Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 23:05

ogorek napisał(a):i najwazniejsze. Na tym filmie fale masz z boku. Zakotwicz tak jak fale będziesz mieć z tyłu.
No i przy większej fali

A po co mam kotwiczyć z falami z tyłu? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale ponton można parkować w dowolną stronę. Jakby wiatr wiał w innym kierunku to bym dostosował mocowanie do warunków jakie by panowały.
Co do twojego zdjęcia to nie ma znaczenia czy kotwica była z tyłu czy z przodu. Źle zaczepiłeś i ci ją wyrwało.

Nie rób z siebie takiego wilka morskiego. Dobrze wiem że ten sezon był twoim pierwszym z pontonem.

PZDR
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 23:12

baunty napisał(a):Ogórek, przecież na tym twoim filmie, to praktycznie w ogóle nie ma fali. Nie przeginajcie z tymi "wyczynami" , bo to już qrwa śmieszne.

PS Sdolas, film niezły, dokładnie widać co można zdziałać pontonem na falach - obstawiam, że około metra.

sorry - jakim filmie ? Pomyliłeś mnie z @Jacek2929 chyba ...
ja też na tym filmie nie widze żadnej fali - co napisałem
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 23:12

sdolas napisał(a):A tu fale jakiej są wielkości ?

cztery metry jak nic
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 23:16

jacek2929 napisał(a):Nie rób z siebie takiego wilka morskiego. Dobrze wiem że ten sezon był twoim pierwszym z pontonem.

PZDR

Czy ja to ukrywam. 2 miesiące pływania praktycznie dzień w dzien i żadnego poczucia zagrożenia.
A morza to ja się boję ... i mam duży respekt
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 13.02.2015 23:18

baunty napisał(a):...PS Sdolas, film niezły, dokładnie widać co można zdziałać pontonem na falach - obstawiam, że około metra.

jacek2929 napisał(a):....cztery metry jak nic

Skoro macie taką rozbieżność w ocenie to trochę jeszcze się pospieracie :lol:
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 23:24

ogorek napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Nie rób z siebie takiego wilka morskiego. Dobrze wiem że ten sezon był twoim pierwszym z pontonem.

PZDR

Czy ja to ukrywam. 2 miesiące pływania praktycznie dzień w dzien i żadnego poczucia zagrożenia.
A morza to ja się boję ... i mam duży respekt

Szkoda że ukrywasz przed nami te metrowe fale. Czy to nie twoje foty z zafalowanych miejsc w których bywałeś?

http://forum-motorowodne.pl/profile/?u= ... ;start=450
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 23:31

Moje, ale o co chodzi ? Sprawdź sobie warunki jakie tam były - pewnie są jakieś strony.
Fotki są z portów, zatoczek
W którym miejscu napisalem, ze walczyłem o zycie czy z żywiołem ?
Raz jeden nas położyło na plazy i to było przez bład kotwiczenia - to wszystko.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 23:38

Raz miałem rozterki tylko tutaj: (nie wiem czy widać grafikę)

http://grecja.iq24.pl/podglad_posta.asp?id_komentarza=1899190

i odradzałem wtedy pływanie pontonem po tym rejonie. Ale potem sie oswoiliśmy
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 23:40

ogorek napisał(a):Raz jeden nas położyło na plazy i to było przez bład kotwiczenia - to wszystko.

Znaczy zapomniałeś wyrzucić kotwicę za burtę?

Obrazek
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 23:43

ha, ha - kotwica była na 2m głebokosci na 10m linie - 2 prosiaki.
Kotwica od rufy
Łodź była przywiązana do brzegu dziobem.

Chyba już to pisałem.

My tam snorkelowalismy dobre pół godziny zanim to się stało
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 13.02.2015 23:46

sdolas napisał(a):
baunty napisał(a):...PS Sdolas, film niezły, dokładnie widać co można zdziałać pontonem na falach - obstawiam, że około metra.

jacek2929 napisał(a):....cztery metry jak nic

Skoro macie taką rozbieżność w ocenie to trochę jeszcze się pospieracie :lol:

Ja tu nie zamierzam się spierać, jeśli to nie problem, to napisz, bo film nie oddaje stanu rzeczywistego - jeśli jednak jest to problemem, to nie pisz i tyle, twój wybór :D
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 23:55

ogorek napisał(a):ha, ha - kotwica była na 2m głebokosci na 10m linie - 2 prosiaki...

A twoja zafalowana plaża czasem nie wygląda w ten sposób? A to co uchwyciłeś to zwykły kilwater dużej jednostki.

Czy to czasem nie twoje zdjęcie z tego samego dnia?

Obrazek

Swoją drogą zaje... miejsce :)
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.02.2015 00:03

jacek2929 napisał(a):
ogorek napisał(a):ha, ha - kotwica była na 2m głebokosci na 10m linie - 2 prosiaki...

A twoja zafalowana plaża czasem nie wygląda w ten sposób? A to co uchwyciłeś to zwykły kilwater dużej jednostki.

Czy to czasem nie twoje zdjęcie z tego samego dnia?

Proszę Cię, tam nic nie pływa. Od świtu do 10-tej dmucha od tego brzegu, potem zawsze dmucha albo z NW albo SW - w tym drugim przypadku na tej plaży są fale.

Raz popełniłem błąd - piszę o nim aby inni uważali a ty mnie traktujesz jak osobę która się tym chwali.
To w sumie wstyd tak dać się przyziemić ale na błedach człowiek się uczy.

Może skończmy te przepychanki. Miejsca opisałem - sam możesz potestować.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 15.02.2015 19:51

O Kurde ale temat tej kotwicy :-) a tak naprawdę to już nie wiem jaka kupić , tak myślę ze sprawię sobie dwie pługowa i ta rozkładana .
A tak na marginesie to fajne foto, jeśli można gdzie to dokładnie jest?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.02.2015 21:11

Do gumjaka pługową sobie odpuść jeśli nie planujesz kotwiczyć na noc. Nie wiem gdzie jedziesz, ale jeśli kwatery to na 99% gospodarz wystawi Ci boję albo wskaże ucho na dnie gdzie własną boję będziesz mógł przypiąć. Zaopatrz się natomiast w kilka dużych karabinków najlepiej nierdzewnych bo te ocynkowane po tygodniu w Jadranie są brązowe a po 3 przestają się ruszać. Podobnie jest z łańcuchami. Ja zrezygnowałem z ich stosowania. Jak masz dłuższą linę to wcześniej wrzucasz nawet 1,5 kg kotwicę rozkładaną i szansa że nie złapie o jakiś konkretny kamol jest jak wygrana w totka :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 344
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone