Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 20.01.2015 07:57

piotrk09 napisał(a):..... Czekam na Wasze opinie.

Wiesz że nigdy nie widziałem tam pontonu 550 pływającego jako samodzielna jednostka z silnikiem (zresztą podobnie jak pontonu z dwoma silnikami na pawęży). Tam spokojne morze przestaje być o 6:45 rano i faluje do zmierzchu. A na fali to sobie nie popływasz.

Jak masz zamiar wsadzić w ponton silnik o wadze 110kg? Do tego sterociąg?

Zobacz sobie jak kolesiem trzepie w trzeciej minucie filmu a to nawet fala nie jest:

boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.01.2015 08:32

Byliśmy wczoraj na "BOOT" w Duesseldorfie.
Internet i katalogi to za mało, aby podjąć decyzję o zakupie. Musieliśmy sami pomacać, posiedzieć, pokręcić.
Obejrzeliśmy wszystko, co wchodziło w zakres "ewentualnie".
I potwierdził się mój "virtualny" wybór :D
Tylko Zodiac Futura Fastroller,
Tylko Suzuki jako silnik.

boot_2015_44.jpg

boot_2015_45.jpg

boot_2015_46.jpg

boot_2015_47.jpg

boot_2015_48.jpg

boot_2015_49.jpg

boot_2015_50.jpg

boot_2015_58.jpg
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 22.01.2015 21:05

boboo napisał(a):Byliśmy wczoraj na "BOOT" w Duesseldorfie.
Internet i katalogi to za mało, aby podjąć decyzję o zakupie. Musieliśmy sami pomacać, posiedzieć, pokręcić.
Obejrzeliśmy wszystko, co wchodziło w zakres "ewentualnie".
I potwierdził się mój "virtualny" wybór :D
Tylko Zodiac Futura Fastroller,
Tylko Suzuki jako silnik.

Zaiste, zacny sprzęt na fotach :)

a co to dokładnie będzie?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.01.2015 09:06

ano:
Futura Fastroller MK II (4,1 m)
Suzuki 20 z "drągiem"
Żadnych kierownic i udziwnień.
To jest ponton "wypoczynkowo-cruisingowy" a nie maszyna F1.
Owszem, nieco dodatków-niezbędników: bimini, drabinka (żona lubi snurkować), kółka.

Porównywałem podłogi (airmata) w wielu pontonach.
Tylko Zodiac stanął na wysokości zadania (dla mnie) i jego airmaty są po prostu płaskie.
Jak podłoga powinna być.
W Bombardach, Hodach i innych ta podłoga jest wklęsła/łamana i... brzydka (to mój gust).
Na 2 ludzi, 4 metry jest akurat.
Są też firmy, które robią airmaty na wymiar.
I myślę (na razie myślę) o ewentualnym "górnym deck'u" (z airmaty) z przodu, tak aby Olga mogła się tam po prostu położyć i opalać.

Silnik ma wyjście z 12 V 12 A, czyli można pompkę z akku wozić ze sobą i trzymać "pod napięciem".
Podobnie z lodóweczką.

Więcej do urlopowego szczęścia niepotrzebne (nam).
No, może dobra obudowa podwodna do aparatu fotograficznego żony.

Ale najpierw papiery.
Ostatniego lutego zaczynam kurs na admirała :lol:
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 24.01.2015 13:27

boboo napisał(a):ano:
Porównywałem podłogi (airmata) w wielu pontonach.
Tylko Zodiac stanął na wysokości zadania (dla mnie) i jego airmaty są po prostu płaskie.
Jak podłoga powinna być.
W Bombardach, Hodach i innych ta podłoga jest wklęsła/łamana i... brzydka (to mój gust).

Podłoga jest płaska wewnątrz OK, a jak wygląda od spodu?
Jaka jest orientacyjna cena tego pływadła?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.01.2015 17:47

Nie patrzyłem od spodu, interesowało mnie wnętrze, czyli to, co będę miał cały czas na widoku podczas pływania.
Bombardy, Hondy i inne sprawiały (na mnie) wrażenie "nieestetycznych" właśnie poprzez "zdeformowaną" airmatę.
Cena: najtańszy, jaki znalazłem, to 4.300 euro.
(oczywiście nowy)
Z dodatkami (bimini, kółka, itd.) liczę się z 5.000 euro.
Silnik ("Suzi" 20) znalazłem za 3.000 euro.

Można się postukać w głowę: "8000 za gumjaka?!"
Ale też można się postukać w głowę przy zegarku za 8000 :D
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 24.01.2015 21:16

Uwierz mi ze spod jest ważny.
Ta airmata ma kształt V od spodu czy poprostu jest pompowany kil i płaska pompowana airmata nadajaca sztywnosc konstrukcji?
Masz rację sterociąg do pontonu to przesada, nawet mi przeszło przez myśl żeby go zamontować, ale ostatecznie dałem spokój. Kupiłem T40 +yamaha 20KM zobaczymy co to potrafi.
Sporo kasy za ten ponton chcesz dać, jest tyle warty?
Co go wyróżnia? W zwykłym pontonie z pompowany kilem też można zamiast podłogi AL wrzucić płaska airmate, która nada sztywnosc konstrukcji.
Ostatnio edytowano 24.01.2015 21:36 przez markiz17, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.01.2015 21:17

Było o ribie z Chin - nieaktualne, dolar 3,9 :D
Załączniki:
rib.jpg
Ostatnio edytowano 12.03.2015 19:58 przez baunty, łącznie edytowano 3 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.01.2015 22:13

markiz17 napisał(a):Uwierz mi ze spod jest ważny.
Ta airmata ma kształt V od spodu czy poprostu jest pompowany kil i płaska pompowana airmata nadajaca sztywnosc konstrukcji?

Obrazek

Obrazek
markiz17 napisał(a):Sporo kasy za ten ponton chcesz dać, jest tyle warty?
Co go wyróżnia?

To takie coś, co wielu z nas ma w środku.
Nie wiesz dlaczego, ale ponad 90% ciuchów i butów w twojej szafie ma naszywkę "Camel", a sprzęt elektroniczny też ten jedyny znaczek, łącznie ze smartfonem (i to nie jest Samsung ani Sony).
Może zaraził mnie Jacques Custeau, który nie miał pontonu, tylko Zodiac'a :)
Trochę też strzelam. Jak wybierałem dla siebie karabin, to próbowałem różne. Można powiedzieć: wszystkie z "górnej półki", i tylko jeden się do mnie niejako "przylepił" przy złożeniu. Od tego momentu wszystkie inne przestały istnieć i nabyłem tego "przylepka", i nie zawiodłem się.
Podobnie z pontonem. Najpierw internet i zdjęcia. No i ten Zodiac już na zdjęciach miał to "coś", ale jeszcze nie byłem do końca przekonany. Na wystawie "BOOT", gdzie mogłem na żywo obejrzeć wszystkie wchodzące w rachubę, ten Zodiac je po prostu znokautował.
Zaznaczam: to moje oczy, mój gust, moja opinia
:D
maro59
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro59 » 24.01.2015 23:27

Witam.To mój pierwszy post na forum choć czytam i śledzę od kilku lat.Do Chorwacji jeżdżę od ośmiu lat ostatnio z własnym pontonem to tyle w skrócie.Zwracam się do kolegi markiz17,pontonem zodiac ( dokładnie tym modelem który umieściłeś na zdjęciach)w poprzednim sezonie pływał w chorwacji mój kolega .Ponton poprzez 3 ( nazwijmy to kadłuby)od spodu jest na falach nawet niedużych potwornie twardy co skutecznie zniechęca do pływania .Kolega ratował się spuszczając odrobinę ciśnienie w balonach i kilach z marnym skutkiem.Ja natomiast pływałem pontonem 4m z jednym kilem i każda osoba z naszej wycieczki potwierdzała że na fali jest znacznie bardziej miękki i przyjemniej się nim pływa.Adriatyk to nie jezioro a zafalowanie jest praktycznie przez cały dzień.
maro59
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro59 » 24.01.2015 23:35

Sprostowanie .Mój post było oczywiście do kolegi Bogdana
piotrk09
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrk09 » 25.01.2015 09:46

Zodiac robi jedne z lepszych pontonów , ale cena... mnie za 550 na zamówienie krzyknęli 35k, to sporo jak na gumową zabawkę, dlatego uciekam w kierunku rosyjskich pontonów
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 25.01.2015 09:48

OK, teraz widzę spód i wiem, że to jest coś ala kadłub saniowy. Kil na środku praktycznie nie istnieje, a to oznacza, że fale będą tłukły w ponton od przodu niemiłosiernie jak napisał maro59. To jest ponton nie na fale, a do ścigania się po płaskiej tafli. "Sanie" czyli te dwa wystające balony mają za zadanie skierować bryzgi wody po ponton zwiększając hydrodynamiczną siłę unoszenia. Podnosząc go do góry zmniejszą się siły tarcia i ponton będzie pędził jak rakieta.

Z resztą ty chyba już o tym wieszhttp://forum-motorowodne.pl/riby-i-pontony/ponton-czy-lodz :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.01.2015 08:09

No cóż, najwyżej obije mi tyłek :D
Choć nie widzę tego tak tragicznie w porównaniu z innymi pontonami z airmatą.
Jakby nie patrzeć, ponton jest lekkim pływadłem i "bierze na klatę" każdą zmarszczkę na wodzie.

Jest jeszcze coś: ja pod słowem "cruising" rozumiem np. jeżdżenie po mieście Corvette'ą albo Cadillac'em z prędkością około 20-30 kmh i podziwianie ładnych widoczków.
(to nie zaproszenie do dyskusji o powodowaniu korków na drodze, tylko moje rozumienie cruisingu)

Ja chcę tam z nim jechać na urlop, a nie na business-trip z napiętym kalendarzem terminów.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 26.01.2015 11:02

W temacie tyłka.

Jak tam są mocowane ławki? Chodzi mi właśnie o Futura Fastroller MK II
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 339
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone