Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 21.12.2014 14:22

komanch napisał(a):Panowie, czy w Suzach 4takty producent wymaga minimalnej ilości oktanów w benzynie?

A skąd to pytanie? Masz dostęp do ukraińskiego paliwa? :lool:

w UE nie ma innego niż 95 i wyżej.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 21.12.2014 14:44

Pytam, bo np. Tohatsu wyraźnie ma minimum 97 oktanów
kajkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kajkaj » 21.12.2014 17:02

Co do paliwa mam pytanie. Czy pływał ktoś na Verva, V-Power czy Ultimate?
Kolega, który też bywa na cro.pl :lol: ,leje to do Yamahy 20KM 4T i twierdzi że ma więcej mocy. Spierałem się z nim że to strata pieniędzy na droższą benzynę a ewentualne korzyści są raczej nie zauważalne.
Rozmawiałem z mechanikiem, ten mówił że Pb98 nie daje więcej mocy tylko poprawia kulturę pracy, mówił coś o długości spalania i takie tam. Co do tych "marketingowych" paliw twierdził że trochę powinno być więcej mocy.
Proszę o opinie użytkowników którzy próbowali, bądź pływają na lepszym paliwie.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.12.2014 13:23

Jak wygląda kwestia gwarancji w nowych silnikach? Obowiązkowe są coroczne przeglądy w serwisie żeby gwarancja w razie czego była uwzględniona?
pavlo
Cromaniak
Z małym pontonem - Zivagosce (Blato lub Mala Duba)

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.12.2014 19:13

Hejka,

Miejsce już wybrane: Zavigosce (Blato lub Mala Duba), ostatecznie Porat.
Wybieram się z pontonem (50 kg, 3m + mały silnik) i w jakimś sensie ta rzecz rzutuje też na miejsce samego kwaterunku.
Taką jednostkę to i na brzegu mogę trzymać, ale wtedy pasuje gdzieś blisko wody mieć kwaterę (4 osobowa rodzina + kot, koniecznie dwie sypialnie)
W Blato jest mała przystań, czy wie ktoś ile kosztuje tam cumowanie takiego maleństwa?
Czy w ogóle można tam cumować turystom?

Możecie coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam,
Paweł
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.12.2014 07:59

komanch napisał(a):Jak wygląda kwestia gwarancji w nowych silnikach? Obowiązkowe są coroczne przeglądy w serwisie żeby gwarancja w razie czego była uwzględniona?

To wszystko masz napisane w książce gwarancyjnej - zapewne ją dostałeś - jeśli nie wiesz o co chodzi w książce, to numer do serwisu pewnie też masz - chyba nie problem zadzwonić i zapytać.
Rysio
Weteran
Re: Z małym pontonem - Zivagosce (Blato lub Mala Duba)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.12.2014 09:35

pavlo napisał(a):

W Poracie jest mały port. Dwukrotnie tam cumowałem przy nabrzeżu na wyjściu z portu i zawsze za darmo. Byłem u kapitana (bosmana chyba) portu i za każdym razem stwierdzał "nista" tylko dobrze przywiąż :) Od dziobu konieczna kotwica. Dno łapie ale musisz kilka prób zrobić żeby na skałę trafić, bo w większości jest piach i trawa. :papa:
pavlo
Cromaniak
Re: Z małym pontonem - Zivagosce (Blato lub Mala Duba)

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 24.12.2014 10:48

Rysio napisał(a):
pavlo napisał(a):

W Poracie jest mały port. Dwukrotnie tam cumowałem przy nabrzeżu na wyjściu z portu i zawsze za darmo. Byłem u kapitana (bosmana chyba) portu i za każdym razem stwierdzał "nista" tylko dobrze przywiąż :) Od dziobu konieczna kotwica. Dno łapie ale musisz kilka prób zrobić żeby na skałę trafić, bo w większości jest piach i trawa. :papa:

Dzięki za info :D
Cumowałeś przez dłuższy okres, np. dwa tygodnie, czy to była zgoda na dwa trzy dni?
Do moich opcji miejscówek dorzucam jeszcze Igrane.
Są tam dwa małe porty, masz może z nimi jakieś doświadczenia?
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 24.12.2014 11:28

Przy okazji cumowania, jakie macie doświadczenia przy cumowaniu przy tzw "prywatnym kawałku brzega" gospodarza? wybieram się w przyszłym roku na Ciovo, przy brzegu jest nawet mały pomościk, dwa spore polery. Oczywiście nic nie pilnowane, obok plaże sąsiadów.
Czy bezpiecznie zostawiać ponton (silnik) w takich miejscach na stałe? Wiem że Chorwacja to przyjaźnie nastawiony na turystów kraj, nie mniej jednak ....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.12.2014 14:05

pavlo napisał(a):Dzięki za info :D
Cumowałeś przez dłuższy okres, np. dwa tygodnie, czy to była zgoda na dwa trzy dni?
Do moich opcji miejscówek dorzucam jeszcze Igrane.
Są tam dwa małe porty, masz może z nimi jakieś doświadczenia?

2,5 tygodnia za friko cumowałem w Poracie. Jak płynąłem do Igrane do sklepu po wino to wpływałem z boku plaży, więc jak w porcie nie wiem, ale jest zdecydowanie ciaśniej bo stoją kutry.

komanch napisał(a):Przy okazji cumowania, jakie macie doświadczenia przy cumowaniu przy tzw "prywatnym kawałku brzega" gospodarza? wybieram się w przyszłym roku na Ciovo, przy brzegu jest nawet mały pomościk, dwa spore polery. Oczywiście nic nie pilnowane, obok plaże sąsiadów.
Czy bezpiecznie zostawiać ponton (silnik) w takich miejscach na stałe? Wiem że Chorwacja to przyjaźnie nastawiony na turystów kraj, nie mniej jednak ....

Na Pagu cumuję przy prywatnym molo na betonowym prosiaku gospodarza. Silnik, paliwo, kamizelki, szpej do snurkowania, a czasem i telefonu zapomniałem na gumjaku. Nigdy nic nie zginęło. Jedynie co to ręczniki zabieram, bo bora złodziejka czasem coś podpieprzy jak nie przypniesz solidnie do gumjaka. Kumplowi bimini z RIBa na ten przykład zwiało razem z banderkami.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 28.12.2014 13:07

Rysio pytanie mam, gdzie w Igrane lub okolicy dokonam opłaty morskiej ? pojadę pierwszy raz z pontonikem a coś wspominasz o tej okolicy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.12.2014 09:21

swider1985 napisał(a):Rysio pytanie mam, gdzie w Igrane lub okolicy dokonam opłaty morskiej ? pojadę pierwszy raz z pontonikem a coś wspominasz o tej okolicy

Lučke ispostave Split.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 01.01.2015 22:28

dzięki
i takie pytanko wchodzę tam i na jakiej podstawie zapłacę bo nie mam pontonu zarejestrowanego ? czy jest to załatwiane na słowo? (pontonik310cm+15km)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 02.01.2015 01:43

swider1985 napisał(a):dzięki
i takie pytanko wchodzę tam i na jakiej podstawie zapłacę bo nie mam pontonu zarejestrowanego ? czy jest to załatwiane na słowo? (pontonik310cm+15km)

Składasz deklarację słowną - pod przysięgą :wink:

Przeczytaj sobie wątek, bo już było o tym wiele razy.
To też przeczytaj :

wyjazd-z-wlasna-lodka-przepisy-oplaty-papierologia-t44155.html
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 04.01.2015 18:17

A nie lepiej, jak zarejestrujesz ponton (za 15 zł) w Urzędzie Miasta lub Gminy i nie martwisz się?
A na silnik bierzesz tylko dokumenty i wszystko jest ok. Bez problemu w kapitanacie dają Ci papiery.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 337
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone