Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 17:31

ogorek napisał(a):Gdybym rezygnował przy fali 1m to bym wogóle nie pływał.

No pewnie że dużym ribem można robić 1 metrowe fale, ale mnie chodziło o ponton.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 18:01

Mnie też o ponton :)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 18:04

ogorek napisał(a):Mnie też o ponton :)

Honda w ślizgu z dmuchanym dnem cirka 4m - 5 osób w tym troje małych dzieci i metrowe fale....

Pochwalisz się jakąś fotką?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.02.2015 18:11

jacek2929 napisał(a):
Ja też zapomniałem, że część użytkowników montuje główną kotwicę na dziobie. Nie wiem co ma to na celu poza problemami z obsługą przez sternika. Być może chodzi o podniesienie rangi pływadła z ceraty do prawdziwego jachtu na których taki układ występuje.

.....

I na koniec chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie trzyma pontonu na kotwicy nawet przy metrowych falach. Zdajesz sobie sprawę jak musi wiać w Chorwacji aby fala miała ponad metr wysokości? Przy takiej pogodzie to zabiera się sprzęt na brzeg celem opróżnienia z powietrza i przeczekania.

1. Kotwicę od dziobu stawia się w celu zapobiegania nabierania wody przez ponton od pawęży. Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład. Wie o tym każdy kto spędził na Jadranie choćby dzień przy stanie morza powyżej 3B lub ukończył kurs by uzyskać uprawnienia a nie kupował ich.

2. Być może nad Jadran nie jeżdżą ludzie przy zdrowych zmysłach, ale poza gumjakami z ceraty które bierze się pod pachę, to chyba nie widziałem nikogo tak "rozsądnego" by przy 4B wyciągał ponton na brzeg. Zresztą życzę powodzenia by w takich warunkach bezpiecznie dla gumjaka ważącego z silnikiem ok. 150kg to zrobić. No chyba że ktoś slipuje na plaży, pomimo że sieć slipów w Cro jest bardzo dobrze rozwinięta.

Fotki, fotki i fotki ... ja cię już przecież nawet nad wodę zapraszałem byś mógł zobaczyć jak są zamontowane 2 silniki na pawęży ale zaproszenia nie przyjąłeś :roll:
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 18:22

Rysio napisał(a):
jacek2929 napisał(a):2. Być może nad Jadran nie jeżdżą ludzie przy zdrowych zmysłach, ale poza gumjakami z ceraty które bierze się pod pachę, to chyba nie widziałem nikogo tak "rozsądnego" by przy 4B wyciągał ponton na brzeg. Zresztą życzę powodzenia by w takich warunkach bezpiecznie dla gumjaka ważącego z silnikiem ok. 150kg to zrobić. No chyba że ktoś slipuje na plaży, pomimo że sieć slipów w Cro jest bardzo dobrze rozwinięta.

Rysiu, przepraszam za pytanie. A wiesz ile to jest 4B?

cyt.
Umiarkowany wiatr 4B - 20km/h - 28km/h - Unoszą się z ziemi śmieci

Może tak spróbuj:

Rysio napisał(a):Mam na myśli mobilność ogólnie pojętą.... przy każdej plaży tylko niemal z rozpędu wpływam na brzeg.....

Co do fali 30 cm
Rysio napisał(a):Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład. Wie o tym każdy kto spędził na Jadranie choćby dzień przy stanie morza powyżej 3B lub ukończył kurs by uzyskać uprawnienia a nie kupował ich.

cytat z http://www.zeglarstwo.waw.pl/beaufort.htm:
Skala 2-3 - Łagodny wiatr (Light breeze); Prędkość wiatru 1,6-5,4 m/s (6-19 km/h)

Zupełnie drobne krótkie fale, ich grzbiety mają wygląd szklisty.

koniec cytatu.

Być może woda wdzierała ci się przy takim stanie morza do podobnego sprzętu:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.02.2015 19:22

jacek2929 napisał(a):
Rysio napisał(a):
jacek2929 napisał(a):2. Być może nad Jadran nie jeżdżą ludzie przy zdrowych zmysłach, ale poza gumjakami z ceraty które bierze się pod pachę, to chyba nie widziałem nikogo tak "rozsądnego" by przy 4B wyciągał ponton na brzeg. Zresztą życzę powodzenia by w takich warunkach bezpiecznie dla gumjaka ważącego z silnikiem ok. 150kg to zrobić. No chyba że ktoś slipuje na plaży, pomimo że sieć slipów w Cro jest bardzo dobrze rozwinięta.

Rysiu, przepraszam za pytanie. A wiesz ile to jest 4B?

cyt.
Umiarkowany wiatr 4B - 20km/h - 28km/h - Unoszą się z ziemi śmieci

Może tak spróbuj:

Rysio napisał(a):Mam na myśli mobilność ogólnie pojętą.... przy każdej plaży tylko niemal z rozpędu wpływam na brzeg.....

Co do fali 30 cm
Rysio napisał(a):Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład. Wie o tym każdy kto spędził na Jadranie choćby dzień przy stanie morza powyżej 3B lub ukończył kurs by uzyskać uprawnienia a nie kupował ich.

cytat z http://www.zeglarstwo.waw.pl/beaufort.htm:
Skala 2-3 - Łagodny wiatr (Light breeze); Prędkość wiatru 1,6-5,4 m/s (6-19 km/h)

Zupełnie drobne krótkie fale, ich grzbiety mają wygląd szklisty.

koniec cytatu.

Być może woda wdzierała ci się przy takim stanie morza do podobnego sprzętu:

Obrazek

Wszelkie twoje wywody mam wrażenie mają podłoże czysto teoretyczne a do tego ich nie rozumiesz. Tak więc przed dalszą dyskusją proszę cię wypłyń choć raz na morze.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 20:07

Rysio napisał(a):Wszelkie twoje wywody mam wrażenie mają podłoże czysto teoretyczne a do tego ich nie rozumiesz. Tak więc przed dalszą dyskusją proszę cię wypłyń choć raz na morze.

Za to u Ciebie z teorią też cieniutko....

pzdr.

ps. Wyjaśnię może mój sarkazm z miską. Stanu morza nie podaje się w Botfortach.
Ostatnio edytowano 13.02.2015 23:06 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 21:12

Rysio napisał(a):1. Kotwicę od dziobu stawia się w celu zapobiegania nabierania wody przez ponton od pawęży. Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład.

Znam z autopsji.

Z lenistwa miałem kotwicę z tyłu a z przodu przywiazywałem do brzegu.
jak fale urosły to kolejno zaczęły mi zalewać ponton.
Nie mierzyłem centymetrem ale tak gdzieś powyżej 50 -70 cm.

Ta dziura odpływowa to za mało aby ta woda wyszła w kilka minut.
Wszystko w pontonie zaczęło pływać już po pierwszej fali przelanej przez pawęż

Od tej pory tylko kotwica od dziobu a liną mocuje rufę z brzegiem LUŹNA !!!

Jak tak zrobisz to ponton przepływa przez fale.
Jak masz kotwicę od rufy i malo luzu na lince od dziobu masz zalany pokład.

Te ceraty to kategoria C czyli do dwóch metrów (przy takiej nie pływałem i nie zamierzam).
jak płyniesz pod fale to wiele nie zrobisz tylko zwolnisz -albo będzie telepać. Jak z falą to trzymasz prędkość fali tak aby płynąć przed jej grzbietem (tak lekko pod górę masz). Ta sama zasada czy RIB czy ponton. Płynąc z falą nie dopuścić do przelania się jej od tyłu (np. w momencie załamania)

Jak popłyniesz 3km na wysepkę i zaskoczy cię fala w połowie drogi to co ? spuszczasz powietrze ?

Zalanie, kotwiczenie, przyziemienie na plaży znam z autopsji

Obrazek
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 21:16

Wreszcie mogę wstawiać zdjęcia. To nie my wciągneliśmy ponton na plażę ale właśnie zakotwiczony od rufy i przywiązany do brzegu ponton został zalany a potem fala uniosła ponton, mnie, żonę (trzymaliśmy ponton) i położyła na środku plazy.

Na szczęscie bardzo delikatne przyziemienie.

Kilkanaście minut woda spływała odpływem ...

Przy podbnej fali dopłyneliśmy tam, zakotwiczyliśmy, kąpaliśmy się.
Przyszła przez chwilę odrobinę ciut większa ... i od tej pory kotwiczymy tam dziobem ....
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 21:48

ogorek napisał(a):
Obrazek

Metr jak nic
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.02.2015 22:15

ogorek napisał(a):
Z lenistwa miałem kotwicę z tyłu a z przodu przywiazywałem do brzegu.
jak fale urosły to kolejno zaczęły mi zalewać ponton.
Nie mierzyłem centymetrem ale tak gdzieś powyżej 50 -70 cm.

Przypominam film. Sprzęt mój.
Wiatr 4B Kotwica z tyłu lina do brzegu z przodu.

Zawsze przy wietrze kotwię w ten sposób i nic mi nie zalało.

Widzisz gdzieś pływające jednostki? Bo ja nie, a jest to ruchliwy akwen tyle że już przy takiej fali nikogo nie było.
Tak a pro po opowiadania bajek.
Jak masz zamiar płynąć pod wiat z falą? Zawsze pływasz z wiatrem? To może jakoś halsem z wiatrem pod wiatr.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 22:40

Tam gdzie ja jeżdżę tak jest przez cały dzień. Akwen musi być gdzieś osłonięty bo fala jest mała.

Dlaczego masz taki agresywny styl pisania ?
bajki, udowodnij, zdjęcia.

Na Krecie 4BF to normalny wiatr i wieje cały dzień. Płyniesz w jedną stronę pod fale a w drugą z powrotem.
Nikt nie robi z tego wyczynu

tak wyglada normalna pogoda w niektoryc rejonach:

Obrazek
bywam tu 4 tygodnie co rok i zawsze wieje

bajki odnosnie czego ? ze zalało mi ponton ?
to na twoim filmie to chyba 20 cm fale. ja pisalem o 50 cm
ze ponton wyrzucilo na plaze ? ty myslsz ze sam z dziecmi zataszylbym go w to miejsce ...
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.02.2015 22:42

i najwazniejsze. Na tym filmie fale masz z boku. Zakotwicz tak jak fale będziesz mieć z tyłu.
No i przy większej fali
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 13.02.2015 23:00

A tu fale jakiej są wielkości ?
Ostatnio edytowano 13.02.2015 23:05 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 13.02.2015 23:03

Ogórek, przecież na tym twoim filmie, to praktycznie w ogóle nie ma fali. Nie przeginajcie z tymi "wyczynami" , bo to już qrwa śmieszne.

PS Sdolas, film niezły, dokładnie widać co można zdziałać pontonem na falach - obstawiam, że około metra.
Ostatnio edytowano 13.02.2015 23:07 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 343
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone