpeju. Wszystko oczywiście przykręcone solidnie do laminatu. W gumjaku mocowanie porządnego siedziska jest trochę problematyczne. Kol. Ogórek miał konstrukcję siedzeń do gumjaka. Ja niestety nie pomogę bo w gumjaku wolę rumpel.

Obrazek
http://www.zodiac-nautic.co.uk/accessories/view/61/inflatable-double-seat

Dwuosobowa kanapa Zodiaca, rozporowa na łodzie 80-90 cm szerokosci pokładu.
Ale i tak polecam TYLKO pod warunkiem jakiejś rurki od tuby do tuby mocowanej do np. linki asekuracyjnej. Bez tego - jak kanapa zwiotczeje - to mozemy polecieć do tyłu.

Obrazek

Chyba, że akurat zmiesci się pomiędzy kierownicę a pawęż albo oprze o zbiornik z paliwem
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 08.06.2015 14:42

zastanawiam sie nad ławeczką Można wkleić uchwyty pod ławkę i tyle.
A tak z innej beczki: ubezpieczenie w PL czy lepiej w CRO? No i gdzie?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.06.2015 16:05

Ubezpieczenie roczne na pełną wartość faktury nowego zestawu HONWAVE T38 + HONDA BF20 to był koszt w Pantaenus-ie 150 EUR (wartość faktury 4000 EUR).
Obejmuje zło wszelakie w transporcie, kradzież z auta, garażu, porwanie przez wiatr. Nie wymaga ochroniarza ani krwiego lańcucha i tonowej kotwicy.

Bardziej się bałem uszkodzenia przy pływaniu/transporcie, kreadzieży - więc ubezpieczyłem na rok.

Napisz emal do adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl z prośbą o wycenę (podajesz rodzaj jednostki i jej wartość) a potem porównaj z tymi w CRO
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 08.06.2015 18:16

Co to ten pantaneus? Znani?
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 09.06.2015 00:44

pantaenus oczywiscie że znani, ubezpieczam tam swoją większą łódkę, bayliner245,
marzy mi się ją tam popływać i kiedyś może ściągnąć na wakacje, ale na razie wydaje mi się to zbyt skomplikowane- kawał drogi (bo jestem z gdańska), no i pewnie koszty w chorwackich marinach drogie,

na luziku i bez stresu lepiej pływać małym ribem czy pontonem
dzięki za info dot pływania wokół omisia:
faktycznie do splitu nie jest tak daleko, napewno dopłynę
ale drvenik to niewiem czy paliwka starczy :roll:
ciekawe też jak widoczki na rzece Cetinie
ah jeszcze 4tygodnie - nie mogę sie doczekać :papa:
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 09.06.2015 00:51

baunty napisał(a):Do Splitu masz blisko , wiec bez obaw, cumujesz w porcie przy samym Pałacu Dioklecjana.
Na Brać też bez obaw.
Po południu w okolicach Omiš często wieje z przełęczy i fale są troszkę większe na długości kilku km.
Ciekawe miejsca? Przepłyń wzdłuż wybrzeża na Braču , a sam je znajdziesz - zacznij od kopalni w górę . Jak chcesz piasku na plaży, to Lovrecina jest praktycznie na przeciwko Omiša.
Drveniki są fajne ( Veli i Mali ), ale to już za Šoltą.

a opłaty w porcie za cumowanie np przy pałacu dioklecjana?
czy na małe pontony/riby też wymagane?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.06.2015 09:57

W Splicie nie było żadnych opłat.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 09.06.2015 18:15

hersones napisał(a):pantaenus oczywiscie że znani, ubezpieczam tam swoją większą łódkę, bayliner245,
marzy mi się ją tam popływać i kiedyś może ściągnąć na wakacje, ale na razie wydaje mi się to zbyt skomplikowane- kawał drogi (bo jestem z gdańska), no i pewnie koszty w chorwackich marinach drogie,

Nikt nie odpowiedział na moje pytanie a potem stwierdzenie w dziale z winietami.
Ale jeżeli to prawda to płacisz za winiety (Czechy, Austrai, SŁowenja) jak za holownik tylko
Czyli jeżeli auto holujące poniżej 3.5 t to płacisz winiety za zestaw jak za normalną osobówkę

Czyli czy autem, autem z RIB-em, czy autem z Bylinerem to ten sam koszt
Oczywiście po PL jak zestaw przekracza 3,5 t to VITAOLL (viabox ma kaucję zwrotną więc go nie liczę, przy aucie spełniającym EURO4 masz 22 grosze za km)

Wychodzi na to, że przy transporcie będziesz miał większe spalanie (przy dislu pewnie mniejsza róznica) i VIATOLL po PL.

Kolega woj70 z forum motorowodnego ciąga jeszcze większą motorówkę i to do Grecji cały czas lądem ...
Mając tak fajną łodkę nie wytrzymalbym aby jej nie zawieźć do CRO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 372
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone