Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 19.05.2015 09:36

Aby wypożyczyć łódkę, bądź też skuter wodny w Chorwacji nie muszę mieć żadnych papierów, które pozwolą mi na korzystanie z tego sprzętu? Chcę być pewny, bo jak będę wypożyczał to muszę wiedzieć. Czy jakieś linki mi podacie, gdzie mogę sobie sprawdzić ceny i.t.d?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.05.2015 09:40

No to w czym "pie...ę od rzeczy"? :?
W tym, że zwracam uwagę na ewentualność/możliwość zaistnienia kontroli, mimo że takowych nie bywa?
Prawdopodobieństwo wygrania w totolotka jest siedmiokrotnie mniejsze, niż prawdopodobieństwo trafienia piorunem. A jednak ludzie wygrywają i piorun ich nie trafia.

Jest jeszcze coś innego: do dobrego tonu należy przestrzeganie przez gości zasad panujących u gospodarza.
Niepełnosprytność niektórych każe im to definiować jako zamach na wolność osobistą.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 19.05.2015 10:22

boboo napisał(a):No to w czym "pie...ę od rzeczy"? :?

boboo, pisząc o wypożyczaniu piszesz o czymś, o czym nie masz bladego pojęcia, a jeszcze doradzasz komuś w tym temacie :D Powielasz coś, co przeczytałeś na forum - a pytanie brzmiało. .. przeczytaj jeszcze raz ....i ta kwestia nawet tu na forum została już wyjaśniona.
Jak już kupisz sprzęt i pierwszy raz popływasz w Cro , to zorientujesz się w wielu kwestiach, przynajmniej częściowo.
Co do piorunów i totka, to jeszcze dopisz sobie "drewniany kościół i cegłę"
Boboo , ktoś zadał konkretne pytanie - zapewne w celu uzyskania konkretnej odpowiedzi, a nie "dzielenia się mocno teoretyczną wiedzą i przypuszczeniami".
Sorry, ale koniec OT .

Michał123 , korzystałem zarówno z wypozyczalni łodzi jak i skuterów. Problemów z wypożyczeniem nie miałem żadnych - weź ze sobą dowód osobisty.
Ceny za skuter nie pamiętam - liczą za 15 minut i wielokrotność , łódka z 5KM to ok 500 kun wraz z paliwem za dobę , łódka 130KM 800 pln plus paliwo - takiej raczej nie wypożyczysz.

PS Rozważ zrobienie patentu, jeszcze zdążysz - będziesz miał większy wybór przy wypożyczaniu sprzętu.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.05.2015 10:40

Cena skutera jest bardzo bolesna, 8O 8O (jak to skutera). O ile pamiętam, w przeliczeniu, jakieś 200 -300 zł / 15 min.... Ale może mi się przyśniło, :? :? głowy nie dam. Przechodziłem, patrzyłem, ale nigdy nie brałem ze względu na cenę, niestety. Łódki, tak ja kolega Baunty pisze. ceny drastycznie wzrastają wraz z postępującym wypasikiem sprzętu. Ale skromną, spacerową łódeczkę, widziałem i za 400 kun. ...........................................................................................................................................................................................
........................................................P/S Baunty, nie ochrzaniaj kolegi. :D :D Emocje są i znaki zapytania, pamiętasz to ? potem wszystko stanie się proste ....
Ostatnio edytowano 19.05.2015 10:53 przez AdamSz, łącznie edytowano 4 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.05.2015 10:45

baunty napisał(a):a pytanie brzmiało. .. przeczytaj jeszcze raz

Masz rację, "wyczytałem" więcej niż było napisane w pytaniu.
:oops:
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 19.05.2015 11:32

W tamtym roku w Pakostane płaciłem 300kun za całodzienne wypożyczenie około 4,5m łódki z silnikiem 10KM.
Maksymalnie na dowód dało się wypożyczyć 15KM za 400kun. Nie pływało to w ślizgu, zatankowane do pełna od rana do 18.00 można było pływać. Szybkie szkolenie, nikt mnie nie zaczepiał, ani nie pytał o uprawnienia.
Koleś powiedział tylko żeby nie pływać płycej jak metr głębokości i nie rzucać kotwicy na dużych głębokościach :)
W zastaw zatrzymywał mój dowód, ale teoretycznie nie powinien tego robić.....coś mi się obiło o uszy, że jest to niezgodne z prawem. Może nie poleciał po chwilówkę do banku.... :D

Edit: Sory wprowadziłem w błąd...napisałem 300kun, a to było na spółkę z siostrą i szwagrem, czyli 600kun. Natomiast za 15KM to 800kun.
Ostatnio edytowano 19.05.2015 11:49 przez markiz17, łącznie edytowano 1 raz
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 19.05.2015 11:46

Tak tylko zapytałem z ciekawości, bo wiem że ludzie wypożyczają i tak chciałem spróbować wypożyczyć.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 19.05.2015 11:53

Straszenie mandatami i dużymi karami jest akurat troche przesadzone. Dopóki nie fisiujesz i nie straszysz ludzi na plaży nie maja podstaw aby przyczepić się, szczególnie jak pływasz na ichniejszym sprzęcie.
To jest układ, przyjeżdżasz, nie uprzykrzasz życia innym, a do tego zostawiasz niezłą sumkę co roku - kto zepsuje taki układ? Chyba tylko jakiś jełop.
Raz czy drugi skasują kilka mandatów i suma sumarum nikt więcej nie będzie ryzykował i przyjedzie z własnym sprzętem za rok, a to napewno mniejsze wpływy do kasy...
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 20.05.2015 10:22

Witam
Trochę nie z aktualnie wałkowanej beczki, ale...
Wczoraj doszło do wiekopomnego wydarzenia. Otóż po raz pierwszy zwodowałem wczoraj na zalewie zegrzyńskim mój sprzęcior. Ponton 370 Proscan z silnikiem Suzuki DF20. Z pomocą kolegi targanie tego poszło nam wcale sprawnie, choć ciężko było. Bagażnik auta jakoś to przeżył.
Rozkładanie sprzętu przeprowadziliśmy tuż obok slipu. Pływanko bardzo OK choć super prędkości nie rozwijaliśmy. Max to ok 24 km/h, bo silnik jest jeszcze na dotarciu. W ślizg wchodziliśmy mimo to. Trochę wiało więc fale trochę nam tyły poobijały.
Myślę że następnym razem będzie lepiej, jak nie zapomnę wyciągnąć kółek transportowych spod pontonu :oops: (kompletna zaćma jak tylko ponton zjechał na wodę)
Straty niestety były. Próbowałem dobic do dzikiego brzegu i nie zauważyłem kamieni na dnie. Śrubę mam pogiętą (mimo to ponton nadal wchodził w ślizg) i jedno kółko chyba uderzyło w kamień i się uszkodziło (flak kompletny). Na wodzie byliśmy ok 1,5 godziny, zrobiliśmy ok 15 km, średnia prędkość ok 10 km/h, prędkość max trochę ponad 24 km/h.
Składanie było dość pośpieszne bo już nadchodziły czarne chmury. Pakowanie do bagażnika odbyło sie już w deszczu.
Całość odbyła się w porcie Pilawa. cena za slip 20 zł w jedną stronę, parking 10 zł doba (całość razem 50 zł).

W związku z powyższym mam takie pytanie, czy śrubę próbować naprawić, czy raczej kupić nową?
Jeśli wymienię ją sam to stracę gwarancję?
Pozdrawiam
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 20.05.2015 10:35

Kup nową a tą napraw i będzie jako rezerwowa.
Nie tracisz gwarancji przy wymianie śruby.

PS Też na Zegrzach pogiąłem śrubę :evil:
Czy to była wyspa jakieś dwa km w kierunku tamy od Pilawy ?
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 20.05.2015 11:32

Koło tej wyspy płynąłem ze 2 razy ale z daleka, bo wiedziałem że tam jest niebezpiecznie od instruktora z kursu na patent.
Próbowałem dobić do brzegu jakieś 1,5 - 2 km w prawo od Pilawy. Generalnie chyba na Zegrzu nie ma co dobijać do brzegów w miejscach do tego nie przeznaczonych.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 20.05.2015 12:15

Tam są ponoć jakieś druty wystające z betonu. Ja o tyle miałem szczęście, że podchodziłem tam praktycznie bez prędkości, więc śruba była tylko minimalnie uszkodzona i służy jako zapasowa, a silnik już ma drugiego właściciela po mnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2015 14:13

Michał233 napisał(a):Aby wypożyczyć łódkę, bądź też skuter wodny w Chorwacji nie muszę mieć żadnych papierów, które pozwolą mi na korzystanie z tego sprzętu? Chcę być pewny, bo jak będę wypożyczał to muszę wiedzieć. Czy jakieś linki mi podacie, gdzie mogę sobie sprawdzić ceny i.t.d?

Otóż :jeżeli dana jednostka posiada silnik - potrzebny jest PATENT uprawniający do jej prowadzenia, nawet jeżeli polskie przepisy tego nie wymagają.
i to nie ulega kwestii,niezależnie od tego co sobie koledzy gdybają i co można załatwić sympatycznym uśmiechem.
Pływając skuterem (własnym) kilkukrotnie bywałam zatrzymywana do kontroli,od ubiegłego roku sprawdzają sobie tylko po numerze jednostki czy jest uiszczona opłata (wcześniej obowiązywała naklejka)i w zasadzie nikt nie pyta o patent.Jednak zastanów się jakie konsekwencje czkają Cie w razie nieszczęśliwego wypadku?
Jeśli moc silnika przekracza 15kW to obowiązkowe jest też ubezpieczenie OC
Chorwat wypożyczy Ci sprzęt,ale nie weźmie za Ciebie odpowiedzialności...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 20.05.2015 19:31

croktoś napisał(a):Otóż :jeżeli dana jednostka posiada silnik - potrzebny jest PATENT uprawniający do jej prowadzenia, nawet jeżeli polskie przepisy tego nie wymagają.
i to nie ulega kwestii,niezależnie od tego co sobie koledzy gdybają i co można załatwić sympatycznym uśmiechem.
Pływając skuterem (własnym) kilkukrotnie bywałam zatrzymywana do kontroli,od ubiegłego roku sprawdzają sobie tylko po numerze jednostki czy jest uiszczona opłata (wcześniej obowiązywała naklejka)i w zasadzie nikt nie pyta o patent.Jednak zastanów się jakie konsekwencje czkają Cie w razie nieszczęśliwego wypadku?
Jeśli moc silnika przekracza 15kW to obowiązkowe jest też ubezpieczenie OC
Chorwat wypożyczy Ci sprzęt,ale nie weźmie za Ciebie odpowiedzialności...

Teoria, nie idzie ona w parze z praktyką.
Nie będę się teraz zagłębiał w przepisy jakie Chorwaci stosuja wobec łódek/skuterów z wypożyczalni, ale nie słyszałem aby ktokolwiek miał jakiekolwiek problemy - piszę o łódkach wypożyczanych bez patentu oraz skuterach z wypożyczalni - i jak widać, nie tylko ja miałem takie doswiadczenia. Nie załatwia się tego za piękny uśmiech.
Kontrole prywatnych łodzi/skuterów to zupełnie inna sprawa, też już dużo o tym było.
Przy wypożyczaniu bez patentu słyszałem, ze większej mi nie wypożyczy bo nie może (rib 50KM), a taką z małym silnikiem może.
Nie będę się w to zagłębiał, bo temat mnie już jakby mniej dotyczy, ale w Chorwacji osobiście nigdy nie miałem problemów przy wypożyczeniu łódki z małym silnikiem lub skutera wodnego, i nie znam nikogo kto by takie miał, jeśli masz inne doświadczenia przy wypożyczaniu, to będziesz pierwsza.
w/w to moja odpowiedź także na poniżej cytowane pytanie.
Bez teoretyzowania, a opis doświadczeń w tej kwestii.
croktoś napisał(a):
Michał233 napisał(a):Aby wypożyczyć łódkę, bądź też skuter wodny w Chorwacji nie muszę mieć żadnych papierów, które pozwolą mi na korzystanie z tego sprzętu? Chcę być pewny, bo jak będę wypożyczał to muszę wiedzieć. Czy jakieś linki mi podacie, gdzie mogę sobie sprawdzić ceny i.t.d?

PS Temat już był wręcz wałkowany na forum, nie wiem, czy jest sens po raz kolejny toczyć dysputy.

W Chorwacji nie ma najmniejszych problemów z wypożyczeniem łodzi z silnikiem 5KM lub skutera wodnego,nie posiadając uprawnień
Ostatnio edytowano 20.05.2015 22:43 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2015 20:07

Nigdzie nie wspominałam o problemach przy wypożyczeniu.
Post jest raczej ku przestrodze,że względu na beztroskie podejście do tematu.To tyle OT
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 364
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone