Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 27.04.2015 14:53

boboo napisał(a):
ogorek napisał(a):Wody się nie boję ani deszczu
Ja z kolei naczytałem się o zgubnym wpływie UV i ewentualnie ptasich odchodów na "skórę" pontonów i w sumie tylko z tego powodu zastanawiam się nad pokrowcem.

Bobo, ten pokrowiec to (jeśli musisz)zrób coś w rodzaju płachty na samą górę (kilka cm powyżej gumy odbojowej idącej wzdłuż tub) dokup plastikowe zaczepy, i mocuj na gumkach do listwy (gumy) odbojowej.
Jeśli chcesz to wyślę Ci zdjęcia jak to wygląda.
Ostatnio edytowano 28.04.2015 10:24 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.04.2015 15:34

baunty napisał(a):(...) Jeśli chcesz to wyślę Ci zdjęcia jak to wygląda.

Bardzo proszę :D
boboo(at)kimla.de

Jest kawałek lotniskowca:
zodiac_005.jpg

zodiac_011.jpg
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 27.04.2015 16:58

Rysio napisał(a):Nie wiem jak w Grecji, ale w Cro to akurat więcej sobie na klapkach naniesiesz niż Ci nawieje :wink: Drzew na Jadranie też niewiele, tak więc lenistwo górą, niczego nie muszę zakładać :wink:

4 - 6 BF to standardowa "bryza" przy bezchmurnym niebie (zresztą większość lat w wakacje nie widziałem obłoczka ale wieje zawsze od południa-14-stej do 17-stej). Stąd mój pomysł na "oddychajacą" tkaninę.

Ten wiatr czasami nanosi trochę pyłu. Na szczęscie porty i woda w portach (tam gdzie bywam) jest za free. Więc można przepłukać całość wodą. Też się obawiam, że się urwie ... Chyba pozostanie wąż z wodą i slipowanie oraz nocowanie jej na przyczepce. Wiwat lenistwo i mniejszy bagaż ;)

>>>>>>>>>>>>>

@boobo - piękna jednostka. Moje marzenie sprzed roku. Ale dealer z UK wyleczył mnie mówiąc, że na morze nie poleca. Na morze polecał BOMBARD-a AEROTEC-a z głęboką V i węższego od Futury. Futura skacze nawet na drobnej fali ale na pewno kultowy i niezniszczalny ponton.

Moje stawy już się nie nadają do dzwigania takiego pontonu i silnika do niego.

Obecnie PVC już się UV nie boi: http://inflatableboatworks.com/?p=1796
Zamiast plandeki nasmaruj: "Środek zabezpieczający YACHTICON Boot Pflege"
Lub inny środek na PVC zabezpieczający przed wakacjami
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.04.2015 20:22

Też używam tego bootflega z Yachticonu. Fajnie natłuszcza i odświeża tuby. Tak jak wspominałem. Wody na morzu pod dostatkiem do spłukiwania. W domu po powrocie płukanie, czyszczenie, suszenie, konserwacja j.w. i spać do kolejnego sezonu. Nawet nie ma sensu płakać słodka po po kilku godzinach i tak na wszystkim są kryształy soli :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 27.04.2015 20:26

W zeszłym roku przez dwa tygodnie trzymania pontonu bez żadnego nakrycia na wodzie w CRO miałem mniej brudu i kurzu niż po 2 dniach trzymania na Odrze we Wrocławiu. Płachtę raczej tylko do transportu z Polski użyłem aby gratów nie wywiało, choć jak z tych górek koło Zadaru się rozpędziłem i podwiało mi wiatru pod nią to miałem wrażenie, że jeszcze chwilę i odlecę.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.04.2015 21:25

dzięki Panowie, podjąłem decyzję o parseningu:
"pokrowcowe" pieniądze przeznaczę na wzrost PKB w Chowacji :D
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.04.2015 10:35

Może ktoś wie gdzie dostać nieprzemakalne materace na pokład?
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 28.04.2015 11:00

....

Chrzest słoną wodą od 30 sierpnia w Metajnie (apt. Galinec) do połowy września.[/quote]

Witam mozna prosic o namiary na w/w apartament - oraz ewntualne info dotyczące ceny itp.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.04.2015 11:09

@joker1980,
masz PW
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 28.04.2015 11:18

Pytanie o ciśnienie w pontonie w słońcu chorwackim, o ile potrafi takie ciśnienie wzrosnąć? czy jeśli ponton na stałe będzie przebywał na wodzie, ale z padającym na niego bezpośrednio słońcem, powinienem asekuracyjnie od razu na starcie napompować go mniej niż 0,25 atm? czy nie muszę się martwić, i woda obniży ciśnienie podniesione przez słońce?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2015 11:38

Ja zawsze pompuję na oko, tak żeby było dobrze. Jak jest mało do dopompowuję, upuszczać mi się nie zdarzyło jak na wodzie stoi i jeszcze nic mi nie wybuchło :mrgreen:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.04.2015 12:04

Podpisuję sie pod zdaniem przedmówcy. Zrzucasz ponton na wodę z reguły w dzień i jak postoi na chwilę w słońcu to ciśnienie maksymalnie się podniesie. Jak będzie mało to dopompowujesz i tyle. Przez noc trochę się obniży, a w dzień z nowu będziesz miał tyle ile potrzeba. Oczywiście i tak co jakiś czas trzeba dopompowywać, co najlepiej robić w pełnym słońcu.

Ostatnio czytałem fajny artykuł o hypalonie i pcv i o dziwo wcale nie było tak porażająco na korzyść hypalonu.
Normalne ubytki powietrza w hypalonie mogą sięgać nawet do 15% dobowo, a tymczasem w PCV (oczywiście tym lepszym niż najtańsza chińszczyzna) ubytki powyżej 7% na dobę to już świadczyć może o wycieku powietrza.

Polecam fajny artykulik:

http://inflatableboatworks.com/?p=1796
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 28.04.2015 12:12

komanch napisał(a):Pytanie o ciśnienie w pontonie w słońcu chorwackim, o ile potrafi takie ciśnienie wzrosnąć? czy jeśli ponton na stałe będzie przebywał na wodzie, ale z padającym na niego bezpośrednio słońcem, powinienem asekuracyjnie od razu na starcie napompować go mniej niż 0,25 atm? czy nie muszę się martwić, i woda obniży ciśnienie podniesione przez słońce?

A nie masz zaworów nadmiarowych w tubie?
Jeśli są takie zawory, to nadmiar wypuszczą, nie trzeba tak dokładnie kontrolować ciśnienia.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.04.2015 12:20

W zaokrągleniu zmiana o 1°C odpowiada zmianie ciśnienia o 4 mBar.
(dokładniej to 1/273 Bar = 0,00366 Bar)
W moim manualu do pompona podany jest zakres zalecanego ciśnienia (220 - 270 mBar)
Czyli po napompowaniu do 220 mBar mam około 13 °C rezerwy na plus.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 28.04.2015 16:37

boboo napisał(a):Jest kawałek lotniskowca:

Coś chyba nie dopompowałeś. Pomarszczony z deczka z przodu. Masz manometr?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 360
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone