Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2009 18:34

Jacek L napisał(a): Ile płaciłeś za lewy pływak ? z przyległościami :D :D :D

Ni śmiszne, ni grzeczne... :wink:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 31.03.2009 18:42

FUX napisał(a):
Jacek L napisał(a): Ile płaciłeś za lewy pływak ? z przyległościami :D :D :D

Ni śmiszne, ni grzeczne... :wink:

No może faktycznie ....... ale trochę humoru pewnie Ci szkodzi :?
Chyba lepiej będzie jak się ograniczę do czytania ...- pisanie chyba mi nie idzie - za parę napisanych postów wcześniej nie zostałem zbesztany, ale to chyba FUX :D

ps.- czy czasami śmiejesz się z jakiegoś dowcipu ,czy tekstu ?
tu nie było obrażania ,a tylko ogólnie wyrażone uznanie dla
używanego sprzętu.
Przestań być tak potwornie zasadniczy - to sprzyja zawałom,złogom,
złemu samopoczuciu i nerwom - warto ? - życie krótkawe - to
uśmiechu więcej!!! - aaaaa dopadł mnie kryzys - może ktoś
łyknie nerkę ? odpalę niedrogo - grupa krwi 0 Rh - albo z CRO nici :(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2009 19:05

Zamiast sprzedawać nerkę, wydaj pare zeta na okulistę; tego :wink: nie zauważyłeś?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 31.03.2009 19:14

FUX napisał(a):Zamiast sprzedawać nerkę, wydaj pare zeta na okulistę; tego :wink: nie zauważyłeś?

nie mam na okulistę :D dlatego chcę pohandlować - a patrzałki mam nowe, ale widać znowu mnie oszukali :D bo nie widziałem :D

ps - zapomniałem dodać ,że sprzedam tą z kamieniem :D - ale działa znakomicie - filtruje jak wściekła - Karlovaćko było jak złoto oczyszczone :D
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 31.03.2009 19:53

Jacek L napisał(a):do mottoma - są na Alledrogo :D specjalne gumowe stabilizatory do cumowania

Szukam tych stabilizatorów i znalazłem tylko coś takiego :
http://www.allegro.pl/item590717403_amo ... _5035.html
Wydaje mi się że piszecie o czymś TROCHĘ innym.
Pytanie - czy to się nadaje, czy lepiej szukać Waszego "patentu"? (szukałem słowami kluczowymi "cuma, cumowania, stabilizator, guma, gumowy .... i nic więcej sensowanego nie znalazłem :x )
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2009 20:02

To jest dobre do czegoś cięższego i mocowanego do pacholka w porcie.
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 31.03.2009 21:27

Może się za bardzo pochwaliłem więc "lewy pływak" przyjmuję na klatę jako znak pokory :)
Z drugiej strony ślęczałem nad "prawym pływakiem" całą poprzednią zimę (a poprawki jeszcze robię teraz) to się chwalę. A co!

Pozdrawiam serdecznie.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 31.03.2009 23:22

Walduś napisał(a):Może się za bardzo pochwaliłem więc "lewy pływak" przyjmuję na klatę jako znak pokory :)
Z drugiej strony ślęczałem nad "prawym pływakiem" całą poprzednią zimę (a poprawki jeszcze robię teraz) to się chwalę. A co!

Pozdrawiam serdecznie.

Nie przesadzaj z tym ślęczeniem nad prawym pływakiem, bo jak się lewy pływak zdenerwuje to będziesz miał szlaban na oba pływaki :wink: :mrgreen:

mottom napisał(a):Szukam tych stabilizatorów i znalazłem tylko coś takiego :
http://www.allegro.pl/item590717403_amo ... _5035.html
Wydaje mi się że piszecie o czymś TROCHĘ innym.

To jest bardzo dobry amortyzator, tylko na moje oko ta guma może być za twarda do lekkiego pontonu. Widziałem taki amortyzator przy jachcie, który ważył ponad 2 tony, dlatego przed zakupem koniecznie musisz zapytać do jakiej dużej łodzi jest dany amortyzator.

Ja stosowałem taki patent:

Obrazek

Ważne jest, żeby nie zastępować cumy gumą, tylko użyć gumy do skracania cumy, bo taka zwykła guma z supermarketu ma bardzo małą wytrzymałość. Na zdjęciu widać jak wyglądała guma po tygodniu używania.

pozdrav K
mottom
Cromaniak
guma

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 01.04.2009 08:44

Dzięki MorskiPasie.
Nie ma jak "rysunek poglądowy" - zastępuje tyleeee pisania. Bardzo mi się ten patent podoba i chyba sobie coś takiego zrobię.
P.S.
Czym łączysz gumę z liną (układ dwóch kółek metalowych, węzeł, specjalne mocowanie -jakie?) - niestety nie mogę się dopatrzyć na zdjęciu :(
MorskiPas
Cromaniak
Re: guma

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.04.2009 10:17

mottom napisał(a):Dzięki MorskiPasie.
Nie ma jak "rysunek poglądowy" - zastępuje tyleeee pisania. Bardzo mi się ten patent podoba i chyba sobie coś takiego zrobię.
P.S.
Czym łączysz gumę z liną (układ dwóch kółek metalowych, węzeł, specjalne mocowanie -jakie?) - niestety nie mogę się dopatrzyć na zdjęciu :(

Ponieważ gumę bardzo źle się związuje, a robiłem to jak zwykle 5 minut przed wyjazdem to użyłem zacisków śrubowych z supermarketu, takich jak te:
http://www.dromet.pl/pl/produkt/osprzet ... yncze-zls1
Na gumie zrobiłem dwa ucha z użyciem tych zacisków, a na linie kluczki:

http://www.okiem.pl/harcerstwo/wezly/kl ... uchoma.htm

Ale to tylko jedna z możliwości, być może są lepsze sposoby.

pozdrav K
mottom
Cromaniak
guma

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 02.04.2009 14:36

Muszę spróbować jeszcze trochę poszukać "gotowca", ale jak nic nie znajdę to chyba też zrobię taką "prowizorkę" - melduję, że technikę zrozumiałem :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2009 15:04

Ja zakupiłem taki amortyzator Obrazek.Powinien starczyć. :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2009 15:48

smoki3 napisał(a):Ja zakupiłem taki amortyzator Obrazek.Powinien starczyć. :lol:

Do lekkiego pontonu, imho, bezużyteczny...
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 02.04.2009 15:53

FUX napisał(a):
smoki3 napisał(a):Ja zakupiłem taki amortyzator Obrazek.Powinien starczyć. :lol:

Do lekkiego pontonu, imho, bezużyteczny...

Dlaczego?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2009 15:56

Mialem coś podobnego i jak na prawie 800kg lódź bylo bardzo sztywne. Twój patent do lekkiego sprzętu będzie lepszy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone