Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 15.04.2015 18:57

boboo napisał(a):Ponieważ się uparłem - bez względu na okoliczności - na Futurę FR, wczoraj dokonałem zamówienia "za 5 dwunasta".

Jaki silnik planujesz do tego pontonu? Sterowanie rumpel czy manetka?
Podłoga to airmata skoro to FR, ale i tak całość waży 80kg.
Średnica tuby 57 cm robi wrażenie. 8O

boboo napisał(a):My z żonką musimy dać sobie z tym radę sami - zapakować, wypakować, rozłożyć, złożyć, zwodować, wyciągnąć z wody.

Przy ciężkim silniku >25KM bez kółek slipowych chyba się nie obędzie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.04.2015 22:53

Na początek (a może na zawsze) rumpel.
Suzuki.
Albo 25 KM (63 kg), albo 30 KM (74 kg).
Zależy od tego, czy dam/y radę ten cięższy zawiesić bez niczyjej pomocy i nadmiernego obijania konstrukcji i goleni. Osobiście wolałbym 30-kę, ale dyski międzykręgowe są dość istotnym elementem mojego szkieletu i "trudnowymienialne".

Kółka? Obligatoryjnie.
Jeszcze tylko trzeba dobrać "gustowne i pod kolor", bo na rynku sporo tego jest. Ten nowozelandzki patent jest dość fajny.
http://www.beachmaster.co.nz

Ale pod kolor (czerwony :D ) można dobrać tu:
http://solutions-seller.de

Tuba 57 cm - ano woda się przeleje 8 cm później niż w HonWave :)
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 16.04.2015 07:48

boboo napisał(a):Kółka? Obligatoryjnie.
Ale pod kolor (czerwony :D ) można dobrać tu:
http://solutions-seller.de

Kurcze średnio widzę to wiercenie w pawęży zwłaszcza tak nisko, gdzie jest stały kontakt z wodą.
Trochę to ryzykowne...wiem, że można zabezpieczyć silikonem itp., ale silikon puści wleci trochę wody i lipa.
Też poszukuję kółek i chyba lepiej jak otwory montażowe są wyżej.

Na przykład:
http://odplyniesz1.home.pl/pl/p/KOLKA-TRANSPORTOWE/120

Kółka mam zamiar zdemontować podczas pływania w Cro, po zwodowaniu pontonu.
Pływanie z kółkami zadartymi do góry albo na pawęży to trochę jak pływanie z odbijaczami na zewnątrz :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.04.2015 08:26

markiz17 napisał(a):(...)
Trochę to ryzykowne...wiem, że można zabezpieczyć silikonem itp., ale silikon puści wleci trochę wody i lipa (...)
Tu mam jakby mniej obaw (przy "moim" pontonie), bo cała pawęż jest wg producenta aluminiowa. Czyli raczej nie rozmoczy się w swojej strukturze.
A te parę kropel w pontonie? Fale więcej wniosą, no i chyba korek w ślizgu działa.

markiz17 napisał(a):(...) Kółka mam zamiar zdemontować podczas pływania w Cro, po zwodowaniu pontonu (...)
Ja chyba nie. Na tak zwany wszelki wypadek, gdyby trzeba było awaryjnie wyciągać na brzeg, niech sobie wiszą. I dlatego najintensywniej myślę o tych czerwonych z solution-seller, czarna pawęż, czerwony ponton, czarne opony, czerwone felgi.
Wieś-tuning perfekt :lol:
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 16.04.2015 08:45

Niby wszyscy montują te kółka i nikt się nie przejmuje pawężą.
Fakt, że nawet na brzeg wyciągnąć po kamieniach to nie ma problemu.
To i tak jest najlepsze rozwiązanie, bo kółka dyskretnie wiszą na pawęży, a nie stercza do góry :lol:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.04.2015 08:53

No i jeszcze motorek pasujący do czerni i czerwieni.
http://marine.suzuki.de/produkte/aussen ... urn/3.html

Tylko w co ja się ubiorę?
:mrgreen:

Jak transportować pontony i RIB'y:
http://www.schlauchboot-online.com/show ... p?p=322736
Zdjęcia na dole.

Na ostatnim zdjęciu ten zielony worek (Leichensack) to transportu silnika, żeby nie śmierdziało benzyną.
To szczelny worek na... zwłoki.
maro59
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro59 » 18.04.2015 22:17

Miałem w zeszłym sezonie kółka jak pokazał w linku kolega markiz tylko ja kupiłem w tokarexie .
Mają też model z jeszcze większymi kołami.Przy pontonie 4m i silniku Tohatsu 30km i wadze 71kg można było samodzielnie przemieścić ponton po równym terenie na odległość kilku metrów.polecam
W pawęży w miejscach nawierceń pod koła slipowe daje się podkładki gumowe które można co roku wymienić ,szczelność 100%
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 20.04.2015 09:25

boboo napisał(a):Na ostatnim zdjęciu ten zielony worek (Leichensack)...

uuu.... nie pod kolor
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 20.04.2015 10:19

boboo napisał(a):No i jeszcze motorek pasujący do czerni i czerwieni....

Tylko w co ja się ubiorę?
.

jacek2929 napisał(a):
uuu.... nie pod kolor

Ten strój może mu pasować, jak niebieski zastąpi czarnym, to będzie zajebiaszczo harmonijnie - peleryna może też służyć jako bimini.
Załączniki:
latest.png
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.04.2015 13:07

baunty napisał(a):(...) jak niebieski zastąpi czarnym (...)
a ten żółty pas? :?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.04.2015 07:55

Znacie jakiegoś dobrego krawca, który by mi to uszył?
:lol:

zodiac_man.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.04.2015 06:00

OK, pośmialiśmy się, "pociągnęliśmy łacha" z boboo :D

A teraz pytanie: czy te tylne kabłąki (nie wiem jak się to po polsku nazywa) mają sens na pontonie?
https://www.google.de/search?q=geraetet ... hlauchboot

Co tam oprócz światełek i flagi można jeszcze przywiesić/przymocować?
"Rura" dla samej "rury" mnie nie rajcuje, jeśli nie ma funkcji praktycznych.
Może gaśnicę?
Na jednym z obrazków ciekawe zastosowanie jako tylne mocowanie bimini.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 22.04.2015 11:25

Ja u siebie póki co mam tam tylko lampki i jeszcze planuję antenę do radia samochodowego zamontować, poza tym chyba tylko efekt wizualny.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.04.2015 11:46

Do bimini nie jest wymagany ten pałąk. Bimini to konstrukcja samonośna mocowana - napinana linkami do pawęży lub oczek na tubie. Pałąk w laminacie czy RIBie możesz wykorzystać do ciągnięcia narciarza lub wake'a, bo mocujesz z zastrzałami. W pontonie to sobie możesz co najwyżej wspomnianą banderkę powiesić czy światełko (jeśli masz uprawnienia do pływania w porze nocnej), bo jakakolwiek zabawka do ciągnięcia zmasakruje Ci pawęż albo jej łączenie z tubami. Dodatkowo weź pod uwagę dodatkowe obciążenie na rufie, gdzie i tak już masz silnik, zbiornik paliwa, kotwicę i jeśli sterujesz rumplem to siebie samego. Na pontonie to wyłącznie sztuka dla sztuki moim zdaniem.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.04.2015 11:48

AdamBeata napisał(a):Ja u siebie póki co mam tam tylko lampki i jeszcze planuję antenę do radia samochodowego zamontować, poza tym chyba tylko efekt wizualny.

Polecenia 10 Bezpieczeństw na pontonu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 357
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone