Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 15.03.2015 21:25

swider1985 napisał(a):foto pontonu na przyczepie

A błotniki ci czasem pontonu nie przycierają?
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 16.03.2015 21:35

jacek2929 napisał(a):
swider1985 napisał(a):foto pontonu na przyczepie

A błotniki ci czasem pontonu nie przycierają?

A więc tak mój ponton ma 11kw teraz od tego roku piszą że zalecany silnik to jest 9.9KM jutro wyślę wam foto tabliczki znamionowej . Mój pontonik to rocznik 2012 a tuba pontonu nie ociera się o błotnik płoza była nieskręcona
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.03.2015 22:11

...wpis nieaktualny
Ostatnio edytowano 16.04.2015 20:08 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 17.03.2015 21:44

i foto tabliczki 11kw więc 15KM to nie szaleństwo
Załączniki:
20150317_193354.jpg
20150317_193310.jpg
kobert4
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobert4 » 18.03.2015 08:43

witam.przeczytalem z 20stron tematu,za dlugo by trwalo zeby wciagnac caly (moze kiedys z czasem) oprocz materaca niczym innym nie plywalem po adriatyku:) mogli byscie doradzic cos malego,nie duzy tani ponton z silnikiem ktory zmiesci sie w osobowce.moze jakies sprawdzone tansze chinczyki. Byl bym wdzieczny za linki do jakichs aukcji,silnikow i pontonow albo calych kompletow. Chodzi mi tylko o przemieszczanie sie miedzy wysepkami na nie duzych odleglosciach,no i bez dzieci,dla dwoch umiejacych plywac osob. W gre w chodza takze uzywki ktore nie lubia sie psuc,i na co ewentualnie zwrocic uwage aby ocenic stan zluzycia/jakosci. Mysle o silniku do 5kw nie wymagajacych rejestowania patentu wini 8O et czy innych pozwolen. Dziękuje
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 19.03.2015 08:46

Ponton bez winiety to tylko do 2,5m w tamtym roku było 3m, ale niestety zmniejszyli. Jeżeli będziesz pływał na silniku do 5kW w dwie osoby to zapomnij o pływaniu na jakiekolwiek wysepki, bo to za duże odległości na taki zestaw. Ewentualnie możesz sobie popływać wzdłuż wybrzeża tak do 200m.

Taki mały ponton przy fali >0,3m będzie bardzo niestabilny. Poza tym do pływania na jakimkolwiek silniku trzeba mieć teoretycznie patent, ale niektórzy takimi małymi jednostkami pływają bez patentu.

Szukaj silnika do 6KM i pontonu do 2,5m najlepiej najtańszy zestaw bo jestem w 100% pewien, że po jednym sezonie pójdzie pod młotek i będziesz szukał czegoś większego.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 19.03.2015 09:42

Podzielam zdanie przedmówcy.
W zeszłym roku napaliłem się na sprzęt bo moja druga połówka zakochała się w pływaniu po tym jak sąsiad Chorwat przewiózł nas łódeczką ( i jeszcze któregoś razu sam musiałbym do PL wracać:). Kupiłem polski ponton Marines, używany przez straż pożarną z drewnianym kilem drewnianą podłogą, dł 4m. Silnik yamahy 2T 30km.
Powiem szczerze oczywiście jak dla żółtodzioba to cokolwiek, co pływało i sam tym kierowałem było frajdą, ale...tylko na samym początku. Przy minimalnie większej fali praktycznie w grę wchodziło tylko pyrkanie z niewielką prędkością bo ponton walił dnem o fale i było cholernie nieprzyjemnie.
Co prawda wyskoczyliśmy na kilka dalszych wycieczek na Mljet i Korcule (start w okolicy Trstenika) ale popołudniowe powroty to były prawie samobójcze wycieczki przy tak dużej fali.
Po sezonie zamieniłem na małego RIBa Zodiac. Włożyłem ten sam silnik i...były dwa różne światy!!
Sztywna podłoga w kształcie V jest absolutnie nie do porównania. W ślizg wchodzi już przy połowie mocy co ponton.

Polecam wyłożyć kilka zł więcej i od razu kupić nawet małego RIBa niż ponton. Ponton jest dobry raczej dla nurków, którzy chcą sie przemieścić gdzieś kawałek dalej aby czerpać główną przyjemność z nurkowania.
kobert4
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobert4 » 19.03.2015 12:05

bardzo dziekuje choc nie sa to dla mnie dobre wiesci :) ale takiej odpowiedzi sie spodziewalem. urlop w chorwacji to nie zly wydatek a co dopiero rib:) powiedzcie,czy taki maly rib da sie zapakowac do auta po zlozeniu siedzen? Mam honde "ufo" z duzym kufrem i siedzenie sklada sie do rownej podlogi schodzi nizej dzieki temu ze zbiornik paliwa jest pod siedzeniami przednimi,czyli miejsca jest dosc duzo. Czy duzy koszt jest takiej winiety do malego riba i czy patent jest niezbedny? Czy moze da sie i bez niego. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2015 12:40

kobert4 napisał(a):bardzo dziekuje choc nie sa to dla mnie dobre wiesci :) ale takiej odpowiedzi sie spodziewalem. urlop w chorwacji to nie zly wydatek a co dopiero rib:) powiedzcie,czy taki maly rib da sie zapakowac do auta po zlozeniu siedzen? Mam honde "ufo" z duzym kufrem i siedzenie sklada sie do rownej podlogi schodzi nizej dzieki temu ze zbiornik paliwa jest pod siedzeniami przednimi,czyli miejsca jest dosc duzo. Czy duzy koszt jest takiej winiety do malego riba i czy patent jest niezbedny? Czy moze da sie i bez niego. Pozdrawiam

Jeśli Honda Ufo nie jest min. małą ciężarówką to riba do niej nie zmieścisz :)
Zrób w PL patent za kilkaset złotych i wypożycz łódkę w HR. Na początek.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 19.03.2015 16:15

Kolego kobert4 ja w sumie w zeszłym roku zacząłem swoja przygodę z pływaniem na silniku.
Mniej więcej w okolicy marca zakupiłem sprzęt i zapisałem sie na kurs aby zrobić patent. Patent to podstawa jak prawo jazdy na drodze. Sam kurs i egzamin to kwestia miesiąca, kolejny miesiąc na wydanie patentu więc do wakacji masz sporo czasu aby się z tym uporać.
Jam mam Astrę Kombi i też chciałem jechać z pontonem w aucie. Jak zacząłem to wszystko składać i rokładać to stwierdziłem że już mam dość tego wszystkiego zanim zacząłem pływać, a potem rób to samo przy 30 stopniach w CRO, silnik i bak z resztami paliwa w aucie napewno uprzykrzy podróż dość mocno. Nawet nie myśl o RIBie w aucie bo to raczej niemożliwe. Biorąc pod uwagę kupno całego taniego zestawu razem z przyczepką dla początkującego można się spokojnie zmieścić grubo poniżej 10tyś. Nie mówię tu oczywiście o markowych sprzętach.
Ja w zeszłym roku za 4m i 30KM zapłaciłem z ubezpieczeniem coś ponad 300zł, nie pamiętam dokładnie ale biorąc pod uwagę koszt całej wyprawy to to był akurat niewielki wydatek.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 19.03.2015 17:21

AdamBeata napisał(a): Po sezonie zamieniłem na małego RIBa Zodiac. Włożyłem ten sam silnik i...były dwa różne światy!!
Sztywna podłoga w kształcie V jest absolutnie nie do porównania. W ślizg wchodzi już przy połowie mocy co ponton.

Na jakiego RIBa Zodiaca zmieniłeś, chodzi mi o długość? Masz go na rumplu czy sterociąg?
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 19.03.2015 17:24

kobert4 napisał(a): Chodzi mi tylko o przemieszczanie sie miedzy wysepkami na nie duzych odleglosciach,no i bez dzieci,dla dwoch umiejacych plywac osob. W gre w chodza takze uzywki ktore nie lubia sie psuc,i na co ewentualnie zwrocic uwage aby ocenic stan zluzycia/jakosci. Mysle o silniku do 5kw nie wymagajacych rejestowania patentu wini 8O et czy innych pozwolen. Dziękuje
Rozwiązania proponowane przez przedmówców są bardzo dobre i jeśli chcesz przeznaczyć na pływadło kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy, to tak zrób i będziesz z pewnością zadowolony. Ja wydałem około 6,5 tyś.(ponton 3m silnik 9,9KM + reszta szpeju) Pływaliśmy w zestawie 2+2 po kanale Peljeskim, więc akwenie o momentami dużym zafalowaniu i radocha była niesamowita. Trzeba być odpowiedzialnym i mieć świadomość ograniczeń swoich i sprzętu. Brałem pod uwagę przy nagłej zmianie pogody wariant zostawienia na Korculi pontonu i powrotu statkiem na półwysep. Odebrać można jak się pogoda poprawi. Nie można ryzykować zdrowiem rodziny. Robiliśmy wycieczki do 10km w jedną stronę. Można było i dalej ale to pyrkanie po 0,5h robi się denerwujące (właściwie po 10 minutach ale nerwów staczało na jeszcze 20 min :D ) Najdalej od brzegu oddalaliśmy się około 1 km. W tym roku bierzemy ten sam zestaw, bo na większy szkoda mi kasy na 2 tygodnie w roku. Obok mnie "parkował" Czech pontonem 3m z silnikiem 4KM i też miał radochę z pływania, tylko musiał wyczekiwać spokojniejszej wody.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 19.03.2015 19:07

markiz17 napisał(a):
AdamBeata napisał(a): Po sezonie zamieniłem na małego RIBa Zodiac. Włożyłem ten sam silnik i...były dwa różne światy!!

Na jakiego RIBa Zodiaca zmieniłeś, chodzi mi o długość? Masz go na rumplu czy sterociąg?

Kupiłem dokładnie coś takiego, 4m ale mam sterówkę ze sterociagiem:

http://olx.pl/oferta/ponton-rib-zodiac- ... 0d699fe227
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 20.03.2015 00:32

markiz17 napisał(a):

Nie używa się rumpla w ribach , chyba że małych zabawkowych :smo:

AdamBeata a nie mówiłem Ci, że będziesz zmieniał sprzęt 8)
Jesteś kolejną osobą, która potwierdza, że ponton a rib , to zupełnie inna bajka.
kobert4
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobert4 » 20.03.2015 01:43

AdamBeata napisał(a):Kolego kobert4 ja w sumie w zeszłym roku zacząłem swoja przygodę z pływaniem na silniku.
Mniej więcej w okolicy marca zakupiłem sprzęt i zapisałem sie na kurs aby zrobić patent. Patent to podstawa jak prawo jazdy na drodze. Sam kurs i egzamin to kwestia miesiąca, kolejny miesiąc na wydanie patentu więc do wakacji masz sporo czasu aby się z tym uporać.
Jam mam Astrę Kombi i też chciałem jechać z pontonem w aucie. Jak zacząłem to wszystko składać i rokładać to stwierdziłem że już mam dość tego wszystkiego zanim zacząłem pływać, a potem rób to samo przy 30 stopniach w CRO, silnik i bak z resztami paliwa w aucie napewno uprzykrzy podróż dość mocno. Nawet nie myśl o RIBie w aucie bo to raczej niemożliwe. Biorąc pod uwagę kupno całego taniego zestawu razem z przyczepką dla początkującego można się spokojnie zmieścić grubo poniżej 10tyś. Nie mówię tu oczywiście o markowych sprzętach.
Ja w zeszłym roku za 4m i 30KM zapłaciłem z ubezpieczeniem coś ponad 300zł, nie pamiętam dokładnie ale biorąc pod uwagę koszt całej wyprawy to to był akurat niewielki wydatek.

bardzo dziekuje za odpowiedzi,w takim razie zaczne od wypozyczenia. Rozumiem ze 300zl to koszt jednodniowego wypozyczenia i pewnie plus paliwo? Kolego od tego pontona ktory plynie 0,5h :) zapakowales go do srodka w samochod? No niestety fajny sport to i drogi,nie myslalem inwestowac az dychy w poplywanie :) choc doskonale rozumiem tych ktorzy polkneli bakcyla...byc moze kiedys i ja sie rozkrece:) jeszcze raz dziekuje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 349
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone