Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 02.04.2015 15:52

Rubinio napisał(a):Bo nie wpuszczają bez sprzętu pływającego.
Wiesz co by się działo jakby każdy sobie jeździł po całym porcie?
Strażnikom się na bramie tłumaczy że na slip i wpuszczają.
Podjedziesz, wyrzucisz gumiak na trawę gdzieś koło slipu, a samochód na parking.
Po zmontowaniu na slip i do wody.
Ja jeżdżę z przyczepą, woduję, przyczepę zostawiam gdzie bosman pozwoli, samochód na parking.
Generalnie powinieneś pojechać, oblookać teren i będziesz wiedział co i jak.
Pozdrawiam.

Bardzo dzięki
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.04.2015 16:57

To jak to jest z tymi ograniczeniami prędkości na wodzie?
Konkretne km/h (albo węzły) czy po prostu ślizg jest zabroniony?
Bo jeden wejdzie w ślizg już przy 10-12 km/h, a inny dopiero przy 20 km/h czy jeszcze wyżej.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2015 17:38

Masz plynąć wolno.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.04.2015 17:46

Zakaz dot. ślizgu, ale jeśli przegniesz z wyporem przy dużej jednostce mogą Cię uwalić za falowanie. Wydaje mi się że zdrowy rosądek jest najważniejszy.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.04.2015 07:47

Dzięki za odpowiedzi, choć wciąż (mnie) niezadowalające.
W następujących pytaniach nie ma złośliwości ani ironii, tylko po prostu chęć zdobycia potrzebnej (jak mniemam - nie tylko mi) wiedzy.
@FUX
kto i jak definiuje "wolno"?

@Rysio
Fal nie wytwarzasz tylko jak "stoisz" na wodzie i unosisz się z prądem.
Kiedy (od jakiej wysokości) wytwarzasz karygodne fale? 0,2m? 0,5m? 0,374m?

W Chorwacji byłem raz i nie na wodzie, ma się to zmienieć 8)
dlatego chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość ukarania nawet jeśli nie popełniłeś jakiegoś czynu, ale przepis pozwolił tamtejszemu urzędnikowi na swobodną interpretację i dowalenie kary.

O rozsądku nie trzeba mi przypominać - lecz nie chciałbym, mimo jego stosowania, nadwyrężać budżetu urlopowego z powodu widzimisię jakiegoś nadgorliwego "strażnika morskiego".

Nie chciałbym sytuacji:
"pan jechał wiuuuu, a miał jechać pyr pyr pyr"

Na akwenach niemieckich są (jeśli są) ograniczenia podane konkretnie w km/h.
Dlatego to pytanie - jak to jest w Chorwacji?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.04.2015 10:23

boboo napisał(a):Dzięki za odpowiedzi, choć wciąż (mnie) niezadowalające.
W następujących pytaniach nie ma złośliwości ani ironii, tylko po prostu chęć zdobycia potrzebnej (jak mniemam - nie tylko mi) wiedzy.
@FUX
kto i jak definiuje "wolno"?

@Rysio

W Chorwacji byłem raz i nie na wodzie, ma się to zmienieć 8)
dlatego chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość ukarania nawet jeśli nie popełniłeś jakiegoś czynu, ale przepis pozwolił tamtejszemu urzędnikowi na swobodną interpretację i dowalenie kary.

O rozsądku nie trzeba mi przypominać - lecz nie chciałbym, mimo jego stosowania, nadwyrężać budżetu urlopowego z powodu widzimisię jakiegoś nadgorliwego "strażnika morskiego".

Nie chciałbym sytuacji:
"pan jechał wiuuuu, a miał jechać pyr pyr pyr"

Na akwenach niemieckich są (jeśli są) ograniczenia podane konkretnie w km/h.
Dlatego to pytanie - jak to jest w Chorwacji?

Dozwolona prędkość do 300m od lądu - 5w.
Dozwolona prędkość ponad 300 m od lądu - nieograniczona (za wypadek odpowiedzialny jest kierowca)
Prędkość ślizgania jest powyżej 8 -10w.

warte przeczytania: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=hr&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.adriaticsailor.com%2Fcuvajte_kupace%2Fcharter_portal%2F1295%2FHR&sandbox=1
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 05.04.2015 11:08

Kiedyś wpływałem do portu spokojnie - normalnie. Zresztą przy wejściu są wyraźne ograniczenia prędkości.
Z chwili z boku wypływała większa jednostka - przyspieszyłem aby zrobić jej miejsce i troche narobiłem fal dużo większych niż maksymalne dopuzczenie. Pech chciał, ze musiałem to zrobić przy punkcie zbornym miejscowych ( czytaj - cień z winem lub piwem w ręku )
Pamiętam , ze tyle jobli nałapałem aż mi głupio było pomimo tego iz chciałem dobrze - przeprosiłem i był spokój.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2015 12:10

boboo napisał(a):
@Rysio

Na kursie określenie to było definiowane jako zakaz wytwarzania fali większej niż naturalna. Mirko nam problem rozwiązał :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.04.2015 12:23

Rysio napisał(a):(...) Mirko nam problem rozwiązał :)

I za to mu dzięki :papa:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.04.2015 20:21

W zeszłym roku pływałem przy Korculi i w wielu miejscach w tych cieśninach między wysepkami są znaki ograniczenia prędkości do 10 (ciężko ich nie zauważyć).
W ślizgu to zawsze będzie więcej niż 10 więc pewnie pływanie z prędkością spacerową powinno oficjalnie wchodzić w grę. Szczerze jednak mówiąc to nie pamiętam aby jakakolwiek łódka przepływająca obok nas nie płynęła w ślizgu w tych miejscach, a i narciarzy widziałem kilku.
Prawda jest taką, że pewne przepisy są na tyle niesprawdzalne, że trzeba przede wszystkim korzystać z własnego rozsądku i grubości portfela przy stosowaniu się do nich, szczególnie w Cro.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 07.04.2015 10:03

Mój sprzęt zaczyna się ślizgać już przy 13km/h (wszystko oczywiście zależy od obciążenia), a to poniżej 10knotów
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.04.2015 12:20

Załóż tachograf.
Będziesz miał podkładkę.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 07.04.2015 17:48

FUX napisał(a):Załóż tachograf.
Będziesz miał podkładkę.

Miałem. Zdemontowałem, bo przeszkadzał w zapalaniu na popych.
pzdr :)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 08.04.2015 19:36

markiz17 napisał(a):Mam pytanie, bo wiem że wiele osób brało te napisy rejestracyjne na burty z PZMiNW.
Nadają się one na ponton czy lepiej poszukać gdzie indziej? Koszt porównywalny z tymi na allegro.

Podbijam pytanie, nadają się na ponton numery z PZMiNW?
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 08.04.2015 20:02

komanch napisał(a):
markiz17 napisał(a):Mam pytanie, bo wiem że wiele osób brało te napisy rejestracyjne na burty z PZMiNW.
Nadają się one na ponton czy lepiej poszukać gdzie indziej? Koszt porównywalny z tymi na allegro.

Podbijam pytanie, nadają się na ponton numery z PZMiNW?

Jak mi przyjdą to dam znać czy się nadają, aczkolwiek Pani w PZMiNW mówiła, ze nikt im lipy nie zgłaszał . Trudno będą jakie będą. W tamtym roku zamówiłem przez allegro też coś koło 50zł i były lipne takie kobylaste.
Ostatnio był temat tych kanap dmuchanych do pontonów, chyba ogórek miał u siebie w pontonie za dość zawrotną cenę. Znalazłem na ebayu za jedyne 129 euro :lol: jakby ktoś szukał
http://www.ebay.de/itm/Aufblasbarer-Schlauchboot-Schlauchbootsitz-Bootssitz-Groessenwahl-Neu-/110819761579
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 355
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone