Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 22.04.2015 12:18

Rysio napisał(a): bo jakakolwiek zabawka do ciągnięcia zmasakruje Ci pawęż albo jej łączenie z tubami.

Rysio, jak i gdzie mocujesz linę do ciągnięcia zabawki?
Nie do tych 2 oczek na pawęży?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.04.2015 13:07

Rysio napisał(a):(...) Na pontonie to wyłącznie sztuka dla sztuki moim zdaniem.
Brzmi przekonująco.

Następne - może głupie pytanie - ale jest pochodną czytania forum niemieckiego.
Parsening, czyli pokrowiec na "zaparkowany" ponton.
W Niemczech popularny, bo... ptaki kalają.
Jak to jest w Chorwacji? Czy mieliście "obkakane" pontony?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.04.2015 13:54

markiz17 napisał(a):Rysio, jak i gdzie mocujesz linę do ciągnięcia zabawki?
Nie do tych 2 oczek na pawęży?

Oczywiście że do oczek, ale oczka to nie to pałąk który robi ramię o długości metra albo więcej :)

boboo napisał(a):Następne - może głupie pytanie - ale jest pochodną czytania forum niemieckiego.
Parsening, czyli pokrowiec na "zaparkowany" ponton.
W Niemczech popularny, bo... ptaki kalają.
Jak to jest w Chorwacji? Czy mieliście "obkakane" pontony?

Każdy miał, ale wkoło masz tyle wody, że z umyciem raczej problemu nie ma. Jakbym miał codziennie spod pokrowca gumjaka wydobywać to ... poszedłbym do sklepu kupił bańkę wina i się ożarł zamiast pływać :mrgreen: Zauważyłem natomiast że galeby jedne lubią bardziej inne mniej obsrywać. Mi się zdarza średnio co 3-4 dni mieć jakiś ślad po galebie, ale widziałem gumjaka w którego g... to chyba łopatą do śniegu wyrzucać trza było. Fakt nie pływał przez 3 tygodnie jak tam byłem ani razu. U mnie po pierwsze mam banderki, które łopocząc pewnie odstraszają w jakimś stopniu no i pomarańczowe kamizelki najczęściej zostają na gumjaku. Być może to też odstrasza. Ten obsrany był pierwotnie biały baz jakichkolwiek akcentów.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 22.04.2015 14:05

boboo napisał(a):OK, pośmialiśmy się, "pociągnęliśmy łacha" z boboo :D
A teraz pytanie: czy te tylne kabłąki (nie wiem jak się to po polsku nazywa) mają sens na pontonie?
...

Tam jakiś kabłąk. Idź na całość Bogdanie
Załączniki:
ponton-5.jpg
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 22.04.2015 15:46

@Rysio
A używasz takiego cudeńka http://raksa.com.pl/trojkat-do-linki-narciarza-09550-duplikat-1.html?
Nie wiem czy przy pontonie to ma sens, bo bloczek może wjeżdżać na tuby? No ale z drugiej strony bez bloczka nie można robić skrętów.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.04.2015 07:55

Skręty zrobisz i z bloczkiem i bez :mrgreen: Jedyny feler to taki że jak Aśka mnie ciągnęła to gumjak nie chciał prosto płynąc do momentu wejścia w ślizg. Jedna strona gdzie meteor był przypięty wyraźnie hamowała. "Bloczek" zrobiłem se sam. 2 karabinki nierdzewne + 1,5 m cumy i temat zamknięty :wink:

Edit: Co do kolizji z tubami - jak w ślizgu zrobisz taki skręt że trójkąt wejdzie Ci w kolizję z tubą, to nie ma większego problemu, bo to co ciągniesz dużo nie waży, a tego co na tym płynął już tam z cała pewnością nie ma :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.04.2015 08:25

Mam mętlik w głowie.
Mirko daje fajne linki, ale tłumacz google robi z tego wiele dwuznaczności.
Wobec tego proszę o jednoznaczną odpowiedź po polsku :)
Czy do holowania kogoś pontonem na "meteorze" muszą być dwie osoby na pontonie (sternik i obserwator) czy wystarczy sternik plus lustro (panoramiczne)?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 23.04.2015 09:24

boboo napisał(a):Mam mętlik w głowie.....
Czy do holowania kogoś pontonem na "meteorze" muszą być dwie osoby na pontonie (sternik i obserwator) czy wystarczy sternik plus lustro (panoramiczne)?

Skoro masz ponton z rumplem to zamiast lustra przy holowaniu meteora powinna być kamera wsteczna,
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.04.2015 09:39

boboo napisał(a):Mam mętlik w głowie.
Mirko daje fajne linki, ale tłumacz google robi z tego wiele dwuznaczności.

Generalnie zgodnie z przepisami, z tego co się orientuję, to jedno i drugie. W praktyce ani jedno ani drugie, przynajmniej do mnie się nie przyczepili a kilkukrotnie się z patrolówką mijałem na Paskich Vratach. Teraz dokupiłem bimini i lusterko, zobaczę co będzie w nim widać przy 15 - 17 kn :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.04.2015 09:49

Dzięki Rysio :D

Przy okazji: to są Gierałtowice koło Knurowa?
Będę 1-3 Maja w Kamieniu koło Leszczyn.
Jeśli byś nie miał nic przeciwko temu, to porady mówione na żywo ze sprzętem w zasięgu ręki...
Krótko i bez owijania: mam świetną kawę (z Wietnamu) i mogę przywieźć 8)
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 23.04.2015 10:09

Rysio...bimini :D z tego co pamiętam zawsze byłeś na NIE :wink:
Też zakupiłem bimini, a akcesoria do montażu w oczka wydrukowałem na drukarce 3D :D
Niestety nie znalazłem bimini, z uchwytami pod ponton...
Mogę zamieścić zdjęcia jak ktoś chce.
Zrobiłem nawet podpórki, żeby nie leżało na silniku albo dziobie.
A jeżeli chodzi o meteora to u mnie nazywa się to jobe hydra.
Obrazek

Lusterko? 8O
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 23.04.2015 10:35

Może głupie pytanie:
Czy w Cro wymagają papierów na hol zabawek czy wystarczy sternik?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.04.2015 11:43

markiz17 napisał(a):Rysio...bimini :D z tego co pamiętam zawsze byłeś na NIE :wink:

I dalej jestem, tylko że moje dziołszki nie podzielają poglądu. Ja jak mi ciepło to wskakuję do wody a te france chcą w cieniu siedzieć :mrgreen: Choć jak się z kijem siedzi to się przydaje, a teraz już jestem na tym etapie że często z gumjaka nie zsiadam tylko na kotwicy staję i do wody :)

markiz17 napisał(a):Też zakupiłem bimini, a akcesoria do montażu w oczka wydrukowałem na drukarce 3D :D
Niestety nie znalazłem bimini, z uchwytami pod ponton...

Nie mam drukarki 3 D więc kupiłem coś podobnego - http://wszystkowgory.pl/pl/p/allroundma ... miary/1090 - mocowany do dulek :mrgreen:

markiz17 napisał(a):A jeżeli chodzi o meteora to u mnie nazywa się to jobe hydra.

markiz17 napisał(a):Lusterko? 8O

Serio, serio :D Dla mnie to też bezsens ale przepis jest przepis :oczko_usmiech:

bieder1 napisał(a):Może głupie pytanie:
Czy w Cro wymagają papierów na hol zabawek czy wystarczy sternik?

Chorwacki voditelj brodice ma te uprawnienia w standardzie, u nas potrzebna jest licencja. Czy Chorwaci wiedzą o tym - nie wiem, ale mam nadzieję że nie i pływam bez. W Polsce jeszcze nie spotkałem stawu w którym miałbym się ochotę taplać, więc meteor wyłącznie w Cro jest w użyciu.

Boboo, masz PW :mrgreen:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 23.04.2015 13:49

Rysio napisał(a): Pałąk w laminacie czy RIBie możesz wykorzystać do ciągnięcia narciarza lub wake'a, bo mocujesz z zastrzałami.

Bardzo ryzykowna sprawa. Trzeba mieć przystosowany do tego pałąk - mocowanie, kształt i grubość rury. W ribach montowane są słupki z zaczepem do ciągnięcia, ewentualnie uchwyty w pawęży - bo to teoretycznie bardzo wytrzymała część riba.
Ktoś tu pytał o trójkąt z pływakiem - ponoć zabezpiecza on linę przed wplątaniem w śrubę.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 23.04.2015 15:23

Rysio napisał(a):Nie mam drukarki 3 D więc kupiłem coś podobnego - http://wszystkowgory.pl/pl/p/allroundma ... miary/1090 - mocowany do dulek

Mam identyczny, też myślałem, żeby zamontować w dulkach, ale wtedy problem z używaniem wioseł.
W Metajnie obok naszej przystani dla łódek jest plaża i pełno "głów" między łodkami pływa, dlatego podchodzę na wiosłach :P .
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 358
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone