Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.06.2015 09:22

boboo napisał(a):"Drzecie łacha" nie znając powodów, dla których ktoś kupuje taki a nie inny zestaw. Szacunek wręcz podręcznikowy.

Ktoś z Ciebie drze łacha? :( Trochę to przykre.
Co myślę o zakupie takiego sprzętu jak Ty planujesz i z przeznaczeniem na Adriatyk, to już Ci napisałem.
Jeśli pytałeś o opinie, to masz ich tu kilka, ale nie brałeś ich pod uwagę.
Bobuś, chyba zbliżasz się do emerytury, więc coraz trudniej będzie Ci to wszystko dźwigać.
Pomijając to, że to nie jest ponton na fale.

edit: i naprawdę weź chłopie najpierw popływaj chociaż odrobinkę, to przynajmniej zobaczysz czego nie wiesz i o co pytać, bo jak do tej pory to błądzisz z pytaniami i prawie od roku piszesz, że chcesz se coś kupić - dobrze, że nie wszyscy kupujący maja takie parcie na pisanie o swoich planach i ....zresztą zobacz se swoje posty :D
Popływasz, zobaczysz co to jest rumpel w pontonie ponad 4m :) , ale kierownica to dla Ciebie "udziwnienie" - jak to pięknie określiłeś.

Niby pytałeś o poradę, a miałeś z góry upatrzony towar (mimo, że na dwóch forach odradzano Ci taki sprzęt na Adriatyk) :D
Jak dla mnie to przede wszystkim kształt dna, ale i kolor, zupełnie dyskwalifikują ten ponton, choć kolor to kwestia gustu.
Życzę miłych wrażeń przy stawianiu "pierwszych kroków" w pływaniu.
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 03.06.2015 20:35

witam wszystkich bardzo gorąco. :papa:
zadałem to samo pytanie też w innym temacie, ale widzę że ten jest bardziej aktualny także proszę o pomoc

mam Rib prawie 4m, 25Hp, czy OC także można wykupić w kapitanacie? razem z winietką? czy szukać gdzie indziej?
przeczytałem tu wszystko (świetnie napisane) wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html#p549775
jadę do Omiś, znalazłem że kapitanat jest tu :21310 Omiš Fošal 13, czy tam też dostanę OC, czy trzeba będzie szukać gdzieś w Splicie?
dziękuje za wszelkie info :oczko_usmiech:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.06.2015 22:10

W kapitanacie raczej nie, ale powiedzą Ci gdzie kupić :)
Możesz też kupić w Polsce, ale Chorwaci patrzą przychylnym okiem jak masz u nich kupione.
Raz doświadczyłem, że to pomaga.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 03.06.2015 22:21

Ja w zeszłym roku kupowałem OC razem z winietką u kapitana w Starimgradzie koło Zadaru. Znajomy też w Trsteniku kupował i winietkę i OC u kapitana. Tyle co moge od siebie dodać w tej kwestii :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 03.06.2015 22:23

baunty napisał(a): ale Chorwaci patrzą przychylnym okiem jak masz u nich kupione.
Raz doświadczyłem, że to pomaga.

Mówisz o tym jak Cię skontrolowali za małe szaleństwo... :D ??
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 04.06.2015 09:02

dzięki wielkie , popytam na miejscu,

czy po chorwacku ubezpieczenie OC to : osiguranje od odgovornosti (? :oczko_usmiech: )
bo w google tłumacz tak mi wyskoczyło, ale tam czasem śmieszne rzeczy wychodzą?

bo po angielsku : Liability Insurance? czy TPL Insurance?
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 04.06.2015 10:14

witam , ja również z małą prośbą może wiecie gdzie można kupić nalepki na silnik honda bf 20 , szukam na olx, aledrogo i nic nie ma , może gdzieś widzieliście będę wdzięczny
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 04.06.2015 12:48

hersones napisał(a):dzięki wielkie , popytam na miejscu,

czy po chorwacku ubezpieczenie OC to : osiguranje od odgovornosti (? :oczko_usmiech: )
bo w google tłumacz tak mi wyskoczyło, ale tam czasem śmieszne rzeczy wychodzą?

bo po angielsku : Liability Insurance? czy TPL Insurance?

Kazdy kapitan mówi po angielsku, przynajmniej wystarczająco aby się dogadać w celu zgarnięcia troche grosza od turysty. Powiesz, że chcesz kupić vignette i insurance dasz mu papiery, on wszystko Tobie wypisze w 5-10 min i tyle. Ja nawet w zeszłym roku płaciłem w Euro bo nie zdażyłem wymienic a było wcześnie rano, kapitan sprawdził kurs bankowy i policzył mi normalnie po cenie kuny tak że nic nie popłynąłem.
hersones
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hersones » 04.06.2015 20:56

:coool: dzięki, za info. na pewno tak będzie,
w zeszłym roku byłem bez pływadła, ale jeśli chodzi o kasę to faktycznie euro można prawie wszędzie płacić bez problemu,
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.06.2015 08:57

baunty napisał(a): , ale kierownica to dla Ciebie "udziwnienie" - jak to pięknie określiłeś.

Zacząłem od rumpla, potem miałem kierownicę i do rumpla wróciłem. Tak więc mając doświadczenie uważam że kierownica to zbytek łaski dla sprzętu tej wielkości. Z rumplem fun jest zdecydowanie większy 8)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.06.2015 13:13

Co z rumplem jest większe?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.06.2015 13:28

Zdecydowanie lepsza zabawa jak dla mnie.
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 05.06.2015 14:02

Postanowiłem, że w tym roku zabiorę ponton. Bez silnika, bez niczego. Wiosła same. Czy muszę mieć pozwolenie na cumowanie w porcie?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.06.2015 14:54

Rysio napisał(a):Zdecydowanie lepsza zabawa jak dla mnie.

Tzn dlaczego na rumplu lepsza?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.06.2015 16:37

Choćby dlatego że zwrot przy rumplu trwa zdecydowanie krócej. Przejście z lewego skrajnego położenia do prawego może trwać pół sekundy co przy zwykłej kierownicy jest nieosiągalne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 370
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone