ogorek napisał(a):Gdybym rezygnował przy fali 1m to bym wogóle nie pływał.
No pewnie że dużym ribem można robić 1 metrowe fale, ale mnie chodziło o ponton.
jacek2929 napisał(a):
Ja też zapomniałem, że część użytkowników montuje główną kotwicę na dziobie. Nie wiem co ma to na celu poza problemami z obsługą przez sternika. Być może chodzi o podniesienie rangi pływadła z ceraty do prawdziwego jachtu na których taki układ występuje.
.....
I na koniec chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie trzyma pontonu na kotwicy nawet przy metrowych falach. Zdajesz sobie sprawę jak musi wiać w Chorwacji aby fala miała ponad metr wysokości? Przy takiej pogodzie to zabiera się sprzęt na brzeg celem opróżnienia z powietrza i przeczekania.
Rysio napisał(a):jacek2929 napisał(a):2. Być może nad Jadran nie jeżdżą ludzie przy zdrowych zmysłach, ale poza gumjakami z ceraty które bierze się pod pachę, to chyba nie widziałem nikogo tak "rozsądnego" by przy 4B wyciągał ponton na brzeg. Zresztą życzę powodzenia by w takich warunkach bezpiecznie dla gumjaka ważącego z silnikiem ok. 150kg to zrobić. No chyba że ktoś slipuje na plaży, pomimo że sieć slipów w Cro jest bardzo dobrze rozwinięta.
Rysio napisał(a):Mam na myśli mobilność ogólnie pojętą.... przy każdej plaży tylko niemal z rozpędu wpływam na brzeg.....
Rysio napisał(a):Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład. Wie o tym każdy kto spędził na Jadranie choćby dzień przy stanie morza powyżej 3B lub ukończył kurs by uzyskać uprawnienia a nie kupował ich.
jacek2929 napisał(a):Rysio napisał(a):jacek2929 napisał(a):2. Być może nad Jadran nie jeżdżą ludzie przy zdrowych zmysłach, ale poza gumjakami z ceraty które bierze się pod pachę, to chyba nie widziałem nikogo tak "rozsądnego" by przy 4B wyciągał ponton na brzeg. Zresztą życzę powodzenia by w takich warunkach bezpiecznie dla gumjaka ważącego z silnikiem ok. 150kg to zrobić. No chyba że ktoś slipuje na plaży, pomimo że sieć slipów w Cro jest bardzo dobrze rozwinięta.
Rysiu, przepraszam za pytanie. A wiesz ile to jest 4B?
cyt.
Umiarkowany wiatr 4B - 20km/h - 28km/h - Unoszą się z ziemi śmieci
Może tak spróbuj:Rysio napisał(a):Mam na myśli mobilność ogólnie pojętą.... przy każdej plaży tylko niemal z rozpędu wpływam na brzeg.....
Co do fali 30 cmRysio napisał(a):Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład. Wie o tym każdy kto spędził na Jadranie choćby dzień przy stanie morza powyżej 3B lub ukończył kurs by uzyskać uprawnienia a nie kupował ich.
cytat z http://www.zeglarstwo.waw.pl/beaufort.htm:
Skala 2-3 - Łagodny wiatr (Light breeze); Prędkość wiatru 1,6-5,4 m/s (6-19 km/h)
Zupełnie drobne krótkie fale, ich grzbiety mają wygląd szklisty.
koniec cytatu.
Być może woda wdzierała ci się przy takim stanie morza do podobnego sprzętu:
Rysio napisał(a):Wszelkie twoje wywody mam wrażenie mają podłoże czysto teoretyczne a do tego ich nie rozumiesz. Tak więc przed dalszą dyskusją proszę cię wypłyń choć raz na morze.
Rysio napisał(a):1. Kotwicę od dziobu stawia się w celu zapobiegania nabierania wody przez ponton od pawęży. Przy stojącym na kotwicy gumjaku przypiętym od pawęży każda fala powyżej 30-40 cm będzie włewała się na pokład.
ogorek napisał(a):
Z lenistwa miałem kotwicę z tyłu a z przodu przywiazywałem do brzegu.
jak fale urosły to kolejno zaczęły mi zalewać ponton.
Nie mierzyłem centymetrem ale tak gdzieś powyżej 50 -70 cm.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...