Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rottweiler
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rottweiler » 25.05.2015 11:07

FUX napisał(a):Napiszę tak.
Na Kornati byliśmy 2-3 razy z Ante dużą krypą wycieczkową.
Za każdym razem jezioro. Znajomi byli 6m ribem. Także jezioro. Kłopoty mieli z policją, która szukała zwady.
Jednakże odstraszyło ich GoPro, które rejestrowało trasę i nie nie było tam sytuacji, którą usiłowali im wmówić.
Ale też wiem o wycieczkach tego przewoźnika, które zostały odwołane ze względu na pogodę.
To juz jest kawał drogi od stałego lądu, np. z Biogradu, Pakostane nad jezioro Telasica.
Wbij w google, to sprawdzisz.

Czy mógłbyś zdradzić o jaką sytuację chodziło z policją? Zarzucali pływanie po akwenie PN Kornati, na którym obowiązują opłaty?
rottweiler
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rottweiler » 25.05.2015 13:24

I jeszcze pytanie do kogoś, kto kupował wejściówkę... hmm... "wpływówkę" do akwenu PN Kornati, albo parku Telascica. Czy te bilety są datowane czy bezterminowe? I jak to w ogóle działa? Chodzi mi o sytuację, w której kupuję bilet wcześniej, poza Kornati, a zatem taniej - i planuję opłynięcie archipelagu powiedzmy 27 sierpnia. Tego dnia wieje bora (odpukać), więc przekładam wycieczkę na 28.
Ktoś coś wie z doświadczenia? Niestety wujek Google milczy na ten temat.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.05.2015 13:49

komanch napisał(a):
Rysio napisał(a):Chcę najpierw podłączyć obrotomierz do silnika na Turawie i zobaczyć co mi powie.

Rysio powiedz mi, w którym miejscu na Turawie można łatwo ponton zwodować? mam co prawda kółka, ale nie chcę się w piasku zakopać. Jest tam może jakiś dostęp do slipów albo pomostów?

Przystań jachtowa - brzeg północny pomiędzy Rzędowem i Turawą. Taki charakterystyczny półwysep.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 26.05.2015 11:02

Witam
Śruba przy moim Suzuki DF20A to 9,1/4x10. Zamówiona przeze mnie śruba to 10,1/4x10. Zaczałem się wahać czy ten 1 cal więcej średnicy nie zrobi mi krzywdy. Śruba od BS-PRO, jakaś koreańska firma. Nada się czy raczej wycofać zamówienie?
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 26.05.2015 13:06

1 cal=2,54 cm to sporo. Nie mam doświadczenia, ale nie widziałem, żeby ktoś używał takiej śruby z silnikiem 20 KM 4T. Raczej było pójść w AMITA4 9.25x11 myślę że to pewniak.
http://www.permatech.com.pl/e-sklep/index.php?p2602,sruba-aluminiowa-amita-4-do-suzuki-9-9-15hp-2-suw-4-suw-15-20hp-od-2012

Istnieje ryzyko, że silnik nie będzie się wkręcał na obroty na tej koreańskiej i będziesz wolno pływał. :(
Trochę zaryzykowałeś, ale jak będzie lipa to masz możliwość zwrotu :?:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.05.2015 13:19

zdolar68 napisał(a):Witam
Śruba przy moim Suzuki DF20A to 9,1/4x10. Zamówiona przeze mnie śruba to 10,1/4x10. Zaczałem się wahać czy ten 1 cal więcej średnicy nie zrobi mi krzywdy. Śruba od BS-PRO, jakaś koreańska firma. Nada się czy raczej wycofać zamówienie?

Nie można nic Ci doradzić, nie znając szczegółów pływania na poprzedniej śrubie - będzie to wyłącznie teoretyzowanie.
1 cal to różnica około 400 obrotów.
Pewnie nie wiesz, czy silnik wchodził w pełne obroty, więc masz loterię, ale ten jeden cal dramatu nie zrobi, bo wielkość śruby ta sama.
Jeśli będziesz miał zbyt duzą śrubę, to na prędkość może nie mieć to zauważalnego wpływu, ale wolniej będziesz jej nabierał i wchodził w ślizg , szczególnie przy większym obciążeniu.
Tak jakbyś rozpędzał się na zbyt wysokim biegu.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 26.05.2015 14:13

Dzieki za pomoc
Nawet nie starałem się wkręcić silnika w wyższe obroty bo jest jeszcze na dotarciu.
Na wszelki wypadek anulowałem zlecenie. Ta Amita4 jest czteropłatowa i ma większy skok niż standard. 20KM poradzi sobie z tym? Czy może lepiej poszukać odpowiednika standardowej śruby?
pozdrawiam
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 26.05.2015 14:39

Zdolar, nie męcz się po forumach, tylko lec na Wybrzeże Gdyńskie do chłopaków (vis, a vis początku Cytadeli), wszystko Ci wyłożą z detalami, odpowiedźą na każde pytanie, a nawet sprzedadzą Ci odpowiednia śrubę...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.05.2015 15:03

Zdolar , czteropłatówki są bardziej wydajne - lepiej wykorzystują moc.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.05.2015 16:09

Jeśli znasz niemiecki albo jakiś translator ci to znośnie przetłumaczy, to tu masz dość ciekawą stronkę:
http://www.wasserfreunde-brieselang.de/ ... seite.html
rottweiler
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rottweiler » 27.05.2015 12:54

rottweiler napisał(a):I jeszcze pytanie do kogoś, kto kupował wejściówkę... hmm... "wpływówkę" do akwenu PN Kornati, albo parku Telascica. Czy te bilety są datowane czy bezterminowe? I jak to w ogóle działa? Chodzi mi o sytuację, w której kupuję bilet wcześniej, poza Kornati, a zatem taniej - i planuję opłynięcie archipelagu powiedzmy 27 sierpnia. Tego dnia wieje bora (odpukać), więc przekładam wycieczkę na 28.
Ktoś coś wie z doświadczenia? Niestety wujek Google milczy na ten temat.

No i dzięki uprzejmości pracownicy Parku Narodowego Kornati już znam odpowiedź. Wklejam zatem fragment maila, oczywiście nie dlatego, że lubię sam ze sobą gadać na forum, tylko dlatego, że komuś oprócz mnie ta informacja może się przydać.

"Ticket is always without date, so when You buy a ticket You just write a date when You enter the Nacional Park Kornati.

Here are prices for 2015.: http://www.np-kornati.hr/images/uvodne/ ... 5__eng.pdf"
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 01.06.2015 07:16

Małe pytanie ponieważ znajomy chce kupić ponton. Co lepiej:
1. zodiak MK2 380 z silnikiem Honda 30KM 2T sterociąg + przyczepka
2. ponton chińczyk 380 silnik SEaking 15KM 4T (silnik 2 letni) rumpel - opcja pakowana do bagażnika
??????????????????
z góry dzięki za odp
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2015 07:44

bieder1 napisał(a):Małe pytanie ponieważ znajomy chce kupić ponton. Co lepiej:
1. zodiak MK2 380 z silnikiem Honda 30KM 2T sterociąg + przyczepka
2. ponton chińczyk 380 silnik SEaking 15KM 4T (silnik 2 letni) rumpel - opcja pakowana do bagażnika
??????????????????
z góry dzięki za odp

Sorry kolego, ale na to pytanie kolega lub Ty musicie odpowiedzieć sobie sami.
Po pierwsze wcale nie najłatwiejsze pytanie: Stan techniczny obu zestawów? Wiadomo zestaw z Hondą będzie miał parę (naście) lat. Chińczyk -ponton- raczej nie powinien sprawiać kłopotów, co do silników słyszałem różne opinie.

Musisz odpowiedzieć też na pytanie, jaka turystykę preferujesz? Czy masz garaż na przechowywanie zestawu przez cały rok na przyczepie? Ewentualnie czy ten zestaw można demontować do przechowywania i jak to wpłynie na jego przyszły stan techniczny? Chińczyk tych rozmiarów (ten zestaw) z gruntu jest przeznaczony „do domowego" przechowywania.

Wybierając Hondę będziesz miał duży zapas mocy pod kilem. Silniki Hondy są raczej niezawodne jednak polecam przed kupnem "podeszłego " zestawu gruntowną kontrolę. W końcu nie wiadomo jak poprzedni właściciel (właściciele) obchodzili się z zestawem.

Pamiętaj też o wadze obu zestawów! Chiński silnik będzie ważył około 50kg! Honda dwusuw około 40 kg, czterosuw około 60kg. Trzeba mieć trochę pary. :mrgreen:

Ps. Ja osobiście już dawno kupił bym łódkę kabinową z przyczepą jednak mimo wszystko wolę ciągnąć przyczepę kempingową, zestaw 320+15KM mam złożony w samochodzie i przyczepie.

Obrazek
Ostatnio edytowano 01.06.2015 07:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 01.06.2015 07:50

Jak najlepiej sprawdzic silnik wg. ciebie?
Zestaw zodiak składany także.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2015 07:59

bieder1 napisał(a):Jak najlepiej sprawdzic silnik wg. ciebie?
Zestaw zodiak składany także.

Jeśli nie masz umiejętności polecam znaleźć polecany warsztat który zajmuje się silnikami zaburtowymi. Tam ci kompleksowo wszystko sprawdzą przy okazji jeśli zdecydujesz się na zakup zrobią "pierwszą - twoją" obsługę techniczną. Na następne obsługi już pewnie zaznajomisz się z silnikiem i obsługą techniczną.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 367
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone