CroMarek napisał(a):Kotwica Bruce to rodzina kotwic pługowych.
jacek2929 napisał(a):Wg mnie najlepiej używać patentów tubylczych. Czyli do lekkich pływadeł ,kotwica składana 5-7kg tzw. mačak (kot - mówi samo za siebie) + łańcuch 5m + lina 4m. Ja dokładam prosięcie (kotwica gumowo metalowa) na łączeniu łańcucha z liną aby ładnie na dnie leżało.
ogorek napisał(a):CroMarek napisał(a):Kotwica Bruce to rodzina kotwic pługowych.
Nie miałeś probemów na skalnym dnie ?
Na tym zdjęciu widac to oczko na kolanku i ja po pierwszych kłopotach i nurkowaniu używam tej dodatkowej linki - na takie okazje. Nie są one częste ale od tej pory nie muszę nurkować
ogorek napisał(a):jacek2929 napisał(a):Wg mnie najlepiej używać patentów tubylczych. Czyli do lekkich pływadeł ,kotwica składana 5-7kg tzw. mačak (kot - mówi samo za siebie) + łańcuch 5m + lina 4m. Ja dokładam prosięcie (kotwica gumowo metalowa) na łączeniu łańcucha z liną aby ładnie na dnie leżało.
Ale to prosięcie komplikuje cały proces. Nie wystarczy sam łańcuch ?
Albo może trochę grubszy.
ogorek napisał(a):....
- u mnie kotwicę "wkłada" i "wybiera" załogant - któreś z dzieci, im prostsza tym lepsza
- wybierajac , bardzo ładnie ją klarują - tak, że nie mają problemów z kotwiczeniem
- ja używam łańcucha 5m ale wydaje mi się, że na lekki ponton 3m powinno wystarczyć
........
- nie jest powiedziane, ze jak przyjdzie fala 2m to to wszystko wytrzyma - takiego testu nie miałem
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...